Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 14ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με θέμα "Byron και Επανάσταση". Στην φιλόξενη για τέτοιου είδους διοργανώσεις Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του "Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα & τον Φιλελληνισμό", της Βυρωνικής Εταιρείας προσήλθαν οι πρώτοι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε κάθε συνέδριο συμμετέχουν διαπρεπείς καθηγητές, της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham, Διευθυντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, καθώς και αριστούχοι φοιτητές Αγγλικής Φιλολογίας που κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έτυχαν επίσημης υποδοχής στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκ μέρους του Δήμου τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Τάσος Σκαρμούτσος, ενώ ξεναγήθηκαν στις πλούσιες αίθουσες με τα ιστορικά κειμήλια, από την φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Β.Ε.Μ., κ. Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη. Επισκέφθηκαν επίσης τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και την Τουρλίδα. Τον ρόλο της μεταφράστριας σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου είχε, η Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος –Μουσειολόγος, της Β.Ε.Μ., κ. Χριστίνα-Κυπριανή Τσεκούρα.

Εφέτος συμμετείχαν δέκα εννέα φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων:
• Virginia Polytechnic and State University, USA
• Bellarmine University, Kentucky USA
• Virginia University, USA
• Minnesota University, USA
• University of York, UK
• King’s College London, UK
• Bath Spa University,UK
• Trinity College Dublin, Ireland
• Notre Dame University, Lebanon

Tην Τρίτη στις 21 Μαΐου, επισκεφθήκαμε το Αιτωλικό, την Εκκλησία των Ταξιαρχών, τον τάφο της κυρά Βασιλικής και το Μουσείο Χαρακτικής ''Βάσω Κατράκη''. Για το Αιτωλικό, την ναυτική ιστορία του, την πολιορκία του 1823 από τους Οθωμανούς, το θαύμα στην Εκκλησία των Ταξιαρχών, και για την ιστορία της κυρά Βασιλικής Κίτσου-Κονταξή, μας μίλησε η φιλόλογος κ. Τζένη Χαραλαμποπούλου-Κανούτα, Κοσμήτορας στο Δ.Σ. της Β.Ε.Μ. Στο Μουσείο Χαρακτικής ''Βάσω Κατράκη'' μας ξενάγησε η υπεύθυνη Επιμελήτρια.

Από την σελίδα στο facebook της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Ο Λόρδος Βύρων: Από τον Θρύλο στην Πολιτική Πραγματικότητα» που διοργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο.

Θα μιλήσει στα ελληνικά ο Roderich Beaton, Ομότιμος Καθηγητής της Νέας Ελληνικής & Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας & Φιλολογίας του King’s College London.

Μετά το τέλος της ομιλίας, θα προβληθεί το Video Art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου «Το Τελευταίο Μήνυμα των Πολιορκημένων…»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Βυρωνική Εταιρεία σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Έζησα, αλλά δεν Έζησα Μάταια», την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, ώρα 7 μ.μ. στο Μνημείο του Λόρδου Βύρωνα (πλησίον Παναμαϊκής Σχολής)

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη τιμή χαρά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 31/05/2018

 

Την Δευτέρα 21 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 13ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με θέμα «Μπάιρον και Μυθοπλασία». Στην φιλόξενη για τέτοιου είδους διοργανώσεις Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του «Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα & τον Φιλελληνισμό», της Βυρωνικής Εταιρείας προσήλθαν οι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράδοση πλέον έχει γίνει σε κάθε συνέδριο να συμμετέχουν διαπρεπείς καθηγητές, της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham, Δ/ντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Β.Ε.Μ., καθώς και αριστούχοι φοιτητές που κάνουν το μεταπτυχιακό τους, πάνω στο ανεξάντλητο ποιητικό έργο και την ζωή του διάσημου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα.

Δέκα τρία χρόνια συνεχούς συνεργασίας της Β.Ε.Μ., με τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, των οποίων φοιτητές και καθηγητές έρχονται στο Μεσολόγγι στον τόπο θανάτου του Βύρωνα και ανακοινώνουν εργασίες που εκπόνησαν πάνω στο θέμα που τους ανακοινώνουμε, στην Πρόσκληση ενδιαφέροντος ( Callfor Papers).

Εφέτος συμμετέχουν 16 φοιτητές και καθηγητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λιβάνου. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, γίνεται ενδιαφέρων διάλογος, πάνω στην εργασία που παρουσιάσθηκε, δείγμα του πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων τόσο των καθηγητών όσο και των ενθουσιωδών φοιτητών, ενώ επισημάνθηκε από όλους το πρωτότυπο των εισηγήσεων και η σε βάθος έρευνα.

Σημειώνουμε ότι, οι συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές έρχονται με υποτροφίες των πανεπιστημίων τους και καλύπτουν όλα τους τα έξοδα. Αυτό άλλωστε γίνεται σε όλα τα συνέδρια της Βυρωνικής Εταιρείας, η οποία με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην προβολή και υποστήριξη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συνδυάζει το Ακαδημαϊκό μέρος και το Κοινωνικό με μεγάλη επιτυχία, έτσι ώστε οι Σύνεδροι με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους εκτός των επιστημονικών ανακοινώσεων τους να γνωρίσουν το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νίας μέσα από την ιστορική διαδρομή και γενικότερα την παράδοση και τον ελληνικό τρόπο ζωής (ελληνική κουζίνα και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς).

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έτυχαν επίσημης υποδοχής στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκ μέρους του δήμου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν, ο αναπληρωτής δημάρχου, Σπ. Καρβέλης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς, Τάσος Σκαρμούτσος, ενώ ξεναγήθηκαν στις πλούσιες αίθουσες με τα ιστορικά κειμήλια, από την φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Β.Ε.Μ., κ. Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη. Επισκέφθηκαν επίσης το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και την «Διέξοδο».

Στις επόμενες ημέρες, είχαν μια σειρά από επισκέψεις σε αξιοθέατα, ξεκινώντας από το μνημείο που βρίσκεται στον χώρο όπου υπήρχε το σπίτι που έμενε ο Λόρδος Βύρων, κατά την παραμονή του στο Μεσολόγγι, μνημείο που αναμορφώθηκε και ευπρεπίστηκε με χρήματα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Εκεί όλοι κατέθεσαν ένα γαρύφαλλο στην μνήμη του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα.

Επόμενος σταθμός το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων και αυτό του Κωστή Παλαμά και ο Κήπος των Ηρώων, όπου ξεναγήθηκαν από την φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. της Β.Ε.Μ,  Τζένη Κανούτα - Χαραλαμποπούλου. Τον ρόλο της μεταφράστριας σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου είχε, η Βιβλιοθηκονόμος - Αρχειονόμος - Μουσειολόγος, της Β.Ε.Μ., κΧριστίνα -Κυπριανή Τσεκούρα.

Οι σύνεδροι επίσης επισκέφθηκαν το Εργαστήρι για νέους με αναπηρίες «Παναγία Ελεούσα» και έτυχαν θερμής υποδοχής από την Πρόεδρο Διονυσία Σαμαντά και μέλη του Δ.Σ. Η συγκίνηση αλλά και ο θαυμασμός των ξένων επισκεπτών φαινόταν καθαρά στο πρόσωπο τους για την σπουδαία δουλειά που επιτελείται.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Φοινικιάς, που επισκεπτόταν ιππεύοντας ο Λόρδος Βύρων μαζί με τον φίλο του Ιταλό κόμη Πιέτρο Κάμπα. Έκδηλη ήταν η χαρά και η συγκίνηση των συνέδρων όταν βρέθηκαν μέσα στο εκκλησάκι και θαύμασαν και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επόμενη επίσκεψη η Αρχαία Πλευρώνα, και οι Ρωμαϊκές θέρμες. Την αποστολή ξενάγησε ο εξαιρετικός αρχαιολόγος-ξεναγός κ. Γιώργος Σταμάτης. Έμειναν δε εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα των ανασκαφών και τις πληροφορίες που άκουσαν αλλά και από την υπέροχη θέα την οποία αντίκρισαν από κει ψηλά στην Πλευρώνα. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν και το παραθαλάσσιο Κρυονέρι κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Βαράσοβας και γεύτηκαν θαλασσινές λιχουδιές σε γνωστό εστιατόριο.

Η Τετάρτη 23 Μαΐου, ήταν αφιερωμένη στις κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου, την ελληνική μετάφραση των οποίων έκανε από την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Έλλη Καράμπελα Msc. Κεντρικοί ομιλητές οι καθηγητές, Alice Levine, Hofstra University, NY και Benjamin Markovits, Royal Holloway College, University of London. Το βράδυ δόθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμή των Συνέδρων, με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του Χρήστου Βλαχογιάννη και με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τους Χορευτές - μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης». 

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη σε εκπαιδευτική εκδρομή, στην Ζίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο διανυκτέρευσε για δυο βραδιές τον Οκτώβριο του 1809 ο Μπάιρον. Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους τοπικούς φορείς που είχαν ετοιμάσει πλουσιοπάροχο γεύμα από ηπειρώτικες πίτες και το αγαπημένο κρασί Ζίτσας του Μπάιρον, στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην καστρόπολη των Ιωαννίνων από την Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αθηνά Ζωγάκη και συνεχίστηκε στο Νησάκι της Λίμνης, στην τελευταία κατοικία του Αλή Πασά, τον οποίο είχε συναντήσει στο Τεπελένι το 1809 στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα ο Μπάιρον.

Εντύπωση έκανε η απλότητα όλων αυτών των διακεκριμένων καθηγητών και φοιτητών αλλά και η πειθαρχία και η προθυμία των να μάθουν το ο,τιδήποτε αφορούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας καθώς και όλων των περιοχών που επισκέφτηκαν.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, εμφανώς συγκινημένη μαζί με μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία τους, εξήρε το υπέροχο κλίμα και το υψηλό επίπεδο που επικράτησαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου και ανανέωσε το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο. Τόσο οι διακεκριμένοι καθηγητές όσο και οι νέοι φοιτητές που συμμετείχαν δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου, τις τόσες υπέροχες επισκέψεις, την γνωριμία τους με την ελληνική παράδοση και τις παραδοσιακές γεύσεις του Μεσολογγίου και των τόπων που επισκέφθηκαν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η υποδοχή των συνέδρων που συμμετέχουν στο 13ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο και διοργανώνεται από τη Βυρωνική Εταιρεία Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, έγινε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21 Μαΐου, στο κτήριο της δημοτικής Πινακοθήκης.

Τους συνέδρους και φοιτητές που συνόδευσαν η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Ροδάνδη Φλώρου και Γενική Γραμματέας Ελένη Ζαβιτσανάκη, υποδέχθηκαν εκ μέρους του Δήμου ο Αν. Δημάρχου Σπυρίδων Καρβέλης καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστάσιος Σκαρμούτσος.

Στον χαιρετισμό του ο Σπ. Καρβέλης ανέφερε πως η Ιερή Πόλη Μεσολογγίου για μια ακόμη χρονιά υποδέχεται εκπροσώπους της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, προερχόμενους από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Λιβάνου. Σημείωσε δε πως η πόλη όπου ο Μπάυρον ενσάρκωσε το όραμά του για ελεύθερη έκφραση και δικαιοσύνη, ο πολιτισμός των γραμμάτων, του πνεύματος και των τεχνών, εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος τομέας της κοινωνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Ο αν. Δημάρχου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο που έχει ως θέμα «Μπάυρον και Μυθοπλασία», ενώ συνεχάρη την Πρόεδρο και τα μέλη της Βυρωνικής Εταιρείας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την διοργάνωση.

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, προς το πρόσωπο της κυρίας Ροδάνθης Φλώρου, Προέδρου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου και του Καθηγητή Πίτερ Γκρέαμ (Peter Graham), Διευθυντή Διεθνών & Ακαδημαϊκών Σχέσεων της ΒΕΜ, για το εποικοδομητικό Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο που διοργανώνουν κάθε χρόνο, τα τελευταία 12 χρόνια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στο πρόσωπο της κας. Φλώρου, που καταφέρνει να ξεπερνάει γραφειοκρατικά εμπόδια και να βελτιώνει συνεχώς το συνέδριο, με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα. Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί, γιατί να έχει τόση σημασία να αναφερόμαστε κάθε χρόνο στον ίδιο ποιητή; Τι μας προσφέρει να παρακολουθούμε τα ίδια έργα συνεχώς; Και γιατί τα συνέδρια αυτά έχουν αξία, για το Μεσολόγγι και την Βυρωνική Εταιρεία;

Θα ήθελα λοιπόν να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου από το φοιτητικό συνέδριο, σαν απάντηση στις ερωτήσεις, που εύλογα πολλοί θα θέσουν. Η ποίηση είναι εξελίξιμη, συνεχώς αλλάζει και προδιαγραφή για αυτό δεν είναι να αλλάζει το ποίημα το ίδιο. Η εξέλιξη ενός ποιήματος είναι μέσα στους ίδιους τους ανθρώπους, πως ο κάθε ένας από εμάς εκλαμβάνει διαφορετικά τα κρυμμένα νοήματα. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Φαντάζομαι δεν είναι τυχαίο.

Το να βρίσκομαι η ίδια ανάμεσα σε τόσο μεγάλα μυαλά, συζητώντας για ποίηση με ένα διαφορετικό τρόπο ο καθένας αλλά πάντα με το ίδιο πάθος, με έκανε να σιωπώ και να απολαμβάνω αυτόν τον καταρράκτη γνώσεων που απλόχερα, καθηγητές και φοιτητές, σου χάριζαν. Οι καθηγητές που παρευρέθηκαν και οι φοιτητές που συμμετείχαν ταξίδεψαν από άλλες χώρες για να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και πάθος για το ίδιο θέμα, τον Λόρδο Βύρωνα και το Μεσολόγγι.

Ανάμεσα στις πολλές και συχνές ευχαριστίες από τους φοιτητές και καθηγητές προς το πρόσωπο της κας Ρόζας, υπήρξε μια που με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μεγάλο έργο κάνει αυτός ο άνθρωπος για το Μεσολόγγι και την ιστορία του. Μια φοιτήτρια από την Αμερική, σπουδάζοντας στο διδακτορικό, της είπε: “Ευχαριστούμε Ρόζα για όλη την προσπάθεια που κάνεις για το φοιτητικό συνέδριο, είναι και θα είναι από όλα τα άλλα συνέδρια, το αγαπημένο μου, ευχαριστούμε”.

Η κα. Φλώρου, υποστηρίζει την διαδραστικότητα μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, την ανταλλαγή γνώσεων, τα χειροκροτήματα για κάθε νέα γνώση που πέφτει στο τραπέζι, μα πιο πολύ υποστηρίζει τους φοιτητές και τα παιδιά. Είναι τιμή μου να γνωρίζω την Κυρία Ρόζα και πικρία μου που το συνέδριο τελείωσε. 

Συνεχίζοντας, θα ήθελα μέσα από αυτή την επιστολή να εκφράσω την προσφορά του συνεδρίου για την έρευνα που έκανα στο πανεπιστήμιο του Ροσκίλντε, στην Κοπεγχάγη στη Δανίας, με θέμα “Ο Λόρδος Βύρων και η Ελληνική Επανάσταση”. Το συνέδριο με βοήθησε να εμβαθύνω και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σχετικά με τον Λόρδο Βύρωνα αλλά και να γνωρίσω ανθρώπους που αγαπάνε το Μεσολόγγι, όσο και εγώ σαν Μεσολογγίτισσα μιλώντας.

Ο καθηγητής Πίτερ Γκρέαμ, του Πανεπιστημίου Virginia Tech, USA, είναι και θα παραμείνει ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που έχω συναντήσει.  Σε συνεργασία με την κυρία Ρόζα έχουν επιτύχει να δημιουργήσουν ένα συνέδριο, πλούσιο σε πολιτιστικά ερεθίσματα και γνώσεις. Δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές αλλά και καθηγητές να γνωρίσουν ένα τόπο, που οι κάτοικοι του είναι περήφανοι για την ιστορία του και να εισάγουν στο κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης όποιον ενδιαφέρεται να μάθει. Είναι μια προσπάθεια που επιβραβεύεται από την συμμετοχή των φοιτητών και καθηγητών.

Μελετώντας, τον Λόρδο Βύρωνα κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πόσο σημαντικός έχει σταθεί στην Ελληνική ιστορία, κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και πόσο πλούτο κρύβουν τα έργα ενός ποιητή βαθιά σκεπτόμενου και πρωτοπόρου για την εποχή του. Παράλληλα, μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε την αγάπη του Λόρδου Βύρωνα προς την Ελληνική φύση, που ο ίδιος ιδιαιτέρως αγάπησε και αποτύπωσε στα ποιήματα του.  Το συνέδριο, κατ' επέκταση μας εισάγει στην Βρετανική Ρομαντική Ποίηση, με έναν διαφορετικό και εποικοδομητικό τρόπο, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς.

Ευχαριστώ την Ρόζα, τον Πίτερ και όλους τους καθηγητές και φοιτητές που μου έδωσαν την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, να γνωρίσω από κοντά πως μεγάλες ιδέες, έξω από τα τετριμμένα, φτιάχνουν αξιόλογες έρευνες. Ευχαριστώ, που μου δείξατε τον δρόμο για να ολοκληρώσω την δική μου έρευνα, ευχαριστώ για το κίνητρο που μου προσφέρατε να παρακολουθήσω και τα επόμενα χρόνια το συνέδριο και ευχαριστώ που αυτό συμβαίνει στο Μεσολόγγι, τον όμορφο τόπο μας.

Με βαθιά εκτίμηση,

Ιωάννα  K. Γεωργιάδη  

Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε, Δανία (Roskilde University, Denmark)

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/06/2017

 

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 12ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου, με γενικό του θέμα «Byron και Φύση».

Στις φιλόξενες και λειτουργικότατες για τέτοιου είδους διοργανώσεις χώρους του Βυρώνειου Κτηρίου, προσήλθαν οι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Δ.Σ. Και στο φετινό συνέδριο συμμετείχε η αφρόκρεμα της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham, Δ/ντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, και μια πλειάδα αριστούχων φοιτητών ή φοιτητών που κάνουν το μεταπτυχιακό τους, με θέματα που αφορούν το ανεξάντλητο ποιητικό έργο και την ζωή του διάσημου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι εν λόγω φοιτητές έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν μέρος με πρόταση των καθηγητών τους και κρίνονται για τις εισηγήσεις που πραγματεύονται. Όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές που εγκρίθηκε η εργασία τους επιχορηγούνται από το πανεπιστήμιό τους με υποτροφία για να συμμετάσχουν στο Φοιτητικό Συνέδριο της Βυρωνικής.

Φέτος οι ομιλητές του Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου ήταν 20 και πέντε οι συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν. Στο τέλος κάθε συνεδρίας γίνεται ενδιαφέρον διάλογος, δείγμα του πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων τόσο των καθηγητών όσο και των ενθουσιωδών φοιτητών, ενώ επισημάνθηκε από όλους το πρωτότυπο των εισηγήσεων και η σε βάθος έρευνα.

Η ομάδα των συνέδρων ξεναγήθηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις καταπληκτικές και ευφάνταστες δημιουργίες της φωτογράφου, Μαρίας Στέφωση και άλλων καλλιτεχνών με θέμα τους τον Βύρωνα. Η γνωστή καλλιτέχνης που ήταν παρούσα και ξενάγησε τους Συνέδρους δήλωσε ότι την έμπνευσή της άντλησε μετά την γνωριμία της με την Βυρωνική Εταιρεία της πόλης μας.

Επίσκεψη έγινε στο Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», όπου οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στα ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφή, στα πλαίσια των εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού. Την ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος, Κατερίνα Λεονταρίτη συνεργάτιδα της Βυρωνικής Εταιρείας.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έτυχαν επίσημης υποδοχής στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκ μέρους του Δήμου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Καρβέλης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχ/σης, Τάσος Σκαρμούτσος και η Πρόεδρος της Δ.Κ., Άντζελα Καζαντζή.

Επίσης είχαν μια σειρά από επισκέψεις σε αξιοθέατα, ξεκινώντας από το μνημείο που υπάρχει στον χώρο όπου ευρίσκετο το σπίτι που έμενε ο Λόρδος Βύρων, κατά την παραμονή του στο Μεσολόγγι, μνημείο που αναμορφώθηκε και ευπρεπίστηκε με χρήματα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Εκεί όλοι κατέθεσαν ένα γαρύφαλλο στην μνήμη του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα. Επόμενος σταθμός το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων και αυτό του Κωστή Παλαμά και ο Κήπος των Ηρώων, όπου ξεναγήθηκαν από τον ξεναγό, Γιώργο Αποστολάκο.

Την Κυριακή 21 Μαΐου, το 12ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο δεν είχε εισηγήσεις. Ήταν ημέρα εκδρομής για τους Συνέδρους. Επισκέφτηκαν την Βυζαντινή Ιερά Μονή Μυρτιάς, όπου τους υποδέχτηκαν ο Μεσολογγίτης Ηγούμενος, π. Ιωσήφ, με τον επίσης Μεσολογγίτη, π. Σωφρόνιο. Οι εκλεκτοί ξένοι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις περίφημες τοιχογραφίες του μοναστηριού και να ακούσουν από τα χείλη του Ηγουμένου την ιστορία του.

Στην συνέχεια στο Θέρμο, ο Δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας, υποδέχτηκε την αποστολή στο Δημαρχείο της πόλης και με θερμά λόγια τους μίλησε για τον τόπο και την ιστορία του. Ακολούθως η Πρόεδρος της Β.Ε., Ροδάνθη Φλώρου, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θέρμου για την φιλοξενία, του πρόσφερε τον Οδηγό για τα Μνημεία του Κήπου, από τις εκδόσεις της Βυρωνικής Εταιρείας, καθώς και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Μετά το καλωσόρισμα ο Δήμαρχος προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά, συνομίλησε με τους Συνέδρους, φοιτητές και καθηγητές για τις χώρες τους και τα Πανεπιστήμια που διδάσκουν, και τους συνόδευσε μαζί με την σύζυγό του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Θερμίου Απόλλωνος και στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, όπου ξεναγηθήκαν από την αρχαιολόγο, κ. Κατερίνα Λεονταρίτη.

Τελευταίος σταθμός της ημερήσιας αυτής εκδρομής ήταν ειδυλλιακό φαγητό σε πανέμορφο κατάστημα δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, με καταπληκτική θέα και απέραντο πράσινο.

Η Δευτέρα 22 Μαΐου, ήταν αφιερωμένη σε ακαδημαϊκό πρόγραμμα, με την παρουσίαση 12 ομιλιών συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών ομιλιών με ελληνική μετάφραση από την καθηγήτρια Αγγλικών, Έλλη Καράμπελα. Κεντρικοί ομιλητές οι καθηγητές, Christine Kenyon-Jones, King’s College London και Andrew Hubbell, Susquehanna University,USA.  Το βράδυ δόθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμή των Συνέδρων, με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα του Χρ. Βλαχογιάννη και Ελληνικών χορών από τους χορευτές του συλλόγου « Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Η Τρίτη 23 Μαΐου, ήταν η τελευταία μέρα του Συνεδρίου. Το πρωί οι σύνεδροι παρακολούθησαν τις τελευταίες εισηγήσεις και στην συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στις Αλυκές, στον χώρο των Αλυκών την αποστολή ξενάγησε ο υποδιευθυντής των Αλυκών κ. Μπάμπης Τσορτανίδης, μιλώντας τους για τον τρόπο συγκομιδής και επεξεργασίας του αλατιού.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Φοινικιάς, μέρος που λάτρευε να επισκέπτεται ιππεύοντας ο Λόρδος Βύρων. Έκδηλη ήταν η χαρά και η συγκίνηση των συνέδρων όταν βρέθηκαν μέσα στο εκκλησάκι και θαύμασαν και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επόμενη επίσκεψη η Αρχαία Πλευρώνα, όπου την αποστολή ξενάγησε και πάλι η Κατερίνα Λεονταρίτη. Έμειναν δε εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα των ανασκαφών και τις πληροφορίες που άκουσαν αλλά και από την υπέροχη θέα την οποία αντίκρισαν από κει ψηλά.

Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, δεν παρέλειψε στις επισκέψεις των Συνέδρων να συμπεριλάβει και το ιστορικό Αιτωλικό, που επισκέφθηκε ο Μπάυρον δύο φορές τον Φεβρουάριο του 1824. Πρώτος σταθμός το Μουσείο Χαρακτικής, που φιλοξενεί έργα της περίφημης Αιτωλικιώτισσας χαράκτριας, Βάσως Κατράκη. Ο επίσης Αιτωλικιώτης χαράκτης, Μιχάλης Κότσαρης, ανέλαβε να εξηγήσει στους ξένους συνέδρους τα μυστικά της σπουδαίας αυτής τέχνης και να τους κάνει γνωστή την ιστορία της Βάσως Κατράκη, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή δημιουργούσε αλλά και τους συμβολισμούς των έργων της. Στη συνέχεια, ο ίδιος καλλιτέχνης συνόδεψε και ξενάγησε τους συνέδρους στον Ι.Ν. Ταξιαρχών, όπου βρίσκεται και το πηγάδι που είχε επισκεφθεί ο Μπάυρον. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού είχαν την ευκαιρία να δουν τον τάφο της θρυλικής Κυρά-Βασιλικής, της συζύγου του Αλή Πασά.

Εντύπωση έκανε η απλότητα όλων αυτών των διακεκριμένων καθηγητών και φοιτητών αλλά και η πειθαρχία και η προθυμία των να μάθουν το οτιδήποτε αφορούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας καθώς και όλων των περιοχών που επισκέφτηκαν.

Ο αποχαιρετισμός των συνέδρων έγινε σε γνωστό κατάστημα του Μεσολογγίου, όπου δείπνησαν όλοι μαζί. Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, εμφανώς συγκινημένη μαζί με μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία τους, εξήρε το υπέροχο κλίμα και το υψηλό επίπεδο που επικράτησαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου και ανανέωσε το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο. Τόσο οι διακεκριμένοι καθηγητές όσο και οι νέοι φοιτητές που συμμετείχαν δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου, τις τόσες υπέροχες επισκέψεις, την γνωριμία τους με την ελληνική παράδοση και τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου και υποσχέθηκαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να ξανάρθουν στο Μεσολόγγι.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία