Αγγελίες    Επικοινωνία

Η λήξη των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» διεξήχθη το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 στο Θεατράκι στο λιμάνι του Μεσολογγίου.

Η μουσικοχορευτική παράσταση είχε τίτλο «όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ‘χουν την ευχή» και αφορούσε σε διάφορα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας στο πέρασμα ενός χρόνου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε χορευτικά από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Πλατάνια» και τη Στέγη Λαογραφίας, Παράδοσης και Πολιτισμού «Φιλοτέχνες» Κομοτηνής  που ταξίδεψαν στο Μεσολόγγι με πολυμελής αποστολές. Οι αποστολές των φιλοξενουμένων μας  που αριθμούσαν περί τα 80 άτομα συνολικά, ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της πόλης μας και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον τόπο μας.

Τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Πλατάνια» συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης κος Γιάννης Γρηγοριάδης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την όλη εκδήλωση.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο της Στέγης Λαογραφίας Παράδοσης & Πολιτισμού «Φιλοτέχνες» Ιωάννα Αλμπανίδου και τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης «Πλατάνια» Αντώνη Μαυρουδή που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους χοροδιδάσκαλους των δύο φιλοξενούμενων συλλόγων Κυριάκο Αντωνίου και Στέλιο Μπούκο  αλλά και στον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου μας Άγγελο Σταμάτη για την άψογη εμφάνιση των  χορευτικών τμημάτων.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι το μουσικό σχήμα «Χοροσταλίτες» που πλαισίωσε την εκδήλωση, ο Στέλιος Μπούκος που εθελοντικά συμμετείχε με τα κρουστά του στο μουσικό σχήμα και ο Θανάσης Δούκας με τη γκάιντα του και ο Γιάννης Σαρχοσάκης με το νταούλι του.

Φώτο: Νίκος Παπαλέξης

Εκ του Δ.Σ.

 

Έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος (Ενηλίκων και Παιδικό) του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με τον τίτλο «Αναφορές» εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019 στο Βιότοπο Πολιτισμού «Τοπικός Κόμβος-Local Hub» στην Ι. Π. Μεσολογγίου.

Οι μαθήτριες του τμήματος, ερασιτέχνισσες με καλλιτεχνική ψυχή, αγγίζοντας το μεγαλείο της Τέχνης, παρουσίασαν τα έργα τους (της περιόδου Οκτώβριος 2018-Ιούνιος 2019) υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, Ντούμα Νικόλαου, ζωγράφου-εικαστικού (Υπευθύνου του τμήματος Ενηλίκων) και Ελένης Λύρου (Παιδικό Τμήμα). Με αγάπη, πείσμα και χρόνο δουλειάς, γνώρισαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τεχνικές ζωγραφικής, μελέτησαν κινήματα από την Ιστορία της Τέχνης κι έκαναν σπουδή στο ακαδημαϊκό σχέδιο για την εισαγωγή στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το κοινό απόλαυσε σειρές έργων με θέματα από τη νεκρή φύση, τοπία, ζώα, προσωπογραφίες και έργα μικρής κλίμακας. Επίσης, παρουσιάστηκαν έργα που χαρακτηρίζονται από τις γραφές και τις κηλίδες χρώματος βασισμένα στον εξπρεσιονισμό, τον ιμπρεσιονισμό και το φωτορεαλισμό.

Συμμετείχαν με έργα τους οι παρακάτω: Ελένη Λύρου, Χριστίνα Λύρου, Σοφία Κωνσταντίνου, Μαίρη Ράπτη, Μαρία Τσακαλώζου, Παρασκευή Φωτοπούλου, Ευαγγελία Γαλαζιά, Βίκυ Διαμαντή, Πένυ Αλετρά, Μαριλένα Γεωργούση, Τάσος Γκεζέπης.

Η Διάρκεια της Έκθεσης ήταν από 3 και μέχρι 9 Ιουνίου 2019, «Τοπικός Κόμβος-Local Hub»: Ελ. Βενιζέλου και Κ. Κατσή (Πλατεία Κέννεντυ)

Υποστήριξη: Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

 Φωτογραφικό υλικό: Νίκος Παπαλέξης
Εκ του Δ.Σ.

Από τo θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» δύο ακόμα παραστάσεις Παρασκευή 11.01.2019 και ώρα 21:00 και Σάββατο 12.01. και ώρα 20:00 με το έργο του Τζον Πρίσλεϊ «Το Μπαρ: Το ρόδο και η κορώνα» στο ζεστό και φιλόξενο χώρο «Ρέπλικα» επί της οδού Κύπρου και Κασολαίων στο Μεσολόγγι.

Ήδη δύο παραστάσεις έγιναν την Παρασκευή 28.12.2018 και Σάββατο 29.12.2018 και αγκαλιάστηκαν από το κοινό της πόλης.

Το μονόπρακτο έργο του Τζον Πρίσλεϊ «ΤΟ ΜΠΑΡ: ΤΟ ΡΟΔΟ ΚΑΙ Η ΚΟΡΩΝΑ» διαδραματίζεται στην Αγγλία κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά θα μπορούσε να διαδραματιστεί σε οποιαδήποτε χώρα της ‘πολιτισμένης’ Δύσης, οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Ένα έργο τόσο διαχρονικό, γιατί είναι βαθιά ανθρώπινο.

Έξι απλοί άνθρωποι, με διαφορετικό ‘τύπο’ (χαρακτήρα) ο καθένας συναντιούνται ένα βράδυ σ’ ένα μπαρ. Η συζήτησή τους είναι μια καθημερινή συζήτηση, που όμως μας αφήνει να καταλάβουμε αρκετά στοιχεία για τον καθένα, όπως και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή. Και ξαφνικά, αυτή η ‘χαραμάδα’ ζωής, παίρνει διαστάσεις. Γίνεται ολόκληρη η Ζωή και τα πάντα ανατρέπονται. Ο άνθρωπος θέλει να ζήσει με όλο του το είναι, ό,τι κι αν κρύβει αυτό. Ο θεατής γίνεται συμμέτοχος σ’ αυτό και ερωτήματα υπαρξιακά αναδεικνύονται.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Κύριος Στόουν: Λεωνίδας Αρβανίτης

Κυρία Ρίντ: Ευαγγελία Γαλαζιά

Πέρσι Ράντλ: Άγγελος Σταμάτης

Άιβι Ράντλ: Ελένη Συντίλα

Μέι Πεκ: Γεωργία Σπυροπούλου

Χάρι Τούλι: Απόστολος Σιάμος

Άγνωστος: Ελένη Καρανικόλα -Τσουβέλα

Σκηνοθεσία: Διονυσία Ολιβώτου

Τεχνική Ομάδα: Ελένη Λύρου, Άννα Παυλονικολάου, Βούλα Κολιοπούλου, Βάσω Παπανικολάου.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο Δημήτρη Καππέ για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία καθώς και τις εκπαιδευόμενες του Τμήματος Αισθητικής και Μακιγιάζ του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Μπέτυ Ιωάννου που επιμελήθηκαν το μακιγάζ.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, για τις προσεχείς παραστάσεις, ενημερώνουμε ότι τα εισιτήρια θα διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ στο κατάστημα Οπτικών Απόστολος Σιάμος (Χαριλάου Τρικούπη 14) και σε ωράριο καταστημάτων.

Καλή χρονιά!

Εκ του Δ.Σ.

Στα πλαίσια πρόσκλησης που είχε ο αδελφοποιημένος Σύλλογος Κέντρο Χορού και Πολιτισμού «Πολυμήλη», ομάδα από το Σύλλογό μας συμμετείχε σε αποστολή στη Γεωργία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπατούμι (Batumi) στα ίχνη της μυθικής γης της Κολχίδας.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαμε σε δύο φεστιβάλ αρχικά στο "BATUMI WAVE 2018" την Πέμπτη 5 Ιούλη στο Batumi Art Center και ακολούθως στο "INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL CAUCASUS 2018" την Κυριακή 8 Ιούλη στο θερινό θέατρο της πόλης. Ο ενθουσιασμός του κοινού και στις δύο αυτές εκδηλώσεις ήταν φανερός και η ελληνική συμμετοχή κέρδισε το χειροκρότημα όλων. Επίσκεψη επίσης πραγματοποιήθηκε στην Γεωργιανή πρωτεύουσα Τυφλίδα, τον Βοτανικό Κήπο του Μπατούμι και την αρχαιότερη πόλη της Γεωργίας την πόλη Μτσχέντα. Στη πόλη αυτή επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό Ναό Σβετιτσχοβέλι (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο).

Στα μέσα του Ιούλη, άλλη μία εξόρμηση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε στο Κραγκούγιεβατς (Kragujevac) της Κεντρικής Σερβίας. Εκεί επισκεφτήκαμε το πολεμικό μουσείο της Zastava και το υπαίθριο πάρκο- μουσείο «21ης Οκτώβρη 1941», σημείο όπου οι Ναζί εκτέλεσαν περί τους 7.000 κατοίκους της πόλης μέσα σε μια μέρα για αντίποινα. Στο Kragujevac διοργανώθηκε βραδιά Ελληνοσερβικής φιλίας και το χορευτικό μας τμήμα χόρεψε το Σάββατο 14 Ιούλη στο θέατρο της πόλης, που είναι και το πρώτο θέατρο που χτίστηκε στη Σερβία περί τα 1840. Οι χορευτές μας ενθουσίασαν το Σερβικό κοινό και ενθουσίασαν τους θεατές στο κατάμεστο θέατρο. Την Κυριακή 15 Ιούλη επισκεφτήκαμε το Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας (πάρκο Καλεμέγκταν, Ναό Αγίου Σάββα, Εθνικό Μουσείο της Σερβίας, Πύργος Νεμπόισα). Τη Δευτέρα 16 Ιούλη αναχωρήσαμε από το Κραγκούγιεβατς με προορισμό την πόλη των Σκοπίων. Ενδιάμεσα κάναμε μια μικρή στάση στην Σερβική πόλη Νις (γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου). Στα Σκόπια, αφού ξεναγηθήκαμε, διανυκτερεύσαμε και την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την πόλη της Οχρίδας (πόλη και περιοχή μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO).

Τέλος, τον μήνα Σεπτέμβριο ,κατόπιν πρόσκλησης που είχε ο Σύλλογός μας από τον Δήμο της Μπέιτ Τζάλα (Beit Jala) του κράτους της Παλαιστίνης για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης, 20μελής αποστολή από χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου μας επισκεφθήκαμε την παραπάνω πόλη. Η αποστολή μας χόρεψε την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στην έναρξη του Φεστιβάλ και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φιλοθεάμον κοινό της πόλης. Παράλληλα, δέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει ξανά την επόμενη χρονιά στο ίδιο Φεστιβάλ. Η αποστολή επισκέφτηκε την γειτονική πόλη της Βηθλεέμ και τον Ναό της Γέννησης του Κυρίου καθώς και το χωριό των Ποιμένων (Beit Sahour). Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την Ιερουσαλήμ, τον Πανάγιο Τάφο, τον Ναό της Αναστάσεως, το δρόμο του Μαρτυρίου, τον Τάφο της Παναγίας, το όρος των Ελαιών και διάφορα άλλα προσκυνήματα. Σε επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε την πόλη της Ιεριχούς στην έρημο της Ιουδαίας, τον Ιορδάνη ποταμό, και δοκιμάσαμε την άνωση της Νεκράς Θάλασσας κολυμπώντας στα νερά της.

Οι δράσεις του Συλλόγου συνεχίζονται πάντα με σεβασμό και πίστη στην ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό.

               

Εκ του Δ.Σ.

Το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ικανοποιώντας το αίτημα πολλών φίλων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην πρώτη παράσταση της κωμωδίας «Επενδύσεις» των Διονυσίας Ολιβώτου, Ιωάννας Πλακίδα και Βελησσαρίας Χαρδαλιά, θα δώσει δύο ακόμη παραστάσεις το Σάββατο 21.4.2018 στις 20:30 και την Κυριακή 22.4.2018 στις 19:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.

Εκ του Δ.Σ.

Δυναμική είναι η παρουσία της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Συλλόγου, μετά την επιτυχημένη παράσταση που έδωσε στις 25-2-2018 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων με το έργο «Επενδύσεις», ετοιμάζεται για δύο ακόμα παραστάσεις με το ίδιο έργο προσεχώς στο Μεσολόγγι. Στο 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 η θεατρική ομάδα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης Η μουσικός και θεατρολόγος Διονυσία Ολιβώτου και τα μέλη Παναγιώτης Δασκαλάκης, Μαίρη Ευθυμίου, Έφη Κόντου και Ελένη Καρανικόλα διάβασαν αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου για την Έξοδο του Μεσολογγίου, στις 17 Απριλίου 1989, με τίτλο «λόγος για το Μεσολόγγι».

Ένας λόγος περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ένας λόγος έναυσμα για προβληματισμό και ουσιαστική δράση. «Ότι ήταν να λεχθεί εδώ, σ' αυτό τον τόπο και την ιστορία του, έχει λεχθεί... Εκείνο που θα επιθυμούσαν οι νεκροί, αν μπορούσαν να επιθυμούν ακόμη, θα ήταν να ερχόμαστε εδώ και να τους εξιστορούμε τα πεπραγμένα μας. Να τους αναφέρουμε πόσο κοντά και πόσο μακριά βρίσκεται η ψυχή μας από την ψυχή του Μεσολογγιού. Αν διατηρήθηκε η ηθική συγγένεια μαζί τους. Αν έχουμε το δικαίωμα να συνδιαλεγόμαστε με κούφια λόγια μαζί τους..."

Εκ του Δ. Σ.

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία