Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 917

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/02/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολλοί είναι οι Μεσολογγίτες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς και σε διάφορα σημεία της χώρας και του εξωτερικού.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Καθηγητής Συγκοινωνιολογίας, Νίκος Γερολιμίνης, που βρίσκεται στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης EPFL. Προκειται για το μοναδικό αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο στην Ελβετία, καθώς τα υπόλοιπα είναι Γαλλόφωνα και Γερμανόφωνα. Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, όπου πήγε σχολείο και στη συνέχεια εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Εκεί, αρίστευσε και μάλιστα του απονεμήθηκε αργυρό μετάλλιο σε ειδική τελετή, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία που ήταν...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 07/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η Ελληνική Κοινότητα του Καντονιού του Τιτσίνο με έδρα το Λουγκάνο, στα πλαίσια του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και την Επίσημη Δοξολογία στον Ελληνορθόδοξο Ναό της πόλης, όπου έψαλαν ο Λευτέρης Δακαλάκης, οποίος ζει στο Λουγκάνο συμπαραστατούμενος από τον Μαέστρο, Χρήστο Βλαχογιάννη.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των Ελλήνων που ζούν στο Λουγκάνο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον ιστορικό Ναό.

Κατά την διάρκεια της επίσημης Δοξολογίας, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, Αγάπιος Καλογνώμης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και δήλωσε την συμπαράστασή του στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ελβετίας.

Στην συνέχεια, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, οργανώθηκε επετειακό αφιέρωμα με τίτλο: «Ο παραλογισμός των πολέμων». Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Χρήστος Βλαχογιάννης, ο οποίος κλήθηκε επί τούτου από την δραστήρια Ελληνική Κοινότητα. Στην απόδοση του αφιερώματος μετείχαν επίσης η Φαίδρα Ραχούτη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τιτσίνο, ο αδερφός της Νίκος Ραχούτης και ο Λευτέρη Δακαλάκης.

Στην Ελληνική κοινότητα προσφέρθηκε από τον Χρήστο Βλαχογιάννη το εμβληματικό αγαλματίδιο, που φέρει την επιγραφή «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Δημότης Μεσολογγίου», μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Να σημειωθεί, πως πλάνα από τις εκδηλώσεις, με την σκηνοθετική επιμέλεια του Λευτέρη Δακαλάκη, μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ.

Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. HODELHANSRUDOLS συνοδευόμενος από την Επίτιμη Πρόξενο της Ελβετίας στην Πελοπόννησο, κα. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Φελιτσιτά, επισκέφθηκε χτες (13-5-2016) το πρωί, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Υποστράτηγο ΤΣΟΛΚΑ Φώτιο και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχο κ. ΣΕΙΝΤΗ Ιωάννη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.    

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/04/2016

 

Την Παρασκευή 22 Απριλίου στο Τρικούπειο Αμφιθέατρο έλαβε χώραν μία απέριττη, απλή και ανεπιτήδευτη γιορτή-μνήμη για την 190η επέτειο της Εξόδου, κατά την οποία τιμωμένη χώρα, φέτος ήταν η Ελβετία.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ελβετός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Hans-Rudolf Hodel συμμετέσχε και κληθείς, ευγενώς, από τον Δήμαρχο κ. Νικ. Καραπάνο, του οποίου η σχετική προλόγηση της γιορτής-μνήμης, μετεφράζετο στην Γαλλική, έλαβε τον λόγο, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην ελβετική παρουσία στην Ελλάδα και την ελληνοελβετική φιλία που χρονολογείται «πολύ πριν από τους απελευθερωτικούς αγώνες που έπληξαν την Ευρώπη πριν από 200 χρόνια».

Ανεμνήσθη, κατ’ αρχάς, στην παρουσία του Ιω. Καποδίστρια ως Πρέσβη του Τσάρου στην Ελβετία «είχε διατηρήσει στενές σχέσεις με την Ελβετία και συνέβαλε με το συμφιλιωτικό πνεύμα του, στη δημιουργία του συντάγματος πολλών καντονίων, καθώς και στο ομοσπονδιακό Σύμφωνο του 1815. Στη συνέχεια, ο Charles Philippe de Bosset, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Κεφαλονιάς από το 1810 έως το 1814 και είχε επιδείξει μια εκπληκτική δραστηριότητα στα πιο ποικίλα πεδία. Το νησί του οφείλει την εισαγωγή της πατάτας και την πέτρινη γέφυρα πάνω από το φυσικό λιμάνι του Αργοστολίου.

Επίσης, ανεφέρθη στον τραπεζίτη της Γενεύης Jean-Gabriel Ernard ο οποίος «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, αν και ο ίδιος δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα».

«Συντονιστής του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη διοργάνωνε βοήθεια, προσφέροντας ο ίδιος μεγάλα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη της καταπιεσμένης Ελλάδας και ειδικά του πολιορκημένου Μεσολογγίου». «Όταν ο φίλος του ο Καποδίστριας εκλέγεται πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ευνάρδος συνέβαλε ενεργά στην ανοικοδόμηση του νέου κράτους… ήταν ένας από τους ιδρυτές και αρχικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που δημιουργήθηκε το 1841 στην Αθήνα».

Επίσης, αναφέρθηκε στον δήμαρχο της Ζυρίχης ‘’Conrad Melchior Hirzel ο οποίος μαζί με τους: Jean-Henri Bremi, Jean-Gaspard von Orelli, David Ulvich, Jean-Jacques Hess και Wilhel Meyer, ίδρυσε την εταιρεία «Φιλέλληνες της Ζυρίχης».

Με την όλως ιδιαιτέραν αναφοράν του, στον Jean-Jacques Meyer του, περισσότερον, ανεγνωρισμένου Ελβετού φιλέλληνα που στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ήταν ενεργός ως γιατρός, φαρμακοποιός, δημοσιογράφος και στρατιώτης. Είχε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο, έδινε ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους και τους μαχητές και μάλιστα είχε δημοσιεύσει τη μόνη εφημερίδα της εποχής «Το ελληνικό χρονικό» πριν οδηγηθεί στο θάνατο, παίρνοντας μαζί του την οικογένειΆ του. Παρ’ όλες τις απογοητεύσεις ο Meyer έγραψε τον Απρίλιο του 1826: «Είμαστε αναγκασμένοι να τρώμε αρουραίους και ποντίκια. Υποφέρουμε τρομερά από την πείνα και τη δίψα και οι ασθένειες αυξάνουν περαιτέρω την δυστυχία μας. Χίλιοι επτακόσιοι σύντροφοί μας έχουν ήδη πεθάνει. Για λογαριασμό αυτών των γενναίων στρατιωτών και εξ ονόματός μου δηλώνω ότι έχουμε ορκιστεί ενώπιον του θεού να υπερασπιστούμε το Μεσολόγγι μέχρι τέλους, να μην υπάρξει καμιά παράδοση και να θαφτούμε κάτω από τα ερείπια. Η ώρα μας πλησιάζει. Η ιστορία θα μας δικαιώσει». Στις 22 Απριλίου του ίδιου μήνα, ο ήλιος δεν φώτιζε παρά μια πόλη στις φλόγες.

«Ο Meyer, ο ακούραστος υπερασπιστής της ελληνικής ελευθερίας, πέθανε ως ήρωας με τη φρουρά του».

«Το όνομά του έγινε γνωστό σο όλο τον κόσμο και οι πράξεις του δοξάστηκαν από αμέτρητους ποιητές».

Ακόμα και ο Victor Hugo αναφέρεται στον Meyer στο ποίημά του «Les Orientales».

«Παρά την πτώση του Μεσολογγίου, η πεισματική αντίσταση των Ελλήνων προκάλεσε τον θαυμασμό των φιλελλήνων και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».

«Είναι σε αυτό το τραγικό γεγονός, αλλά το τόσο ηρωικό, που ανάγεται η ελληνο-ελβετική φιλία η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μέσω της αδελφοποίησης μεταξύ του Μεσολογγίου και της γενέτειρας του Jean-Jacques Meyer, του Schoffisdorf κοντά στη Ζυρίχη, οι στενοί δεσμοί διατηρούνται για να καλλιεργηθούν περαιτέρω και στο μέλλον». «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο του Μεσολογγίου για την πρωτοβουλία αυτής της βραδιάς προς τιμήν των Ελβετών φιλελλήνων, την κα Πόλυ Αλετρά και τους μαθητές της, τον κ. Κώστα Καρκανά και τον Ελβετό πιανίστα Julien Duchoud για τη διοργάνωση της εκδήλωσης».

Και κατέληξε την ομιλία του ο κ. Πρέσβης: «Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο βράδυ».

Παν. Αυγερινόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα ή να κατεβάσετε και ηλεκτρονικά την έκδοση ή τις εκδόσεις της εφημερίδας που θέλετε εδώ

Με αρκετές δόσεις ειρωνείας και επικριτική ματιά σχολιάζει η Die Welt τις δηλώσεις της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν «αγγίζει» τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία.

Η γερμανική εφημερίδα, σε ένα ακόμη άρθρο στο διεθνή Τύπο που ασκεί αυστηρή κριτική στις κινήσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, κάνει λόγο για ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες, τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει.

Πριν από 13 μήνες η Εβελιν Βίλντμερ Σλουμπφ, η Ελβετία υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει η Die Welt. Οι πλούσιοι φοροφυγάδες της Ελλάδας επιτέλους θα καλούνταν να πληρώσουν. Ολα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η Ελβετίδα δεν έχει ακούσει... νέα από την Αθήνα. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους Ελληνες συναδέλφους της», σημειώνει η Die Welt για την Σλουμπφ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της, σημειώσει η εφημερίδα, που αναφέρει και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων. «Αντί αυτού, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη ότι όλα θα μείνουν ίδια για τους εφοπλιστές», σημειώνει η Die Welt για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με το δημοσίευμα όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στην Ελβετία υπήρχαν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων. Οπως προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, το εύλογο είναι να εκτιμήσει κανείς ότι το ποσό έχει αυξηθεί περισσότερο, με τις εκροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών από την Ελλάδα. «Και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελβετία, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θεωρείται ότι δεν έχει φορολογηθεί. Χρήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν ακόμη και να τα συλλέξουν για λογαριασμό τους και να τα μεταφέρουν στην Αθήνα», αναφέρει η Die Welt.

Αντί να ασχοληθεί με αυτά, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης έχει άλλες τρελές ιδέες, όπως να επιστρατεύσει τουρίστες, μαθητές και νοικοκυρές στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Κύκλοι από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

Στη συνέχεια, η Die Welt αποδομεί τον κ. Βαρουφάκη, καθώς μεταξύ άλλων περιγράφει και ένα περιστατικό από το πρώτο Eurogroup στο οποίο μετείχε. «Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, η Ελλάδα δεν πήγε με γραπτές προτάσεις. Ο Ελληνας αντιμετώπισε τους υπουργούς σαν αμφιθέατρο γεμάτους φοιτητές. Μέχρι που σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε βέτο. ''Από τότε δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τους Ελληνες, ρωτάμε τον Τσίπρα'', ανέφερε άνθρωπος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις».

Δεν είναι ανόητος, σημειώνει η Die Welt για τον κ. Βαρουφάκη, κάνοντας εκτενή αναφορά στις σπουδές, την ακαδημαϊκή καριέρα και το blog του. «Αλλά παρότι θα μπορούσε να πείσει επιστήμονα, μετά βίας έχει επιτυχία ως πολιτικός», προσθέτει, ενώ κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μετείχε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το Σάββατο, κάτι- που ως αναφέρει- ερμηνεύθηκε από κάποιους ως πιθανό τέλος της παρουσίας του στην κυβέρνηση, με πιθανό αντικαταστάτη τον Γιάννη Δραγασάκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράφει η Δικηγόρος Αναστασία Μήλιου

Τα ελληνικά Δικαστήρια έκριναν ότι είναι άκυροι οι όροι των γενικών συναλλαγών όταν δεν είναι σαφείς και κατανοητοί για τον μέσο πολίτη όταν αυτός δεν έχει πλήρως ενηρωθεί για τους κινδύνους και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που μπορεί να ενέχουν.

Ειδικότερα για κάποιον ο οποίος σύναψε με τράπεζα, σύμβαση στεγαστικού δανείου σε συνάλλαγμα, ποσού 166.680,60 ελβετικών φράγκων έκρινε άκυρο και καταχρηστικό τον όρο, σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης, είτε σε EURO με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Και τούτο διότι ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του ανωτέρω δανείου, την 8η Ιουνίου 2007, ήταν 1,658300, στη συνέχεια, διαφοροποιήθηκε, με αποτέλεσμα, την 1η Οκτωβρίου 2012, να ανέλθει στο 1,1833000, αφού το ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ. Η μεταβολή αυτή στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν όλες οι καταβολές, που ο ίδιος πραγματοποίησε (σε ευρώ) έναντι του παραπάνω δανείου, με συνέπεια το αρχικό του κεφάλαιο, υπολογιζόμενο σε ελβετικά φράγκα, να έχει μεν ελαττωθεί κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, υπολογιζόμενο, όμως, σε ευρώ, να παραμένει υψηλό, έχοντας μειωθεί από το ποσό των 105.319,58 ευρώ (την 8η Ιουνίου 2007) μόλις σ΄ αυτό των 89.004,96 ευρώ (την 1η Οκτωβρίου 2012).

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του δανειολήπτη ότι κατά την σύναψη του άνω δανείου σε ελβετικά φράγκα δεν ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους της τράπεζας για τον συναλλαγματικό κίνδυνο, που αναλάμβανε κατά τη λήψη του επίμαχου δανείου, αλλά ούτε και για τις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει μία σοβαρή υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος στο ύψος τόσο των εξοφλητικών δόσεων, όσο και του κεφαλαίου του ανωτέρω δανείου, και έκρινε άκυρο τον προαναφερόμενο όρο, δεχόμενο αφ’ ενός ότι ο δανειολήπτης τον αγνοούσε ανυπαιτίως, αφετέρου διότι ο όρος αυτός τυγχάνει, ως αόριστος και ακατάληπτος, καταχρηστικός, επιφέρει δε σημαντική διατάραξη των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δύο συμβαλλομένων στην παραπάνω σύμβαση μερών σε βάρος του δανειολήπτη.

Η ακύρωση του καταχρηστικού αυτού όρου της δανειακής σύμβασης είχε ως συνέπεια την ευνοϊκή για τον οφειλέτη τροποποίηση της δανειακής του σύμβασης ούτως ώστε οι καταβολές, που πραγματοποιεί σε ευρώ προς εκπλήρωση των απορρεουσών από τη σύμβαση υποχρεώσεών του, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου και όχι την συναλλαγματική ισοτιμία που ισχύει κατά την ημερομηνία καταβολής κάθε δόσης.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν 31 περιπτώσεις όρων των γενικών συναλλαγών (ΓΟΣ) που θεωρούνται καταχρηστικοί και αυτομάτως άκυροι χωρίς περαιτέρω διερεύνησή τους από τα Δικαστήρια. Αυτές είναι οι εξής περιπτώσεις που:

α) παρέχουν στον προμηθευτή, χωρίς εύλογη αιτία, υπερβολικά μεγάλη προθεσμία αποδοχής της πρότασης του καταναλωτή για σύναψη σύμβασης,

β) περιορίζουν τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις και ευθύνες των προμηθευτών,

γ) προβλέπουν προθεσμία καταγγελίας της σύμβασης υπερβολικά σύντομη για τον καταναλωτή ή υπερβολικά μακρά για τον προμηθευτή,

δ) συνεπάγονται την παράταση ή ανανέωση της σύμβασης για χρονικό διάστημα υπερβολικά μακρό, αν ο καταναλωτής δεν την καταγγείλει σε ορισμένο χρόνο,

ε) "επιφυλάσσουν στον προμηθευτή το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης ή λύσης της σύμβασης χωρίς ορισμένο, ειδικό και σπουδαίο λόγο, ο οποίος να αναφέρεται στη σύμβαση".

στ) επιτρέπουν στον προμηθευτή να καταγγείλει σύμβαση αόριστης διάρκειας χωρίς εύλογη προθεσμία,

ζ) επιφυλάσσουν στον προμηθευτή το δικαίωμα να κρίνει μονομερώς αν η παροχή του είναι σύμφωνη με τη σύμβαση,

η) επιφυλάσσουν στον προμηθευτή το απεριόριστο δικαίωμα να ορίζει μονομερώς το χρόνο εκπλήρωσης της παροχής του,

θ) ορίζουν ότι η παροχή δεν είναι υποχρεωτικό να ανταποκρίνεται στις ουσιώδεις, για τον καταναλωτή, προδιαγραφές, στο δείγμα, στις ανάγκες της ειδικής χρήσης, για την οποία την προορίζει ο καταναλωτής και την οποία αποδέχεται ο προμηθευτής ή στο συνηθισμένο προορισμό της,

ι) επιτρέπουν στον προμηθευτή να μην εκτελέσει τις υποχρεώσεις του χωρίς σπουδαίο λόγο,

ια) χωρίς σπουδαίο λόγο αφήνουν το τίμημα αόριστο και δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό του με κριτήρια ειδικά καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή,

ιβ) περιορίζουν την ευθύνη του προμηθευτή για κρυμμένα ελαττώματα του πράγματος,

ιγ) αποκλείουν ή περιορίζουν υπέρμετρα την ευθύνη του προμηθευτή,

ιδ) προβλέπουν τη μετακύληση της ευθύνης του πωλητή, ή του εισαγωγέα αποκλειστικά στον παραγωγό του αγαθού ή σε άλλον,

ιε) περιορίζουν την υποχρέωση του προμηθευτή να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι εντολοδόχοι του ή εξαρτούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από την τήρηση ειδικής τυπικής διαδικασίας.

ιστ) επιτρέπουν στον προμηθευτή να καταγγέλλει τη σύμβαση κατά την κρίση του, αν η ίδια ευχέρεια δεν αναγνωρίζεται στον καταναλωτή, ή να παρακρατεί τα ποσά που έχουν καταβληθεί για παροχές που δεν έχουν ακόμη εκτελεσθεί από αυτόν, όταν τη σύμβαση καταγγέλλει ο ίδιος,

ιζ) συνεπάγονται παραίτηση του καταναλωτή από τα δικαιώματά του σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ή πλημμελούς εκπλήρωσης της παροχής του προμηθευτή, ακόμη και αν τον προμηθευτή βαρύνει πταίσμα,

ιη) εμποδίζουν τον καταναλωτή να υπαναχωρήσει (από τη σύμβαση), όταν η αύξηση του τιμήματος σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης είναι υπερβολική για αυτόν,

ιθ) αποκλείουν ή περιορίζουν τη νόμιμη ευχέρεια του καταναλωτή να μην εκτελέσει τη σύμβαση,

κ) απαγορεύουν στον καταναλωτή να επισχέσει εν όλω ή εν μέρει την καταβολή του τιμήματος, όταν ο προμηθευτής δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του,

κα) επιβάλλουν στον καταναλωτή που πιστώθηκε με το τίμημα των αγαθών ή υπηρεσιών να εκδώσει μεταχρονολογημένη επιταγή,

κβ) συνεπάγονται παραίτηση του καταναλωτή από τις ενστάσεις του κατά τρίτου που διαδέχεται τον προμηθευτή στη σχέση με τον καταναλωτή,

κγ) απαγορεύουν στον καταναλωτή να προτείνει σε συμψηφισμό προς υποχρεώσεις του από τη σύμβαση ομοειδείς απαιτήσεις του κατά του προμηθευτή,

κδ) βεβαιώνουν ότι ο καταναλωτής γνωρίζει ορισμένους όρους της σύμβασης ή την κατάσταση των προμηθευόμενων πραγμάτων ή την ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ πραγματικά τα αγνοεί,

κε) υποχρεώνουν τον καταναλωτή να προκαταβάλει υπερβολικά μεγάλο μέρος του τιμήματος πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης από τον προμηθευτή, μολονότι ο προμηθευτής δεν ανέλαβε την υποχρέωση να εκτελέσει παραγγελία του καταναλωτή με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές ή χαρακτηριστικά ούτε η παροχή του προμηθευτή συνιστάται σε υπηρεσίες με κράτηση,

κστ) επιτρέπουν στον προμηθευτή να απαιτήσει από τον καταναλωτή υπέρμετρες εγγυήσεις,

κζ) αναστρέφουν το βάρος της απόδειξης σε βάρος του καταναλωτή ή περιορίζουν υπέρμετρα τα αποδεικτικά του μέσα,

κη) περιορίζουν υπέρμετρα την προθεσμία, μέσα στην οποία ο καταναλωτής οφείλει να υποβάλει στον προμηθευτή τα παράπονα ή να εγείρει τις αξιώσεις του κατά του προμηθευτή,

κθ) αναθέτουν στον προμηθευτή χωρίς σπουδαίο λόγο την αποκλειστικότητα της συντήρησης και των επισκευών του πράγματος και της προμήθειας των ανταλλακτικών,

λ) επιβάλλουν στον καταναλωτή, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της παροχής του, υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση ή

λα) αποκλείουν την υπαγωγή των διαφορών από σύμβαση στο φυσικό τους δικαστή με την πρόβλεψη αποκλειστικής αλλοδαπής δικαιοδοσίας ή διαιτησίας.

λβ) "προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης στον προμηθευτή, χωρίς αυτός να υποχρεούται να επικαλεστεί και να αποδείξει τη ζημία που υπέστη."

Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος παρ’ Εφέταις Αθηνών
Τηλ
. 6945-028153
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
fb: Αναστασία Μήλιου

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία