Αγγελίες    Επικοινωνία

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε πολιτιστική ημερίδα, με τίτλο "Όψεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Προβληματισμοί και Προοπτικές".

Την ημερίδα διοργάνωσε το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, στο πλαίσιο δράσεων της ειδικότητας "Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων".

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από το Διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου, Δρ Ιωάννη Γ. Χατζή, ο οποίος ανέφερε ότι στους στόχους της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία, ανάδειξη και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας. Η ενίσχυση αυτού του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης τόνισε, ότι το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, οργάνωσε πέρυσι τη λειτουργία της ειδικότητας "Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων" ενώ φέτος τη λειτουργία της ειδικότητας "Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων" με απώτερο σκοπό την κάλυψη μελλοντικών αναγκών στελέχωσης με πιστοποιημένους ικανούς επαγγελματίες.

Η συνεργασία και η στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και της Προϊσταμένης Δρ Ολυμπίας Βικάτου, καθώς της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδας, Πελλοπονήσου και Ιονίων Νήσων και του Προϊσταμένου κ. Γεωργίου Παπανδρέου, είναι πραγματικά πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας.

Στη συνέχεια, η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, παρουσίασε την ομιλία της με θέμα: "Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο. Η μεταμόρφωση ενός ιστορικού κτηρίου στο πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου".

Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση, στην οποία παρουσίασε την ιστορία του κτηρίου και ανέλυσε με λεπτομέρεια το σχεδιασμό για τη μεταμόρφωσή του στο πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Ενώ ανέφερε αναλυτικά τις συλλογές που πρόκειται να φιλοξενήσει.

Ο επόμενος ομιλητής Γεώργιος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδας, Πελλοπονήσου και Ιονίων Νήσων, παρουσίασε "Τα νεώτερα ιστορικά μνημεία της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου". Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός τόσο για την προστασία τους όσο και την εν γένει ανάδειξη και αξιοποίησή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης, η επόμενη ομιλία-παρουσίαση του Γεωργίου Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, με θέμα "Η βυζαντινή κληρονομιά της λιμνοθάλασσας. Περιήγηση στα μνημεία θρησκευτικής πίστης γύρω από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου". Μια παρουσίαση που ανέδειξε τον τεράστιο πλούτο σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής μας.

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Παπαγιαννόπουλο, MSc στην Εκπαίδευση, Project manager έργου MUSE και η Παναγιώτα Κουτσούκου, Αρχιτέκτων-Συντηρήτρια, παρουσίασαν το νέο "Οικο-μουσείο" που έχει σχεδιαστεί και ήδη ξεκίνησε η υλοποίησή του στο Αιτωλικό. Ανέπτυξαν επίσης, τους στόχους και τη λειτουργία των οικο-μουσείων, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη λειτουργία του για την ανάδειξη της παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο εκπαιδευτής ενηλίκων της ειδικότητας Ιωάννης Σουλές, Φιλόλογος, MSc στις Επιστήμες της Αγωγής και εποπτεύων εκπαιδευτής για την εκπόνηση των εργασιών, παρουσίασε τη βιωματική εκπαιδευτική προσέγγιση ως μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην κατάρτιση των υποψηφίων Αρχαιοφυλάκων σε θέματα προστασίας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ενδεικτικά, τρείς εργασίες σπουδαστών της ειδικότητας που αφορούσαν την ασφάλεια και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες ανέδειξαν προβληματισμούς και προέκυψε ενδιαφέρον να συζητηθούν.

Ως μελέτες περίπτωσης, παρουσιάστηκαν (α) "Ο κήπος των Ηρώων", από την Ανδριάνα Κυριαζή, (β) Πινακοθήκη Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, από τη Μαργαρίτα Γιαννακλή και (γ) Μουσεία οικίας Τρικούπη και οικίας Παλαμά, από τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο.

Τέλος, πήρε το λόγο η κα Ροδάνθη Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, η οποία εξήρε την προσπάθεια που καταβάλει ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου Ιωάννης Χατζής για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ΔΙΕΚ ως σημαντική και βιώσιμη εκπαιδευτική δομή στο Μεσολόγγι και δήλωσε ότι με χαρά η Β.Ε.Μ., φιλοξένησε την πολιτιστική ημερίδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με σημαντικούς φορείς της Πόλης μας.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Δαουτίδης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Αναστάσιος Σκαρμούτσος και Σόφη Λαναρά, ο Διευθυντής ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Επίσης, την ημερίδα παρακολούθησε και ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Τσίρης. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου και αρκετός κόσμος, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε η καταρτιζόμενη της ειδικότητας Βασιλική Διαμαντοπούλου του Γρηγορίου.

ΤΟ ΔΙΕΚ Μεσολογγίου διοργανώνει ενδιαφέρουσα Πολιτιστική Ημερίδα με τίτλο «Όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Προβληματισμοί και προοπτικές.» το Σάββατο 29 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο '' ΒΥΡΩΝΕΙΟ κτήριο" Αίθουσα, Βιβλιοθήκης Βυρωνικής Εταιρείας.

Ατομικές προσκλήσεις δεν θα αποσταλούν. Είσοδος ελεύθερη.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ξεκίνησε στο Μεσολόγγι το 14ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο, διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με θέμα "Byron και Επανάσταση". Στην φιλόξενη για τέτοιου είδους διοργανώσεις Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του "Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα & τον Φιλελληνισμό", της Βυρωνικής Εταιρείας προσήλθαν οι πρώτοι σύνεδροι νωρίς το απόγευμα και τους υποδέχθηκαν η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε κάθε συνέδριο συμμετέχουν διαπρεπείς καθηγητές, της παγκόσμιας Βυρωνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Παν/μίου του Virginia Tech των Η.Π.Α. Peter Graham, Διευθυντή Διεθνών και Ακαδημαϊκών Σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, καθώς και αριστούχοι φοιτητές Αγγλικής Φιλολογίας που κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έτυχαν επίσημης υποδοχής στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκ μέρους του Δήμου τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Τάσος Σκαρμούτσος, ενώ ξεναγήθηκαν στις πλούσιες αίθουσες με τα ιστορικά κειμήλια, από την φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Β.Ε.Μ., κ. Έλενα Σπίνουλα- Ζαβιτσανάκη. Επισκέφθηκαν επίσης τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και την Τουρλίδα. Τον ρόλο της μεταφράστριας σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου είχε, η Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος –Μουσειολόγος, της Β.Ε.Μ., κ. Χριστίνα-Κυπριανή Τσεκούρα.

Εφέτος συμμετείχαν δέκα εννέα φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων:
• Virginia Polytechnic and State University, USA
• Bellarmine University, Kentucky USA
• Virginia University, USA
• Minnesota University, USA
• University of York, UK
• King’s College London, UK
• Bath Spa University,UK
• Trinity College Dublin, Ireland
• Notre Dame University, Lebanon

Tην Τρίτη στις 21 Μαΐου, επισκεφθήκαμε το Αιτωλικό, την Εκκλησία των Ταξιαρχών, τον τάφο της κυρά Βασιλικής και το Μουσείο Χαρακτικής ''Βάσω Κατράκη''. Για το Αιτωλικό, την ναυτική ιστορία του, την πολιορκία του 1823 από τους Οθωμανούς, το θαύμα στην Εκκλησία των Ταξιαρχών, και για την ιστορία της κυρά Βασιλικής Κίτσου-Κονταξή, μας μίλησε η φιλόλογος κ. Τζένη Χαραλαμποπούλου-Κανούτα, Κοσμήτορας στο Δ.Σ. της Β.Ε.Μ. Στο Μουσείο Χαρακτικής ''Βάσω Κατράκη'' μας ξενάγησε η υπεύθυνη Επιμελήτρια.

Από την σελίδα στο facebook της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φοιτητικού Βυρωνικού Συνεδρίου, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Ο Λόρδος Βύρων: Από τον Θρύλο στην Πολιτική Πραγματικότητα» που διοργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο.

Θα μιλήσει στα ελληνικά ο Roderich Beaton, Ομότιμος Καθηγητής της Νέας Ελληνικής & Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας & Φιλολογίας του King’s College London.

Μετά το τέλος της ομιλίας, θα προβληθεί το Video Art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου «Το Τελευταίο Μήνυμα των Πολιορκημένων…»

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Βυρωνική Εταιρεία σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Έζησα, αλλά δεν Έζησα Μάταια», την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, ώρα 7 μ.μ. στο Μνημείο του Λόρδου Βύρωνα (πλησίον Παναμαϊκής Σχολής)

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη τιμή χαρά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μία επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του παιδικού/εφηβικού βιβλίου ''Ο ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ'' διοργανώθηκε από την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την Κυριακή 12 Μαΐου 2019. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Φιλόλογος κα. Πολυξένη Χαραλαμποπούλου -Κανούτα.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Αρτέον και τον συμπατριώτη συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, που μας εμπιστεύτηκαν την παρουσίαση του βιβλίου, την Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, κυρία Φωτεινή Ντάνου, τον δάσκαλο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Αναστάσιο Ζήκα, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, κ. Δημήτρη Φραγκούλη και κα. Κατερίνα Στρατηγάκη, που με περίσσεια φροντίδα και μεράκι προετοίμασαν την μουσική και θεατρική παράσταση για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας μεταδώσουν τα μηνύματα του ''Θαλασσοσφυριχτή''. Επίσης την Διευθύντρια του 4ου Δ.Σ., κα.
Γεωργία Καρκανιά που υποστήριξε την συνεργασία.

Να σημειώσουμε ότι ο Τάσος Ζήκας , έγραψε τους στίχους των τραγουδιών και ο Δημήτρης Φραγκούλης την μουσική, ενώ η Φωτεινή Ντάνου διάβασε θαυμάσια, αποσπάσματα από το βιβλίο, τα οποία συμπλήρωναν τα θεατρικά δρώμενα τα οποία επιμελήθηκε μαζί με την Θεατρολόγο Κατερίνα Στρατηγάκη. Η εκδήλωση έκλεισε με αναλύσεις των χαρακτήρων του ''Θαλασσοσφυριχτή'' και με θερμές ευχαριστίες από τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή και τον εκδότη Άρη Τσικοντούρη, προς την Βυρωνική Εταιρεία και προς όλους τους συντελεστές της παρουσίασης, του εξαιρετικού βιβλίου.

Από την σελίδα στο facebook Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Το 14ο κατά σειρά ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΌ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ 20-25 Μαΐου 2019 γίνεται πραγματικότητα και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Βυρωνικής Εταιρείας εν όψει της Επετείου των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

Ακολουθεί περιληπτική περιγραφή του Γενικού Προγράμματος στα ελληνικά:

Σελίδα 1 από 19

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία