Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/04/2019

 

Όλοι σιγά σιγά σκεφτόμαστε ότι πλησιάζει το 2021, χρονιά όπου θα συμπληρωθούν τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εκτιμώ ότι πρέπει να ανοίξει για το θέμα μια μεγάλη συζήτηση από τη νέα Δημοτική Αρχή, που θα έχει την ευθύνη του δήμου για την επόμενη τετραετία. Εμείς ως νέα Δημοτική παράταξη με όνομα "Δημιουργική Ανατροπή" βάλαμε ήδη κάποια θέματα στο τραπέζι για το 2021 δια μέσου του υποψηφίου Δημάρχου μας κ. Κώστα Λύρου.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και μια μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει σε σχέση με τον Κήπο των Ηρώων. Η ευκαιρία αφορά στην αναγκαία κατά τη γνώμη μου ανακαίνιση - συντήρηση του χώρου. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, έχοντας στα χέρια της μια ολοκληρωμένη μελέτη, μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για το χώρο αυτό και έχοντας μπροστά μας την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως να έχει και σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας . Όλα αυτά βέβαια θα είναι υπό την απόλυτη συνεννόηση και έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για τον Κήπο των Ηρώων και με την οποία υπάρχει άψογη συνεργασία.

Τι είναι όμως σημαντικό να γίνει στον Κήπο κατά την άποψή μου;

  • Φωτισμός

Όλα τα εμβληματικά μνημεία του κόσμου φωτίζονται και αναδεικνύονται με αρχιτεκτονικό φωτισμό τύπου LED και μάλιστα με δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων. Εμείς έχουμε ακόμη το φως παλαιού τύπου προβολέων οι οποίοι είναι και ενεργοβόροι. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει έστω και με έξοδα του ίδιου του δήμου. Πρέπει όμως να μελετηθεί κατάλληλα ώστε το αποτέλεσμα να αναδείξει το μνημείο. Η ίδια δουλειά αλλά με περισσότερη προσοχή και λεπτομέρεια πρέπει να γίνει και εσωτερικά στον κήπο των Ηρώων λαμβάνοντας υπόψιν κάθε μνημείο χωριστά καθώς και το τελετουργικό που ακολουθείται κατά τις Γιορτές Εξόδου. Ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να "απογειώσει" τον κήπο των Ηρώων εσωτερικά και εξωτερικά προσφέροντας απίστευτα συναισθήματα στον επισκέπτη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με κατάλληλη μελέτη και προσομοίωση αν αυτό απαιτείται, από μελετητή μηχανικό που ασχολείται με το αντικείμενο.

  • Δομική Συντήρηση-Ανακαίνιση - Στοιχειώδεις ανέσεις

Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά σημεία στο τείχος παρουσιάζουν φθορές ή έχει αναπτυχθεί βλάστηση και απαιτείται παρέμβαση και καθαρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τα μνημεία, αγάλματα στο εσωτερικό. Με μια ολοκληρωμένη καταγραφή και μελέτη μπορούμε να αλλάξουμε την όψη τους. Και εδώ απαιτείται δουλειά από εξειδικευμένα συνεργεία που δε θα καταστρέψουν τα μνημεία αλλά θα τους δώσουν την αρχική και πραγματική τους όψη.

Ταυτόχρονα επιτέλους πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα τουλάχιστον των κοινόχρηστων WC μέσα στο κήπο αλλά και κάποιων απαραίτητων χώρων. Δεν είναι δυνατό σε ένα χώρο που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο να μην υπάρχουν τουαλέτες. Επιβάλλεται να βρεθεί μία λύση σε συνεργασία πάντα με τις αρχές που εκδίδουν τις αδειοδοτήσεις για αυτές τις παρεμβάσεις.

  • Μελέτη και εφαρμογή για το πράσινο

Βλέπω κατ' αρχάς ότι εξωτερικά του κήπου φυτεύονται μία δένδρα, μία θάμνοι μία λουλούδια κλπ. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από εξειδικευμένο επιστήμονα λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι πίσω είναι το τείχος το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε και όχι να κρύψουμε. Η φύτευση δένδρων στο δρόμο νομίζω ότι αν γίνεται θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και χωρίς να κρύβει αυτό που βρίσκεται από πίσω. Μελέτη πρέπει να γίνει και εσωτερικά. Τα τελευταία χρόνια μετά και τις ζημιές που έγιναν στους φοίνικες λόγω του περίφημου κόκκινου σκαθαριού έχουν μειωθεί τα δένδρα. Θα πρέπει να μπουν δένδρα νέα που θα παράγουν ίσκιο και ίσως φυτά που έχουν τη δυνατότητα να απωθούν και τα κουνούπια με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με αυτά. Το είδος, η θέση κάθε φυτού, η μέθοδος ποτίσματος και ότι άλλο απαιτείται πρέπει να προκύπτουν από μελέτη ολοκληρωμένη χωρίς πειράματα των "ειδικών" αιρετών αρχόντων.

  • Εφαρμογή της Τεχνολογίας για ασφάλεια και πληροφόρηση των επισκεπτών

Υπάρχει και ένα τελευταίο κομμάτι που αφορά στην εφαρμογή της Τεχνολογίας στον Κήπο είτε στο επίπεδο ξενάγησης ή υποβοήθησης ξενάγησης αλλά και στην ασφάλεια. Ένας τέτοιος χώρος που φιλοξενεί τόσο κόσμο όλο το χρόνο αλλά και περιέχει τόσο σημαντικά μνημεία, δεν είναι δυνατόν να μην υποστηρίζεται στο επίπεδο της ασφάλειας από συστήματα με κάμερες ή ότι άλλο απαιτείται και προσφέρεται από την τεχνολογία για μέρα ή νύχτα πάντα βέβαια στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία. Ταυτόχρονα το ασύρματο δίκτυο του δήμου πρέπει να υπάρχει και μέσα στον Κήπο των Ηρώων υποστηρίζοντας την πληροφόρηση των επισκεπτών για το χώρο αλλά και για το δήμο μας γενικότερα. Τέλος, ακόμα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης στεκόμενοι απλά εμπρός σε κάθε μνημείο.

Είναι βέβαιο πως όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί ή θα ακουστούν μπορούν να ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, που ο δήμος επιβάλλεται να καταθέσει προς χρηματοδότηση για τον Κήπο των Ηρώων. Σημειώνω ότι κάποια από τα παραπάνω μπορούν να μελετηθούν και από επιστήμονες που διαθέτει ήδη ο δήμος.

Η επόμενη Δημοτική αρχή θα έχει πολλή δουλειά και στον τομέα του πολιτισμού. Ιδέες υπάρχουν πολλές και σε αρκετές από αυτές η πλειοψηφία των δημοτών συμφωνεί, πρέπει όμως να υπάρξουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τις υλοποιήσουν.

Ελπίζω όλοι να δώσουμε βάση πέραν της επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου που είναι πολύ κρίσιμη και στην επιλογή Δημοτικών Συμβούλων που μπορούν να πάνε την πόλη μπροστά. Ψάξτε προσεκτικά όποιο συνδυασμό κι αν επιλέξετε. Θα βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Γιατί η ανάπτυξη, ο τουρισμός, η εισροή χρήματος στην περιοχή μας και η επιτυχημένη διοίκηση του δήμου γενικότερα δεν έρχονται απλά από κάποιον που θα μας κεράσει τσίπουρο στο καφενείο και θα μας χτυπήσει φιλικά στην πλάτη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το 12o Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου υποδέχθηκε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζουν τα Σχολεία του Νομού μας να επισκέπτονται την Βυρωνική Εταιρεία για να παρακολουθήσουν τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, μαθητές και μαθήτριες μαζί με εκπαιδευτικούς της Ε' τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα, "Ανακαλύπτοντας το Μεσολόγγι μέσα από την Ιστορία του- Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων" που τους δίδαξε η Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Β. Ε. Μ, κα. Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη.

Από τη σελίδα στο facebook της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Ιστορικό παρεκκλήσι της «Αγίας Παρασκευούλας» θα τελεστεί για πρώτη φορά μετά την ιστορική «Έξοδο» Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχηγού της φρουράς του Μεσολογγίου Αθανάσιου Ραζη – Κότσικα με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και με τη συμμετοχή των Άη – Συμιωτών.

Έπειτα θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ - ΚΟΤΣΙΚΑΣ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/03/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προβληματική είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και γενικά στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες τα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιτίθενται σε όποιον βρίσκεται έξω από το σπίτι του. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στον Κήπο των Ηρώων, ο οποίος δέχεται πολλούς επισκέπτες που υποφέρουν από τα σμήνη κουνουπιών. Στο Αιτωλικό η κατάσταση είναι παρόμοια, και με τις ζέστες και την υγρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ευνοείται η ανάπτυξή τους...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/03 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η Αρχαιολογική-Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, σας προσκαλεί την Κυριακή 31  Μαρτίου 2019 στην περιήγηση που θα πραγματοποιήσει στον Κήπο των Ηρώων, στο πλαίσιο του κύκλου περιηγήσεων  που διοργανώνει σε  Ιστορικούς- Πολιτιστικούς χώρους  της πόλεως Μεσολογγίου.

Συγκέντρωση 11 π.μ .στην είσοδο του Κήπου των Ηρώων.  Η ξενάγηση με θέμα «Ιστορικό οδοιπορικό στον Κήπο των Ηρώων»,  θα γίνει από την Καθηγήτρια Έλενα Σπίνουλα--ΖαβΙτσανάκη.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/02/2019

Κύριε Διευθυντά,

Προσβλέποντας στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας θέλω μέσα από τον σχολιασμό της επικαιρότητας και των ειδικών θεμάτων να συμβάλω στο δημόσιο διάλογο, συμπεριλαμβάνοντάς τα στην προεκλογική ατζέντα με σκοπό να αναδείξω τη σημασία τους στη μελλοντική πορεία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και υπερψήφιση οποιουδήποτε συνδυασμού.

Οι αναγνώστες σας μπορούν να θυμηθούν αντίστοιχο περσινό άρθρο, όπου μεταξύ των άλλων ασχολήθηκα με το παλιό Νοσοκομείο και είχα μάλιστα την άποψη να κατεδαφιστεί, σε ένα πρόγραμμα γιγαντιαίας ανάπλασης και αναδημιουργίας του ιστορικού τείχους της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Όταν εξέφραζα την άποψη αυτή δεν είχα υπ' όψιν μου το ΦΕΚ 54/2017 τ. ΑΑΠ, από το οποίο προκύπτει ότι έχει κηρυχθεί Μνημείο με φερόμενο ιδιοκτήτη τον Δήμο Μεσολογγίου. Την εκδοχή της κυριότητας του Δήμου μου είχε ενισχύσει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κατσούλη, με την οποία είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιόδου 2011-2014. Στη σελίδα λοιπόν 96 της απόφασης, στην κατάσταση ακινήτων της ΔΕ Μεσολογγίου εμφανίζεται με αα 5 το οικόπεδο του Παλιού Νοσοκομείου, εμβαδού 7370 τ.μ.

Μετά τον πρόσφατο τραγέλαφο με τα δημόσια ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο, όπου φημολογούνταν ότι περιλαμβάνεται και ο Κήπος Ηρώων και στην απένταξη τεσσάρων με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, ως δήθεν αρχαιολογικοί χώροι, ενώ πρόκειται για το στρατόπεδο Καψάλη, τον παλιό σταθμό του σιδηροδρόμου, ένα τμήμα του ακάλυπτου χώρου μπροστά από το ξενοδοχείο Λίμπερτυ και τέλος ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, μπροστά από το ΚΤΕΛ και μέχρι την Αγίου Αθανασίου, από περιέργεια ερεύνησα στο Κτηματολόγιο για το ποιος φέρεται ιδιοκτήτης. Διαπίστωσα λοιπόν πως ιδιοκτήτης φέρεται το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσολογγίου με αιτία κτήσης την κληρονομιά και παρατήρησα ότι εκκρεμεί η σύνταξη της σχετικής πράξης. Δηλαδή πλήρη αντίθεση μεταξύ της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της πρώτης εγγραφής.

Και γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα. Είναι αυτό γνωστό στη Δημοτική αρχή; Αν δεν είναι, τώρα που το μαθαίνει τι προτίθεται να κάνει; Αν το γνώριζε να υποθέσουμε ότι έχει παραιτηθεί σιωπηρά της διεκδίκησης; Και φυσικά μια απορία ακόμα. Ποιος υπέβαλλε τον φάκελο στις υπηρεσίες του Υπ. Πο. που φαίνεται πως φερόμενος ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος;

Βλέπουμε λοιπόν πως ενώ τρέχει το διάστημα προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου και ενώ ανακοινώνονται καθημερινά ένθεν και ένθεν η συμμετοχή υποψηφίων συνοδευόμενες από τα συνήθη ευχολόγια της ανάληψης δράσης για μια νέα περίοδο που θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί τούτη τη φορά ο Δήμος, θα αναπτυχθεί η οικονομία με την εκμετάλλευση των ευκαιριών και θα ωφεληθούν επιτέλους οι πολίτες, να μην έχουν επιλυθεί ουσιώδη θεσμικά προβλήματα, όπως αυτό της Δημοτικής περιουσίας, εν όψει μάλιστα και της οριστικοποίησης των εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου. Και ο πιο άσχετος καταλαβαίνει ότι η εγγραφή υπέρ του Νοσοκομείου πάσχει, τουλάχιστον στην αιτιολογία κτήσης, γιατί δεν προέρχεται από κληρονομιά, καθώς δεν το έχει αφήσει κάποιος κληρονομικά. Ο αείμνηστος ευεργέτης Χατζηκώστας άφησε περιουσία αλλού, ώστε από τις προσόδους της να χτιστεί το Νοσοκομείο. Δεν άφησε κληρονομιά το οικόπεδο, που είναι γνωστό ότι ανήκε στον Δήμο και διατέθηκε για τον σκοπό της ανέγερσης.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το πώς το κρίνει κανείς το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει είτε με τη διεκδίκηση από το Δήμο, είτε με την παραίτηση από κάθε δικαίωμα ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνουν ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι όμως θέμα που και οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν θέση, γιατί οι αποφάσεις των συμβουλίων μπορούν να αλλάζουν κατά την κρίση του σώματος κάθε φορά. Με την ευκαιρία δε και της εμφάνισης της ανεξάρτητης κίνησης για την Κοινότητα Μεσολογγίου καλό είναι να μάθουμε και τη δική της θέση για το θέμα αυτό.

Επίσης με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της αναγέννησης του Ιερού Λόχου του επαναστατικού σώματος του αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αείμνηστου Αλέξανδρου Υψηλάντη, από τη Φιλαρμονική Διονύσιος Σολωμός, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Όμως πρέπει να επισημάνουμε πως ο Ιερός Λόχος τη μόνη σχέση που έχει με την πόλη, ήταν η αφορμή να δώσει το όνομα ενός επιφανούς μέλους του, του ήρωα Σπύρου Δρακούλη, Ιθακήσιου στην καταγωγή, σε ένα προμαχώνα του φρουρίου, ο μηχανικός Κοκκίνης, τον πρώτο από τα ανατολικά προς τα δυτικά, επονομαζόμενου και Αλέρτα, τον οποίο φρουρούσε ο Νότης Μπότσαρης. Με βάση το σχεδιάγραμμα οχύρωσης Κοκκίνη, αλλά και μεταγενέστερους χάρτες, η θέση του εκτιμάται στις οικίες βόρεια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ίσως και επί του περιμετρικού δρόμου από Ταμπακαριά προς Πλατεία Μπότσαρη.

Επομένως εάν έχει σκοπό η Δημοτική αρχή που θα αναλάβει την τύχη της Πόλης την επόμενη πενταετία να εορτάσει λαμπρά την διακοσιετηρίδα από την αρχή της Επανάστασης καθώς και των πολιορκιών και της Εξόδου, τι καλύτερη επιλογή από την ανασύσταση του τείχους και των προμαχώνων;

Διότι σκεφτείτε να καθιερωθεί ως έτος Εισόδου το 2026, όπως προτείνεται ευφυώς από την ανεξάρτητη κίνηση για την Κοινότητα Μεσολογγίου, τι θα λέμε στην εύλογη απορία του προσκυνητή, βλέποντας τα σημερινά υπολείμματα του τείχους, αν αυτό ήταν το ιστορικό τείχος, ο φράχτης κατά τον Ιμπραήμ, και να του δείχνουμε, κατοικίες, άλλες κατασκευές, δρόμους, γραμμές, οικόπεδα και άλλα.

Πώς θα εγκωμιάζουμε τη θυσία των προγόνων των σημερινών Μεσολογγιτών, όταν οι απόγονοί τους δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την έσχατη πρωτοβουλία για την αναγέννηση του φρουρίου και των προμαχώνων του;

Θα πει κάποιος καλόπιστα, πώς αλλάξανε οι καιροί και τέτοιο πνεύμα προσφοράς και θυσίας έχει εκλείψει και ούτε υπάρχουν πολίτες σήμερα να κάνουν ό,τι έκαναν οι Μεσολογγίτες, της εποχής της επανάστασης, με τα πενιχρά τους μέσα, αξίνες και φτυάρια, αλλά με μεγάλο κουράγιο αγωνιστικότητας, εργασίας και προσφοράς μπόρεσαν σε ένα χρόνο περίπου να το ετοιμάσουν αφαιρώντας οικοδομικά υλικά από τα σπίτια τους και δίνοντάς τα στον κοινό σκοπό.

Η συμπεριφορά μας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που αρνηθήκαμε πανδήμως να δεχθούμε και την παραμικρή θυσία, το αποδεικνύουν άλλωστε οι προσφυγές στα δικαστήρια, ρισκάροντας ακόμα και σήμερα να τα χάσουμε όλα, ενδεχομένως να προδιαθέτει για μια αρνητική στάση από όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους Δημάρχους και συμβούλους.

Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα έχει τεθεί και έτσι θα κριθεί και στη συνέχεια. 

Με εκτίμηση
Δάλλας Γιώργος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 15

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία