Αγγελίες    Επικοινωνία

Αστροβραδιά στο Ευηνοχώρι

Με μια πολύ μεγάλη και ποιοτική εκδήλωση, όπως άλλωστε το συνηθίζει, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεών του «ΚΑΛΥΔΩΝΕΙΑ 2019».

Ήταν η ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ, που διοργάνωσε ο Μποχωρίτικος Σύλλογος σε συνεργασία με την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και την Κοινότητα Ευηνοχωρίου, στην πλατεία «Κώστας Νιαβής» Ευηνοχωρίου.

Για πρώτη φορά στα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής μας στήθηκαν 6 μεγάλα τηλεσκόπια με τα οποία όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τόσο τους πλανήτες του γαλαξία μας όσο και πιο μακρινούς γαλαξίες.

Ο μακρινός Κρόνος με τους δακτύλιους μας μάγεψε όλους, ο Δίας, ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας, καθώς και η λεπτομερέστατη και ενδιαφέρουσα περιήγηση των μελών της Αστροφυσικής Εταιρείας κ.κ. Κίμωνα Παπαθανασόπουλου, Ντέκα Γιώργου, Κώστα Μπακολίτσα και Σωτήρη Καρανίκα κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των εκατοντάδων παρευρισκομένων που γέμισαν την πλατεία του Ευηνοχωρίου.

Την διοργάνωση άνοιξε ο χαιρετισμός της Προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» κ. Μαίρης Ευθυμίου, η οποία ευχαρίστησε τόσο την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος, όσο και την Κοινότητα Ευηνοχωρίου για την άψογη παρουσίαση και συνεργασία.

Επίσης ευχαρίστησε το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου και τον κ. Νίκο Βαλλή που διέθεσαν τα τηλεσκόπιά τους γι’ αυτή τη διοργάνωση, αλλά και την συγχωριανή μας και μέλος του Μποχωρίτικου Συλλόγου κ. Εύα Δεστούνη που φρόντισε για την διενέργεια αυτής της εκδήλωσης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου Τοπικού Διαμερίσματος Ευηνοχωρίου κ. Νασόπουλου Χρήστου και του Προέδρου της Αστροφυσικής Εταιρείας κ. Κίμωνα Παπαθανασόπουλου.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Ευηνοχωρίου που έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη ώθηση με το παράδειγμά του βάζοντας γερά θεμέλια στην πολιτιστική ζωή του Ευηνοχωρίου.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως ήδη ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα του Συλλόγου

  • Χορευτικό Ευηνοχωρίου
  • Γυμναστική Γυναικών
  • Θεατρικό Ευηνοχωρίου
  • Ζωγραφική (παιδικά τμήματα και ενηλίκων)

Συγχαρητήρια σε όλους

Συνεχίζοντας το πολιτιστικό καλοκαίρι (Καλυδώνεια 2019) ο Λαογραφικός σύλλογος Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης» διοργάνωσε την 12η συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων σε μια όμορφη βραδιά που απόλαυσαν οι συγχωριανοί μας στην πλατεία Κ. Νιαβή.

Η νέα πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευθυμίου Μαίρη ευχαρίστησε τα μέλη των χορευτικών συλλόγων για την παρουσία τους και τους συγχωριανούς μας για την στήριξη στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Στην συνέχεια δόθηκε αναμνηστική πλακέτα στην κ. Κόντου Σία για την μεγάλη συμμετοχή, στήριξη και προσφορά στο σύλλογο.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου κ. Νικόλαος Ψεύτης, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Δασκαλάκης Πάνος και οι εκπρόσωποι των χορευτικών τμημάτων.

Οι χοροί άρχισαν με το παιδικό τμήμα του συλλόγου με χορούς από την Θράκη και η συνέχεια δόθηκε στα χορευτικά τμήματα των συλλόγων:

Πολιτιστικός σύλλογος Τρικόρφου «Άγιος Γεώργιος» που παρουσίασε χορούς από Θεσσαλία.

ΕΛ.ΚΕ. ΛΑ.Μ Ναυπάκτου που παρουσίασε χορούς από Μακεδονία.

Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Πατρών που παρουσίασε χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία.

Πολιτιστικός σύλλογος “Μακρυγιάννη” Πατρών που παρουσίασε χορούς Μικράς Ασίας.

Προοδευτικός Εξωραιστικός σύλλογος Γαυρολίμνης «Παναγία Παναξιώτισσα» που παρουσίασε χορούς από Αιτωλοακαρνανία.

και το Χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας που παρουσίασε χορούς από τα Κύθηρα.

Επίσης τα μέλη του λαογραφικού συλλόγου Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης» αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τους εκπροσώπους των συλλόγων των χορευτικών τμημάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Έγινε και λαχειοφόρος και τα τυχερά νούμερα είναι το 209 &  159.

*** Θα ακολουθήσει και VIDEO από την εκδήλωση.

Συγχαρητήρια στον σύλλογο «Άγιο Ιωάννη» για την ωραία αυτή εκδήλωση…

 

Πηγή: evinochori-kalidona.gr

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» αναβίωσε και φέτος το παλιό Μποχωρίτικο έθιμο «Στα Εικονίσματα» με την βοήθεια του Ιερέα μας πατέρα Δημήτριου Ζήση και των Ιεροψαλτών της ενορίας μας.

Με το τέλος του Εσπερινού της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα, ο ιερέας παρέδωσε τις Εικόνες του Αγίου Αθανασίου στους παρευρισκόμενους πιστούς και ξεκίνησε την Λιτανεία στους δρόμους του χωριού μας.

Στο τέλος όλοι οι πιστοί ασπάστηκαν τα Εικονίσματα και τα παρέδωσαν ξανά στον ιερέα.

Το Μποχωρίτικο αυτό έθιμο έχει τις ρίζες του στα τέλη της 10ετίας του 1880, όταν μια επιδημία τύφου ταλάνιζε την περιοχή μας αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.

Στην απελπισία τους οι κάτοικοι και ο ιερέας έβγαλαν τα Εικονίσματα του Αγίου Αθανασίου (πολιούχος τότε του Ευηνοχωρίου και παντοτινός προστάτης του) σε Λιτανεία και ως εκ θαύματος η επιδημία εξαφανίστηκε.

Από τότε και κάθε Πάσχα οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου μετά Τον Εσπερινό της Αγάπης, εις ανάμνηση, τελούν την Λιτανεία αυτή η οποία έγινε πλέον έθιμο. Ένα έθιμο που συνεχίσθηκε έως το 1959, την χρονιά που κτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου όπου και έγινε πλέον πολιούχος του Ευηνοχωρίου. Μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, το 2009, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» στην προσπάθειά του να ζωντανέψει τα παλιά έθιμα του χωριού μας αναβίωσε και αυτό με ιδιαίτερη συμμετοχή και επιτυχία.

Επίσης, με το τέλος των Εικονισμάτων γίνεται και το Κάψιμο του Ιούδα πάλι απ’ τον Μποχωρίτικο Σύλλογο. Ένα ακόμη έθιμο συνυφασμένο με τα Εικονίσματα, όπου καίγεται συμβολικά αλλά και φαντασμαγορικά το ομοίωμα του Ιούδα, συμβολίζοντας την κάθαρση από κάθε είδους κακία, προδοσία και φιλαργυρία…

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Χριστός Ανέστη

Με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" τα «λαζαράκια» και φέτος βγήκαν στους δρόμους του χωριού μας και είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου…

"….πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες

Είδα φόβους είδα πόνους είδα βάσανα και τρόμους

Δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι

το φαρμάκι των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον"

Με τον ‘’Λάζαρο’’ στολισμένο με λουλούδια από τους κήπους του Ευηνοχωρίου, τα παιδιά για μια ακόμη φορά τήρησαν το έθιμο αυτό με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή.

Να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Κόντο που κατασκεύασε τον "Λάζαρο" όπως ακριβώς τον έφτιαχναν παλιά τα παιδιά του Μποχωριού, καθώς και την Έφη Μπελέκου για τον όμορφο στολισμό του, αλλά και τους μικρούς μας φίλους για την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν στα έθιμα του Ευηνοχωρίου.

Συγχαρητήρια σε όλους, αλλά και στον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του.

Ήταν ο Ετήσιος Χορός του Μποχωρίτικου Συλλόγου που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς κεφιού όσο και συμμετοχών.

Η φιλόξενη παραδοσιακή ταβέρνα του Μαντουβάλα γέμισε από νωρίς από συγχωριανούς, φίλους και μέλη του Συλλόγου που απόλαυσαν το πλούσιο μενού της βραδιάς και γλέντησαν με τη καρδιά τους σ’ αυτό το όμορφο Μποχωρίτικο γλέντι.

Τη βραδιά άνοιξε ο χαιρετισμός των μελών του Συλλόγου και η κοπή Βασιλόπιτας των δύο απ’ τα τμήματά του, το ‘’ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ’’ & το ‘’ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ’’.

Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου κ. Δασκαλάκης Πάνος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους αυτή τη βραδιά, αναφέρθηκε στα τμήματα του Χορευτικού και της Γυμναστικής που με τους Δασκάλους τους κ.κ. Βίκυ Νούλα και Άγγελο Σταμάτη έχουν γράψει τις πιο όμορφες σελίδες στην ιστορία του Συλλόγου μας.

Επίσης ευχαρίστησε τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Δήμαρχο κ. Νίκο Καραπάνο καθώς επίσης και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Καρβέλη Σπύρο, Καραπαπά Γιώργο, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Πνευματικού Κέντρου κ.κ. Σκαρμούτσο Τάσο και Λαναρά Σόφη για την μεγάλη τους στήριξη και βοήθεια αλλά και συνεργασία στις δράσεις του Συλλόγου.

Παρόντες σ’ αυτή την όμορφη βραδιά που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ‘’ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ’’ ήταν οι εκπρόσωπου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ.κ. Καρβέλης Σπύρος, Καραπαπάς Γιώργος, Κοντογιάννης Γιώργος, ο πρώην Νομάρχης κ. Σταμάτης Δημήτρης με πολυπληθή ομάδα συνεργατών του και αρκετοί υποψήφιοι εν όψη εκλογών, οι οποίοι απόλαυσαν αυτή τη Μποχωρίτικη βραδια και γλέντησαν μαζί μας…

Συγχαρητήρια σε όλους!!!

Μεγάλη βραδιά γλεντιού ετοιμάζει ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» και τα τμήματά του Χορευτικό Ευηνοχωρίου & Γυμναστική Γυναικών για όλους τους συγχωριανούς μας, τους φίλους και τα μέλη του…

Πρόκειται για τον Ετήσιο Χορό του που θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στην ταβέρνα του Ευηνοχωρίου «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΑΣ».

Νόστιμα φαγητά, πλούσια δώρα, άφθονο κέφι και κυρίως πολύς χορός και όμορφη γλέντι μας υπόσχονται τα μέλη του Συλλόγου και μας προσκαλούν να γλεντήσουμε μαζί τους σ’ αυτή την όμορφη βραδιά.

Όλοι να στηρίξουμε και αυτή τη δράση του Μποχωρίτικου Συλλόγου που μας έχει συνηθίσει σε αξιόλογες εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις στον τόπο μας με τις εθελοντικές προσπάθειες των μελών του.

Σελίδα 1 από 25

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία