Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Ο Μνημειακός Πλούτος γύρω από την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου: Από τα σπήλαια της Βαράσοβας στην Παναγιά της Φοινικιάς του Λόρδου Βύρωνα». Η εξαίρετη επιστήμων, μιλώντας με γλαφυρότητα και περιεκτικό αλλά κατανοητό λόγο, παρέθεσε την ιστορία των μνημείων, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως. Εντύπωση έκαναν οι ιστορικές αναφορές, που προέκυψαν από προσωπική εμβριθή έρευνα της ομιλήτριας, απόδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, απένειμε στην Δρ. Ολυμπία Βικάτου, περγαμηνή με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βυρωνικής Εταιρείας, που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην τιμώμενη δόθηκε για αναμνηστικό, ένα χαρακτικό με τον Λόρδo Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη, Μιχάλη Κότσαρη, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της Βυρωνικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της ΒΕΜ, Μιμίκα Γαβρίνα,

Μουσειοπαιδαγωγός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ενώ ο Αρχαιολόγος, κ. Γεώργιος Σταμάτης, επιμελήθηκε της παρουσίασης του power point.

Θερμά συγχαρητήρια στην διοργανώτρια Εταιρεία και στην διακεκριμένη επιστήμονα.

Photo credit: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος

Η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για την προστασία της πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του Κράτους και των εκπαιδευτικών φορέων.

Προς τούτο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συμμετείχε στη δράση « Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκε 5-7 Ιουνίου από επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, το Σάββατο και την Κυριακή στις δύο περιφερειακές ενότητες έλαβαν χώρα οι παρακάτω δράσεις:

• Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, «Μαθαίνω ν’ αγαπώ τ’ αρχαία», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια.

• Κάστρο Ναυπάκτου, πολιτιστική διαδρομή, για μαθ. Δημοτικού.

• Ενετικός Λιμένας Ναυπάκτου, «Διαδρομές στο μεσαιωνικό Λιμάνι και την πόλη της Ναυπάκτου», για μαθ. Δημοτικού.

• Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, ξενάγηση.

Σάββατο, Κυριακή 6-7 Ιουνίου

• Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, ξενάγηση για το ευρύ κοινό.

Λευκάδα

Παρασκευή 5 Ιουνίου

• Κάστρο Αγ. Μαύρας, « Ιστορικές και αρχαιολογικές περιηγήσεις στο Κάστρο Αγ. Μαύρας», για μαθ. Δημοτικού.

Σάββατο 6 Ιουνίου

• Κάστρο Βόνιτσας, «Ιστορικές και Αρχαιολογικές Περιηγήσεις στο Κάστρο Βόνιτσας», 10.30-13.00.

 

Στο Μεσολόγγι ανταποκρίθηκε ασμένως το νηπιαγωγείο Αγίου Θωμά και η επίσκεψη στις Ρωμαϊκές Θέρμες έμεινε αξέχαστη στους μικρούς μαθητές. Η μεταφορά τους έγινε με παραχώρηση του πούλμαν του δήμου και υπεύθυνη σχεδιασμού και εκπόνησης εκπαιδευτικού του προγράμματος ήταν η μουσειοπαιδαγωγός Μιμίκα Γαβρίνα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και η προϊσταμένη της Εφορείας Δρ Αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου που έχει και την γενική επιμέλεια των εκπαιδευτικών δράσεων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία