Αγγελίες    Επικοινωνία

Εξαιρετικό το 13ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο!
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Υλοποιήθηκε από 21 έως 26 Μαΐου με θέμα «Μπάιρον και Μυθοπλασία»

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 31/05/2018

 

Την Δευτέρα 21 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 13ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με θέμα «Μπάιρον και Μυθοπλασία». Στην φιλόξενη για τέτοιου είδους διοργανώσεις Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του «Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα & τον Φιλελληνισμό», της Βυρωνικής Εταιρείας προσήλθαν οι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράδοση πλέον έχει γίνει σε κάθε συνέδριο να συμμετέχουν διαπρεπείς καθηγητές, της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham, Δ/ντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Β.Ε.Μ., καθώς και αριστούχοι φοιτητές που κάνουν το μεταπτυχιακό τους, πάνω στο ανεξάντλητο ποιητικό έργο και την ζωή του διάσημου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα.

Δέκα τρία χρόνια συνεχούς συνεργασίας της Β.Ε.Μ., με τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, των οποίων φοιτητές και καθηγητές έρχονται στο Μεσολόγγι στον τόπο θανάτου του Βύρωνα και ανακοινώνουν εργασίες που εκπόνησαν πάνω στο θέμα που τους ανακοινώνουμε, στην Πρόσκληση ενδιαφέροντος ( Callfor Papers).

Εφέτος συμμετέχουν 16 φοιτητές και καθηγητές από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λιβάνου. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, γίνεται ενδιαφέρων διάλογος, πάνω στην εργασία που παρουσιάσθηκε, δείγμα του πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων τόσο των καθηγητών όσο και των ενθουσιωδών φοιτητών, ενώ επισημάνθηκε από όλους το πρωτότυπο των εισηγήσεων και η σε βάθος έρευνα.

Σημειώνουμε ότι, οι συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές έρχονται με υποτροφίες των πανεπιστημίων τους και καλύπτουν όλα τους τα έξοδα. Αυτό άλλωστε γίνεται σε όλα τα συνέδρια της Βυρωνικής Εταιρείας, η οποία με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην προβολή και υποστήριξη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συνδυάζει το Ακαδημαϊκό μέρος και το Κοινωνικό με μεγάλη επιτυχία, έτσι ώστε οι Σύνεδροι με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους εκτός των επιστημονικών ανακοινώσεων τους να γνωρίσουν το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νίας μέσα από την ιστορική διαδρομή και γενικότερα την παράδοση και τον ελληνικό τρόπο ζωής (ελληνική κουζίνα και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς).

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έτυχαν επίσημης υποδοχής στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκ μέρους του δήμου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν, ο αναπληρωτής δημάρχου, Σπ. Καρβέλης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς, Τάσος Σκαρμούτσος, ενώ ξεναγήθηκαν στις πλούσιες αίθουσες με τα ιστορικά κειμήλια, από την φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Β.Ε.Μ., κ. Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη. Επισκέφθηκαν επίσης το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και την «Διέξοδο».

Στις επόμενες ημέρες, είχαν μια σειρά από επισκέψεις σε αξιοθέατα, ξεκινώντας από το μνημείο που βρίσκεται στον χώρο όπου υπήρχε το σπίτι που έμενε ο Λόρδος Βύρων, κατά την παραμονή του στο Μεσολόγγι, μνημείο που αναμορφώθηκε και ευπρεπίστηκε με χρήματα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Εκεί όλοι κατέθεσαν ένα γαρύφαλλο στην μνήμη του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα.

Επόμενος σταθμός το πατρογονικό σπίτι των Τρικούπηδων και αυτό του Κωστή Παλαμά και ο Κήπος των Ηρώων, όπου ξεναγήθηκαν από την φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. της Β.Ε.Μ,  Τζένη Κανούτα - Χαραλαμποπούλου. Τον ρόλο της μεταφράστριας σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου είχε, η Βιβλιοθηκονόμος - Αρχειονόμος - Μουσειολόγος, της Β.Ε.Μ., κΧριστίνα -Κυπριανή Τσεκούρα.

Οι σύνεδροι επίσης επισκέφθηκαν το Εργαστήρι για νέους με αναπηρίες «Παναγία Ελεούσα» και έτυχαν θερμής υποδοχής από την Πρόεδρο Διονυσία Σαμαντά και μέλη του Δ.Σ. Η συγκίνηση αλλά και ο θαυμασμός των ξένων επισκεπτών φαινόταν καθαρά στο πρόσωπο τους για την σπουδαία δουλειά που επιτελείται.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Φοινικιάς, που επισκεπτόταν ιππεύοντας ο Λόρδος Βύρων μαζί με τον φίλο του Ιταλό κόμη Πιέτρο Κάμπα. Έκδηλη ήταν η χαρά και η συγκίνηση των συνέδρων όταν βρέθηκαν μέσα στο εκκλησάκι και θαύμασαν και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επόμενη επίσκεψη η Αρχαία Πλευρώνα, και οι Ρωμαϊκές θέρμες. Την αποστολή ξενάγησε ο εξαιρετικός αρχαιολόγος-ξεναγός κ. Γιώργος Σταμάτης. Έμειναν δε εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα των ανασκαφών και τις πληροφορίες που άκουσαν αλλά και από την υπέροχη θέα την οποία αντίκρισαν από κει ψηλά στην Πλευρώνα. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν και το παραθαλάσσιο Κρυονέρι κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Βαράσοβας και γεύτηκαν θαλασσινές λιχουδιές σε γνωστό εστιατόριο.

Η Τετάρτη 23 Μαΐου, ήταν αφιερωμένη στις κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου, την ελληνική μετάφραση των οποίων έκανε από την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Έλλη Καράμπελα Msc. Κεντρικοί ομιλητές οι καθηγητές, Alice Levine, Hofstra University, NY και Benjamin Markovits, Royal Holloway College, University of London. Το βράδυ δόθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμή των Συνέδρων, με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του Χρήστου Βλαχογιάννη και με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τους Χορευτές - μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης». 

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη σε εκπαιδευτική εκδρομή, στην Ζίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο διανυκτέρευσε για δυο βραδιές τον Οκτώβριο του 1809 ο Μπάιρον. Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους τοπικούς φορείς που είχαν ετοιμάσει πλουσιοπάροχο γεύμα από ηπειρώτικες πίτες και το αγαπημένο κρασί Ζίτσας του Μπάιρον, στο Αρχονταρίκι του Μοναστηριού.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην καστρόπολη των Ιωαννίνων από την Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αθηνά Ζωγάκη και συνεχίστηκε στο Νησάκι της Λίμνης, στην τελευταία κατοικία του Αλή Πασά, τον οποίο είχε συναντήσει στο Τεπελένι το 1809 στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα ο Μπάιρον.

Εντύπωση έκανε η απλότητα όλων αυτών των διακεκριμένων καθηγητών και φοιτητών αλλά και η πειθαρχία και η προθυμία των να μάθουν το ο,τιδήποτε αφορούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας καθώς και όλων των περιοχών που επισκέφτηκαν.

Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, εμφανώς συγκινημένη μαζί με μέλη του Δ.Σ., ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία τους, εξήρε το υπέροχο κλίμα και το υψηλό επίπεδο που επικράτησαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου και ανανέωσε το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο. Τόσο οι διακεκριμένοι καθηγητές όσο και οι νέοι φοιτητές που συμμετείχαν δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου, τις τόσες υπέροχες επισκέψεις, την γνωριμία τους με την ελληνική παράδοση και τις παραδοσιακές γεύσεις του Μεσολογγίου και των τόπων που επισκέφθηκαν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία