Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργανώνει Σχολή Ναυαγοσωστικής, σε συνεργασία με την LIFEGUARD HELLAS, αναγνωρισμένη σχολή από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα μαθήματα θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Μεσολογγίου στο λιμάνι και στη θάλασσα, την Πέμπτη 30/5, Παρασκευή 31/5 και Σάββατο 1/6/2019. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει αναγνωρισμένο κρατικό πτυχίο ναυαγοσώστη και να μπορέσει να απασχοληθεί επαγγελματικά, ας επικοινωνήσει μαζί μας.  

Πληρ. email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6974271607, 210 9530177, 6985662769.

Στις 13 και 14 Απριλίου 2019 το Πνευματικό-Κοινωνικό-Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν για πρώτη φορά στην πόλη μας ιστιοπλοϊκό αγώνα για σκάφη OPTIMIST & LASER 4,7 με την ονομασία “ΘΥΣΙΑΣ 2019”.

Ο αγώνας εντάχθηκε στις εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου 2019 και πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Μεσολογγίου. Συμμετείχαν 26 αθλητές ηλικίας από 8 ετών και άνω, από τέσσερα Ναυταθλητικά σωματεία της δυτικής Ελλάδας που είναι τα παρακάτω: o Ναυταθλητικός Όμιλος Βόνιτσας, ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρεβέζης, Ο Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου “ΙΑΣΩΝ” και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος και επέτρεψε στα μικρά καπετανάκια να επιδείξουν τις ναυτικές-ιστιοπλοϊκές τους ικανότητες. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 Ιστιοδρομίες όπου ανέδειξαν τους νικητές. Στο τέλος της δεύτερης ημέρας στις εγκαταστάσεις του ομίλου έγιναν οι απονομές στους νικητές και ακολούθησε μπουφές όπου επιμελήθηκαν οι μαθητές-σεφ της σχολής ΟΑΕΔ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του πνευματικού κέντρου κ. Τάσο Σκαρμούτσο, την Αντιπρόεδρο κα. Σοφία Λαναρά και τους υπαλλήλους για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους. Επίσης το Λιμενάρχη Μεσολογγίου κ. Μηλιάδη το προσωπικό του Λιμεναρχείου καθώς και το πλήρωμα του πλωτού σκάφους για την υποστήριξή τους. Το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου. Τον Δ/ντή τους μαθητές και τους καθηγητές της σχολής μαγειρικής τέχνης του ΟΑΕΔ για την προσφορά τους. Τους φίλους και τα μέλη που βοήθησαν στο στήσιμο της διοργάνωσης και του θαλάσσιου στίβου. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Ναυταθλητικά σωματεία, τους αθλητές τους και τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη δράση μας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την μεγάλη χορηγία του Ομίλου Εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ, της χορηγίας της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ και της συνεχής στήριξης του Ξενοδοχείου LIBERTY και του cafe bar restaurant ΑΛΑΤΙΕΡΑ. Ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου νιώθει υπερήφανος που μετά τις επιτυχίες του στην κολύμβηση – υδατοσφαίριση , κάνοε- καγιάκ , δύο αθλητές του κέρδισαν τα δύο πρώτα τους μετάλλια στην ιστιοπλοΐα και ξεκινά ένα νέο ταξίδι στον θαλάσσιο αθλητισμό. Επίσης δεσμευόμαστε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας θα γίνει θεσμός της πόλης μας και θα επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά: Κατηγορία Optimist Αγοριών: 1ος Χριστόπουλος Νίκος ΑΙΟΡ, 2ος Χολέβας Νίκος ΝOM, 3ος Δράκος Κων/νος ΝΙΟΠ. Οptimist Κοριτσιών : 1η Δούβλη Ανατολή ΝΙΟΠ, 2η Τζεφρίου Έλενα ΝΟΒ, 3η Έλενα Ντρε ΑΙΟΡ.

Optimist junior Αγοριών: 1ος Ζαχαράκης Δημήτρης ΝΟΒ, 2ος Κιτσαντάς Γεώργιος ΝΙΟΠ, 3ος Γεωργάκος Αχιλλέας ΝΙΟΠ. Optimist junior Κοριτσιών: 1η Ρίζου Πηνελόπη ΝΙΟΠ, 2η Φεγγάρη Βασιλική ΝΟΒ, 3η Κασσαβέτη Αδαμαντία ΝΟΜ.

Κατηγορία laser: 1ος Ηλιάδης Ισίδωρος ΝΟΙΠ, 2ος Ασημακόπουλος Αντώνης ΑΙΟΡ, 3ος Μαραζιώτης Θεόφιλος ΑΙΟΡ.

Γενική κατάταξη: 1ος Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρεβέζης, 2ος Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βόνιτσας, 3ος Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου ’ΙΑΣΩΝ‘, 4ος Ναυτικός όμιλος Μεσολογγίου. 

Το ΔΣ του ΝΟΜεσολογγίου

Στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διοργάνωσαν χθες Σάββατο 13 Απριλίου Ιστιοπλοϊκό διασυλλογικό αγώνα για σκάφη Optimist & Laser 4.7.

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, ο αγώνας των παραπάνω κατηγοριών διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Λιμάνι του Μεσολογγίου, ενώ κυβερνήτες των σκαφών ήταν παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών.

του Νίκου Θωμά Νταή
σ. Συμβολαιογράφου

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκα παραμονή της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στο Γραφείο μου, στον Μύτικα Αιτ/νίας, Αντιπροσωπία του Ιστορικού Μουσείου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», αποτελουμένη από τους: κ.κ. Νικολάο Κορδόση, Δικηγόρο και Ευάγγελο Ρόμπολα, Εικαστικό Επιμελητή της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» καθώς και από τον εκπρόσωπο του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» κ. Νικόλαο Χατζή Καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας.

Σκοπός της επίσκεψής τους να θέσω υπόψη τους ιστορικά στοιχεία για την φιλοξενία και βοήθεια, που προσέφεραν οι Καλαμισάνοι και ο Κάλαμος στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Έγινε μία πολιτισμένη διαλογική με Εθνικό πάθος συζήτηση επάνω στα έγγραφα Ιστορικά στοιχεία και δεν έλειψαν και οι συγκινήσεις, γιατί όταν συνομιλείς με τους απόγονους των Ηρώων Αγωνιστών της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, πρέπει να σε διακατέχει σεβασμός και υπόληψη, γιατί στα μάτια τους αντικρίζεις τους Ήρωες της Εξόδου και έρχονται στο νου σου οι εικόνες από τις «τάμπιες», που από τους 10.500 μαχητές και γυναικόπαιδα διασώθηκαν μόνο 1.300 περίπου.

Οι Μεσολογγίτες όμως κουβαλάνε στις πλάτες τους μία ολόκληρη ένδοξη Ιστορία των προγόνων τους και ένα μεγαλείο ψυχής γι΄ αυτούς και δεν ξέχασαν ποτέ τους Καλαμισάνους και τον Κάλαμο, για όσα προσέφεραν τα αλησμόνητα δυστυχισμένα εκείνα χρόνια. «Διωγμένοι απ΄ τον Κάλαμο με την ψυχή στο στόμα, χιλιάδες γυναικόπαιδα δεν βρίσκουν χούφτα χώμα, να μείνουν ακυνήγητοι ο χάρος δεκατίζει», έψαλλε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Κάλαμος – Μεσολόγγι, λοιπόν, ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ, ΔΑΚΡΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΩΝ που όμως κράτησε γερά επάνω από φουρτουνιασμένη και αιματοβαμμένη θάλασσα. Οι Καλαμισάνοι με τα καΐκια τους εφοδίαζαν το Μεσολόγγι και με διάφορα χρειαζούμενα προϊόντα κατά την διάρκεια των Πολιορκιών. Ήταν δεινοί καραβοκύρηδες και καπεταναίοι και ο Κάλαμος είχε στενή σχέση με το Μεσολόγγι. Γι’ αυτό και οι Μεσολογγίτες ποτέ δεν ξέχασαν τον Κάλαμο και ο Δήμος της Ιερής Πόλης έχει απονείμει στον Κάλαμο το χρυσό Μετάλλιο της Πόλης.

Στο Κοινοτικό Γραφείο Καλάμου είναι αναρτημένη κορνιζαρισμένη πινακίδα με την αφιέρωση:

«ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Απονέμωμεν τη Κοινότητι Καλάμουτο χρυσούν Μετάλλιον της Ιεράς Πόλεως δια την μεγάλην βοήθειαν εις τους υπέρ της Ελευθερίας του Μεσολογγίου και προστασίαν των Μεσολογγιτικών οικογενειών κατά τας Πολιορκίας της Πόλεως 1822-1826.

15 Μαρτίου 1960.

Ο Δήμαρχος (υπογραφή)».

Στις Εορτές της Εξόδου πάντα προσκαλείται ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κάλαμου.

Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί απέναντι από τον Μύτικα Αιτ/νίας, που σήμερα ανήκει στο Νομό Λευκάδας ενώ παλιά ανήκε στο Νομό Κεφαλληνίας. Από το 1810 μέχρι το 1864, οπότε τα Επτάνησα περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος, ήταν υπό Αγγλική κυριαρχία. Ο Κάλαμος έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά τους χρόνους του 1821. Επειδή η απόσταση από τις Ακαρνανικές ακτές ήταν μικρή έβρισκαν εύκολα άσυλο οι καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους, Έλληνες με τις φαμίλιες τους. Οι Μοναστηρακιώτες Βόνιτσας κατέφυγαν στον Κάλαμο δύο φορές: μία στην αρχή της Επανάστασης μαζί με τους Βονιτσάνους, καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους και την άλλη φορά με την καταστροφή του Μοναστηρακίου Βόνιτσας το καλοκαίρι του 1822.

Στον Κάλαμο είχαν καταφύγει και οι καταδιωκόμενοι από τον Αλή Πασά Ηπειρώτες συμπατριώτες μου Σουλιώτες και απέναντι από το Μύτικα στην Επισκοπή Καλάμου είχαν χτίσει μάλιστα και εκκλησία προς τιμή του Πολιούχου της Παραμυθιάς Αγίου Δονάτου που υπάρχει και σήμερα και η περιοχή ονομάζεται και σήμερα Άγιος Δονάτος. Εκεί κοντά είχαν ανοίξει και πηγάδι. Στην συνομιλία μου με τους αξιόλογους αυτούς συνομιλητές Μεσολογγίτες εισηγήθηκα: παρόμοια εκδήλωση να γίνει και στο Ηρωικό Σούλι, για να τιμήσουμε τους Σουλιώτες Ήρωες που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Μεσολόγγι και να κλάψουμε επάνω στο Σούλι αυτούς τους Σουλιώτες Ήρωες με το: «Θρήνος μεγάλος γίνεται μέσα στο Μεσολόγγι. Τον Μάρκο πάν στην εκκλησιά, τον Μαρκο παν στον τάφο. Ξήντα παπάδες παν μπροστά και δέκα Δεσποτάδες κι από κοντά Σουλιώτισσες». Θα αναπαυθεί η ψυχή του Μάρκου Μπότσαρη και των άλλων Ηρώων Σουλιωτών.

Το 1810 δέχθηκε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το 1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης από την Βόνιτσα έστειλε την οικογένεια του και στον Κάλαμο γεννήθηκε και το παιδί του ο Σπυρίδων. Στην Επισκοπή Καλάμου πέθαινε η γυναίκα του Γκόλφω, που καταγόταν από το Μαυρομάτι Καρδίτσας και στην Επισκοπή κοντά στο Κάστρο είναι και ο τάφος της. Στον Κάλαμο γεννήθηκε και ο πατέρας του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη. Ο Κάλαμος το 1821φιλοξένησε περισσότερους από 50.000 έως 80.000 πρόσφυγες.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφθηκε τον Κάλαμο με το Πολεμικό πλοίο «ΒΑΚΤΗΡΙΑ» και έδωσε στον Τοπικό Διοικητή 25.000 γρόσια Τούρκικα να προμηθεύσει άρτον στις πολυάριθμες οικογένειες που υπέφεραν από πείνα.

 Καθήκον ιερό και Εθνικό χρέος να χαράξω τις λίγες αυτές γραμμές από την ευκαιρία, που έλαβα από την συνάντηση αυτή με τους απογόνους της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στην οποία αυτή πόλη υποκλίνεται όλη η Ελλάδα. Ήταν ένα Εθνικό Αναβάπτισμα. Να συγχαρώ από βάθους ψυχής τον Συνάδελφο κ, Κορδόση τον κ. Ρόμπολα και όλη την «ΔΙΕΞΟΔΟ», τον κ. Χατζή και όλο τον «ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ» για την μεγάλην Εθνικής σημασίας πρωτοβουλία να στήσουν ΜΝΗΜΕΙΟ στο νησί του Καλάμου! Τους ανήκει ο δίκαιος Έπαινος και οι Ευχαριστίες των Καλαμισάνων και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ! ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΟΥΜΕ

ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΝΑ ΖΕΙ Ο ΚΑΛΑΜΟΣ

Υ.Γ.: Η αντιπροσωπία από το Μεσολόγγι, μετά τον Μύτικα, μετέβει απεναντι στο Κάλαμο, όπου τους ανέμενε ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Κανδηλιώτης.

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)

Ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου από το 2006 διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο λιμάνι Μεσολογγίου και κύριες δράσεις του είναι το Κάνοε Καγιάκ ήρεμων νερών και η Υδατοσφαίριση.

Έως τον Μάρτιο του 2019, το τμήμα του κάνοε καγιάκ λειτουργούσε με εξοπλισμό 15ετίας με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Όμως με την ευγενική χορηγία του Ομίλου εταιρειών Ελληνικών Πετρελαίων ΕΛΠΕ, το τμήμα απέκτησε τέσσερα καινούργια καγιάκ Κ1 HODY, έντεκα κουπιά KAJNER και πέντε ποδιές σκαφών από Ουγγαρία, επιπλέον αγοράσθηκαν δύο ελαφρώς μεταχειρισμένα καγιάκ Κ1 και ένα canoe C1.

Επίσης η χορηγία του Ομίλου εταιρειών Ελληνικών Πετρελαίων ΕΛΠΕ,συνετέλεσε στη δημιουργία του τμήματος ιστιοπλοίας τριγώνου με σκάφη optimist για παιδιά από 7 έως 14 ετών. Συγκεκριμένα αγοράσθηκαν: τρία σκάφη optimist, τρέιλερ μεταφοράς σκαφών, φουσκωτό συνοδείας, εξωλέμβια μηχανή 9 hp, σωσίβια, ρουχισμός και όλα τα παρελκόμενα τους. Έτσι ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανανέωση εξοπλισμού του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου από το 2006.

Με την βοήθεια των ΕΛΠΕ, τέσσερεις μικροί αθλητές μας αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά στο περιφερειακό πρωτάθλημα OPTIMIST-LASER στην όμορφη Βόνιτσα.

Η ομάδα canoe kayak με ανανεωμένο πλέον στόλο θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις με υψηλό ηθικό και σχέδια για διακρίσεις όπως μας έχουν συνηθίσει.

Σε μια εποχή που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι πολυτέλεια, η ευγενική χορηγία των ΕΛΠΕ ήταν καθοριστική για τα παιδιά του Μεσολογγίου που θέλουν να ασχοληθούν με το ναυταθλητισμό.

Το ΔΣ του ΝΟΜεσολογγίου

Με την συμμετοχή τεσσάρων αθλητών ξεκινάει το νέο ταξίδι του Ν.Ο. Μεσολογγίου στο συναρπαστικό άθλημα της ιστιοπλοΐας τριγώνου με σκάφη OPTIMIST.

Οι 4 μικροί αθλητές μας  9-11 ετών, συμμετείχαν για πρώτη τους φορά σε επίσημο αγώνα, στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων για σκάφη Optimist & Laser 4.7 από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου, που διοργάνωσε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Βόνιτσας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Συμμετείχαν έντεκα σωματεία (Ν.Ο. Βορείου Ιονίου, Α.Ν.Ο. Ζακύνθου, Α.Ο. Ιθάκης «Η πρόοδος», Ι.Ο. Ιωαννίνων, Ι.Ο. Κέρκυρας, ΝΑ.Ο. Κέρκυρας, ΝΑ.Ο. Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ν.Ο Λευκάδας, Ν.Ο. Μεσολογγίου, Ν.Ι.Ο. Πρέβεζας και ΝΑ.Ο. Βόνιτσας) με συνολικά 92 αθλητές, 67 στα Optimist και 25 στα Laser 4.7.

Οι  αθλητές μας αγωνίσθηκαν και δοκιμάσθηκαν σε όλους τους καιρούς (από άπνοια μέχρι και 5 Bf) σε 9 προγραμματισμένες ιστιοδρομίες και τερμάτισαν ως εξής:  Χολέβας Νίκος36ος, Κασσαβέτης Νίκος 38ος, Πιστιόλας Λεωνίδας 53ος  & Πιστιόλας Κων/νος 60ος   στην γενική κατάταξη. Πρωταθλητής όμιλος της περιφέρειας αναδείχθηκε ο  Ι.Ο. Κέρκυρας.

Με την δράση αυτή ο ΝΟΜεσολογγίου και οι τέσσερεις παραπάνω αθλητές γράφουν νέα σελίδα στην ιστορία του Μεσολογγίτικου Ναυταθλητισμού, τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε να απολαύσουν το συναρπαστικό άθλημα της ιστιοπλοΐας, πάντα υγεία, καλές θάλασσες και επιτυχίες.

Τελειώνοντας πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια τον Όμιλο Εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια ‘ΕΛΠΕ‘ για την πολύτιμη και καθοριστική τους χορηγία καθώς επίσης και τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Όποιος μικρός μας φίλος θέλει να ασχοληθεί μπορεί να μας επισκεφτεί κάθε Σ/Κ 10.00 – 14.00 στις εγκαταστάσεις μας στο λιμάνι ή να επικοινωνήσει στα τηλ 6974271607, 6973694019 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Το ΔΣ του Ν.Ο.Μεσολογγίου

Σελίδα 1 από 21

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία