Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Ο Μνημειακός Πλούτος γύρω από την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου: Από τα σπήλαια της Βαράσοβας στην Παναγιά της Φοινικιάς του Λόρδου Βύρωνα». Η εξαίρετη επιστήμων, μιλώντας με γλαφυρότητα και περιεκτικό αλλά κατανοητό λόγο, παρέθεσε την ιστορία των μνημείων, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως. Εντύπωση έκαναν οι ιστορικές αναφορές, που προέκυψαν από προσωπική εμβριθή έρευνα της ομιλήτριας, απόδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, απένειμε στην Δρ. Ολυμπία Βικάτου, περγαμηνή με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βυρωνικής Εταιρείας, που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην τιμώμενη δόθηκε για αναμνηστικό, ένα χαρακτικό με τον Λόρδo Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη, Μιχάλη Κότσαρη, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της Βυρωνικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της ΒΕΜ, Μιμίκα Γαβρίνα,

Μουσειοπαιδαγωγός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ενώ ο Αρχαιολόγος, κ. Γεώργιος Σταμάτης, επιμελήθηκε της παρουσίασης του power point.

Θερμά συγχαρητήρια στην διοργανώτρια Εταιρεία και στην διακεκριμένη επιστήμονα.

Photo credit: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/02/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο νέο της χώρο βρίσκεται πλέον η Αρχαιολογική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μετά και την σχετική ανακαίνιση που υλοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Η συντήρηση του ροζ κτιρίου ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και με την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μετακόμισε σε έναν εξαιρετικό χώρο που απέκτησε και πάλι ζωή. Η πιο συγκινητική σύμπτωση ήταν ότι η ημερομηνία της έναρξης της λειτουργίας της υπηρεσίας με εκείνη της μετακίνησης στο νέο κτίριο είναι η ίδια με διαφορά 15 ετών. Πρόκειται για την 4η Φεβρουαρίου, του 2004 και του 2019 αντίστοιχα. Οι παλιότεροι υπάλληλοι που «έβαλαν πλάτη» για την σύστασή της στο Μεσολόγγι, έκαναν το ίδιο τώρα, μαζί με τους νεότερους συναδέλφους τους, για την μετακόμιση...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 07/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Αµέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες / Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λέει ο ανάδοχος του έργου

 

Εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης βρίσκεται η εταιρεία που ανέλαβε το έργο «Αποκατάσταση «Ξενοκράτειου» διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Παναγιώτη Λυκογιώργο, υπολογίζεται ότι προς το τέλος Γενάρη θα «πέσουν» οι υπογραφές, ώστε άμεσα να ξεκινήσει το έργο, αρχής γενομένης από την στατική ενίσχυση του κτιρίου. Θα γίνουν πρώτα τσιμεντοενέσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν στο εσωτερικό. Το πρόβλημα στατικότητας που έχει εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με σύγχρονες τεχνικές, όπως υποστηρίζει ο κ. Λυκογιώργος. Καθυστερήσεις δεν αναμένονται, αν, όπως λέει ο ίδιος, δεν προκύψουν οικονομικά ζητήματα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα πριν την δημοπράτηση του έργου ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Το έργο θα κοστίσει περίπου 930.000 ευρώ συν ΦΠΑ καθώς η έκπτωση που δόθηκε ήταν 54%.

Η δημιουργία του νέου Μοτσείου έχει παρουσιαστεί σε όλες τους τις λεπτομέρειες σε παλιότερη ημερίδα που έγινε στο Μεσολόγγι από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου. Πρόκειται για το πρώτο έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Μεσολογγίου, υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα κατασκευαστεί μέσω τριών υποέργων που είναι: 1. Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου και η αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του κτίσματος, της στέγης, των πορτοπαραθύρων, κλπ.. 2. Η δημιουργία και οργάνωση μόνιμων συλλογών με την εγκατάσταση και έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων και την συντήρηση αρχαίων αντικειμένων. 3. Την προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και άλλων μουσειακών κατασκευών.

Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό, πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, συμβάλλοντας έτσι μαζί με τα άλλα έργα της στρατηγικής Ο.Χ.Ε, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο, στην επίτευξη του στόχου της στρατηγικής για ολοκληρωμένες πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την καθιστούν ελκυστική για συνέργειες στις επενδύσεις που στηρίζονται στα διαρθρωτικά και επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι χάρη στην μεγάλη διεκδικητική προσπάθεια και την ενότητα του Μεσολογγίου, το μουσείο θα γίνει στην πρωτεύουσα του νομού και όχι στο Αγρίνιο, όπου θα πήγαινε αν δεν υπήρχε η Ο.Χ.Ε. για την ένταξή του. 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/12/2018

 

 

Και η Αιτωλοακαρνανία συµµετέχει στην έκθεση «Μυκήνες: Ο µυθικός Κόσµος του Αγαµέµνονα», που εγκαινιάστηκε πριν από µερικές ηµέρες στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη της Γερµανίας.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισµού της Ελλάδας και του Κρατιδίου Βάδης – Βυρτεµβάργης, και η παρουσία της Αιτ/νίας εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταµένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας και Λευκάδας, Ολυµπία Βικάτου. Η έκθεση, η οποία απλώνεται σε περίπου 1000 τµ., περιλαµβάνει πάνω από 400 απαράµιλλης οµορφιάς και επιστηµονικής σηµασίας αρχαιότητες, προερχόµενες από 12 Εφορείες Αρχαιοτήτων (Χανίων, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αιτωλ/νίας - Λευκάδος, Αργολίδας, Αθηνών, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Πιερίας) και δύο Δηµόσια Μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Τα εκθέµατα είναι αποτέλεσµα συστηµατικών ανασκαφών ανά την ελληνική επικράτεια, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον 19ο αιώνα (Ταφικός Κύκλος Α Μυκηνών) έως και τις µέρες µας (η έρευνα του αποκαλούµενου λακκοειδή τάφου του «Γρύπα – Πολεµιστή», µόλις το 2015), ενώ επιδιώχθηκε η παρουσία συνόλων και όχι µεµονωµένων αντικειµένων. Οι αρχαιότητες επιχειρούν να φωτίσουν την καθηµερινή ζωή των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των µυκηναϊκών βασιλείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τα έθιµα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήµατος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών.

Από τα αριστουργήματα της έκθεσης ξεχώρισαν μία χρυσή νεκρική προσωπίδα και μία επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α' των Μυκηνών, χρυσά δακτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του «Γρύπα – Πολεμιστή στην Πύλο, ένα χάλκινο «στέμμα» με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, ένα ταυρόσχημο ρυτό από τη Μαγνησία, καθώς και ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλ/νία και την Ηλεία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου 2019.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/06/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Με λεπτομέρειες παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας που θα δημιουργηθεί στο «Ξενοκράτειο», στο πλαίσιο της ημερίδας που έγινε πριν από λίγες ημέρες από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και τον δήμο.

Την ομιλία που αφορούσε το «Ξενοκράτειο» έκανε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, ξεκινώντας από το 1885 που θεμελιώθηκε το κτίριο και φθάνοντας στο σήμερα. Ανέλυσε τις χρήσεις του από τότε μέχρι τώρα και στη συνέχεια στάθηκε στην μελέτη μετατροπής του σε ένα εξαιρετικό μουσείο που θα φιλοξενεί ευρήματα κατά χρονική ακολουθία, ώστε να φαίνεται η πολιτισμική εξέλιξη της περιοχής από τους Προϊστορικούς χρόνους μέσω της Εποχής του Σιδήρου και των Κοινών, φθάνοντας στους ελληνιστικούς χρόνους και τελικά στην παρακμή και την υπαγωγή στο Ρωμαϊκό κράτος.

Οι θεματικές ενότητες που θα φιλοξενηθούν στο «Ξενοκράτειο»

Οι θεματικοί άξονες της έκθεσης θα είναι τρείς:

  1. Η σύνδεση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος...
  2. Η παρουσίαση του Αιτωλικού και Ακαρνανικού Κοινού...
  3. Ενημέρωση για την Προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς...

 Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Εντάχθηκε και επίσημα πλέον στο ΕΣΠΑ το δεύτερο μεγάλο έργο της ΟΧΕ, το Αρχαιολογικό Μουσείο που θα γίνει στο Μεσολόγγι και θα στεγάζεται στο «Ξενοκράτειο».

Την ένταξη του έργου ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία του δημάρχου Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, του αντιδημάρχου αρμοδίου για την ΟΧΕ Παν. Σταράμου, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Ολ. Βικάτου, της αντιπεριφερειάρχη Χρ. Σταρακά και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη το όραμα της Περιφέρειας για το Μεσολόγγι αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά, περνώντας μέσα από την ΟΧΕ που αποτελεί έναν συνολικό σχεδιασμό.

Το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου, η οποία θα γίνει σύντομα μετά την ολοκλήρωση των τυπικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται πανελλαδικά στο πλαίσιο της ΟΧΕ. Έχει προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί θα φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ευρήματα από την ανασκαφή στην Ιόνια Οδό που είναι πολλά και αυτή τη στιγμή φυλάσσονται και συντηρούνται στις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Το έργο

To έργο αφορά την  αποκατάσταση του Ξενοκρατείου κτηρίου στο Μεσολόγγι και τη μετατροπή του από σχολικό κτήριο σε μουσειακό χώρο, με πρόβλεψη για τη δημιουργία και  οργάνωση μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών.  Είναι το πρώτο από τα έργα της στρατηγικής Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020,  με προϋπολογισμό 3.700.000€.

Το έργο ανήκει στο εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου - Αιτωλικού, η οποία αποτελεί ένα νέο οικο-αναπτυξιακό και χωροταξικό πρότυπο βασισμένο στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω τριών υποέργων:

Α) «Αποκατάσταση «Ξενοκρατείου» διατηρητέου κτηρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου», π/υ:2.600.000€. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου με  ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία - διαγωνισμό. Πρόκειται για εργασίες επισκευής κτηρίου και συγκεκριμένα: α) συντήρηση, ενίσχυση, αποκατάσταση στέγης και δαπέδων, β) επισκευή, συντήρηση, αποκατάσταση κουφωμάτων, γ) ελαιοχρωματισμοί, δ) στατική ενίσχυση (πλαγιοθεμελιώσεις στο σύνολο των τοιχοποιιών, ενέματα με κάναβο, οπλισμένο επίχρισμα εσωτερικά – ημιοπλισμένο εξωτερικά, ενίσχυση με μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία στην οροφή του ισογείου και στο φέροντα οργανισμό της στέγης), ε) Η/Μ εγκατάσταση.

Β) «Δημιουργία – Οργάνωση μόνιμων συλλογών Ξενοκρατείου», π/υ: 520.000€. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος. Το υποέργο περιλαμβάνει εργασίες εγκατάστασης και οργάνωσης έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων και εργασίες συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Γ) «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών Ξενοκρατείου», π/υ: 580.000€. Το υποέργο Θα πραγματοποιηθεί με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία - διαγωνισμό. Στο υποέργο περιλαμβάνεται την προμήθεια προθηκών, πετασμάτων - κατασκευών, στηριγμάτων και βάσεων αντικειμένων, ο σχεδιασμός και η παραγωγή εποπτικού υλικού (λεζάντες, κειμενο-λεζάντες, αρχαιολογικός οδηγός, ενημερωτικά φυλλάδια, φυλλάδια Braille, εκπαιδευτικά έντυπα και υλικό, συμβατικά εποπτικά μέσα έκθεσης, ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές, παραγωγή πινακίδων Braille) και ο εξοπλισμός εργαστηρίων, αποθηκών, γραφείων κλπ.

 

Το Χρονοδιάγραμμα

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2020. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χώρου με το προσωπικό φύλαξης που διαθέτει, ενώ θα μεριμνήσει μελλοντικά και για τις ενδεχόμενες ανάγκες συντήρησης των εκθεμάτων από το προσωπικό της Εφορείας.

 

Σύγχρονος εξοπλισμός

Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό (έντυπο και ψηφιακό), πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει  στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, συμβάλλοντας έτσι μαζί με τα άλλα έργα της στρατηγικής Ο.Χ.Ε, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο, στην επίτευξη του στόχου της στρατηγικής για ολοκληρωμένες πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την καθιστούν ελκυστική για συνέργειες στις επενδύσεις που στηρίζονται στα διαρθρωτικά και επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία