Αγγελίες    Επικοινωνία

Μέσα σε ένα πλήθος φιλαναγνωστών του Μεσολογγίου και όχι μόνο μίλησε την περασμένη Τετάρτη στη «Διέξοδο» ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος για «το κακό και το καλό γινάτι»….

Αφορμή το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα «ΓΙΝΑΤΙ – Ο σοφός της λίμνης».

Την παρουσίαση του έργου έκανε με εξαιρετική λογοτεχνική προσέγγιση  η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα η οποία με τον υπέροχο λόγο της μας γύρισε στον προηγούμενο αιώνα και μας περπάτησε νοερά στους δρόμους μιας πόλης όμορφης και νοσταλγικής, όπως είναι τα Γιάννενα. Μιας πόλης που γίνεται σύμβολο και σαν ανθρώπινη ψυχή γεννιέται από έναν γονιό –συγγραφέα. Ακούσαμε τη ντοπιολαλιά της Ηπείρου και σιγοψιθυρίσαμε αργόσυρτα δημοτικά τραγούδια. Μια ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η παρέμβαση ενός φιλαναγνώστη μαθητή της Γ΄ Λυκείου, του Αντώνη Νταλιάνη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος ένα χαριτολόγημα της Ελένης Πλακίδα ότι η ίδια δεν είναι καλλικέλαδη για να τραγουδήσει το αγαπημένο της τραγούδι «Στης πικροδάφνης τον ανθό έπεσα ν΄ αποκοιμηθώ», διέκοψε την εκδήλωση, σηκώθηκε όρθιος μέσα στην αίθουσα και της το αφιέρωσε τραγουδώντας το a cappella.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας με το δικό του μοναδικό τρόπο παρουσίασε το έργο του. Εδώ απολαύσαμε έναν απαράμιλλο σμιλευτή της γλώσσας, έναν θηρευτή των λέξεων, οι οποίες πλάθονται στα χέρια ενός ανθρώπου με στόφα συγγραφέα, ενός εραστή της ελληνικής γλώσσας.

Τελειώνοντας ο Γιάννης Καλπούζος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις του έργου του που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την «μαεστρία» του λόγου και του τρόπου παρουσίασης του μυθιστορήματός του εκ μέρους της Ελένης Πλακίδα και τις πολύ ωραίες παρεμβάσεις ανάγνωσης αποσπασμάτων του από τις μαθήτριες Αγγελικής Καρβέλη και Αθανασίας Χαβαλίνα.

Οι χώροι του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» το βράδυ της εκδήλωσης ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από ακροατές όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων δεκάδες μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου που είχαν διαβάσει το μυθιστόρημα και ήθελαν να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα. Το γεγονός αυτό, για μας τους ανθρώπους της «Διεξόδου», είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο διότι τα παιδιά δεν είναι απλά και μόνο οι καλοί μαθητές που η καθηγήτριά τους τους εμφύσησε αγάπη για την λογοτεχνία και μέσω αυτής διεύρυνση του  πνευματικού τους ορίζοντα αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι αποτελούν το θεμέλιο και την αισιοδοξία μας για την αυριανή «Διέξοδο» της χώρας και την ποικιλόμορφη οικοδόμησή της.

Γρηγόρης Δουλιώτης

Τι είναι το γινάτι;

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μάθαμε τι είναι το γινάτι και κυρίως τι μπορεί να καταφέρει…

Το γινάτι μπορεί να ενώσει δύο λίμνες, αυτή των Ιωαννίνων με τη δική μας τη «δίχως κύμα αγριωπό, την πλατιά και μεγάλη» λίμνη του Παλαμά. Ο αλαφρός αέρας που αναδεύει τις καλαμιές της Παμβώτιδας, ίδια τρυφερός και σκληρός μ' αυτόν που σιγομουρμουρίζει μέσα στα δικά μας αρμυρίκια. Και στις δύο ψυχές να κλαίνε στις όχθες τους και να τις στοιχειώνουν με τις χαμένες τους ελπίδες. Το γινάτι μπορεί να κάνει λίμνες τα μάτια της δασκάλας μας, όταν ο Αντώνης ο Νταλιάνης της τραγουδά «στης πικροδάφνης τον ανθό έπεσα ν' αποκοιμηθώ». Γινάτι είναι κι αυτό που την κάνει να περηφανεύεται για τις ερμηνείες της Αγγελικής Καρβέλη και της Αθανασίας Χαβαλίνα (και οι δύο απέδωσαν άψογα αποσπάσματα του βιβλίου).

Το γινάτι μπορεί να «γεννήσει» μια πόλη!! Ο Γιάννης Καλπούζος γέννησε τα Γιάννενα κι εμείς τα ξαναγνωρίσαμε μέσα από τη δική του ματιά. Το γινάτι μπορεί να σμίξει δύο εποχές και δύο αιώνες κι εμείς να ταξιδεύουμε μέσα στο χρόνο... Το γινάτι μπορεί να γίνει γη και άτι!!!! Έτσι μας είπε ο Γιάννης Καλπούζος. Πού; Μα στη ΔΙΕΞΟΔΟ, που φτιαγμένη με το γινάτι του κυρίου Νίκου Κορδόση πλαταίνει το νου και την ψυχή μας. 75 μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας απολαύσαμε ένα υπέροχο ταξίδι.

Υ.γ.: Συνεχίζουμε... Ε ναι, το βάλαμε γινάτι.

 Ομάδα Φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου

Μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά εκατοντάδων φιλαναγνωστών βρέθηκε για άλλη μια φορά χθες το βράδυ στη «Διέξοδο» ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος «συνομιλώντας» με την φιλόλογο Ελένη Πλακίδα και εξαιρετικές παρεμβολές ανάγνωσης από τις δεσποινίδες Αγγελική Καρβέλη και Αθανασία Χαβαλίνα.

Επρόκειτο για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «ΓΙΝΑΤΙ – Ο σοφός της λίμνης» στην οποία μετείχαν όλες οι ηλικίες ανδρών και γυναικών που είχαν κατακλείσει στην κυριολεξία τους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου, γεγονός που εξέπληξε αλλά και συγκίνησε παράλληλα τον βραβευμένο συγγραφέα ιδιαίτερα όταν διαπίστωσε ότι μεταξύ των φιλαναγνωστών του ακροατηρίου υπήρχαν και δεκάδες μαθητές του Λυκείου.

Μια περαιτέρω ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η παρέμβαση του μαθητή Αντώνη Νταλιάνη ο οποίος «εκμεταλλευόμενος» το χαριτολόγημα της Ελένης Πλακίδα ότι της αρέσει το τραγούδι "Στης πικροδάφνης τον ανθό έπεσα ν΄ αποκοιμηθώ " αλλά η ίδια δεν είναι ….. καλλικέλαδη για να το τραγουδήσει, σηκώθηκε όρθιος μέσα στο ακροατήριο και της το αφιέρωσε τραγουδώντας το εκείνος “a cappella”.

(Οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν από την Νάντα Κυριαζή και τον Νίκο Παπαλέξη προς τους οποίους η «Διέξοδος» απευθύνει θερμές ευχαριστίες )

Πηγή: facebook.Κέντρο Λόγου & Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος"

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα, στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» (Αθ. Ραζή-Κότσικα 23, Μεσολόγγι).

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι μαθήτριες της Γ΄ τάξεως του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου Αγγελική Καρβέλη και Αθανασία Χαβαλίνα.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου «Αγέλαος ο Ναυπάκτιος» και οι εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα η Ψυχή του Πόντου», στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 19:00.

Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με ξεχωριστό τρόπο το βιβλίο του, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.

O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου», στην πλατεία Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, την Πέμπτη 28 Ιουλίου και ώρα 21:00.

Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με ξεχωριστό τρόπο το βιβλίο του, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία