Αγγελίες    Επικοινωνία

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στην Πάτρα, ο κύκλος επαφών που πραγματοποίησε με Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη για τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.

Ο κ. Φίλιας ανέπτυξε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων με διασπορά στο χώρο και το χρόνο και κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους ως τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί ο πρώτος σχεδιασμός για την προετοιμασία του εορτασμού «Δυτική Ελλάδα 2021».

«Στόχος μας είναι η Δυτική Ελλάδα να γιορτάσει με λαμπρότητα τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους. Είναι εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, έχοντας ως αφετηρία τη γενέτειρα της επανάστασης, τα Καλάβρυτα» τόνισε ο Βοηθός Περιφερειάρχη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του Δήμου Νικολίτσα Σουλούκου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αιγιάλειας Μαρία Τσουκαλά και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων - Σπήλαιο Λιμνών Κωνσταντίνος Κούκιος.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων με στόχο να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι φορείς στον προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

 

Στο πλαίσιο των επαφών με τους Δημάρχους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος με αντικείμενο το Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και Βοηθός Περιφερειάρχη, Ανδρέας Φίλιας συναντήθηκαν την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, με Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Προέδρους Δημοτικών Οργανισμών της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Διοικητήριο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Ο κ. Φίλιας γνωστοποίησε τους άξονες που θα κινηθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αρχικός στόχος είναι να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών και των εκδηλώσεων που θα γίνουν, δένοντας μάλιστα με τη γη της Ολυμπίας. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την έκταση της περιφέρειας με διασπορά στο χώρο και το χρόνο».

Συνεχίζοντας, ο Βοηθός Περιφερειάρχη επεσήμανε ότι «βασική επιδίωξή είναι οι εκδηλώσεις αυτές να παραμείνουν ως θεσμός ώστε να προσελκύουν επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η εμπλοκή και δραστηριοποίηση πολιτών, επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων θα συμβάλει στην διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης, η οποία είναι ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή. Τέλος, θεωρείται απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας, εμπλέκοντας όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, διοργανώνοντας βιωματικές δράσεις με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική και προσβάσιμη στους νέους».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας και Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου Σπύρος Φλώρος, Μαρία Παπαγεωργίου, Χρήστος Ζαρκαβέλης, Ναυπακτίας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας υπεύθυνη Πολιτιστικών Σοφία Ανδρίκουλα, καθώς επίσης η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου Παρασκευή Πετρονικολού και το μέλος Ιωάννης Γυφτογιάννης, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Ναυπακτίας Ιωάννα Κωστή και ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ξηρομέρου Βασίλειος Πολύζος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στις 11 το πρωί στην Π.Ε Ηλείας, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και στην Π.Ε. Αχαΐας.

Κύκλο επαφών με τους Δημάρχους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αρχίζει ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος με αντικείμενο το Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών, από την επανάσταση του 1821 και Βοηθός Περιφερειάρχη Ανδρέας Φίλιας.

Πρόκειται για συναντήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγραμματισμού των εκδηλώσεων και των δράσεων, με αφορμή τη διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης των 200 χρόνων, από την Επανάσταση του 1821.

Η αρχή γίνεται από την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, όπου σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 2019, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις 10 το πρωί στο Διοικητήριο, στην Ι.Π του Μεσολογγίου.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Π.Ε Ηλείας στο Διοικητήριο, στον Πύργο.

Για τα 200 χρόνια από το 1821

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/10/2019

Βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία, στα δικά μας χρόνια να εορταστούν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Η παλιγγενεσία του έθνους μας, στην οποία το Μεσολόγγι είχε τον καθοριστικό ρόλο.

Πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα γραφτούν το επόμενο διάστημα, για το εν λόγω θέμα. Προσωπικά όμως, διατηρώ πολλούς προβληματισμούς, τόσο για τις επιδιώξεις των κεντρικών διοργανωτών, όσο πιθανώς και για τα παραγόμενα πολιτισμικά/επετειακά αποτελέσματα, αν αφεθούν στις διαθέσεις διοργανωτών «ξένων», τόσο προς την ουσία της Ελληνικής επανάστασης, όσο και του Μεσολογγίου ειδικότερα.

Το επίσημο Ελληνικό κράτος, θέλοντας και μη -θα έλεγε κάποιος- δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατήσει σε μια τόσο σημαντική για τους Έλληνες επέτειο. Και να ήθελαν να υποβιβάσουν το γεγονός, απλά δεν θα μπορούσαν. Πόση εμπιστοσύνη, όμως, μπορεί κανείς να έχει σε μια Πολιτεία και ένα Κράτος, το οποίο τα τελευταία χρόνια:

- κατήργησε την Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι

- τον χειρισμό των πολιτικών κομμάτων και εν γένει την κατάληξη του θέματος αναφορικά με την Μακεδονία μας

- το γεγονός ότι Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει παραστεί ποτέ στο Μεσολόγγι στις Εορτές Εξόδου κατά τις τελευταίες δεκαετίες

- την πρόσφατη κατάργηση της αναγραφής της ιθαγένειας και του θρησκεύματος από όλα τα απολυτήρια/έγγραφα μαθητών που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας

- την εσκεμμένη περιθωριοποίηση του νευραλγικού ρόλου της Εκκλησίας από τις ιστορικές αναφορές, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες επαναστάτησαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία»

- πολλά φερέφωνα και κίβδηλες γραφίδες επιχειρούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία και να μας την ξανασερβίρουν σύμφωνα με τους εντολοδόχους τους

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι ανωτέρω επισημάνσεις καθώς και άλλες που ελλείψει χώρου δεν μπορούν εδώ να καταγραφούν, είναι ενδεικτικές της αλλοίωσης του αληθινού πνεύματος με το οποίο αποφάσισαν και διεξήγαγαν οι αγωνιστές του 1821 την Ελληνική επανάσταση. Και είναι πιθανώς ενδεικτικές, των προθέσεων των επισήμων διοργανωτών που θα κληθούν να διαχειριστούν σε κεντρικό επίπεδο τους εορτασμούς.

Φρονώ ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το τι μπορούμε να αναμένουμε εκ μέρους της κεντρικής πολιτείας, αναφορικά με την συμμετοχή του Μεσολογγίου στην επέτειο των 200 ετών. Κοινώς, πρέπει μόνοι μας και εγκαίρως, να οργανώσουμε τον ρόλο που θέλουμε να έχει το Μεσολόγγι κατά την συγκεκριμένη ιστορικής σημασίας επέτειο. Θετική εξαίρεση μέχρι ώρας σε ένα ανώτερο επίπεδο εξουσίας, αποτελεί ο νεοεκλεγείς Αιτωλοακαρνάνας Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Καλάβρυτα μαζί με το Μεσολόγγι, θα έχουν την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας στους εν λόγω εορτασμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν χωρεί ολιγωρία ή εφησυχασμός εκ μέρους μας.

Το Μεσολόγγι διαθέτει το απαιτούμενο εγχώριο δυναμικό, τις πνευματικές κοιτίδες, τους πνευματικούς ανθρώπους, τους φορείς πολιτισμού κ.λπ., που με πρωτοστάτη τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά και τους κορυφαίους φορείς της περιοχής μας, μπορούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να κάνουμε στο Μεσολόγγι, εορτασμούς και εκδηλώσεις μνήμης υψηλοτάτου επιπέδου, ανεπανάληπτες. Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί ώστε η "καρδιά" της διοργάνωσης σε πανελλήνιο επίπεδο να χτυπήσει εδώ, και ότι σε κάθε περίπτωση η ‘ψυχή’ των εορτασμών ειδικά για το Μεσολόγγι, πρέπει να οργανωθεί και να βρίσκεται εδώ. Επικουρικά και μόνο, ίσως, θα μπορούσε να ζητηθεί βοήθεια ειδικών σε υποστηρικτικά θέματα της διοργάνωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την ουσία των ανωτέρω διαπιστώσεων.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι και η αποκλειστική επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου το 2026 δεν είναι μακριά μας, και το τι θα καταφέρουμε το 2021, πιθανώς θα είναι πρόκριμα για τις δυνατότητές μας και το 2026.

Σε μια χώρα που 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, ακόμη φαίνεται να ψάχνει να βρει τον δρόμο της, το Μεσολόγγι πρέπει να ξαναδώσει τη λάμψη του, για να θυμίσει στους Έλληνες αλλά και σε όλο τον κόσμο, τις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας.

 

Κωνσταντίνος Η. Χονδρός
Περιφερειολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Ανακοινώθηκε το επετειακό πρόγραμμα που υλοποιεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σε ανοιχτή εκδήλωση στην έδρα του, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Το ΕΙΜ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο εν όψει της Επετείου. Από τον Μάρτιο του 2018 αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εθνικής εμβέλειας που αναδεικνύουν πολυδιάστατα τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Οι δράσεις του ΕΙΜ, με τίτλο ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21, κορυφώνονται τον Μάρτιο του 2021 με τη μεγάλη επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 στην έδρα του στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το ίδιο χρονικό διάστημα τμήματα της έκθεσης θα ταξιδέψουν σε δέκα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση για τον Ναυτικό Αγώνα θα διαπλεύσει με ιστιοφόρο το Αιγαίο.

Ο τίτλος ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21 εμπεριέχει την οικεία σε όλους φράση Επανάσταση του 1821. Στόχος του Μουσείου είναι να ενθαρρύνει τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα κειμήλια των συλλογών του. Ο τίτλος αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να συζητήσουμε τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέσα από τη σύγκρουση, τη ζύμωση και τη σύνθεση ποικιλόμορφων συστατικών στοιχείων από διαφορετικές αφετηρίες και παραδόσεις.

Η κεντρική επετειακή έκθεση, που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρωτοβουλία 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821, θα περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Η έκθεση θα εστιάσει στους ανθρώπους που αναδείχθηκαν σε ήρωες επειδή αντεπεξήλθαν σε εξαιρετικές περιστάσεις, και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ΄21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος. Για πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, που σχεδιάζονται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει το διαδραστικό έκθεμα για τη Χάρτα του Ρήγα που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ταυτόχρονα, η έκθεση θα εξακτινώνεται σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Με την υποστήριξη της «Πρωτοβουλίας 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων και συγκεκριμένα των: Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη,  Μποδοσάκη, Ευγενίδου, Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και Λαμπράκη, η επετειακή έκθεση θα ταξιδέψει από βορρά προς νότο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Βέροια, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου, στη Λάρισα, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μεσολόγγι, στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Γαλαξίδι, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Ναύπλιο, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξ. Σούτσου, και στα Χανιά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Επίσης, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα Ιωάννινα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και στη Δημητσάνα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση με αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ και εκπαιδευτικό υλικό θα επισκεφθεί ιστορικά νησιά και λιμάνια της άγονης γραμμής (Ύδρα, Σπέτσες, Χίο, Ψαρά, Κάσο, Καστελόριζο κ.ά.). Το ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την έκθεση παραχωρείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». Θα διαπλεύσει το Αιγαίο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο ναυτικός αγώνας ήταν το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που επέτρεψε την εδραίωση της ανεξαρτησίας. Η παραγωγή και εγκατάσταση των εκθεμάτων της πλωτής έκθεσης καθώς και οι παράλληλες, κατά τόπους εκδηλώσεις, βασίζονται στην υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.

Για τις παραπάνω επετειακές δράσεις σχεδιάζεται μια ενιαία οπτική ταυτότητα που δε λειτουργεί απλά ως όχημα επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό αλλά ως ένα επιπλέον έργο. Η σημειολογία και τα ευρήματα της σχεδιαστικής προσέγγισης, αποτελούν προέκταση του περιεχομένου και αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Μουσείου, φιλοδοξώντας το τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα να λειτουργήσει εξίσου δυναμικά σε δύο άξονες. Αρχικά, να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη σπουδαιότητα της αποστολής του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δευτερευόντως, να χαρτογραφήσει και να αναδείξει την πολύαρχη και πολυφωνική αισθητική κληρονομιά του Αγώνα της Ανεξαρτησίας δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πεδίο διαλόγου με την ευρύτερη κοινότητα για το τι τελικά ορίζουμε ως ελληνική ταυτότητα.

Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το εύρος των δραστηριοτήτων υπό την εποπτεία Επιστημονικής Επιτροπής από τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Νίκο Αλιβιζάτο, Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία