Αγγελίες    Επικοινωνία

Αντιπρόεδρος

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

O συνταξιούχος καθηγητής Γ. Γυφτογιάννης θα προταθεί από την πλειοψηφία για την αντιπροεδρία του Πνευµατικού Κέντρου Μεσολογγίου στην ψηφοφορία που θα γίνει τις προσεχείς µέρες.

Ως γνωστόν για πρόεδρος προορίζεται η δικηγόρος Βιβή Πετρονικολού και µαζί µε τον κ. Γυφτογιάννη θα είναι το δίδυµο που θα κρατάει στα χέρια του τις τύχες ενός...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

 

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/05/2019

 

Αναμφίβολα, οι Εορτές Εξόδου στέκονται στην κορυφή της πολιτιστικής και πολιτισμικής δραστηριότητας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η προσέγγισή τους με τους κανόνες του σεβασμού και της αξιοπρέπειας άνοιξε ένα νέο κύκλο ενδιαφέροντος για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ο οποίος κάθε χρόνο διευρύνεται εντυπωσιακά εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Δημοτική Αρχή την τελευταία πενταετία επεδίωξε και πέτυχε όχι μόνο να δώσει ευρύτητα στο σκέλος των εκδηλώσεων, αλλά ακόμη βαθύτερα να δώσει το κίνητρο σε κάθε Έλληνα να επισκεφθεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, μια πόλη με συμβολική σημασία, αξία κι εμβληματικό χαρακτήρα.

Πανελλήνια προβολή των Εορτών Εξόδου από τα Μέσα Ενημέρωσης: Η προβολή των Εορτών Εξόδου από την ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, η αναθέρμανση των σχέσεων της πόλης με τις Τιμώμενες χώρες και  τους αδελφοποιημένους Δήμους, η διοργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με κορυφαίους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και η έντονη δραστηριότητα συνέβαλαν καταλυτικά ώστε οι Εορτές Εξόδου τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να λάβουν μεγάλη διάδοση αλλά να αποτελούν πλέον μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος σε πανελλήνιο επίπεδο.

Περισσότεροι από 8.000 προσκυνητές συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια την Εικόνα της Εξόδου, μεταφέροντας ταυτόχρονα το δέος και τα έντονα  αισθήματα συγκίνησης που βιώνουν εδώ το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Με αυτό τον τρόπο γίνονται οι καλύτεροι  πρεσβευτές της  Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Το κύρος, η αξία και ο αυθεντικός και υγιής πατριωτισμός ενσαρκώνονται εδώ με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Η.Π.Α. Ομογένεια: Το 2018 ήταν η χρονιά όπου η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υποδέχθηκε το Δήμαρχο αλλά και τους εκπροσώπους της πόλης ως τιμώμενους στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου 1821 στο Tarpon Springs. Τα αισθήματα υπήρξαν θερμά, ενώ οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν μεγάλη αποδοχή από τους Έλληνες Ομογενείς.    

Συλλεκτικές Εκδόσεις ΕΛΤΑ: Τα τρία τελευταία χρόνια η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων τιμά την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εκδίδοντας κάθε φορά μια ειδική συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων, αφιερωμένη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τις προσωπικότητές της. (Μνημεία - 5 Πρωθυπουργοί - Ποιητές της Λιμνοθάλασσας).  

Εκ του συνδυασμού
"Δήμος για τα Παιδιά μας"

 

Πλήθος επισκεπτών καθηµερινά στα Μνηµεία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου   

 

Αναµόρφωση του Κήπου των Ηρώων

Το Ταφείο της Ιερής Πόλης. Ο Κήπος των Ηρώων της είναι αισθητά αναμορφωμένος και επιμελημένος. Και καθημερινά πλέον υποδέχεται πλήθος επισκεπτών κι όχι μόνο. Η αισθητική αναβάθμισή του, τον έκανε οικείο και προσιτό ακόμη και στους ίδιους τους Μεσολογγίτες, καθώς δεν είναι λίγοι πλέον που επιλέγουν το ιστορικό αυτό σημείο για τον περίπατο και την περιήγησή τους. Ακόμη δε πιο αισιόδοξο είναι το γεγονός πως ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί νέοι και έφηβοι οι οποίοι είναι σε καθημερινή και βιωματική επαφή με την πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων τους.  

 

Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ωστόσο, έχει και µια ακόµη πολύτιµη παρακαταθήκη να διαχειριστεί, αυτή της βαρύτατης πολιτικής ιστορίας της, καθώς έθεσε στη διάθεση του νεοσύστατου µετ’ επαναστατικού κράτους Πέντε πρωθυπουργούς.

Από τις εµβληµατικές πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας υπήρξε η οικογένεια Τρικούπη. Με πρωτοβουλία της Δηµοτικής αρχής και του Δηµάρχου Νίκου Καραπάνου, το 2016 επιδιώχθηκε συνεργασία µε τη Βουλή των Ελλήνων προκειµένου το σπίτι των Τρικούπηδων στο Μεσολόγγι να λάβει  τη διάσταση που του αξίζει. Το αποτέλεσµα αυτής της συνεργασίας Δήµου και Βουλής των Ελλήνων, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος µουσειακός χώρος, ο οποίος µέχρι σήµερα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών αλλά και πολλών τηλεοπτικών σταθµών. Οι άψογα διατηρηµένοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, η επιµεληµένη επιστηµονικά τοποθέτηση των αυθεντικών αντικειµένων της Οικογένειας και το πολύτιµο και σπάνιο υλικό, συνθέτουν µια ολοκληρωµένη εικόνα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, άρρηκτα δεµένης µε την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

 

Κορυφαίο κεφάλαιο ο Πολιτισµός

Η καλαισθησία, το επίπεδο αλλά και η δυνατότητα στη νέα γενιά να εκφράσει και να εκφρασθεί µέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που πραγµατοποιούνται ετησίως, αποτελούν τις σταθερές αξίες του Πολιτισµού όπως τον βιώνει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Ένας πολιτισµό γόνιµο και παραγωγικό, που δεν έχει ως µοναδικό στόχο την αναπαραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά τη δηµιουργία των βάσεων ενός νεώτερου και σύγχρονου πολιτισµικού µοντέλου, άξιου του ονόµατος, του κύρους και του πνευµατικού ή καλλιτεχνικού επιπέδου αυτού του τόπου, ο οποίος διαθέτει ένα πολύτιµο ανθρώπινο δυναµικό ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένο στα Γράµµατα και τις Τέχνες. 

 

«…Από µια πατρίδα εγώ είµαι…»

Οι στίχοι του µεσολογγίτη Κωστή Παλαµά εκφράζουν ίσως µε τον καλύτερο τρόπο το νόηµα και την έννοια ενός φιλόδοξου εγχειρήµατος της Δηµοτικής Αρχής. Το άλλο Μεσολόγγι. Αυτό που έζησε και ζει µακριά από τη γενέθλιο γη, διαπρέποντας στην επιστήµη, την τέχνη τα γράµµατα. Οι Μεσολογγίτες και οι Μεσολογγίτισσες που άνοιξαν τους ορίζοντές τους µακριά από εδώ, επιστρέφουν για να βραβευθούν από το Δήµο ως αναγνώριση των επιτευγµάτων τους. Μέχρι σήµερα αυτή την αναγνώριση έχουν λάβει ο δηµοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, ο ιατρός Νίκος Μπαρµπετάκης και η σύζυγος και τα τέκνα του Κωνσταντίνου Λάρκαρι, του Μεσολογγίτη επιστήµονα στον οποίο η Ελλάδα οφείλει την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας κι Επιστηµών «Δηµόκριτος». Η συγκίνηση, η ικανοποίηση της αναγνώρισης από την ιδιαίτερη πατρίδα, η νοσταλγία είναι κάποια από τα αισθήµατα που µπορούν να περιγραφούν. Το βέβαιο είναι πως η ενότητα των εκδηλώσεων «…Από µια πατρίδα εγώ είµαι…» κατόρθωσε να συγκεντρώσει από την πρώτη στιγµή µεγάλο κι έντονο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος συµπολιτών µας συµµετείχε σ’ αυτή.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Οι Εορτές Εξόδου 2019 κορυφώθηκαν και ο ήχος από τον κινητήρα του F-16 της Ομάδας Ζευς παραμένει στ’ αυτιά μας!

Η πρόθεση και οι επαφές για την εκδήλωση αυτή άρχισαν το 2017. Tον Ιούλιο του 2018 το κουβεντιάσαμε με το Πνευματικό Κέντρο, και στις 28 Οκτωβρίου 2018 μετά από συζήτηση με το Δήμαρχο πήρα πρωτοβουλία και έστειλα επιστολή στην Ομάδα Ζευς καλώντας τους στο Μεσολόγγι για τις Εορτές Εξόδου 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε στο Δήμο μας πως η επίδειξη εγκρίθηκε.

Εδώ και ένα μήνα περίπου ο Επισμηναγός Δημήτριος Βολακάκης, ο πιλότος του F-16 που έκανε την επίδειξη της Κυριακής, επικοινώνησε μαζί μου για την οργάνωση της επίδειξης αλλά και για να εκφράσει την τιμή που του κάνει το Μεσολόγγι καλώντας αυτόν και την Ομάδα Ζευς στις Εορτές Εξόδου για πρώτη φορά.

Μου έκανε εντύπωση ο επαγγελματισμός της Ομάδας, αν και τους είχα ξαναδεί στον Άραξο. Η Ομάδα εκτός από το F-16 που κάνει την επίδειξη και απογειώνεται από τη Σούδα, στέλνει ομάδα εδάφους τουλάχιστον μια ημέρα πριν για να οργανώσει όλη την επίδειξη. Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν σε επαφή με τον πιλότο για να καλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες που περιλάμβαναν από την θέση της επίδειξης, μέχρι τις VFR πτήσεις του αεροδρομίου Μεσολογγίου.

Σίγουρα υπήρξαν λάθη με κυριότερα, την μικρή προβολή της εκδήλωσης αλλά και τις ελλείψεις στην ηχητική κάλυψη, γιατί η επίδειξη συνοδεύεται με ηχητικό υπόβαθρο που της δίνει μια άλλη αίσθηση. Η ένταση του κινητήρα όμως και η ανταπόκριση του κόσμου, μας αποζημίωσε. Το μεσημέρι της Κυριακής ο πιλότος επικοινώνησε ξανά μαζί μου για να δει αν ήμασταν ευχαριστημένοι(!!!), να απολογηθεί(!!!) γιατί δεν του επιτράπηκε από την Πολεμική Αεροπορία η χρήση καπνού που θα έκανε την επίδειξη ωραιότερη(διαδικαστικό θέμα απ’ ότι μου είπε), και για να μας ξανά ευχαριστήσει για την τιμή που του κάναμε καλώντας τους στο Ηρωικό Μεσολόγγι..

Άποψη μου είναι πως πρέπει να γίνει θεσμός η επίδειξη αυτή στο Μεσολόγγι -και σίγουρα αυτό είναι πρόθεση αυτής της Δημοτικής Αρχής-, που με λίγες βελτιώσεις μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχουν τοποθεσίες εκτός του λιμανιού, όπως η Κλείσοβα με 180ο καθαρό ορίζοντα, ασφάλεια για το αεροσκάφος, και απεριόριστο χώρο για τους θεατές που μπορούν πραγματικά να «απογειώσουν» το γεγονός, σε συνδυασμό με επαγγελματικό ήχο κατάλληλο της περίστασης. Από τώρα θα σταλεί πρόσκληση για τις επόμενες Εορτές Εξόδου και πρέπει στην συζήτηση που γίνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου να σχεδιαστεί κάτι ανάλογο.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Επισμηναγό Βολακάκη Δημήτριο, πιλότο της ομάδας ZEYΣ, στην ομάδα εδάφους και σε όλη την Ομάδα ΖΕΥΣ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, και για το υπερθέαμα που μας πρόσφεραν! Ο επαγγελματισμός που επιδεικνύουν είναι διαφήμιση για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Παναγιώτης Π. Σταράμος

Η παρουσία για πρώτη φορά στην πόλη μας της ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων ΖΕΥΣ με το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας αποτέλεσε σίγουρα εντυπωσιακότερο δρώμενο των φετινών εορτών Εξόδου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι του Μεσολογγίου για να θαυμάσει από κοντά ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος κατέφθασε στο λιμάνι συνοδεία του Δημάρχου της Ι.Π Μεσολογγίου για να παρακολουθήσει από κοντά την αεροπορική επίδειξη.

Οι συνθήκες για την επίδειξη ήταν σχεδόν ιδανικές. Ο καλός καιρός, η καλή ορατότητα η απουσία ορεινών όγκων στην περιοχή αλλά και η παρουσία πουλιών ( κίνδυνος αναρρόφησης στο κινητήρα του αεροσκάφους) είχαν σαν αποτέλεσμα το F-16 της Π.Α αεροπορίας εκτέλεσε «Υψηλή Επίδειξη» εκτελώντας μια σειρά από ιδιαίτερα εντυπωσιακούς ελιγμούς όπως ανάστροφη διέλευση με -1g, άνοδο μέγιστης επίδοσης με περιστροφές και την διέλευση υψηλής γωνίας προσβολής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου το αεροσκάφος το αεροσκάφος «σταμάτησε» μπροστά σε κοινό και επισήμους σε έναν άκρως εντυπωσιακό ελιγμό (dedication pass) προκαλώντας ενθουσιασμό στο κατάμεστο από κόσμο λιμάνι και ένα ζεστό χειροκρότημα.

Αξίζει κανείς να σταθεί στην παρουσία του κόσμου η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν πάρα πολλοί οι φίλοι της Πολεμικής Αεροπορίας από γειτονικές περιοχές (Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο) που επισκέφθηκαν το λιμάνι για να παρακολουθήσουν την επίδειξη. Οι ίδιοι δε οι πιλότοι της Ομάδας Ζευς που καθοδηγούσαν το F-16 από το έδαφος αλλά και φωτογράφοι που ακολουθούν αυτές τις επιδείξεις εντυπωσιάστηκαν, από τον αριθμό των συμπολιτών μας που παρακολούθησε την εκδήλωση λέγοντας πως η παρουσία τους και η επιτυχία της εκδήλωσης θα αποτελέσει παρακαταθήκη για επανάληψη της επίσκεψης της ομάδας επιδείξεων στο εγγύς μέλλον.

Δημήτρης Μούρκας

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και συνοδεία δυο Φιλαρμονικών μεταφέρθηκε πριν λίγο η Εικόνα από το Δημοτική Πινακοθήκη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Η ΑΙΧΜΗ και το www.aixmi-news.gr σας παρουσιάζουν φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Για το μεγαλύτερο γεγονός του Μεσολογγίου, τις Γιορτές Εξόδου έχω αρθρογραφήσει επανειλημμένα. Πρότασή μου ήταν και είναι να υπάρχει μια μόνιμη επιτροπή αποτελούμενη από γνώστες που θα ασχολείται ολοχρονίς με τις εκδηλώσεις και όχι αποσπασματικά και τσάτρα - πάτρα. Πέρυσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των Γιορτών στήθηκε φιέστα - όπως αποδείχθηκε - από τον δήμαρχο κατά την οποία ενημερωθήκαμε πως την διοργάνωση αναλαμβάνει μια μεγάλη εταιρεία που θα κληθεί να διεθνοποιήσει το γεγονός ώστε να προσελκυστεί περισσότερος κόσμος. Το είχαμε επικροτήσει ως έντυπο που δεν είναι αλλεργικό στις δοκιμές και τις αλλαγές, φτάνει να μην είναι ασκήσεις επί χάρτου από άσχετους. Ωστόσο αποδείχθηκε και αυτό έπεα - πτερόεντα, απ’ αυτά που χρησιμοποιούν οι περισσότερες δημοτικές αρχές για να εντυπωσιάσουν. Μείναμε με τον Αβδελιώδη, τον συντοπίτη μας Φωκά Ευαγγελινό και τα μεγαλεπήβολα, αλλά φέτος επανήλθαμε και πάλι στα συνηθισμένα.

Η στήλη και το έντυπο όμως έχουν επιχειρηματολογήσει και για την ανάγκη οι εκδηλώσεις να είναι λιγότερες και με μεγαλύτερο ιστορικό βάρος και απήχηση. Φέτος όμως αντί να δούμε κάτι τέτοιο με έκπληξη παρατηρήσαμε εμείς - καθώς και άλλοι συνδημότες που έχουν γνώση και γνώμη - ότι οι εκδηλώσεις αυξήθηκαν. Ακόμη και τρεις στο ίδιο απόγευμα κάνοντας τον κόσμο να τρέχει αλαφιασμένος να τις παρακολουθήσει και πολλές απ’ αυτές να γίνονται ενώπιον ενός άδειου Τρικούπειου.

Η προσέλευση και μόνο δεικνύει την αποτυχία. Φαντάστηκαν άραγε οι διοργανωτές τι θα λένε οι προσκεκλημένοι ομιλητές - κ.α. όταν μιλούν ενώπιον άδειων αιθουσών; Καταντήσαμε να ικανοποιείται κάθε αίτημα για εκδήλωση μόνο και μόνο για να είναι όλοι ευχαριστημένοι αδιαφορώντας για την ποιότητα; Φτάσαμε να μπαίνουν ακόμη και οι Γιορτές Εξόδου στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων για να μην χαλάσουμε χατήρι σε συλλόγους και σχολεία;

Τις προάλλες ο δήμαρχος όταν τις παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για αναβάθμιση. Η αναβάθμιση όμως φαίνεται στην πράξη με αξιόλογες εκδηλώσεις, σωστή διαφήμιση και μεγάλη προσέλευση. Λυπούμαστε πολύ ως Μεσολογγίτες που τις ζούμε κάθε χρόνο από τότε που γεννηθήκαμε όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες...

Όπως και να’ χει ελπίζουμε να κλείσουν οι Γιορτές με τον καλύτερο τρόπο το Σαββατοκύριακο. Δούλεψαν άοκνα πολλοί γι’ αυτές, οι άνθρωποι του Π.Κ., ο Τ. Σκαρμούτσος, η Σ. Λαναρά κ.α.. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν ανάχωμα σε μικροπολιτικές σκέψεις. Σίγουρα το Μεσολόγγι, οι δημότες του, αλλά κυρίως οι Εξοδίτες αξίζουν μιας καλύτερης διοργάνωσης, ενός 15μερου που θα φέρνει κόσμο όλες τις μέρες και όχι μόνο στις Πομπές. Ελπίζουμε στο μέλλον σε καλύτερες μέρες. 

 

Υ.Γ. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πάντως, μετά και την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ότι η παρουσία του F-16 και η άκρως εντυπωσιακή επίδειξη έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τις Γιορτές και είναι ένα γεγονός που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη μας. Μακάρι να καθιερωθεί και η ένδοξη παρουσία της ομάδας ΖΕΥΣ να λαμπραίνει τις εκδηλώσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 74

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία