Αγγελίες    Επικοινωνία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κατά την συνεδρίασή του στις 9-8-2016 έλαβε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση – μετά την υπ’ αριθ. 21/14-12-2015 επιστολή του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Αη-Συμιός» και την υπ’ αριθ. 7/2016 ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου – για την ονοματοδοσία της πλατείας που προβλέπεται στο σχέδιο πόλεως στην οδό Αγίου Αθανασίου (περιοχή Καλλονής), η οποία και είναι απαραίτητη για τη σύναξη όλων των Αη-Συμιωτών, για την εκκίνηση των «επιστροφίων», την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος – να ονομασθεί «ΤΑ ΠΙΣΤΡΟΦΙΑ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΛΑΓΚΑΣ».

Η δημιουργία της πλατείας θα αποτελέσει κόσμημα στην είσοδο της πόλης μας και θα είναι κοινός τόπος σύναξης όλων των Αη Συμιωτών για τα «πιστρόφια». Η αφιέρωσή της στην μνήμη του Ανθρώπου, Αη-Συμιώτη, ποιητή και Δικηγόρου Νικολάου Μπλάγκα, αποτελεί κίνηση ισχυρής ιστορικής συμβολικής, πνευματικής και ιστορικής σημασίας, στο όνομα ενός ανθρώπου που τίμησε το Μεσολόγγι, εμπνεύσθηκε από την ιστορική του παρακαταθήκη και συνέβαλε σημαντικά στην αντίσταση της ψυχής και του πνεύματος.

Μένει πλέον η υλοποίηση στην πράξη της εν λόγω απόφασης, ώστε να λάβει σάρκα και οστά η επιθυμία των πανηγυριστών και του αείμνηστου Νικολάου Μπλάγκα.   

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (ΕΨΥΠΕΑ) ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Πετρολιά Πάικου και συγκεκριμένα την σύζυγό του Ζανέτα, την κόρη του Βερόνικα και τον γιό του Κωστή αλλά και την οικογένεια Νίτου Πάικο για την κατάθεση χρηματικών ποσών προς το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι στη μνήμη του πολυαγαπημένου τους φίλου δικηγόρου Νικόλαου Μπλάγκα.

Το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕΑ

Στο καλό Νίκο

Εν πλήρει δόξη κίνησες Νίκο για τη γη των μακάρων. Με τους συντρόφους σου της αϊσυμιώτικης παρέας να σε σηκώνουν στους ώμους. Με την πίπιζα και το νταούλι να κλαίνε για σένα στους ρυθμούς της μπαντονάδας. Με τις γενεές τις πάσες της πατρίδας σου να σε συνοδεύουν εμβρόντητες και συντετριμμένες. Εκεί, στον Άγιο Παντελεήμονα, και μετά στην θρηνητική εξόδιο πορεία, και τέλος στον Αϊ Λάζαρο. Δεν μπορεί, θα τον ένιωσες κι εσύ τον σπαραγμό, τον καθολικό. Και θα αισθάνθηκες, τουλάχιστον, δικαιωμένος.

 

Σε γνώρισα έφηβο Νίκο μου, τότε με τις πρώτες σου ανήσυχες λογοτεχνικές, ιστορικές και πολιτικές αναζητήσεις. Και κατάλαβα, όπως όλοι, πως τα κληρονομημένα προικιά σου είναι πλούσια και αναπαλλοτρίωτα. Σε καμάρωσα φοιτητή και νεαρόν επιστήμονα. Για τον πλούτο και την μεστότητα της σκέψης σου. Της τόσα πολλά υποσχόμενης. Σε είδα, σε έζησα στην ωριμότητά σου. Να δικαιώνεις κάθε καλή πρόβλεψη για την γενναία πορεία, κάθε προσδοκία για την θαυμαστή, την ξεχωριστή εξέλιξη. Καθώς μάλιστα, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, κατάφερες να έχεις μόνο φίλους. Μόνο φίλους. Κι αυτό είναι, ίσως, το σπουδαιότερο. Και το πολυτιμότερο.

 

Απόστασες νωρίς Νίκο, πολύ νωρίς. Και είπες να πηγαίνεις. Είναι γι αυτό, αλλά και γι αυτό που ήσουνα, που είσαι, που  η απουσία σου, είναι και θα παραμείνει ενεργώς ζώσα και δρώσα. Η ορφανεμένη οικογένειά σου, η γυναίκα σου και τα παιδάκια σου, η κεραυνοβολημένη μάνα σου, οι απαρηγόρητες αδερφές σου, οι φίλοι σου, ξέρουν ότι, τουλάχιστον, μπορούν  να είναι μόνο υπερήφανοι για σένα…

 

Βασίλης Πάϊκος

 

 

 

 

Μνήμη Νίκου Μπλάγκα

Απ’ τα νερά του Κωκυτού

μην απομείνει ράγγα˙

κλάψε ψυχή μου, χάσαμε

τον αδερφό μας Μπλάγκα.


Τον πόνο του Μεσολογγιού

φορά για ντουλαμά του

και για κουστέκι ολόχρυσο

τον ήλιο απ’ την καρδιά του.


Πουκάμισο την αλυκή,

λευκό σαν την ψυχή του,

σελάχι του την Πλώσταινα,

την Κλείσοβα σπαθί του.


Στερνή η μπαντονάδα του

στη ρημαγμένη πόλη,

στον τόπο που αγάπησε

και τον λατρέψαν όλοι.


Καρδιά σαν άπεφθος χρυσός,

μυαλό άπαρτο κάστρο,

όπου βρισκόταν φώτιζε

το λαμπερό του άστρο.


Νωρίς κι ο Νίκος έσμιξε

μ’ εκείνη τη χορεία

που η ζωή τής έκοψε

στη μέση την πορεία.


Η μάζωξη του ουρανού

παράγινε μεγάλη...

Θύραζε Κήρες, φύγετε

και κάψτε τη σκυτάλη!


Έως θανάτου ράθυμος

κατέστη η ψυχή μου,

τι πια δεν βρίσκω γνώριμους

στης νιότης μου τους οίμους.


Πάλι καλές αντάμωσες

στο ίδιο πανηγύρι,

όπ’ ανταμώνουν θύμησες

μ’ ανθρώπους στο λιοπύρι.


Ο Μπλάγκας, καπετάνιε μου,

το τσούρμο σαν συνάξεις,

πλάι σου θα’ναι με τον Λια

χωρίς να τον φωνάξεις...


Μάκης Πασσίσης

9 Ιουνίου 2015

Χτυπημένος από το καρκίνο άφησε σήμερα το πρωϊ την τελευταία του πνοή ο Νίκος Μπλάγκας.

Ο γνωστός Μεσολογγίτης δικηγόρος έφυγε σε πολύ λίγες μέρες από την διάγνωση της ασθένειάς του καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια αντιμετώπισης. Νεότατος, μόλις 56 χρονών, άφησε την δική του σφραγίδα στην πόλη ως νομικός, διανοούμενος αλλά και με την ενασχόλησή του στα κοινά.

Είχε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, την «Πορεία» όταν ήταν μαθητής Λυκείου και την «Διελκυστίνδα» και οι συμμαθητές του τον χαρακτηρίζουν ως τον τελευταίο διανοούμενο της γενιάς του. Παράλληλα είχε ενεργό συμμετοχή και στα κοινά αφού είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον αείμνηστο Δημήτρη Παπαθέου.

Στη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.00 το πρωί στον Άγιο Παντελεήμονα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία