Αγγελίες    Επικοινωνία

«Η ισότητα, η ισονομία και η ελευθερία, πηγάζουν από το λαό και παραμένουν αξίες αδιαπραγμάτευτες, βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα επίκαιρη υπενθυμίζοντας σε κάθε γενιά το χρέος της υπεράσπισης του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

 

Με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος στην Πάτρα. 

Ο Κ. Κώστας Λύρος έθεσε ζητήματα που αφορούν την Υγεία και της δομές της στο Δήμο, ενώ έλαβε την  διαβεβαίωση από τον κ. Καρβέλη πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης νέων θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, οι οποίοι θα προσληφθούν σε αναπλήρωση των συναδέλφων τους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του έτους. 

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σύντομα πρόκειται να ακολουθήσει νέα συνάντηση στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση  ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της Υγείας.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καθαριότητα σε πολλά σημεία του δήμου Μεσολογγίου, που σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν είχαν καθαριστεί ποτέ ή είχαν καθαριστεί πριν από πολλά χρόνια.

Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και η γεώτρηση που υδροδοτεί το Νεοχώρι όπου βρίσκεται και ο υδατόπυργος. Εκεί είχε δημιουργηθεί μια χωματερή με κάθε είδους σκουπιδιών τα οποία μάλιστα ήταν θαμμένα. Εκτός από τα οικιακά απορρίμματα, υπήρχαν ξερά δέντρα, ψόφια ζώα, και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από εκεί περίπου 15 φορτηγά σκουπιδιών και η παρέμβαση ξεκίνησε εδώ και αρκετές ημέρες παρουσία και της αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Φώνης Μελαχρή.

Γενναίος καθαρισμός γίνεται και σε χαντάκια στην τοπική κοινότητα Μάστρου και κυρίως στον αύλακα που ξεκινάει από το εν λόγω χωριό και καταλήγει στο Αιτωλικό όπου πέφτει στην θάλασσα. Χρησιμεύει για την αποστράγγιση της περιοχής αλλά επειδή είχε να καθαριστεί πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε ζούγκλα από την βλάστηση με κίνδυνο να πλημμυρίσει. Επιπλέον στον πυθμένα είχε συσσωρευτεί μια λάσπη που ανέδυε δυσοσμία κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και η οποία πλέον απομακρύνθηκε για να πάψει να μυρίζει, πράγμα που ήταν ενοχλητικό για τους κατοίκους.

Και ο δήμαρχος Κώστας Λύρος, παρακολουθεί από κοντά τις παρεμβάσεις αυτές και μάλιστα σήμερα επισκέφθηκε τα δυο προαναφερόμενα σημεία για να δει την εξέλιξη των εργασιών. Η καθαριότητα και το νοικοκύρεμα του δήμου, σε επίπεδο καθημερινότητας, αποτελεί στοίχημα για τον κ. Λύρο και καθημερινά, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, δίνουν αγώνα για να το κερδίσουν, όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

 ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

To 2/39 Σ.Ε. του Μεσολογγίου βρίσκεται ανάμεσα στα 8 στρατόπεδα που θα φιλοξενήσουν μετανάστες όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

 Το οκτώ στρατόπεδα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες κλειστές δομές για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ είναι:

-- 547 Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού μεταφορών στη Σπάρτη

--  9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα

-- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ή εναλλακτικά Κέντρο Εκπαίδευση Υλικού Πολέμου στην Λαμία)

-- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι

-- Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα

Τα  πέντε τουλάχιστον από αυτά τα στρατόπεδα θα επιλεγούν ώστε να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δε θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας.

 Την  επίδειξη ανθρωπισμού που προϋποθέτει την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων, ζητά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός σε άρθρο του όπου αναφέρει τους τρεις πυλώνες που θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός αναφέρει: «...Δεν μπορούμε να ζητάμε τη συνδρομή της Ευρώπης και εμείς να κωφεύουμε. Η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ήδη έχει δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, με ισοκατανομή ώστε να μην ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια…».

 

Κώστας Λύρος: Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο φορτίο

Ερωτώμενος ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος σχετικά με τη νέα φημολογία που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι η τοπική κοινωνία είναι ήδη επιβαρυμένη και δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον μετανάστες.

Ο δήμος μας ήδη έχει να αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση, την έλλειψη σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και παραβατικές συμπεριφορές που λειτουργούν εις βάρος των δημοτών μας. Κατά συνέπεια οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί, δεν δυνάμεθα να επιβαρυνθούμε με νέο αριθμό οικονομικών μεταναστών.

Και αυτό γιατί:

Πρώτον, το στρατόπεδο του 2/39 Σ.Ε. είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης και περίπου 300 μέτρα από τον Κήπο των Ηρώων. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα συνηγορήσουμε σε μια τοξική κατάσταση της πρωτεύουσας του δήμου μας, της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου.

Δεύτερον, βιώνουμε ήδη μια έξαρση της παραβατικότητας και κάνουμε προσπάθεια να ενταχθεί η πολυπληθής κοινότητα των Ρομά που αριθμεί περίπου 2.000 άτομα στο Μεσολόγγι. Οι αστυνομικές δυνάμεις παλεύουν να ανταποκριθούν στο ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους, φανταστείτε να έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών. Τα παραδείγματα των άλλων περιοχών της χώρας μας είναι χαρακτηριστικά…

Τρίτον, το Μεσολόγγι ήδη εδώ και ένα χρόνο φιλοξενεί σχεδόν 200 μετανάστες και πρόσφυγες σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ακόμη και αν κάποιος δει το πρόβλημα με την οπτική του τι μας… «αναλογεί», ήδη εμείς στεγάζουμε πάνω από το 1% σε μια πόλη 15.000 κατοίκων. Αντίθετα θα περιμέναμε την μετεγκατάσταση αυτών καθώς όπως μας είχε γνωστοποιηθεί θα έμεναν για ένα πεντάμηνο που ήδη έγινε δωδεκάμηνο.

Όπως είναι ευνόητο πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα επιβάρυνση της πόλης του Μεσολογγίου και του δήμου μας από την εγκατάσταση και άλλων μεταναστών. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί ένα μείζον, πλέον, εθνικό πρόβλημα με άλλους όρους.

 

Με τη συμμετοχή των διευθυντών, καθηγητών και δασκάλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, παρουσία των Αντιδημάρχων Σπ. Διαμαντόπουλου, Σπ. Βασιλείου και Ν. Καραπάνου, καθώς επίσης των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας Γιώργου Σωτηρακόπουλου και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γερασιμούλας Γούργαρη.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας ο κ. Κώστας Λύρος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων με τον Δήμο, ο οποίος έχει την ευθύνη της ασφάλειας και καλής λειτουργίας των σχολείων. Τόνισε δε πως σκοπός της δημιουργικής επικοινωνίας είναι η αποτύπωση των προβλημάτων και των αναγκών που σήμερα καταγράφονται κι αφορούν κυρίως υποδομές. Βασικότερο ζητούμενο της διαδικασίας, είναι η  ορθή  ιεράρχησή τους έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα από την πλευρά του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανέφερε επίσης πως στις σχολικές υποδομές υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν προβάλλοντας παράλληλα ως σημαντικότερο ζήτημα την αδειοδότηση των σχολικών μονάδων καθώς σήμερα ελάχιστος αριθμός από αυτές πληροί αυτή την προϋπόθεση.

 

Θα αποκατασταθούν τα βασικά προβλήματα του 1ου Γυμνασίου που στεγάζεται στην Παλαμαϊκή Σχολή, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές έχουν κάνει κατάληψη στο σχολείο, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το κτιριακό πρόβλημα δεδομένου ότι κυρίως κατά τις βροχερές ημέρες η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το χωμάτινο προαύλιο κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει, ενώ και κάποιες αίθουσες μετατρέπονται σε λίμνες. Θέρμανση δεν υπάρχει, ενώ και κάποια τμήματα είναι ετοιμόρροπα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών. Γενικά η λειτουργία του σχολείου είναι δύσκολη.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε το σχολείο και είδε από κοντά την κατάσταση. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον αντιδήμαρχο Έργων και σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σελίδα 1 από 70

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία