Αγγελίες    Επικοινωνία

Στο σχολείο επέστρεψαν σήμερα και οι μαθητές του Μεσολογγίου, για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τελετή του αγιασμού.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και τα προαύλια των σχολείων γέμισαν με παιδικές φωνές. Τα βιβλία ήταν στη θέση τους και σε κάποια σχολεία δόθηκαν στους μαθητές. Οι ιερείς που τέλεσαν τους αγιασμούς εξέφρασαν στις ευχές τους για καλή χρονιά με υγεία, μεταφέροντας και τις ευχές του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος δεν πρόλαβε να είναι παρών σε όλα τα σχολεία.

Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση για την ίδρυση και λειτουργία του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Λύκειο. Τον αγιασμό έκανε ο Μητροπολίτης, ενώ ήταν παρόντες: ο βουλευτής Αιτ/νίας, Σπήλιος Λιβανός, η αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νίας, Μαρία Σαλμά, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ο αντιδήμαρχος, Σπύρος Βασίλειου, ο προϊστάμενος Β΄ θμιας εκπαίδευσης, κ. Καζαντζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Κώστας Κακούσης και άλλοι επίσημοι.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν όλοι, εστίασαν κυρίως στο νεοσύστατο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο για το οποίο δόθηκε ένας αγώνας δρόμου ώστε να είναι έτοιμο να δεχθεί τους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποκτήσει και αυτό την δική του στέγη, ενώ και οι υπόλοιποι πολιτικοί δήλωσαν την στήριξή τους στην νέα αυτή προσπάθεια.

Ο δήμαρχος δώρισε και δυο βιβλία για την βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο χώρο του 2ου Λυκείου, στην δημιουργία της οποίας έχει βοηθήσει και ο ίδιος με την ιδιότητα του επιχειρηματία. Πρόκειται για μια εξαιρετική βιβλιοθήκη που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό βιβλίων που μπορούν να δανείζονται οι μαθητές και να μελετούν. Επιπλέον και ο χώρος είναι εξαιρετικός και άνετος για όσους θέλουν να μελετήσουν εκεί.

Η πρώτη μέρα του αγιασμού έκλεισε σε χαρούμενο κλίμα, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αποτελώντας όμως μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά της πρώτης δημοτικού που εμφανίστηκαν έκπληκτα.

BΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση των δράσεων του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου για τη σχολική χρονιά που πέρασε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019.

Η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης βασίστηκε στην παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποίησαν οι μαθητές του σχολείου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Τα προγράμματα είχαν ως αντικείμενο:

Σχολική επιχειρηματικότητα με οδηγό την παράδοση

Η ξενοφοβία και η άνοδος του ναζισμού στην Ευρώπη

Κοιτίδες ελληνισμού στην Ευρώπη: Γερμανία

Θεατρική ομάδα 2ου Γυμνασίου-παράσταση «Έξοδος»

Παρουσιάστηκε επίσης το προϊόν της συνεργασίας του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου με το project Messolonghi by locals με θέμα τους πέντε (5) πρωθυπουργούς καθώς και χορευτικό κομμάτι από την ομάδα μοντέρνων χορών του σχολείου.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε περίπτερο με τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν και τυποποιήθηκαν από τα παιδιά και τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος «Σχολική επιχειρηματικότητα με οδηγό την παράδοση». Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την αρτιότητα και την καινοτομία του όλου εγχειρήματος. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτούν την αίθουσα τεχνολογίας με τις δημιουργίες των μαθητών καθώς και το μουσείο του σχολείου που λειτουργεί από πέρυσι. Στο τέλος «γλυκάθηκαν» δοκιμάζοντας ντόπια ρεβανί από το μπουφέ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Αικατερίνη Ντούκα αντιεισαγγελέα και τον κο Μελισσαράτο Γεράσιμο διατροφολόγο, για την παρουσία τους στο σχολείο στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας 20-24 Μαΐου 2019.

Ο κος Μελισσαράτος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Υγιεινές επιλογές για πρωϊνό και σνάκς εκτός σπιτιού»

Η κα Αικατερίνη Ντούκα ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα και σύνταγμα»

Και οι δύο μετά τις εισηγήσεις τους συμμετείχαν σε διάλογο και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Τη φετινή χρονιά το σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου ασχολήθηκε με το θέμα του ναζισμού σε όλες του τις εκφάνσεις με κύρια θύματα τους Εβραίους σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Επιπλέον ανέλυσε το θέμα της μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό και το ρατσισμό που αυτοί βίωσαν. Παράλληλα διασκεύασε το θεατρικό έργο «Έξοδος» και με τη βοήθεια των μαθητριών του σχολείου μας παρουσίασε το μεγαλείο της γυναικείας φύσης και τη θυσία των γυναικών σε κρίσιμες στιγμές του Γένους. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών σχεδιάσαμε ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο μουσείο της Βεργίνας όπου οι μαθητές επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου του Δ’. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα του μουσείου τα οποία αναδείχθηκαν με τον ωραιότερο τρόπο από τον ξεναγό μας.

 Η δεύτερη ξεκίνησε με γνώσεις για την τέχνη του κινηματογράφου στον αντίστοιχο χώρο με 3D προβολές και γύρισμα ταινίας από δύο ομάδες παιδιών που κατενθουσιάστηκαν απ’ αυτές τις δράσεις. Η επόμενη στάση έγινε στο πολεμικό μουσείο όπου ένας φαντάρος σε θητεία μας ξενάγησε με ζήλο. Τα παιδιά ωστόσο απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις του καθώς ήταν ενημερωμένα για όλα τα είδη οπλισμού, γεγονός που εξέπληξε τους υπεύθυνους του μουσείου.

 Η επόμενη μέρα μας βρήκε να γνωρίζουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης με στάση στην εβραϊκή συναγωγή, το Λευκό Πύργο, τον Άγιο Δημήτριο και άλλα αξιοθέατα της πόλης. Το μεσημέρι η εμπειρία των παιδιών συμπληρώθηκε από μια περιήγηση στο μουσείο ανθρωπίνου σώματος με έναν τεταρτοετή φοιτητή ιατρικής να εξηγεί στους μαθητές όλη τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η επιβράβευση του ήθους των παιδιών εισπράχθηκε σε κάθε χώρο ξενάγησης και ρόλο έπαιξε η σύμφωνη γνώμη τους στην πρότασή μας να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο λεωφορείο. Το απογευματάκι παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση ‘’Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα’’ όπου πραγματικά θαυμάσαμε ένα νέο ταλαντούχο ηθοποιό το Βασίλη Ντάρμα, να υποδύεται ένα αυτιστικό παιδί με τόσο ρεαλισμό ώστε το κοινό να παραληρήσει με τη σοκαριστική ερμηνεία του. Και το βράδυ έκλεισε με μια νυχτερινή βόλτα στην πόλη με ομαδικό τσιμπούσι στην πλατεία Άθωνος.

 Η τελευταία μέρα της επιστροφής περιελάμβανε μια στάση στη μαρτυρική πόλη της Νάουσας για φαγητό και μικρή περιήγηση.

 Όλο αυτό το οδοιπορικό «πλούτισε» το μυαλό και την ψυχή των μικρών συνοδοιπόρων μας και έμεινε ως οδοδείκτης στη ζωή τους η φράση του ήρωα της θεατρικής παράστασης ‘’Εγώ μπορώ να τα καταφέρω όλα’’.

Οι Υπεύθυνοι του Προγράμματος

Το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου παρουσίασε την θεατρική παράσταση «Έξοδος», που ήταν βασισμένη σε μια ιδέα της θεατρικής ομάδας «ΑΝΙΜΑ».

Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι Φιλόλογοι Ζέτα Λάττα, Αικατερίνη Γριβοπούλου και Ανδρονίκη Πατούλια.

Η θεατρική παράσταση σκοπό έχει να αποδείξει το μεγαλείο της γυναικείας φύσης σε όλες τις δύσκολες για το ελληνικό έθνος στιγμές.

Όλες αυτές οι γυναίκες - αγωνίστριες που παρέμειναν στο παρασκήνιο των γεγονότων και η προσφορά τους λησμονήθηκε, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε με την βοήθεια των μαθητριών του σχολείου μας. Θέλουμε λοιπόν να καταθέσουμε φόρο τιμής σε όσες εμφορούμενες από εθνικό παλμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης προσέφεραν τα μέγιστα στον αγώνα του έθνους υπομένοντας έως και τον μαρτυρικό θάνατο.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία