Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019 υλοποιήθηκε στο χώρο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων με τίτλο: «Για φαντάσου.....τη δική σου ιστορία».

Το εργαστήριο απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών και εισηγήτρια ήταν η φιλόλογος κ. Παρασκευή Μπάρλα-Παπαδοπούλου.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αφυπνίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών αναγνωστών/στριών μέσα από μια ομαδική διαδικασία. Έτσι οι μικροί αναγνώστες αφού ενημερώθηκαν για την έννοια της δραματοποίησης, της θεατρικής, κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μεταφοράς ενός λογοτεχνικού κειμένου, για τη σημασία της ιστορίας – υπόθεσης, διάβασαν τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» του Ο. Ουάιλντ και κλήθηκαν να μιλήσουν  για τους χαρακτήρες, την πλοκή, τη δράση και εν τέλει  επιχείρησαν να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο το γραπτό κείμενο. Χώρισαν το έργο σε κεφάλαια/σκηνές και συνειδητοποίησαν ότι κατά τη δραματοποίηση,εφόσον ερμηνεύουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο, έχουν την ελευθερία να καταργήσουν κάποιες σκηνές ή να φανταστούν νέες που δεν υπάρχουν στο λογοτεχνικό κείμενο.

Το εργαστήρι τελείωσε με τη δραματουργική/ σκηνοθετική προσέγγιση σκηνών του «Ευτυχισμένου Πρίγκιπα»  ενώ οι μικροί ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να παίξουν και αρκετά παιχνιδία δραματοποίησης που τους χαροποίησαν ιδιαίτερα.

Όλα τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 με θέμα: «Για φαντάσου...», που αποτελεί μια συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της ΕΒΕ με το Ίδρυμα  Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πολλά συγχαρητήρια, τέλος, αξίζουν στον κ. Μιχάλη Κιτσινέλη, βιβλιοθηκονόμο της Βαλβείου, ο οποίος εργάζεται ακούραστα και με πολύ κέφι χαρίζοντας ευτυχία και χαρά σε μικρούς και μεγάλους!

Το Μεσολόγγι είναι η πόλη των ποιητών.

Στο «Μεσολόγγι η ποίηση ενδημεί», λέει η Ακακία Κορδόση.
Πολλοί σ’ έναν τόσο μικρό τόπο: Ζαλοκώστας, Παλαμάς, Δροσίνης, Μαλακάσης, Ρήγας, Γκόλφης, Γρυπάρης, Λυμπεράκης, Γιανναράς, Θωμάς Γκόρμπας, Σπυρίδων Τρικούπης.
Ακολουθώντας τον Παλαμικό λόγο «Τα σχολεία χτίστε… γιομίζοντάς τα να τα ζωντανεύουν μαϊστράλια και βοριάδες και μελτέμια με τους κελαηδισμούς και με τους μόσκους κι ο δάσκαλος ποιητής και τα βιβλία να είναι σαν τα κρίνα»

Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 21:00, με αφετηρία την Διέξοδος Πολιτιστική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει λογοτεχνικό περίπατο με τρία σημεία αναφοράς. Το Σπίτι του Μαλακάση, το σπίτι του Παλαμά και το σπίτι της Ακακίας Κορδόση.
Στόχος μας να γνωρίσουμε το έργο τους, να γευτούμε το λόγο τους, να τραγουδήσουμε τους στίχους τους.
Η Πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους.
Σας περιμένουμε.
Ο Περίπατος θα πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Διέξοδος Πολιτιστική Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του προγράμματος «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων- Messolonghi By Locals».

Το Messolonghi By Locals αφορά την καταγραφή της ταυτότητας του Μεσολογγίου και η ομάδα της Φιλαναγνωσίας μέσα από αυτή την δράση καταγράφει τους Μαλακάση, Παλαμά, Ακακία Κορδόση.

Διαβάστε περισσότερα: https://messolonghibylocals.com/

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Α/θμια,τη Β/θμια Εκπαίδευση Αιτ/νίας και Αγρινιώτες Βιβλιοπώλες συνδιοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας ...στο Αγρίνιο.
Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς συναντούν μαθητές και μαθήτριες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από Βιβλιοπώλες του Αγρινίου με δυνατότητα αγοράς.
Ώρες λειτουργίας : Σάββατο 6 Απριλίου από τις 17,00 – 21,00
Κυριακή 7 Απριλίου από τις 11,00 έως τις 20,00
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 6 Απριλίου 2019
Ώρα 4.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.: "Ζωντάνεψε το παραμύθι!"
Με αφορμή το αφιέρωμα στην παιδική λογοτεχνία, έλα να διαβάσουμε και να εικονογραφήσουμε το δικό μας παραμύθι με τις δασκάλες του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου Μαρία Μαχαλιώτη και Βίκυ Μίχου.
Ώρα 5.00 μ.μ. – 7.30 μ.μ: Το Κ.Δ.Α.Π. " Φαντασία " της ΚΟΙ.Π.Α του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου προσκαλεί όλα τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στη Γιορτή Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ( 2 Απριλίου- Γενέθλια του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).
* Θα γίνει ανταλλαγή βιβλίων όπου κάθε παιδί φέρνοντας μαζί του ένα βιβλίο παίρνει ένα άλλο της αρεσκείας του.
* Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν πρωτότυπους σελιδοδείκτες για τα αγαπημένα τους βιβλία .
* Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συντοπίτισσά μας συγγραφέα Βησσαρία Ζορμπά - Ραμμοπούλου για το πως δημιουργείται ένα βιβλίο από την ιδέα του ώσπου να φτάσει στα χέρια τους.
* Μέσα από το παιγνίδι της δημιουργικής γραφής τα παιδιά με τη συγγραφέα μας και τη νηπιαγωγό Ειρήνη Χαντζή θα κληθούν να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία .
* Επίσης στο χώρο θα φιλοξενείται Έκθεση Παιδικού Βιβλίου από τα Βιβλιοπωλεία της πόλης μας και θα γίνουν κληρώσεις .
Ώρα 7.30 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας της Μεταξούλας Μανικάρου, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ομιλητής: Κώστας Δ. Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Συντονιστής: Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Ώρα 8.30 μ.μ. Βραβεύσεις μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό παραμυθιού.
Κυριακή 7 Απριλίου 2019
Ώρα 11.00 π.μ – 12.00μ
Ο Γιάννης και ο Δημήτρης διαβάζουν
Ο Γιάννης Σταμπέλος και ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος θα αφηγηθούν παραμύθια του Αγρινιώτη συγγραφέα Παντελή Φλωρόπουλου.
Ώρα 12.00 μ. Παιδική Χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου
Υπεύθυνη κ.Κανιούρη Βιβή
Ώρα 6.00 μ.μ. "Μια φορά κι έναν καιρό μια Άνοιξη..."
Ένα ταξίδι στον χρόνο με συντροφιά μαγεμένες πεντάμορφες, δράκους κι αλλόκοτα πλάσματα και αρχαίους ελληνικούς μύθους της Άνοιξης....
Η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη μας ταξιδεύει στις ιστορίες και την συντροφεύει ο Γιάννης Ψειμάδας με μουσική, ηχητικά τοπία και
τραγούδια με κρουστά, πνευστά κι έγχορδα μουσικά όργανα. Μια αφηγηματική μουσική παράσταση για παιδιά και όσους
νιώθουν παιδιά.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.
Στο διήμερο των εκδηλώσεων στην Παλαιά Δημοτική Αγορά θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com

Την ερχόμενη δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο για πρώτη φορά Πανελλαδικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα "Η λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας".

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας (έδρα Αγρίνιο). Στο συνέδριο θα είναι παρόντες εξέχουσες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στην Επιστήμη της Λογοτεχνίας, όπως ο Καθηγητής* και Διακεκριμένος λογοτέχνης Νάσος Βαγενάς, η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου.

Επίσης θα έχει υψηλόβαθμη θεσμική παρουσία στην πόλη μας η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων που θα εκπροσωπηθεί από την Πρόεδρο της κα Τασούλα Καραγεωργίου. Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 19:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά θα συμμετάσχουν 55 εισηγητές από όλη την Ελλάδα. Η είσοδος για ακρόαση θα είναι δωρεάν, ενώ όσοι επιθυμούν να εγγραφούν σύνεδροι θα λάβουν τον φάκελο του Συνεδρίου που μεταξύ άλλων θα περιέχει συγγράμματα που αφορούν τη Λογοτεχνία ή τη διδακτική της σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα, τα βιογραφικά και οι περιλήψεις εισηγητών του Συνεδρίου κατεβάζοντας το σε μορφή pdf στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/15SHDPi7ZSaRYzyYaMFX1xAK6wpIqVOaJ/view?usp=sharing

Η Οργανωτική Επιτροπή του Επιστημονικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας με τίτλο "Η Λογοτεχνία της περιόδου του Μεσοπολέμου στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας" αποφάσισε να δοθεί παράταση έως και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, η οποία είναι και οριστική καταληκτική ημερομηνία.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι ο  ευρύτερος λογοτεχνικός χώρος της Δυτικής Ελλάδας που ορίζει η θεματική του συνεδρίου συμπεριλαμβάνει την Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησο.
Για να υποβάλλετε περίληψη και να δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης του συνεδρίου ακολουθήστε τον παρακάτω υπερσύνδεσμο: https://filologoiaitoloakarnania.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html

Στον 19ο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό 2017 που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών διακρίθηκε η Κανδηλιώτισσα Δέσποινα Πάτρα.

Η Δέσποινα είναι μαθήτρια της Β' Λυκείου Μύτικα και συμμετείχε με το διήγημά της "Μαγική κλωστή".

Θερμά συγχαρητήρια στην Δέσποινα και της ευχόμαστε καλή πρόοδο..!!

Πηγή: katounanews.blogspot.gr

 

 

 

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία