Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019 υλοποιήθηκε στο χώρο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων με τίτλο: «Για φαντάσου.....τη δική σου ιστορία».

Το εργαστήριο απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών και εισηγήτρια ήταν η φιλόλογος κ. Παρασκευή Μπάρλα-Παπαδοπούλου.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αφυπνίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών αναγνωστών/στριών μέσα από μια ομαδική διαδικασία. Έτσι οι μικροί αναγνώστες αφού ενημερώθηκαν για την έννοια της δραματοποίησης, της θεατρικής, κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μεταφοράς ενός λογοτεχνικού κειμένου, για τη σημασία της ιστορίας – υπόθεσης, διάβασαν τον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα» του Ο. Ουάιλντ και κλήθηκαν να μιλήσουν  για τους χαρακτήρες, την πλοκή, τη δράση και εν τέλει  επιχείρησαν να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο το γραπτό κείμενο. Χώρισαν το έργο σε κεφάλαια/σκηνές και συνειδητοποίησαν ότι κατά τη δραματοποίηση,εφόσον ερμηνεύουν την ιστορία με το δικό τους τρόπο, έχουν την ελευθερία να καταργήσουν κάποιες σκηνές ή να φανταστούν νέες που δεν υπάρχουν στο λογοτεχνικό κείμενο.

Το εργαστήρι τελείωσε με τη δραματουργική/ σκηνοθετική προσέγγιση σκηνών του «Ευτυχισμένου Πρίγκιπα»  ενώ οι μικροί ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να παίξουν και αρκετά παιχνιδία δραματοποίησης που τους χαροποίησαν ιδιαίτερα.

Όλα τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 με θέμα: «Για φαντάσου...», που αποτελεί μια συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της ΕΒΕ με το Ίδρυμα  Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πολλά συγχαρητήρια, τέλος, αξίζουν στον κ. Μιχάλη Κιτσινέλη, βιβλιοθηκονόμο της Βαλβείου, ο οποίος εργάζεται ακούραστα και με πολύ κέφι χαρίζοντας ευτυχία και χαρά σε μικρούς και μεγάλους!

Κασομούλης, Μάγερ, Βλαχογιάννης, Τρικούπης, Σολωμός, Ζαλοκώστας, Παλαμάς, Μπάιρον… Γνωρίζουμε τα κείμενα αγωνιστών, ιστορικών και λογοτεχνών που ασχολήθηκαν με την Έξοδο του Μεσολογγίου και την Επανάσταση και τα μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας σε μια βραδιά συμμετοχικής ανάγνωσης, στον Κήπο των Ηρώων.

Ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης θα γίνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, από τις 9.30 μ.μ. ως 2.00 π.μ. της επομένης.

Τι μπορείτε να διαβάσετε:

Μπορείτε να διαβάσετε κείμενα της επιλογής σας, οποιασδήποτε κατηγορίας: λογοτεχνικά (ποιήματα, διηγήματα, αποσπάσματα από μυθιστορήματα, θεατρικά κείμενα), βιογραφίες, αλληλογραφία Αγωνιστών, αρχειακό υλικό, ιστορικά κείμενα, περιγραφές μαχών, προσωπικές ιστορίες, κείμενα ξένων συγγραφέων για το Μεσολόγγι και την Έξοδο, δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής αλλά και σύγχρονα κείμενα που αναφέρονται στην Έξοδο.

Παροτρύνουμε τους συμμετέχοντες να συμβουλευτούν τη συλλογή βιβλίων τοπικής ιστορίας στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι από 12 ετών και άνω, κατόπιν προεγγραφής, για την καλύτερη οργάνωση του Μαραθωνίου Ανάγνωσης. 

 

Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή:

Με αποστολή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα «Μαραθώνιος Ανάγνωσης».

Στο email σας θα σημειώσετε: τον συγγραφέα και τον τίτλο του βιβλίου από το οποίο θα διαβάσετε απόσπασμα, το ονοματεπώνυμό σας, το τηλέφωνο και το email σας.

Για τους μαθητές που είναι κάτω των 18 ετών, παρακαλούμε να σημειώσουν και την τάξη στην οποία πηγαίνουν.

Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι, η διάρκεια κάθε ανάγνωσης προτείνεται να μην υπερβαίνει τα 6 λεπτά (έως 1,5 σελίδα για ποιητικό κείμενο ή έως 2 σελίδες για πεζό κείμενο).

 

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την υποστήριξη του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου του δήμου. 

 

Αφού περάσαμε υπέροχα με τα παιδιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Βαλβείου, καλούμε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ.-10 μ.μ. όλο τον κόσμο του Μεσολογγίου και της γύρω περιοχής, για να σας κεράσουμε και να σας δείξουμε πως ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ ΚΑΛΟ με γνώση, παιχνίδι και ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας! Η Γιορτή μας θα έχει προβολές, έκθεση ντοκουμέντων, μουσική, χορό και λιχουδιές!

Η πώληση εισιτηρίων γίνεται από τη Βάλβειο Δημοτική.

Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Να µπει τέλος στο σκουπιδαριό

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/08/2018

Δήµος και πολίτες φρόντισαν να δηµιουργήσουν µια εικόνα απείρου κάλλους στην Βάλβειο. Ο δήµος επειδή δεν έκοψε τα χόρτα από τον αύλειο χώρο και κάποιοι πολίτες επειδή, µάλλον συστηµατικά, πετούν σκουπίδια έξω από τους κάδους. Επιπλέον στο σηµείο σχεδόν πάντα υπάρχει και µια δυσοσµία. Το θετικό είναι ότι στην Βάλβειο προβλέπεται υπογείωση κάδων, οπότε όλοι, θέλουν να πιστεύουν, ότι  η κατάσταση θα  αλλάξει προς το καλύτερο...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Επιστρέψαμε με μεγάλη όρεξη! Φτάσαμε στην οργάνωση του 12ου Εργαστηρίου της ΚΕ2018 του Δικτύου Βιβλιοθηκών της ΕΒΕ και της Βαλβείου. Ενα Εργαστήριο που επιμελήθηκε και πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός κ. Παρασκευή Μπάρλα την οποία ευχαριστούμε πολύ!

«ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ποίηση με δεδομένα! Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιστήκαμε με ποιήματα που έμοιαζαν με λίστες. Κάναμε ομάδες και φτιάξαμε ποίηση με αριθμούς, με αριθμητικές πράξεις, με τοπονύμια, με αποσπάσματα από κείμενα. Τα παιδιά δούλεψαν με όρεξη και ...μεγαλούργησαν!

Στο τέλος διαβάσανε τα ποιήματατά τους στις άλλες ομάδες και καταχειροκροτήθηκαν! Κάναμε και το παιχνίδι της Αράχνης και μάθαμε τι σημαίνει αραγής ενότητα διασκεδάζοντας! Περάσαμε τέλεια!

Ποιά Βάλβειο θέλουμε

Συμπληρώνουμε ως ομάδα «Φίλοι της Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου» ΦΒΒΜ δύο χρόνια προσπαθειών ενίσχυσης της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας και μια αποτίμηση πρέπει μάλλον να συμπεριλάβει όχι μόνο τα πεπραγμένα αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Μια από σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας είναι η οργάνωση του δικτύου Εθελοντών της Βαλβείου για την καλοκαιρινή εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τα έτη 2017 και 2018. Παρόλα αυτά που βρισκόμαστε;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει επανεκτιμηθεί διεθνώς ο ρόλος των βιβλιοθηκών. Οι βιβλιοθήκες για να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις μετασχηματίζονται όλο και περισσότερο σε κέντρα πολιτισμού, εκδηλώσεων και πληροφόρησης χρήσιμα σε νέους, εφήβους, ενήλικες. Προωθούν έτσι μαζί με την αξία της βιβλιοαναγνωσίας, πολιτιστικές και παιδαγωγικές δράσεις, καλύπτουν ανάγκες που έχουν σχέση με την καλλιέργεια δεξιοτήτων και γίνονται πυλώνες επικοινωνίας και κοινωνικής συμμετοχής για τους δημότες μιας πόλης. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τους εγγεγραμμένους χρήστες τους και την κίνηση του υλικού τους. Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά επιτυχημένο και πρωτοποριακό παράδειγμα είναι αυτό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

 

Η Βάλβειος σήμερα

Δυστυχώς η Βιβλιοθήκη μας σε αντίθεση με αυτές των γειτονικών πόλεων - της Ναυπάκτου και του Αγρινίου - δεν έχει προσεχτεί εδώ και πολλά χρόνια από τις διάφορες δημοτικές αρχές. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια δεν έχει ανανεώσει το υλικό της ενώ δεν έχει και επαρκείς υποδομές σε κτίριο και προσωπικό για να λειτουργήσει όπως απαιτείται και να μεταβεί στη νέα εποχή.

Στο Βυρώνειο κτίριο που στεγάζεται δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι ούτε για τα βιβλία της αλλά ούτε και για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στις σύγχρονες βιβλιοθήκες. Το Φθινόπωρο του 2016 με εθελοντική δουλειά και παρέμβαση των ΦΒΒ αναδιαμορφώθηκε ο υπάρχων χώρος για να μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως η Λέσχη Ανάγνωσης που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Καταφέραμε και διαμορφώσαμε μικρό χώρο στην είσοδο του κτιρίου για το παιδικό βιβλίο ο οποίος είναι φανερό ότι είναι ανεπαρκής. Ακόμα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η περαιτέρω διαμόρφωση των υπόλοιπων χώρων σε χώρους αναγνωστηρίων, εκπαίδευσης και θέσεων υπολογιστών, παρά τη διάθεση μας να βοηθήσουμε.

Η Βάλβειος σήμερα δεν έχει ακόμα κατάλογο βιβλίων περασμένο με σύγχρονο λογισμικό ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτόν μέσω του Διαδικτύου. Επίσης δεν υπάρχει αυτόνομη ψηφιακή παρουσία της Βιβλιοθήκης με ιστοσελίδα στο Ίντερνετ. Ο κατάλογος των βιβλίων δεν είναι έτοιμος και δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμα από την παλιότερη έκδοση. Δώσαμε υπόσχεση ότι σύντομα οι ΦΒΒ και άλλοι εθελοντές δημότες θα αναλάβουμε τελικά μόνοι μας να πραγματοποιήσουμε το έργο, να ετοιμάσουμε τον ηλεκτρονικό κατάλογο και να τον αναρτήσουμε σε μια λειτουργική σύγχρονη ιστοσελίδα.

Αλλά και το υλικό 15.000-17.000 περίπου τόμοι είναι ποσοτικά και ποιοτικά ελλιπές. Η Βιβλιοθήκη θα πρέπει να ανανεώσει το υλικό της με νέα βιβλία, κλασσικά έργα, αλλά και με βιβλία από άλλες θεματικές ενότητες όπως τεχνικές ειδικότητες, περιβάλλον, και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

 

Υποδομές για το μέλλον και ... όραμα

Σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, απαιτούνται ξεχωριστοί χώροι για αναγνωστήριο, χώρος παιδικού βιβλίου, θέσεις εργασίας με υπολογιστές, και αποθήκης. Επίσης και χώρος για εκδηλώσεις, ημερίδες, προβολές του Κέντρου Πληροφόρησης ενσωματωμένου ως βασικό συστατικό τομέα μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης.

Με βάση τα παραπάνω οι χώροι στο υπάρχων κτίριο αλλά και του παλιού κτιρίου της Βαλβείου είναι ανεπαρκείς. Συνεπώς είναι επιτακτική η εύρεση κατάλληλου κτιρίου εγγύτερα στο κέντρο της πόλης για την μετακίνηση της Βιβλιοθήκης. Με κατάλληλη επιλογή και αξιοποίηση-μετατροπή υπαρχόντων ιστορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων στην πόλη του Μεσολογγίου μπορούμε να καλύψουμε τις παραπάνω απαιτήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης από τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ – κι όχι μόνο - για να υλοποιηθούν τα ανωτέρω αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Η ενίσχυση επίσης του προσωπικού με επιπλέον υπάλληλους πτυχιούχους βιβλιοθηκονομίας (ΠΕ) κρίνεται αναγκαία. Με την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών της βιβλιοθήκης παρουσιάζονται ανάγκες και οργανωτικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλύπτονται από τον υπάρχοντα μοναδικό υπάλληλο της Βιβλιοθήκης. Η επέκταση του ωραρίου και η διαθεσιμότητα της Βαλβείου σαν χώρος μελέτης αλλά και δραστηριοτήτων προέχουν.

Για τη νέα χρονιά άμεση είναι η ανάγκη να φτιάξουμε και να ξεκινήσουμε το επίσημο πρόγραμμα της Βαλβείου Βιβλιοθήκης. Ενδεικτικά αναφέρουμε: παιδικό βιβλίο, εργαστήρια για παιδιά-εφήβους, ενημερώσεις των πολιτών από επιστήμονες και άλλους ειδικούς για διάφορα θέματα επικαιρότητας και καθημερινότητας. Σκόπιμο είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα για την δημιουργία αρχείων και συλλογών σε άλλα είδη/τεκμήρια εκτός των βιβλίων για παράδειγμα περιοδικών τοπικής ή πανελλήνιας έκδοσης, ψηφιακών συλλογών αντικειμένων λαογραφικής ή τοπικής αξίας π.χ μουσικά αρχεία, φωτογραφίες κ.α. Το ίδιο ισχύει και για το πεπαλαιωμένο και σπάνιας αξίας υλικό της Βαλβείου (Ιστορική Συλλογή) όπου είναι σκόπιμη η ψηφιοποίησή του. Έτσι θα διατηρηθεί και θα μπορεί να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο σε ευρύτερο κοινό.

 

Μπορούμε;

Όπως έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα έχουν κινητοποιηθεί δημότες με ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά. Εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, νέοι έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής τα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ως ΦΒΒ δεσμευτήκαμε για τη στήριξη της Βιβλιοθήκης σε επίπεδο εθελοντών για διάφορες ανάγκες και δράσεις, συνεργαζόμαστε μαζί με την ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης. Τα επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες πόλεις της Ελλάδας μας δείχνουν το δρόμο και αντιμετωπίζουν κάθε δύσπιστη απορία. Υπάρχουν οι πόροι, μιας και δεν απαιτούνται πολλά χρήματα αλλά οργάνωση και όρεξη για δουλειά. Η κοινότητα των μελών των ΦΒΒ και των συνεργαζόμενων εθελοντών θα κινητοποιηθεί για να μην πάει χαμένη η προσφορά τους .

Μπορεί το Μεσολόγγι να αποκτήσει τέτοια Βιβλιοθήκη; Περισσότερο ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους χρειάζεται και γρήγορες διαδικασίες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την ομαδική δουλειά και την ενημέρωση στους συμπολίτες μας για την ευκαιρία που αξίζουμε.

Ένα δώρο στη μεσολογγίτικη κοινωνία και στα νιάτα της που αξίζουν μεταγγίσεις παιδείας και οράματος για το μέλλον.

Εκ μέρους των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης

Γιάννης Γεωργιάδης

Βαγγέλης Ζαντές

Ιάκωβος Παλαιολόγος

Νίκος Σταμάτης

Σελίδα 1 από 10

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία