Αγγελίες    Επικοινωνία

Σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού Βόλου προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, αν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που έφυγε σήμερα ξαφνικά από τη ζωή, θα μπορούσε να είχε σωθεί!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση για το περιστατικό με τον γνωστό τραγουδοποιό στις 4:27, ωστόσο επειδή το Κέντρο Υγείας στον Αλμυρό δεν είχε ασθενοφόρο, η κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε από τον Βόλο για το Πτελεό.

«Όταν έφτασε στο σημείο, 45 λεπτά περίπου μετά ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο ΚΥ Αλμυρού θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για την ζωή του ασθενούς που τυγχάνει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και υπενθυμίζει ότι στη βάρδια του ΕΚΑΒ Βόλου υπάρχουν τρία ασθενοφόρα, που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες των ορεινών περιοχών.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Παραμένουν ακάλυπτα από Ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας Νομού Μαγνησίας παρά τα πολλά τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

Και χθες βράδυ δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Αλμυρού Βόλου.

Για άλλη μια φορά, χθες το βράδυ, το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, δεν είχε βάρδια. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για επείγον περιστατικό από την περιοχή Πτελεό Μαγνησίας στις 04:27 το πρωί. Αμέσως κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε από τον Βόλο, η απόσταση είναι 70 χλμ με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός δρόμος καθώς στο Κέντρο Υγείας, το οποίο απέχει 30 χλμ από το Πτελεό.

Όταν έφτασε στο σημείο, 45 λεπτά περίπου μετά ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο ΚΥ Αλμυρού θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο και θα υπήρχαν ελπίδες για την ζωή του ασθενούς που τυγχάνει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης.

Υπάρχουν 3 Ασθενοφόρα στη βάρδια στο ΕΚΑΒ Βόλου που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν και τις ανάγκες των ορεινών περιοχών καθώς οι αποστάσεις είναι δυσπρόσιτες και μεγάλες. Όταν δεν διαθέτουν ασθενοφόρα τα Κέντρα Υγείας και καλούν ασθενοφόρο από το σταθμό του ΕΚΑΒ Βόλου οι διακομιδές καθυστερούν έως και 4 ώρες.

Πόσα τραγικά περιστατικά πρέπει να συμβούν για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας με πληρώματα ασθενοφόρου».

Πηγή: newpost.gr

Τραυματίας από τροχαίο, που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Κατούνας της Αιτωλοακαρνανίας, μεταφέρθηκε με το ΙΧ αυτοκίνητο του γιατρού του Κέντρου γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο!

Αλλά και όταν ειδοποιήθηκε και ξεκίνησε το ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία, «έμεινε» καθ' οδόν προς το Κέντρο Υγείας!
Το συμβάν – ευτυχώς είχε καλή έκβαση για την υγεία του τραυματία- καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με τα οχήματα και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Κέντρα Υγείας - «φαντάσματα»

Στην Κατούνα λειτουργεί άλλο ένα Κέντρο Υγείας - «φάντασμα», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, γεγονός που μοιραία θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.
«Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και υπενθυμίζει ότι «στις 13 Μαρτίου 2019, 63χρονος πλήρωσε με τη ζωή του αυτή την κατάσταση. Επειδή ήταν κλειστό το Κέντρο Υγείας και δεν υπήρχε ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε από τα παιδιά του στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και δεν πρόλαβε».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το όριο ασφαλείας για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα στα Κέντρα Υγείας είναι 3 οδηγοί. Για να επιχειρεί σε 24ωρη βάση χρειάζονται 5 οδηγοί.
Σχεδόν σε όλα όμως τα Κέντρα Υγείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας οι οδηγοί/πληρώματα ασθενοφόρου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας.
Ποια είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας
Κ.Υ. ΚΑΤΟΥΝΑΣ: Λειτουργεί μόνο τα πρωινά. Δεν έχει ασθενοφόρο, ούτε οδηγούς.
Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Υπάρχουν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ: Καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων. Υπάρχει ένας οδηγός. Όλες σχεδόν οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας οδηγός. Όλες οι βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπηρετεί 1 οδηγός χωρίς ασθενοφόρο! Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Υπηρετούν 2 οδηγοί. Οι περισσότερες βάρδιες είναι ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπηρετούν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
ΚΥ ΜΥΤΙΚΑ: Υπηρετεί 1 οδηγός. Πραγματοποιεί 7-9 εφημερίες τον μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα λειτουργεί μόνο πρωί. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του.
Κ.Υ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

Πηγή: protothema.gr

Το έντονο πρόβλημα ζέστης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως επισημαίνει, αιτία είναι τα ασυντήρητα, απαρχαιωμένα και ελλιπή κλιματιστικά.

Έντονο είναι και το πρόβλημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών καθώς και στο Νοσοκομείο Αιγίου, λόγω της έλλειψης κλιματιστικών σε όλους τους χώρους, καθώς και της έλλειψης συντήρησης.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

«Για άλλο ένα καλοκαίρι που είναι αναμενόμενες οι υψηλές θερμοκρασίες ο Αν. Υπουργός Υγείας και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν φρόντισαν να διορθώσουν τα προβλήματα του κλιματισμού προκειμένου να υπάρχει επαρκή ψύξη στους χώρους των Νοσοκομείων.

Χαλασμένοι οι κεντρικοί κλιματισμοί ή ασυντήρητοι με μικρή απόδοση σε πάρα πολλά Νοσοκομεία, κλιματιστικά δαπέδου πανάρχαια που τρέχουν νερά, σκουριασμένα που συνεχώς χαλάνε. Θάλαμοι, χώροι αναμονής ασθενών, χειρουργεία, χωρίς κλιματισμό με καύσωνα.

Εικόνες εγκατάλειψης των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τον κλιματισμό, να πετάξουν τα πανάρχαια σώματα δαπέδου, να αγοράσουν air condition. Εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν κλιματιστικά.

Πολλοί ασθενείς, συγγενείς κάνουν δωρεές κλιματικά όταν έρχονται οι ίδιοι οι ασθενείς αντιμέτωποι με τη ζέστη. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα προς τις Διοικήσεις από το χειμώνα επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κλιματισμό. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας των Νοσοκομείων δεν προχώρησαν σε συντήρηση, ανανέωση, συμπλήρωση του κλιματισμού.

Πέρυσι επισημάναμε πολλά Νοσοκομεία με προβλήματα. Δυστυχώς μετά από έρευνά μας και εφέτος ίδια κατάσταση επικρατεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: Χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός. Αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες του Νοσοκομείου. Χαλασμένα κλιματιστικά σε θαλάμους Νοσηλευτικών τμημάτων, ιατρεία σε χώρους αναμονής. Αλλού δεν υπάρχουν καθόλου κλιματιστικά.

Συγκεκριμένα κλιματισμό δεν διαθέτουν τα τακτικά ιατρεία. Στη Β’ παθολογική λειτουργούν τα κλιματιστικά δύο θαλάμων από τους πέντε.

Στη Γ’ παθολογική δεν υπάρχουν κλιματιστικά σε κανένα θάλαμο.

Στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε 2 θαλάμους. Στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε 2 θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: Μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη σε όλο το Νοσοκομείο. Ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπείς και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι πτέρυγες του Νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη.

Πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Στους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον Αξονικό Τομογράφο είναι έντονη η ζέστη. Προσπαθούν με ανεμιστήρες να λύσουν το πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι χωρίς να έχει επιλυθεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός από πέρυσι το Σεπτέμβρη. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έκαναν δεκάδες έγγραφα προς τη Διοίκηση από το χειμώνα προειδοποιώντας για το πρόβλημα. Η Διοίκηση τίποτα. Τακτικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη. Έκλεισαν τα τμήματα οι εργαζόμενοι λόγω της έντονης ζέστης και βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν στη Διοίκηση.

Βρέθηκε μια προσωρινή λύση σε λίγους χώρους με την εγκατάσταση μεταχειρισμένων κλιματιστικών, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Παρ’ ότι έγινε συντήρηση των κλιματιστικών δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης στο Νοσοκομείο.

Υπάρχουν κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα, συχνά χαλασμένα χωρίς απόδοση, απαρχαιωμένα. Δεν υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. ως εκ τούτω συνεχώς θα υπάρχει πρόβλημα με τη ζέστη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν λειτουργεί σε πολλά τμήματα.

Το αιματολογικό εργαστήριο βράζει, προσπαθούν με ανεμιστήρες. Οι ασθενείς στην αιματολογική κλινική αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη. Πρόβλημα υπάρχει και στις κλινικές. Χαλασμένα και ελλιπή κλιματιστικά. Στα πλυντήρια ίδια κατάσταση.

Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Οι εξωνοσοκομειακές δομές που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες) δεν διαθέτουν κλιματισμό. Δεν υπάρχουν χρήματα στα Νοσοκομεία για την αγορά τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ασυντήρητος ο κεντρικός κλιματισμός. Από τις τέσσερεις ψυκτικές μονάδες λειτουργεί η μία. Έντονη η ζέστη στις κλινικές. Αφόρητη η κατάσταση στα πλυντήρια, τους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από τα εργαστήρια, τον αξονικό, στους διαδρόμους, την Διοικητικής υπηρεσία. Αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο Νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες, χωρίς βέβαια να καλυφθεί το Νοσοκομείο.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΡΙΟ): Ο κλιματισμός γίνεται με κλιματιστικά σώματα. Είναι ασυντήρητα και ελλιπή. Δεν διαθέτουν κλιματιστικά πολλοί θάλαμοι ασθενών και άλλοι χώροι του Νοσοκομείου, όπως χειρουργική και παθολογική κλινική.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Η ζέστη είναι έντονη σε όλο το Νοσοκομείο. Τα κλιματιστικά όπου υπάρχουν υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας και έλλειψη συντήρησης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό. Αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα ΤΕΠ. Έντονη είναι η ζέστη στους διαδρόμους και τα σαλόνια επισκεπτηρίων των κλινικών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ: Ελλιπέστατος κεντρικός κλιματισμός. Υπάρχουν πανάρχαια κλιματιστικά δαπέδου που τρέχουν νερά, τα οποία υπολειτουργούν και χαλάνε συνεχώς. Έντονη η ζέστη σε όλο το Νοσοκομείο.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλιματισμός σε λίγα τμήματα του νοσοκομείου μόνο με αυτόνομες μονάδες, και κεντρικός κλιματισμός μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες και εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Δεν υπάρχει στις κλινικές. Με ανεμιστήρες γίνεται η ψύξη και όχι σε όλες τις κλινικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός. Έντονη η ζέστη. Ανεμιστήρες φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματιστική κάλυψη σε όλες τις κλινικές. Φέρνουν οι ασθενείς ανεμιστήρες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Καμία συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά του Νοσοκομείου εδώ και μια 5ετία περίπου, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο. Αιτία η μη ύπαρξη ικανοποιητικού ποσού στους ανάλογους κωδικούς για δαπάνες συντηρήσεων και τεχνικών βελτιώσεων.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στα περισσότερα δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση.»

Πηγή: dete.gr

Σε "μαύρη αγορά" για τους αλλοδαπούς έχει μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι χρεώσεις που έγιναν σε έναν Καναδό τουρίστα - και τις οποίες δημοσιοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ- αναδεικνύουν υπέρογκες χρεώσεις για υπηρεσίες υγείας σε αλλοδαπούς επισκέπτες, για τις οποίες μάλιστα η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως αποτελούν τον κανόνα τους θερινούς μήνες που το νησί, και το νοσοκομείο, κατακλύζονται από επισκέπτες.
Όπως προκύπτει από την απόδειξη, που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, Καναδός τουρίστας χρεώθηκε με 590 ευρώ, για μία σειρά από απλές ιατρικές εξετάσεις. "Οι χρεώσεις ειναι 10 και 20 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Χρεώθηκε, για παράδειγμα, 40 ευρώ την εξέταση της ουρίας, όταν κοστίζει 3 ευρώ σε κάθε άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Οι αντίστοιχες εξετάσεις για τις οποίες ο Καναδός πλήρωσε 590 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζουν 300 ευρώ και στα δημόσια Νοσοκομεία 72,82 ευρώ" επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί τουρίστες διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες χρεώσεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης και "πως γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι".
Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι υπέρογκες χρεώσεις στους αλλοδαπούς από το νοσοκομείο του νησιού -που διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) του υπουργείου Υγείας- που δείχνουν πως το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με άλλους οικονομικούς όρους, τελείως διαφορετικούς από εκείνους που εφαρμόζονται στο σύστημα δημόσιας υγείας.

"Στο νοσοκομείο Σαντορίνης κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση όταν μιλάει για Δημόσιο Σύστημα Υγείας" σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος και παραθέτει τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό που στην πράξη ακυρώνουν τον σκοπό του νοσοκομείου, την παροχή υπηρεσιών υγείας, πέραν εκείνων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
"Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ακάλυπτοι υγειονομικά καθότι το Νοσοκομείο δουλεύει χειρότερα από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε. Ούτε τοκετοί, ούτε αιμοκαθάρσεις σε νεφροπαθείς, ούτε χειρουργεία γίνονται στο Νοσοκομείο" καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα εφημεριών που κοινοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, έχουν απομείνει 24 γιατροί όλων των ειδικοτήτων: Δύο παθολόγοι και ένας γενικός ιατρός, δύο καρδιολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας χειρουργός, δύο αναισθησιολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, μία γυναικολόγος, και δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως νεφρολόγος, οφθαλμίατρος κλπ.
Η λύση -μονόδρομος για την ΑΕΜΥ ΑΕ που διαχειρίζεται το νοσοκομείο ήταν η προκήρυξη θέσεων εξωτερικών συνεργατών, δηλαδή ιδιωτών οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των αςθενων και θα πληρώνονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Έτσι, πλέον το νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει για καποιες ώρες ημερησίως νεφρολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, ορθοπεδικό, παιδίατρο και χειρουργό.

Πηγή: protothema.gr

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό που μαρτυρά την ένδεια των νοσοκομείων σε προσωπικό και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους ασθενείς, καταγράφηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η έλλειψη αναισθησιολόγου πιθανόν να κόστισε τη ζωή ενός 57χρονου ο οποίος διακομίστηκε με δύσπνοια το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

«Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να τον διασωληνώσει και κατέληξε από ανακοπή. Εάν υπήρχε αναισθησιολόγος μπορεί να ζούσε ο ασθενής» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, στην ανακοίνωσή της.

Το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους τείνει να είναι «χρόνιο» σε πολλά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο Γρεβενών υπηρετούν δύο Αναισθησιολόγοι για να καλύπτουν την καθημερινή εφημερία και τις τακτικές ανάγκες του χειρουργικού τομέα. Ωστόσο, με αυτόν τον αριθμό ιατρών οι εφημερίες θεωρούνται επισφαλείς και επικίνδυνες για τους ασθενείς, γεγονός που έχει επισημανθεί επανειλημμένως από το Σωματείο Εργαζομένων.

«Το Νοσοκομείο μένει ακάλυπτο τουλάχιστον 10 εφημερίες το μήνα από Αναισθησιολόγο. Διακομίζονται έκτακτα σοβαρά περιστατικά με το ΕΚΑΒ και δεν υπάρχει Αναισθησιολόγος ιατρός να χειρουργηθούν. Αναγκάζονται να διακομίζονται σε άλλο Νοσοκομείο της περιοχής με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να καλύψει το ζήτημα το οποίο υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2018. Όταν λείπει με άδεια ένας εκ των δύο αναισθησιολόγων η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τους ασθενείς. Αλλοιώθηκε ο δευτεροβάθμιος ρόλος του Νοσοκομείου, μειώνονται τα χειρουργεία και αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών οι οποίοι χρειάζονται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Καταλήγοντας δε στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει πως «τα ψέματα, ο τσαμπουκάς και η εικονική πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων. Χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η Δημόσια Υγεία όμως είναι στον αυτόματο πιλότων των υπερπλεονασμάτων».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Πανελλαδική απεργία προκηρύσσει για την Τετάρτη 14 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) απαιτώντας την άμεση επίλυση όλων των οικονομικών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο των υγειονομικών.

Οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 09:30 π.μ. στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, επιδιώκοντας συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ΑΔΕΔΥ δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε στον κ. Τσακαλώτο το θέμα της αύξησης των μισθών, της ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, της επίλυσης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με επέκταση σε άλλες ειδικότητες και διπλασιασμό του, την χορήγηση των Επιδομάτων άδειας και εορτών αναδρομικά και στο μισθό χωρίς περικοπές, την χορήγηση της διαφοράς του Επιδόματος ευθύνης στους τμηματάρχες της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας, την χρηματοδότηση του συστήματος και των προσλήψεων Προσωπικού, την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου κ.λπ.

«Ο Υπουργός Οικονομικών σε άλλα ζητήματα δεν πήρε θέση και σε άλλα έδωσε απαντήσεις σαν τους «χρησμούς της Πυθίας». Για την ένταξή μας στα ΒΑΕ μας πρότεινε αντί να ζητάμε την μείωση των ετών συνταξιοδότησης, θα έπρεπε να ζητάμε τα τελευταία χρόνια του υπηρεσιακού βίου οι Νοσηλευτές να μετακινούνται στα γραφεία!», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Τσακαλώτος δεν δεσμεύθηκε για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με αποτέλεσμα η ολιγόμηνη παράταση της καταβολής του και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής να προκαλεί ανησυχία στους υγειονομικούς. «Ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε την επίλυση όλων των οικονομικών αιτημάτων που του θέσαμε. Για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών, είπε ότι είναι μνημονιακή δέσμευση η κατάργησή του, θα δώσουν μία μικρή παράταση αλλά θα καταργηθεί. Μας ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είναι βαθιά προσηλωμένη στις αγορές και την επίτευξη των Πρωτογενών Πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου, εάν αναγκασθούν από τα δικαστήρια να δώσουν παροχές, θα περικοπούν αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση βαθιά προσηλωμένη στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σπρώχνει όλα τα θέματα που θέτουμε για μετά τις εκλογές με προφανή σκοπό να αποφύγει το πολιτικό κόστος», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία