Αγγελίες    Επικοινωνία

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα έχει φέρει πάρα πολλούς γονείς σε αδυναμία απόκτησης των σχολικών ειδών που έχουν ανάγκη τα απιδιά τους για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Την αδυναμία αυτή έσπευσε για άλλη μια φορά να καλύψει η «Διέξοδος» αποστέλλοντας επιστολή στους διευθυντές των σχολείων γνωστοποιώντας τους ότι το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα θα το καλύψει ή ίδια.

Έτσι μετά από υπόδειξη των δασκάλων «μοίρασε χαμόγελα» σε 150 περίπου μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Μεσολογγίου προσφέροντάς τους τσάντες με όλα ανεξαιρέτως τα σχολικά είδη που τους ήταν αναγκαία.

Η χειρονομία αυτή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της αδικοχαμένης νεαρής φοιτήτριας Ειρήνης Τριανταφύλλου που ήταν από τα πρώτα μέλη του "Ελεύθερου Παιδικού Ινστιτούτου" της "Διεξόδου" και που μια μέρα του Ιανουαρίου 2014 επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε στο εκεί Πολυτεχνείο, η εγκληματική συμπεριφορά ενός ασυνείδητου οδηγού λεωφορείου της έκοψε το νήμα της ζωής και την οδήγησε στα ουράνια.

Έκτοτε η «Διέξοδος» τιμώντας τη μνήμη της αριστούχου και χαρισματικής αυτής κοπέλας με τη φλογερή ματιά και τη μεγάλη ευαισθησία, καθιέρωσε στη μνήμη της μια χειρονομία αγάπης προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων συνοδευόμενη από την ευχή να διακριθούν μεταξύ των άριστων και να σκορπίζουν γύρω τους καλοσύνη και χαμόγελα.

Και για όσα χρόνια θα υπάρχουν φίλοι που θα ενισχύουν και θα υποστηρίζουν το κοινωφελές και πολιτιστικό έργο της «Διεξόδου» η «χειρονομία» αυτή της προσφοράς σχολικών ειδών θα επαναλαμβάνεται διότι τόσο ο ιδρυτής όσο και οι συνεργάτες της «Διεξόδου» πιστεύουν πως αν η Ειρήνη βρίσκονταν σήμερα στη ζωή θα έκανε το ίδιο. Θα μοιράζονταν δηλαδή τα πράγματά της με όσους συμμαθητές της δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.

Δωρεά στη μνήμη αγαπημένου προσώπου

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΤΖΑΡΔΗ που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, ο κ. ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΩΝΗΣ και η κυρία ΦΗΜΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΧΑΡΩΝΗ αντί στεφάνου κατέθεσαν χρήματα στη «Διέξοδο» για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης.

Στους ευαισθητοποιημένους με την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες δωρητές εκφράζονται θερμότατες ευχαριστίες γιατί τιμώντας με την ευγενική τους χειρονομία τη μνήμη της εκλεκτής φίλης τους, υποστηρίζουν παράλληλα και την επί εικοσαετία αδιάκοπη καθημερινή λειτουργία του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού της «Διεξόδου».

Κατά το προηγούμενο τετράμηνο (Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2019) η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε για την υποστήριξη των σκοπών της ιδιαίτερες χειρονομίες αγάπης.

Χειρονομίες από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες προκειμένου να στηρίξουν την πολυδιάστατη και πολυποίκιλη δραστηριότητα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού της Οργανισμού.

Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. οικογένειας Γιάννη Δακαλάκη (Μεσολόγγι), Τέτας Δαδακαρίδη (Λαγκαδάς ), Θεόδωρου Κορδόση (Αθήνα), αδελφών Βασίλη, Νίτου & Σπύρου Πάικου (Αθήνα), Δημήτρη & Ελένης Τριανταφύλλου (Μεσολόγγι).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πολλά δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.

Συγκεκριμένα οι συλλογές του Ιστορικού της Μουσείου εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Μάγδας Αραβανή – Ζαμπάτη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μία γαϊτα, Πολυδεύκη Ασωνίτη (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μια μεγάλων διαστάσεων κορνιζαρισμένη φωτογραφία από την έκθεση «Τα καρβουνιάρικα», Σταύρου Αντωνόπουλου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μία μεγάλων διατάσεων τοπιογραφία του Τάσσου Μαντά, Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία προσωπογραφία (λάδι σε μουσαμά), έργο του Ηλία Πασίση και ένα πυροφάνι με τα παρελκόμενά του (ντεπόζιτο ασετιλίνης κ.λ.π) της δεκαετίας 1910-1920, Ελένης Καλάκη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε έναν επάργυρο δίσκο σερβιρίσματος της δεκαετίας 1930 του οίκου «Νησιώτης», δύο αγγλικά πορσελάνινα πιάτα τοίχου και δύο κορνιζαρισμένα ζωγραφικά έργα του Τάσσου Μαντά, Θεόδωρου Παπαγιάννη (Γιάννενα) ο οποίος δώρισε τη σύνθεση του γλυπτού έργου του «Ψωμί και αλάτι», Σύνης Παπαγιάννη (Γιάννενα) η οποία δώρισε έναν πίνακα ζωγραφικής, Έφης Παπουτσοπούλου – Ξαγοραδάκη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μία Μεσολογγίτικη στολή Αμαλίας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, Δήμητρας Παναγοπούλου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μία παλαιά επιδαπέδια πλάστιγγα παντοπωλείου και Έφης Κανελλή (Θεσσαλονίκη), Ανδρονίκης Χρυσάφη (Κορυτσά) και Νίτου Πάικου (Αθήνα) οι οποίοι δώρισαν αλατιέρες.

Η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους των κ.κ. Πολυδεύκη Ασωνίτη (Αθήνα), Γιώργου Βλάχου (Γιοχάνεσμπουργκ), Γιώργου Κατσάγγελου (Θεσσαλονίκη), Πλουσίας Λιακατά (Αθήνα), ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (Μεσολόγγι), Βιολέττας Μπουτοπούλου – Χασάνου (Μακύνεια Ναυπακτίας), Αναστασίου Ντούρου (Θεσσαλονίκη), Γιάννη & Γιώτας Ξανθούλη (Αθήνα), Φωτεινής Πασπαλιάρη (Αθήνα), Πέτρου Πετρόπουλου (Μεσολόγγι), Εκδόσεων ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ (Πάτρα), Γιώργου Σαλαγιάννη (Μεσολόγγι), Νικολάου Τέλωνα (Αμφιλοχία), Παύλου Τριανταφύλλου & Χρύσας Κεζά (Λονδίνο) και Rodi de Fuca (Βαρκελώνη).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Νίκου Κανίνια ο οποίος δώρισε παλαιά έγγραφα της οικογένειας Κουρκουμέλη, Νεκτάριου Μαντζουράτου (Μεσολόγγι) & Σπυρίδωνος Μπούτη (Μεσολόγγι) οι οποίοι δώρισαν φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 από τις Αλυκές, Ντιάνας Παλαιολόγου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε τρείς τόμους με όλα τα φύλλα της εφημερίδας «ΑΙΤΩΛΙΚΗ» από 28.10.1962 έως 7.3.1976 και Σπύρου Χολέβα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε φωτογραφίες με κοινωνικά δρώμενα της πόλης της δεκαετίας 1950.

Υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν οι εταιρείες "ΒΙΟΓΥΨ ΚΑΡΒΕΛΗΣ" (Αιτωλικό), "SAINT GOBAIN HELLAS" (Αθήνα) και οι κ.κ. Νάσος Γλιάτσος (Μεσολόγγι), Ανδρέας Διαμαντόπουλος (Μεσολόγγι), το Μηχανολογικό Γραφείο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΑΜΠΑΤΙΩΤΗ (Μεσολόγγι), η κυρία Φωτεινή Καραβία (Μεσολόγγι), ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρέλης (Μεσολόγγι), ο κ. Νίκος Λινάρδος (Μεσολόγγι), το Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι), το Γραφείο Μεταφορών ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Μεσολόγγι), ο κ. Τάσος Τρικενές (Μεσολόγγι) και το Τεχνικό Γραφείο ΣΠΥΡΟΥ ΦΟΝΤΑΛΗ (Μεσολόγγι).

Τέλος εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ.κ Σπύρος Αλιβιζάτος (Μεσολόγγι), Σταύρος Αντωνόπουλος (Αθήνα), Ασπασία Καρατζογιάννη (Μεσολόγγι) και Έφη Μπίσσα – Μοντσενίγου (Αθήνα).

Από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες της «Διεξόδου» εκφράζονται, για πολλοστή φορά, άπειρες και εκ βαθέων ευχαριστίες προς όλους τους προαναφερθέντες δωρητές και υποστηρικτές γιατί είναι οι άνθρωποι που, χωρίς να τους ζητηθεί και χωρίς την οποιαδήποτε ιδιοτέλεια, στηρίζουν την αδιάκοπη καθημερινή επί 20ετία εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου και της Πολιτιστικής της Βιβλιοθήκης.

Ανοίγει σήμερα ανανεωμένη η "Διέξοδος"

Οι διακοπές τελείωσαν και η "Διέξοδος" ανανεωμένη, ανοίγει και πάλι τις πύλες της, με πλούσια νέα αποκτήματα.

Από σήμερα σας περιμένει για μια ξενάγηση στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου.

Ενός Μουσείου που στεγάζεται στο σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς κατά την Έξοδο του 1826, Αθανασίου Ραζή - Κότσικα, και με τα χιλιάδες σπάνια εκθέματά του, αποτυπώνει την ταυτότητα της Ιερής Πόλης αλλά και το όραμα μιας αληθινής δι-εξόδου προς την ελευθερία της σύγχρονης δημιουργικής και πολιτιστικής της έκφρασης.

Η λειτουργία του Μουσείου είναι καθημερινή (εκτός Δευτέρας - Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Για ομαδικές επισκέψεις λειτουργεί και εκτός ωραρίου, μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260, 6976643610).

Από τη σελίδα στο φβ
Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Μουσείο "Διέξοδος"

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

Γιορτάστηκαν τα «Κρυστάλλια» στις Αλυκές Μεσολογγίου, με την παρουσία του δημάρχου Κ. Λύρου, του ιδρυτή της «Διεξόδου», Νίκου Κορδόση και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά τον αγιασμό από τον Ιερέα παρατέθηκε γεύμα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της συγκομιδής του αλατιού, όπως γινόταν και παλιά. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Τουρλίδα, κάθε Αύγουστο λίγο πριν αρχίσει η συγκομιδή του αλατιού, ήταν καθιερωμένη η πραγματοποίηση μιας γιορτής που την ονόμαζαν "Κρυστάλλια", επειδή τότε κρυστάλλωνε το αλάτι.

Στη γιορτή αυτή γινόταν λειτουργία από τον ιερέα του Αγίου Σπυρίδωνος και παρετίθετο γεύμα από τον διευθυντή των Αλυκών στις οικογένειες των αλατοεργατών, στους μόνιμους υπαλλήλους της Αλυκής, αλλά και στους φίλους τους που μπορούσαν να φτάσουν με κάποιο τρόπο τόσο... μακριά από το Μεσολόγγι. Ουσιαστικά η μικρή εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε την παράδοση με την μόνη διαφορά ότι σημερα το να φτάσει κανείς στις Αλυκές είναι εύκολη υπόθεση...   

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Αγαπητοί μας φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι κατά τον μήνα Αύγουστο το Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος" θα παραμείνει κλειστό λόγω διακοπών.

Ραντεβού την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σας ευχόμαστε να έχετε ένα χαρούμενο καλοκαίρι!

 

*Ο πίνακας "παίζοντας στη θάλασσα" είναι ελαιογραφία του Μάρτιν Κράστεβ και περιλαμβάνεται στις συλλογές της "Διεξόδου"

Σελίδα 1 από 61

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία