Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

Γιορτάστηκαν τα «Κρυστάλλια» στις Αλυκές Μεσολογγίου, με την παρουσία του δημάρχου Κ. Λύρου, του ιδρυτή της «Διεξόδου», Νίκου Κορδόση και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά τον αγιασμό από τον Ιερέα παρατέθηκε γεύμα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της συγκομιδής του αλατιού, όπως γινόταν και παλιά. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Τουρλίδα, κάθε Αύγουστο λίγο πριν αρχίσει η συγκομιδή του αλατιού, ήταν καθιερωμένη η πραγματοποίηση μιας γιορτής που την ονόμαζαν "Κρυστάλλια", επειδή τότε κρυστάλλωνε το αλάτι.

Στη γιορτή αυτή γινόταν λειτουργία από τον ιερέα του Αγίου Σπυρίδωνος και παρετίθετο γεύμα από τον διευθυντή των Αλυκών στις οικογένειες των αλατοεργατών, στους μόνιμους υπαλλήλους της Αλυκής, αλλά και στους φίλους τους που μπορούσαν να φτάσουν με κάποιο τρόπο τόσο... μακριά από το Μεσολόγγι. Ουσιαστικά η μικρή εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε την παράδοση με την μόνη διαφορά ότι σημερα το να φτάσει κανείς στις Αλυκές είναι εύκολη υπόθεση...   

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ο Διευθυντής και το προσωπικό του «Δημητρούκειου» Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου ευχαριστούν θερμά τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο Ντρέκο Αντώνιο και τον πρόεδρο Τσαραπατσάνη Νικόλαο για τη χορηγία δημιουργίας τάξης εργοθεραπείας  που αποτελείται από όργανα που θα δομήσουν την ίδια την τάξη (κούνιες εργοθεραπείας, αισθητηριακοί κύλινδροι)  και εκπαιδευτικά παιχνίδια αισθητηριακής ανάπτυξης.

Με τη συγκεκριμένη πράξη προσφοράς σας εκσυγχρονίζεται άμεσα η παροχή του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας

 

Ο Διευθυντής του Δημητρούκειου

Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου

Ανδρέας Χαρμαντζής

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 15/11/2018

 

"Σαράντα ακόµη Μεσολογγίτες κλείσθηκαν αργά χθες το απόγευµα µέσα στο Δηµαρχείο της πόλης και ενώθηκαν µε τους απεργούς πείνας, για να αγωνισθούν µαζί τους, για να σταµατήσουν οι αλυκοποιήσεις που οδηγούν τη λιµνοθάλασσα σε καταστροφή.

Την ίδια στιγµή δυο από τους απεργούς ο Ηλίας Κότσαρης και ο Νικήτας Φιλιππόπουλος εγκατέλειψαν σε κακή κατάσταση το δηµαρχείο. Τα εγχειρισµένα τους στοµάχια δεν άντεξαν στη δοκιµασία και οι σύντροφοί τους µετέφεραν αναίσθητους µε σπασµούς στο νοσοκοµείο…» (εφηµερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 28/8/1979)

Λες και ήταν χθες πως πέρασαν τόσες δεκαετίες από την απεργία πείνας και τον µεγάλο ξεσηκωµό της πόλης της θυσίας, για την σωτηρία της Λιµνοθάλασσας από τις τεράστιες αλυκοποιήσεις και την ικανοποίηση του αιτήµατος να περιέλθει ο λιµνοθαλάσσιος ζωτικός χώρος κατά πλήρη κυριότητα, στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκηµένων.

Με το παρόν δηµοσίευµα επιθυµώ να επαναφέρω στη Μνήµη ΟΛΩΝ εκείνων που αγαπούν και µάχονται για τη σωτηρία του Λιµνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, ακτίδες των µεγάλων εκείνων ηµερών, για να υπενθυµίσω στη σηµερινή νεολαία ότι το µοχλό της ιστορίας και των κοινωνικών κατακτήσεων, κινούν πάντα οι ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ υπέρ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

Μπορεί ο µίζερος κοµµατισµός, τα ιδιοτελή συµφέροντα και οι µαταιόδοξοι και δειλοί κρατικοδίαιτοι ΦΑΝΟστάτες της συµφοράς, να επιδιώκουν την περιθωριοποίηση των αγωνιστών, το κοινωνικό σκεπτόµενο ΣΥΝΟΛΟ, γνωρίζει άριστα όπως, από πού κρατάει η σκούφια καθενός και το πόσα χωράει η οπουρτουνίστικη κατσούλα του.

Το τι κερδήθηκε και το τι έγιναν τα οράµατα, οι επιδιώξεις και οι αγώνες εκείνης της εξεγερµένης εποχής θα το καταγράψει η Ιστορία της Πόλης και η κρίση των νεοτέρων γενεών θα αποδώσει τα εύσηµα σε ΟΛΟΥΣ εκείνους που έβαλαν πάνω από το ΙΔΙΩΤΙΚΌ το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ…

Κλείστε µέσα σας, την ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ιδέα του Μεσολογγίου και θα αισθανθείτε σκεπτόµενοι άνθρωποι κάθε είδος αγωνιστικού ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ. Ατυχώς το ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΣ Μεσολόγγι πάλεψε για το Λιµνοθαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική ανάπτυξη που θα έφερε την οικονοµική του ανάσταση και πνευµατική πρόοδο.

Το έφαγαν όµως οι προσκυνηµένοι συµφεροντολόγοι κοριοί! Έτσι έµεινε στάσιµο και ο ζωτικός του ΧΩΡΟΣ στα χέρια του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ και οι πλουτοπαραγωγικές του πηγές να αλατίζουν ακόµα, συνεχώς και κατά συρροή, το θησαυρο-φυλάκιο των επιτήδειων, που κουνούν µε περισσή ευκολία τις κάθε είδος κοµµατικές µαταιοδοξίες και οικονοµισάριες παντιέρες τρικολόρε. Με την ευχή και την ελπίδα του θεό(ς)-φυλάτου, την πόλη της ελευθερίας, από τα ίδια λάθη.

 1. Έρχεται στο δήµο µας η µε αριθµ. 58931/12-9-83 απόφαση των υπουργών Γ. Γεννηµατά (Εσωτερικών), Κ. Σηµίτη (Γεωργίας), Δ. Τσοβόλα (Οικονοµικών) και παραχωρείται κατά νοµή και χρήση η Κλείσοβα. Το Δηµοτικό Συµβούλιο µε την 207/83 απόφασή του δεν αποδέχεται την παραχώρηση γιατί δεν υλοποιείται το ΠΑΜΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ της κατά κυριότητα παραχώρησης του ζωτικού της χώρου.
 2. Η πλειοψηφία του Δηµοτικού Συµβουλίου (µειοψήφισε µόνο ο κ. Φιλιππόπουλος) αναιρεί την προηγούµενη απόφασή του και αποδέχεται την 58931/12.9.83 απόφαση των υπουργών απεµπολώντας το πάγιο αίτηµα της πόλης µας, αυτό κι αν ήταν ατσαλιά!
 3. Παγκόσµιο ιχθυολογικό συνέδριο στο Μεσολόγγι, διαπίστωση για τις τεράστιες δυνατότητες της Λιµνοθάλασσας από τους συνέδρους. Απορία του παγκοσµίου φήµης ιχθυολόγου κ. Ραβανιάν για τον αναξιοποίητο ιχθυολογικό πλούτο. Διαπίστωσή του ότι δεν συνυπάρχει η Επιστηµονική αξιοποίηση µε την κρατούσα κατάσταση της Ελεύθερης Αλιείας και της άντλησης όγκων νερού από την Κλείσοβα για τις Αλυκές.
 4. α) Μελέτη του ΙΩΚΑΕ (Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο), β) Ανάθεση µελέτης για τα τεχνικά έργα στο γραφείο Δοξιάδη µε σκοπό την αλιευτική αξιοποίηση της Λιµνοθάλασσας, ανάδοχος κ. Κ. Αντωνίου γ) Μερική κατάργηση της σύµβασης Δηµοσίου ΕΛΕΒΜΕ
 5. Φθάνει στο δηµαρχείο η µε αριθµ. 231991/14.11.85 απόφαση των υπουργών Α. Κουτσόγιωργα (Εσωτερικών), Γ. Μωραΐτη (Γεωργίας), Δ. Τσοβόλα (Οικονοµικών) που αναθεωρεί την προηγούµενη κατά νοµή και χρήση παραχώρη σης στο Δήµο µας.
 6. Ανακοίνωση για τη χρηµατοδότηση από τα ΜΟΠ ύψους 2 δισεκατοµµυρίων δραχµών για την αλιευτική αξιοποίηση της Λιµνοθάλασσάς µας.
 7. Ο Υπουργός Έρευνας - Βιοµηχανίας και Τεχνολογίας Σ. Πεπονής παραχωρεί το 40 - 45% στους ΟΤΑ µε το δυνητικό Νόµο 1822/1989 των µετοχών των Αλυκών Α.Ε. που για το Μεσολόγγι ανήρχοντο στο 36 - 38 % των µετοχών.
 8. Απρίλης: Υλοποίηση της απόφασης του Δηµ. Συµβουλίου σύσταση της Δηµοτικής Επιχείρησης η «ΚΛΕΙΣΟΒΑ» µε πρόεδρό της τον Δήµαρχο κ. Ζωγράφο.

Σεπτέµβρης: Αδιέξοδος, τεράστιο χρηµατικό έλλειµµα, παραίτηση του Δηµάρχου από την Προεδρία, ακολουθεί όλο το συµβούλιο. Εκλογή νέου Διοικ. Συµβουλίου που αποτελείται από Πρόεδρο: Παπαθέου Γεωργ. (Δηµ. Σύµβουλος), Αντιπρόεδρο: Γιώτη Μάσσου Ουρανία (Δηµ. Σύµβουλος), Κανίνιας Ν. (πολίτης πόλεως), Γεώργιος Σκαρµούτσος (εκπρόσωπος των Αλιέων), Αντώνιος Σαλούρος (εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου).

 1. Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιλέγει τη Λ/Θ Μεσολογγίου - Αιτωλικού, ως πρώτη επιλογή ενδιαφέροντος, για την προώθηση ενός ολοκληρωµένου µοντέλου αλιευτικής διαχείρισης.
 2. Επί Δηµοτικής Αρχής κ. Ρεπάσου, λόγω χρεών πτωχεύει η Δηµοτική Επιχείρηση της «Κλείσοβας».
 3. Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. µε ανακοινώσεις του διευθύνοντος συµβούλου Αθ. Δάλλα.
 4. Με την 1319/28-9-93 Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται τα µέτρα προστασίας των υγροτόπων Λ/Θ Μεσολογγίου - Αιτωλικού κατ‘ εφαρµογή της συνθήκης Ραµσάρ.
 5. Η Επιτροπή χρηµατοδότησης έργων, ενέταξε στο πρόγραµµα ΕΠΠΕΡ (έργα Προστασίας Περιβάλλοντος) το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και εγκρίνει δαπάνη 918 εκατ. δρχ. επί δηµαρχίας Παλκογιάννη µε συµπαραστάτες τους Π. Γιαννόπουλο και Ν. Φιλιππόπουλο.
 6. Προσπάθειες µετοχοποίησης (ιδιωτικοποίησης) µέσω χρηµατιστηρίου των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.
 7. Στ’ αζήτητα προσπαθεί να θέσει η Υπουργός Βιοµηχανίας κα Βάσω Παπανδρέου το δυνητικό ιδρυτικό νόµο των Αλυκών που παραχωρούσε το 36 - 38% περίπου των µετοχών στο Δήµο Μεσολογγίου µε τη συναινετική σιωπή της δηµοτικής πλειοψηφίας του Ρεπάσου.
 8. Δια στόµατος του Υφ. Κ. Καλαφάτη, ο Υπουργός ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει το οριστικό και αµετάκλητο θάψιµο του δυνητικού Νόµου 1822/1988 του Σ. Πεπονή. Γνώστης του Εκσυγχρονιστικού εγκλήµατος ήταν και ο Χρ. Βερελής. Έναρξη αγωνιστικών αντιδράσεων από φορείς της Πόλης, χωρίς όµως επιτυχία.
 9. Επί δηµαρχίας Πρεβεζάνου µπαίνει και η ληξιαρχική πράξη ταφής του Δυνητικού Νόµου. Οι ΟΤΑ των περιοχών µε αλυκές περιορίζονται αντί του 40% των µετοχών στο µίζερο 20% και το Μεσολόγγι στο 9,24.
 10. Η παραπέρα ίσως ιδιωτικοποίηση των Αλυκών Α.Ε. µε την πλειοψηφία των µετοχών να περνούν προφανώς στον ιδιώτη κ. Καλαµαράκη που ήδη κατέχει το 26% των μετοχών και ελέγχει και τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας, αφού έχει προαγοράσει το αλάτι της. Τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον προστατευόμενο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ από διεθνείς συμβάσεις, της μόλυνσης, των καταπατήσεων και της περιβαλλοντικής ύβρεως, της αποτυχημένης μεγάλης Αλυκής.

Μας οδηγούν στεντόρεια να κραυγάσουμε Τι είχες ψηδοδεή κομματοκρατία, ότι είχα πάντα!!!

Επιμύθιο: Εμμένουμε στην άποψή μας «Μ’ αγώνες κατακτούμε τα δικαιώματά μας…».

Προτείνουμε δε σ’ όσους αριστερούληδες!! θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια της Χούντας ας κάνουν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ανοικτή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ για να διαπιστώσουν τη θέληση της πόλης και να αφουγκραστούν το ΛΑΟ που λένε ότι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ. Θα το τολμήσουν η μικροαστική κυβέρνηση, η διορισμένη Διοίκηση των Αλυκών και ο Πασοκτζής που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ!! Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας…ΙΔΩΜΕΝ!! Ας φέρουν δε ως επικουρία τον Υπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη που ως ιδιώτης μηχανικός μετά το μακαρίτη Παλαβιτσίνη, είχαν πάρει εργολαβίες στην Κλείσοβα και το χημικό διευθ. Παραγωγής κ. Ν. Κοροβέση, για να μας πείσει περί της ορθότητας των απόψεών τους, όπως στο παρελθόν επιχειρούσαν ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Κουγέας, ο κ. Καρακατσατσούλης, ο κ. Γούστης και τόσοι άλλοι παρατρεχάμενοι της Εξ-ΟΥΣΙΑΣ. 

Νικήτας Χρ. Φιλιππόπουλος
Πολίτης της Πόλης των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/11/2018

 

Τα πρώτα σχέδια για την αποξήρανση της λιµνοθάλασσας και των αλυκοποιήσεων αρχίζουν από Κυβερνήσεων Καραµανλή (Ε.Ρ.Ε.) µε υπουργό Συγκοινωνιών και Δηµοσίων Έργων τον Σόλωνα Γκίκα.

Το 1954 τις µελέτες αναλαµβάνει η «Ε.Τ.Μ.Ε.- Εταιρεία Τεχνικών Μελετών και Επιβλέψεων» που συνεπικουρείται από την Ιταλική εταιρεία HYDRO, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους ΟΛΑ τα προκαταρτικά στοιχεία που έχουν συντάξει η Ολλανδική εταιρεία GRONTMI και η Αµερικάνικη KNAPEN.

Οι βασικές αρχές των µελετών ήταν η αποξήρανση κατά πρότυπο της λίµνης Κάρλα* και η τεράστια αλυκοποίηση, αφού από το αλάτι χλωριούχο νάτριο παράγεται το χλώριο, το οποίο ήταν το βασικότερο στοιχείο για την εκβιοµηχάνιση των µελλοντικών πετροχηµικών εργοστασίων.

Το πείραµα αρχίζει µε την δοκιµαστική αποξήρανση 3000 στρ. από τους Ολλανδούς, το σηµερινό «Πόλντερ». Με την σύµφωνη γνώµη του Ιταλού ειδικού De Angelis, που η κυβέρνηση Καραµανλή έφερε ως εµπειρογνώµονα κατασκευάζεται η σήραγγα γλυκού νερού, από την Λυσιµαχεία λίµνη, προς απόπλυση των αποξηραµένων εδάφων.

Για να προλάβουν τις αντιδράσεις των 600 ψαράδικων οικογενειών Μεσολογγίου - Αιτωλικού το 1959 µαντρώνουν τους ψαράδες στον Ο.Σ.Ε.Λ.Μ.Α (Οργανισµός Συνεταιριστικής Εκµετάλλευσης Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού). Με διοικητικό συµβούλιο χωρίς ένα ψαρά στη διοίκηση.

Όλες οι µελέτες και οι επεµβάσεις στο εύοψο (πολλά και καλά ψάρια) κατά τον Στράβωνα λιµνοθαλάσσιο περιβάλλον έγιναν ερήµην του Μεσολογγίου.

Λίγες εστίες αντίστασης που προέρχονται από τον σύλλογο αλιέων « Η Ανάληψη», το Δικηγορικό Σύλλογο, το Σύλλογο «Κωστής Παλαµάς» και µερικά άρθρα του αείµνηστου ζωγράφου - δηµοσιογράφου Γεράσιµου Κασόλα, ήταν οι αντιδράσεις της πόλης.

Το 1960 αρχίζει η ανακατασκευή της Άσπρης Αλυκής, εκτάσεως 18.000 στρ. και η καταστροφή κατά του βιβαριού (ρίζα, βίος, - vie – vita) της Πλώσταινας που ήταν ένας από τους παραγωγικότερους βιότοπους. Με την δηµιουργία της πρώτης µεγάλης Αλυκής, καταφθάνει στο Μεσολόγγι κονσόρτσιουµ κεφαλαίων για τη λεγόµενη εκβιοµηχάνιση των Νεύρου – Πάπα – Λιβανού.

Το 1964 ο τότε δήµαρχος Μεσολογγίου Χρ. Μπασαγιάννης, όχι µόνο δεν αντέδρασε στη διαφαινόµενη εγκληµατική κακοποίηση της λιµνοθάλασσας αλλά συνηγορεί υπέρ του βιασµού της.

Ο µόνος δηµοτικός συνδυασµός που αντέδρασε ήταν εκείνος του Χρ. Καλαντζή «όλοι εµπρός για το Μεσολόγγι» µε συµβούλους του Δηµ. Μακρή και Ηλία Κότσαρη της Αριστεράς. Την εποχή της επάρατης δικτατορίας µε το διορισµένο χουντοδήµαρχο Νικόλαο Βούλγαρη, επιταχύνονται τα καταστροφικά έργα µε την αλυκοποίηση 25.000 στρ. στην Κλείσοβα που θα χρησίµευαν ως προθερµάστρα των τεράστιων Αλυκών, µε δόλωµα την αποχέτευση.

Το 1970 άφιξη της εταιρίας ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ, οι πληγές στο βιό-τοπο της λιµνοθάλασσάς µας βαθαίνουν περισσότερο. Οφείλω ως φόρο τιµής να αναφέρω για τους µελλοντικούς ιστορικούς την αντίδραση του Μακαριστού Θεόκλητου, στα καταστροφικά έργα, που του στοίχησε το ξεκρέµασµα της φωτογραφίας του από το χουντο - δήµαρχο Βούλγαρη και το ποδοπάτηµα µετά µανίας του κάδρου του, από το «θεολόγο» Νικόλαο. Με την πτώση της Χούντας αρχίζουν οι αγώνες!

1974 Κινητοποιήσεις για ν’ ανοίξουν οι καµάρες για να παύσει να χρησιµοποιείται η Κλείσοβα σαν προθερµάστρα των Αλυκών. Επέμβαση Εισαγγελέα, κατάληψη του Δημαρχείου από τους ψαράδες και μερικών «ρομαντικών» όπως ο γράφων κήρυξη απεργίας πείνας. Άνοιγμα των καμαρών και απελευθέρωση της Κλείσοβας από τους αγανακτισμένους Μεσολογγίτες, επί Νομαρχίας κ. Ζαρκάδα.

1975 Συνέχιση επί δεξιάς του καταστροφικού έργου της αλυκοποίησης, υπογραφή σύμβασης για παραχώρηση 60.000 στρ. (50 χρόνια με δικαίωμα για άλλα 25 χρόνια) μεταξύ Κράτους ΕΛΕΒΜΕ.

1978 Πρόταση για εγκατάσταση πετροχημικού στο Γαλατά, με προοπτική επέκτασης της Αλυκής και περαιτέρω καταστροφή της Λιμνοθάλασσας. Συναίνεση της τότε Δημοτικής Αρχής. Κοροϊδία της πόλης μας από τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή. Ανακοίνωση του δημάρχου Μηλιώνη ότι «η πόλη μας θα γίνει 40.000 κάτοικοι» αν γίνουν τα έργα.

1979 Απεργία πείνας με αίτημα να σταματήσει η αλυκοποίηση και να περιέλθει κατά κυριότητα η Λιμνοθάλασσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

1981 Αλλαγή τοποθεσίας για την εγκατάσταση των πετροχημικών από το Γαλατά στο Νιοχώρι. Αγώνας των κατοίκων για την μη εγκατάσταση. Προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα δοθεί η Λιμνοθάλασσα στο Δήμο κατά κυριότητα και θα σταματήσει η ΑΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ.

1982 Υπόσχεση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου από το μπαλκόνι του Δημαρχείου στην Επέτειο ΕΞΟΔΟΥ , ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.

1983 Επαναβεβαίωση της πρωθυπουργικής υπόσχεσης στο λόγο του πρωθυπουργού στο Κιλελέρ.  

*Την αποξήραναν τότε με τεράστιο οικολογικό και οικονομικό κόστος, σήμερα την πλημμυρίζουν με νερά ξαναπληρώνοντας.

(έπεται συνέχεια)

Νικήτας Φιλιππόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/11/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην επέκταση και εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων των αλυκών στο Μεσολόγγι, σχεδιάζει να προχωρήσει η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», αρκεί να βρει χρηµατοδότηση.

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δηµόσιο επιπλέον χώρος για την αύξηση της παραγωγής. Πρόκειται για µια έκταση περίπου...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 01/11 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Οι  δυνατότητες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές» στο Μεσολόγγι, ήταν το θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018,  με εκπροσώπους του Ομίλου στις εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά και για τα νέα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζεται η Διοίκηση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο.

«Οι Αλυκές Μεσολογγίου είναι η ναυαρχίδα των Ελληνικών Αλυκών. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Αλυκών Μεσολογγίου, η επέκταση των οποίων θα δημιουργήσει  θέσεις εργασίας, θα  ενισχύσει  την τοπική παραγωγή και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι  να έχουμε βιώσιμες,  ισχυρές, ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις  της μονάδας.

Στα σχέδια των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε είναι να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και άλλων χώρων του Δημοσίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Σήμερα, στο Μεσολόγγι, παράγεται το 60% της ελλαδικής ζήτησης και η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας από την Αλυκή Μεσολογγίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναζητηθούν και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά την επίσκεψη στις Αλυκές Μεσολογγίου τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LDmlu_pMaTk

 

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία