Αγγελίες    Επικοινωνία

Άλλη μια σημαντική εκδήλωση οργάνωσε την Κυριακή 7 Απριλίου, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου 2019 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Το κυρίαρχο πρόσωπο, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, ο άνθρωπος που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην οργάνωση του νεώτερου ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, προλογίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιλογής του Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθως κλήθηκε στο βήμα ο Δήμαρχος, Νικόλαος Καραπάνος, που έκανε μια μικρή αναφορά στην εντολή που έδωσε ο εμπνευσμένος Έλληνας Κυβερνήτης για την συλλογή των οστών των αγωνιστών που έπεσαν κατά τις πολιορκίες και την Έξοδο και τον ενταφιασμό τους σε ειδικό μνημείο.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος παρουσίασε τις δύο ομιλήτριες, τις Ιστορικούς, της Ιστορικής-Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), Δήμητρα Κουκίου και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, οι οποίες ανέλαβαν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Όμως, λόγω σοβαρού κωλύματος της πρώτης ομιλήτριας να έλθει στο Μεσολόγγι, την ομιλία της διάβασε η συνεργάτιδά της Ιστορικός, Δρ. Παναγιώτα Παναρίτη.

Ακούσαμε πράγματα πρωτόγνωρα, άγνωστες λεπτομέρειες που αναδείκνυαν ένα μεγάλο άνδρα, αφοσιωμένο στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της πατρίδος του, με διεθνείς διασυνδέσεις και προσεκτικές και καίριες διπλωματικές και άλλες κινήσεις, για να το πετύχει. Αυτό σημαίνει το πόσο εμβριθής και καλοσχεδιασμένη ήταν η έρευνα για τον φωτισμένο αυτόν άνδρα και πόσες σπάνιες πληροφορίες αξιοποίησαν οι δύο ομιλήτριες.

Ακολούθησε μουσικό μέρος, υπό τον τίτλο «Αντί δώρου στους ήρωες της Εξόδου», που περιλάμβανε δύο σκέλη. Στο πρώτο, ακούσαμε συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη και του Νίκου Σκαλκώτα, παιγμένες με μαγευτικό τρόπο από ένα θαυμάσιο ντουέτο, τον Αστέριο Πούφτη στο βιολοντσέλο και την Θάλεια Αθανίτη στο πιάνο.

Το δεύτερο σκέλος περιλάμβανε συνθέσεις εμπνευσμένες από τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους αλλά και από το ανυπέρβλητο γεγονός της Εξόδου. Το ντουέτο συμπλήρωσε η Μεσολογγίτισσα σοπράνο, Μελίνα Κολιτσίδα, που με την σεμνή της παρουσία και την βελούδινη φωνή της σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στο απαιτητικό και ιδιαιτέρως καλλιεργημένο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν σ’ αυτό το σκέλος είχε ενορχηστρώσει και προσαρμόσει για το συγκεκριμένο τρίο ο μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης, για πλέον των 20 χρόνων καλλιτεχνικός συνεργάτης της Βυρωνικής Εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε τους καλλιτέχνες και το πρόγραμμά τους. Το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού επιβράβευσε με τον καλλίτερο τρόπο τους τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες.

Ακολούθησαν οι απονομές στους συντελεστές της βραδυάς, από τον Δήμαρχο, Νικόλαο Καραπάνο, τον Τάσο Σκαρμούτσο και Σόφη Λαναρά, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση.

Περιχαρής η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του και όσους συνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη και πρωτότυπη εκδήλωση και δήλωσε πως η Εταιρεία θα συνεχίσει να οργανώνει εκδηλώσεις, με γνώμονα την ποιότητα και σε ό,τι αφορά την ιστορική μνήμη αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου, διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 7.30 μ.μ «Αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια», στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού – Κοινωνικού – Αθλητικού Κέντρου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

Το πρόγραμμα:

Προλόγισμα από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου.

Ομιλία από την Ιστορικό Δήμητρα Κουκίου, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΙΕΕΕ, με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας: Από την Φιλελληνική Πολιτική στην Ελληνική Πραγματικότητα».

Ομιλία από την Ιστορικό Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, επιστημονική συνεργάτιδα Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ, με θέμα: « Εις την Μνήμην των Αήττητων Προμάχων: Η Συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ανέγερση Ηρώου στο Μεσολόγγι».

«Αντί δώρου, στη Μνήμη των Ηρώων της Εξόδου». Ερμηνεύουν οι Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Αστέριος Προύφτης-Βιολοντσέλο, Θάλεια Αθανίτη-Πιάνο. Τραγουδά η Μεσολογγίτισσα Σοπράνο, Μελίνα Κολιτσίδα.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Ο Μνημειακός Πλούτος γύρω από την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου: Από τα σπήλαια της Βαράσοβας στην Παναγιά της Φοινικιάς του Λόρδου Βύρωνα». Η εξαίρετη επιστήμων, μιλώντας με γλαφυρότητα και περιεκτικό αλλά κατανοητό λόγο, παρέθεσε την ιστορία των μνημείων, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως. Εντύπωση έκαναν οι ιστορικές αναφορές, που προέκυψαν από προσωπική εμβριθή έρευνα της ομιλήτριας, απόδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητάς της.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου, απένειμε στην Δρ. Ολυμπία Βικάτου, περγαμηνή με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βυρωνικής Εταιρείας, που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην τιμώμενη δόθηκε για αναμνηστικό, ένα χαρακτικό με τον Λόρδo Βύρωνα, έργο του Αιτωλικιώτη ζωγράφου-χαράκτη, Μιχάλη Κότσαρη, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της Βυρωνικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της ΒΕΜ, Μιμίκα Γαβρίνα,

Μουσειοπαιδαγωγός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ενώ ο Αρχαιολόγος, κ. Γεώργιος Σταμάτης, επιμελήθηκε της παρουσίασης του power point.

Θερμά συγχαρητήρια στην διοργανώτρια Εταιρεία και στην διακεκριμένη επιστήμονα.

Photo credit: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος

Μικρές μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού, στο ρόλο δημοσιογράφου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Τα περιβόλια στ' Αντλικό, στο Μεσολόγγι οι μώλοι» από στίχο του Κωστή Παλαμά.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού, παίρνουν συνέντευξη από την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, για να τις ανάγκες του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει αναλάβει η δασκάλα τους, δεσποινίς Μαρία Κουτούπη!

Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με αυτό το σχολείο και την εξαιρετική δασκάλα του!

Από τη σελίδα στο FB της Βυρωνικής Εταιρείας

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Ο Μνημειακός Πλούτος γύρω από τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: «Από τα σπήλαια της Βαράσοβας στην Παναγιά της Φοινικιάς του Λόρδου Βύρωνα»", την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00 το πρωί, στο Βυρώνειο κτήριο.

Ομιλήτρια θα είναι η αρχαιολόγος Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί στη Δρ. Ολυμπία Βικάτου, τιμητικός τίτλος Επίτιμου Μέλους της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη τιμή και χαρά.

Η Πρόεδρος
Ροδάνθη Φλώρου

Η Γενική Γραμματέας
Έλενα Ζαβιτσανάκη

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/02/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στη Βυρωνική Εταιρεία, προς χρήση επ’ αόριστον, παραχωρείται ο 2ος όροφος του Βυρώνειου κτιρίου, μετά από απόφαση του δημ. συμβουλίου.

Το κτίριο αυτό πέρασε στα χέρια του δήμου το 1999. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1994 από τον ΕΟΤ, όταν υπουργός Τουρισμού ήταν ο Διονύσης Λιβανός και κόστισε 207 εκατ. δραχμές. Στη σοφίτα στεγάζεται η δραστηριότητα της Βυρωνικής Εταιρείας, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους φορείς της πόλης, έχοντας μια πλούσια δράση στο εξωτερικό καθώς συνεργάζεται με πολλά Πανεπιστήμια. Διαθέτει επίσης μια πλούσια και σπάνια συλλογή βιβλίων που αναφέρονται στον μεγάλο Φιλέλληνα, Μάλιστα το Δ.Σ. όλων των Βυρωνικών Εταιρειών που ανέρχονται στις 43 παγκοσμίως έλαβε απόφαση, μετά από εισήγηση της προέδρου της Εταιρείας του Μεσολογγίου, Ροδάνθης Φλώρου, να πραγματοποιηθεί ένα...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 18

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία