Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι είναι ό,τι το εμβληματικό έχει η Ιερά Πόλη και θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς να τον φροντίζουν και να τον συντηρούν περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της πόλης. Ένας επισκέπτης που έρχεται να ξεναγηθεί στον Κήπο των Ηρώων αυτή τη περίοδο θα προσέξει ενδεχομένως κάποια σημεία στον Κήπο που θα τον προκαλέσουν τουλάχιστον δυσφορία αν όχι και αισθήματα φόβου λόγω της επικινδυνότητάς των.

Υπάρχει ένα μεγάλο δένδρο ξερό  πεσμένο και ακουμπισμένο πάνω στο τοίχος, αρκετό καιρό τώρα, που προκαλεί στους επισκέπτες άσχημα συναισθήματα δυσφορίας και φόβου μαζί για ενδεχόμενο ατύχημα σε κάποιο μικρό παιδί ή και σε μεγαλύτερους επισκέπτες.

Μια πέτρινη (μαρμάρινη) κολώνα στην περίφραξη είναι έτοιμη να πέσει και να τραυματίσει κάποιον περαστικό ή και κάποιο παιδί από αυτά που συνηθίζουν πολλές φορές να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα και στις κολώνες περίφραξης  στα πλαίσια κάποιου παιγνιδιού.

Πολλές βέβαια είναι οι κολώνες της περίφραξης που χρήζουν επισκευής και καλλωπισμού, όπως και πολλά είναι τα σημεία του Κήπου των Ηρώων που χρειάζονται παρεμβάσεις για να είναι ο χώρος συνολικά σε κατάσταση που του αξίζει.

Εύχομαι στο εξής οι αρμόδιοι φορείς, να φροντίσουν περισσότερο τον εμβληματικό αυτό χώρο που συμβολίζει τους ηρωικούς αγώνες αυτού του τόπου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Σεραφείμ Κερασιώτης
Εκπαιδευτικός -Μαθηματικός
π. Διευθυντής ΕΠΑΛ
π. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε)

Την Πέμπτη 13-06-2019 το απόγευμα στον Κήπο των Ηρώων, οι 22 καταρτιζόμενοι του Δ’ εξαμήνου, της ειδικότητας "Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων" πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση για την "Ασφαλή εκκένωση μετά από έκρηξη πυρκαγιάς στο χώρο του Κήπου των Ηρώων".

Το σενάριο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε, από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, στο πλαίσιο του μαθήματος "Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών", με τη στήριξη και εποπτεία του εκπαιδευτή Ιωάννη Σουλέ. Σκοπός ήταν η εξοικείωσή τους με την έννοια της πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του χώρου στον οποίο εργάζονται και των συλλογών που φυλάσσουν αλλά και του προσωπικού και των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα της άσκησης περιελάμβανε, κατ’ αρχήν την παρουσίαση του σχεδίου και την κατανομή των ρόλων στους εμπλεκόμενους σπουδαστές. Στη συνέχεια έγινε η πραγματοποίηση του σεναρίου και στο τέλος έγινε ο απολογισμός, ώστε να προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Η βιωματική εμπλοκή των εκπαιδευομένων στη συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί βασική συνιστώσα της κατάρτισής τους, η οποία στοχεύει στην κατάκτηση δεξιοτήτων από την πλευρά τους, που αφορά γενικότερα την Αντιμετώπιση και Διαχείριση Έκτακτων Περιστατικών. Το σχέδιο δράσης, στηρίχθηκε στις αρχές της βιωματικής μάθησης, η οποία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που επεκτείνεται πέρα από τα θρανία, τα βιβλία, τη μετωπική διδασκαλία και την απομνημόνευση της ύλης. Πλέον εκλαμβάνεται ως αναντικατάστατη στο χώρο της συνεχιζόμενης κατάρτισης ενηλίκων.

Στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, δίνουμε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτές να συνδυάζουν δραστηριότητες βιωματικής μάθησης με τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων. Επιπλέον, να προάγουν την εργασία σε ομάδες, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να επικοινωνούν τα βιώματά τους και να θέτουν τους δικούς τους στόχους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται για την εμπειρία τους και να αναπτύσσουν την ικανότητα για κριτικό αναστοχασμό.

Οι 22 σπουδαστές της ειδικότητας, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τα τέσσερα εξάμηνα της φοίτησής τους, ευχόμαστε ποτέ μη χρειαστεί να βρεθούν αντιμέτωποι με έκτακτα και δύσκολα περιστατικά στην επαγγελματική τους ζωή, αλλά κι αν αυτό συμβεί, πιστεύουμε ότι είναι πλέον ικανοί να ανταπεξέλθουν με επιτυχία.

Έχουν τις δυνατότητες για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν αλλά και τις επαγγελματικές ικανότητες να εργασθούν μελλοντικά ως Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/04/2019

 

Όλοι σιγά σιγά σκεφτόμαστε ότι πλησιάζει το 2021, χρονιά όπου θα συμπληρωθούν τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εκτιμώ ότι πρέπει να ανοίξει για το θέμα μια μεγάλη συζήτηση από τη νέα Δημοτική Αρχή, που θα έχει την ευθύνη του δήμου για την επόμενη τετραετία. Εμείς ως νέα Δημοτική παράταξη με όνομα "Δημιουργική Ανατροπή" βάλαμε ήδη κάποια θέματα στο τραπέζι για το 2021 δια μέσου του υποψηφίου Δημάρχου μας κ. Κώστα Λύρου.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και μια μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει σε σχέση με τον Κήπο των Ηρώων. Η ευκαιρία αφορά στην αναγκαία κατά τη γνώμη μου ανακαίνιση - συντήρηση του χώρου. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, έχοντας στα χέρια της μια ολοκληρωμένη μελέτη, μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για το χώρο αυτό και έχοντας μπροστά μας την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως να έχει και σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας . Όλα αυτά βέβαια θα είναι υπό την απόλυτη συνεννόηση και έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για τον Κήπο των Ηρώων και με την οποία υπάρχει άψογη συνεργασία.

Τι είναι όμως σημαντικό να γίνει στον Κήπο κατά την άποψή μου;

  • Φωτισμός

Όλα τα εμβληματικά μνημεία του κόσμου φωτίζονται και αναδεικνύονται με αρχιτεκτονικό φωτισμό τύπου LED και μάλιστα με δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων. Εμείς έχουμε ακόμη το φως παλαιού τύπου προβολέων οι οποίοι είναι και ενεργοβόροι. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει έστω και με έξοδα του ίδιου του δήμου. Πρέπει όμως να μελετηθεί κατάλληλα ώστε το αποτέλεσμα να αναδείξει το μνημείο. Η ίδια δουλειά αλλά με περισσότερη προσοχή και λεπτομέρεια πρέπει να γίνει και εσωτερικά στον κήπο των Ηρώων λαμβάνοντας υπόψιν κάθε μνημείο χωριστά καθώς και το τελετουργικό που ακολουθείται κατά τις Γιορτές Εξόδου. Ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να "απογειώσει" τον κήπο των Ηρώων εσωτερικά και εξωτερικά προσφέροντας απίστευτα συναισθήματα στον επισκέπτη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με κατάλληλη μελέτη και προσομοίωση αν αυτό απαιτείται, από μελετητή μηχανικό που ασχολείται με το αντικείμενο.

  • Δομική Συντήρηση-Ανακαίνιση - Στοιχειώδεις ανέσεις

Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά σημεία στο τείχος παρουσιάζουν φθορές ή έχει αναπτυχθεί βλάστηση και απαιτείται παρέμβαση και καθαρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τα μνημεία, αγάλματα στο εσωτερικό. Με μια ολοκληρωμένη καταγραφή και μελέτη μπορούμε να αλλάξουμε την όψη τους. Και εδώ απαιτείται δουλειά από εξειδικευμένα συνεργεία που δε θα καταστρέψουν τα μνημεία αλλά θα τους δώσουν την αρχική και πραγματική τους όψη.

Ταυτόχρονα επιτέλους πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα τουλάχιστον των κοινόχρηστων WC μέσα στο κήπο αλλά και κάποιων απαραίτητων χώρων. Δεν είναι δυνατό σε ένα χώρο που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο να μην υπάρχουν τουαλέτες. Επιβάλλεται να βρεθεί μία λύση σε συνεργασία πάντα με τις αρχές που εκδίδουν τις αδειοδοτήσεις για αυτές τις παρεμβάσεις.

  • Μελέτη και εφαρμογή για το πράσινο

Βλέπω κατ' αρχάς ότι εξωτερικά του κήπου φυτεύονται μία δένδρα, μία θάμνοι μία λουλούδια κλπ. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από εξειδικευμένο επιστήμονα λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι πίσω είναι το τείχος το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε και όχι να κρύψουμε. Η φύτευση δένδρων στο δρόμο νομίζω ότι αν γίνεται θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και χωρίς να κρύβει αυτό που βρίσκεται από πίσω. Μελέτη πρέπει να γίνει και εσωτερικά. Τα τελευταία χρόνια μετά και τις ζημιές που έγιναν στους φοίνικες λόγω του περίφημου κόκκινου σκαθαριού έχουν μειωθεί τα δένδρα. Θα πρέπει να μπουν δένδρα νέα που θα παράγουν ίσκιο και ίσως φυτά που έχουν τη δυνατότητα να απωθούν και τα κουνούπια με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με αυτά. Το είδος, η θέση κάθε φυτού, η μέθοδος ποτίσματος και ότι άλλο απαιτείται πρέπει να προκύπτουν από μελέτη ολοκληρωμένη χωρίς πειράματα των "ειδικών" αιρετών αρχόντων.

  • Εφαρμογή της Τεχνολογίας για ασφάλεια και πληροφόρηση των επισκεπτών

Υπάρχει και ένα τελευταίο κομμάτι που αφορά στην εφαρμογή της Τεχνολογίας στον Κήπο είτε στο επίπεδο ξενάγησης ή υποβοήθησης ξενάγησης αλλά και στην ασφάλεια. Ένας τέτοιος χώρος που φιλοξενεί τόσο κόσμο όλο το χρόνο αλλά και περιέχει τόσο σημαντικά μνημεία, δεν είναι δυνατόν να μην υποστηρίζεται στο επίπεδο της ασφάλειας από συστήματα με κάμερες ή ότι άλλο απαιτείται και προσφέρεται από την τεχνολογία για μέρα ή νύχτα πάντα βέβαια στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία. Ταυτόχρονα το ασύρματο δίκτυο του δήμου πρέπει να υπάρχει και μέσα στον Κήπο των Ηρώων υποστηρίζοντας την πληροφόρηση των επισκεπτών για το χώρο αλλά και για το δήμο μας γενικότερα. Τέλος, ακόμα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης στεκόμενοι απλά εμπρός σε κάθε μνημείο.

Είναι βέβαιο πως όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί ή θα ακουστούν μπορούν να ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, που ο δήμος επιβάλλεται να καταθέσει προς χρηματοδότηση για τον Κήπο των Ηρώων. Σημειώνω ότι κάποια από τα παραπάνω μπορούν να μελετηθούν και από επιστήμονες που διαθέτει ήδη ο δήμος.

Η επόμενη Δημοτική αρχή θα έχει πολλή δουλειά και στον τομέα του πολιτισμού. Ιδέες υπάρχουν πολλές και σε αρκετές από αυτές η πλειοψηφία των δημοτών συμφωνεί, πρέπει όμως να υπάρξουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τις υλοποιήσουν.

Ελπίζω όλοι να δώσουμε βάση πέραν της επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου που είναι πολύ κρίσιμη και στην επιλογή Δημοτικών Συμβούλων που μπορούν να πάνε την πόλη μπροστά. Ψάξτε προσεκτικά όποιο συνδυασμό κι αν επιλέξετε. Θα βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Γιατί η ανάπτυξη, ο τουρισμός, η εισροή χρήματος στην περιοχή μας και η επιτυχημένη διοίκηση του δήμου γενικότερα δεν έρχονται απλά από κάποιον που θα μας κεράσει τσίπουρο στο καφενείο και θα μας χτυπήσει φιλικά στην πλάτη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το 12o Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου υποδέχθηκε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζουν τα Σχολεία του Νομού μας να επισκέπτονται την Βυρωνική Εταιρεία για να παρακολουθήσουν τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, μαθητές και μαθήτριες μαζί με εκπαιδευτικούς της Ε' τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα, "Ανακαλύπτοντας το Μεσολόγγι μέσα από την Ιστορία του- Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων" που τους δίδαξε η Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Β. Ε. Μ, κα. Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη.

Από τη σελίδα στο facebook της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Ιστορικό παρεκκλήσι της «Αγίας Παρασκευούλας» θα τελεστεί για πρώτη φορά μετά την ιστορική «Έξοδο» Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχηγού της φρουράς του Μεσολογγίου Αθανάσιου Ραζη – Κότσικα με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και με τη συμμετοχή των Άη – Συμιωτών.

Έπειτα θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ - ΚΟΤΣΙΚΑΣ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/03/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προβληματική είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και γενικά στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες τα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιτίθενται σε όποιον βρίσκεται έξω από το σπίτι του. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στον Κήπο των Ηρώων, ο οποίος δέχεται πολλούς επισκέπτες που υποφέρουν από τα σμήνη κουνουπιών. Στο Αιτωλικό η κατάσταση είναι παρόμοια, και με τις ζέστες και την υγρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ευνοείται η ανάπτυξή τους...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/03 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 15

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία