Αγγελίες    Επικοινωνία

 

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ η «Διέξοδος» υποδέχεται στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την ατομική έκθεση της εικαστικού Έλμας Τσαρούχη «Προσωρινές προσωπικότητες».

Τα έργα που θα εκτεθούν έχουν ως θέμα τη "Γυναίκα" την οποία η καλλιτέχνις απεικονίζει με τα διαφορετικά προσωπεία που "φορά" στη διάρκεια της ζωής της ιδωμένα μέσα από τη δική της ξεχωριστή ματιά.

Η βάση των εικαστικών της δημιουργημάτων είναι το ξύλο, το οποίο επεξεργάζεται ζωγραφικά, εκθέτοντας ποικίλα και ιδιαίτερα υλικά όπως μικρογλυπτά που η ίδια κατασκευάζει από μέταλλο ως άλλα κτερίσματα, υφάσματα, χειροποίητα χαρτιά και plexiglass.

«Η εργασία Προσωρινές Προσωπικότητες, αναφέρει η ίδια η Έλμα Τσαρούχη, δίνει μορφή σε ένα φανταστικό μουσείο, τόπο συχνών επισκέψεων και αναπολήσεων. Οι γυναίκες με τις μάσκες έρχονται στο φως ως αρχαιολογικά ευρήματα μιας προσωπικής συλλογής, μορφές που συνδέουν μυθικές αφηγήσεις και σύγχρονα βιώματα».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλμα Τσαρούχη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη καθώς και μαθήματα γραφιστικής και διαφήμισης στην Ecole Nationale Superieure des Arts Graphiques στο Παρίσι.

Από το 1970 έως το 1974 υπήρξε στέλεχος του καλλιτεχνικού τμήματος της ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ υπό τον χαράκτη Α. Τάσσο ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη στο εργαστήριό του στο Παρίσι.

Από το 1977 έως τις αρχές του 2000 εργάστηκε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σήμερα ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συνδιοργανώνουν την εικαστική ομαδική έκθεση «Quo Vadis.

Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό» στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με θέμα τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα.

To Φετιχιέ τζαμί φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Αυτή τη φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συμπράττουν σε μια εικαστική έκθεση διαφορετική, τόσο ως προς το θέμα, όσο και ως προς το μέσο έκθεσης.

Έχοντας κατά νου πως ζούμε σε μια εποχή με συγκρούσεις να μαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, καλέσαμε τρεις εικονογράφους για να συνομιλήσουν μέσα από τα έργα τους για τον ξεριζωμό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Quo Vadis? Που πηγαίνεις? Στο όραμα του Απόστολου Πέτρου ο Χριστός απαντά πως πηγαίνει να ξανασταυρωθεί. Καθένας μας καλείται να αναρωτηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να «σταυρωθεί», επειδή βρέθηκε άθελά του σε ασυνήθιστα δύσκολες συνθήκες.

Με το βλέμμα στραμμένο στην μαθητική κοινότητα της πόλης, επιλέξαμε τρεις εικονογράφους που έχουν κοσμήσει με το έργο τους το παιδικό βιβλίο.

Ένα αγόρι. Μια χώρα. Πόλεμος. Το ταξίδι. Ο φόβος. Η ελπίδα. Οι ιστορίες. Τα όνειρα. Αυτά τα θέματα βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Το αγόρι με την βαλίτσα», όπως και στο «Μελάκ μόνος». Οι «Ψηλοκάραβοι» πραγματεύονται το ζήτημα του αναγκαστικού ξεριζωμού από μια άλλη οπτική γωνία.

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα. Μια άλλη παράλληλη δράση είναι η φιλοξενία της παράστασης «Μαργαριταρένια δάκρυα» μέρος της οποίας βασίζεται στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χ. Μπουλώτη, από την θεατρική ομάδα «Θέατρο χωρίς αυλαία».

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ».

Έκθεση: «Quo Vadis. Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό»

Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου

Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου 2019 – 15 Νοεμβρίου 2019

Θεατρική Παράσταση: “Μαργαριταρένια δάκρυα”, Θεατρικό Εργαστήρι “Τεχνουργείον”, 27 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 και 20:00

Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

 

Έκθεση Εικαστικών στο Αιτωλικό

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Συλλόγος "Το Αιτωλικό" σας προσκαλεί στην Έκθεση Εικαστικών που θα πραγματοποιηθεί από τα τμήματα Ζωγραφικής/Χαρακτικής και Κεραμικών με έργα των μελών των Τμημάτων στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου (όπισθεν Δημαρχείου Αιτωλικού - Κεντρική Πλατεία Αιτωλικού) στις 16 / 17 και 18 Αυγούστου από τις 8.00 έως τις 11.00 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του μέλους και Δασκάλου Χαρακτικής του Συλλόγου μας Χαράκτη - Ζωγράφο Γρηγόρη Κότσαρη.

https://www.facebook.com/events/1058299847850885/

"Πλημμύρισε" η αυλή της "Διεξόδου"

Πλημμύρισε από φιλότεχνο κοινό η Αυλή της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της "Διεξόδου" κατά το ξεκίνημα της έκθεσης αποφοίτων των εικαστικών της εργαστηρίων.

Πανευτυχής ο εικαστικός επιμελητής της "Διεξόδου" και δάσκαλος του τμήματος ζωγραφικής Βαγγέλης Ρόμπολας από την ανταπόκριση των επισκεπτών όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα των νέων, που απολάμβαναν τις όμορφες δημιουργίες των σπουδαστών του αλλά και οι ίδιοι οι εκθέτες που εισέπρατταν τα ένθερμα συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά τους.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουλίου από τις 8.30 το απόγευμα μέχρι τις 10.30 το βράδυ.

Από τη σελίδα της Διεξόδου στο φβ

Έλληνες & Ξένοι Δημιουργοί G.F.C παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής αγιογραφίας, στην έκθεση Τέχνης που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 9 Οκτώβρη 2017 στο πολυχώρο Άλικο, Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή στην Αθήνα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 17.00 έως τις 22:00, Σάββατο και Κυριακή από 12.00 έως 22..00.
Στην έκθεση έργα της παρουσιάζει και η συμπατριώτισσα μας εικαστικός από το (Μοναστηράκι Βόνιτσας) Γεωργία Μακρυγιάννη. Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε τα εξαιρετικά έργα των δημιουργών


Λίγα λόγια για τη Γεωργία Μακρυγιάννη:
H Γεωργία γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Βόνιτσας Αιτ/νίας, σήμερα κάτοικος Νίκαιας Πειραιά, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Η δημιουργική τάση της δεν την εγκατέλειψε ποτέ, το 2000 παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στη σχολή του Στέφανου Ψωμαδέλλη, όπου και συμμετείχε σε εκθέσεις με έργα της στον Πολιτιστικό χώρο Μάνος Λοΐζος, στο Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη και στο Κατράκειο θέατρο, στην Καλαμάτα στα πολιτιστικά δρώμενα. Η αγάπη της για τα ταξίδια, τη φύση, τα βιβλία και την τέχνη σύντομα την ώθησαν να ασχοληθεί με το ελεύθερο ζωγραφικό σχέδιο και τις χειροτεχνίες. Με μοναδικό γνώμονα την έμπνευση που της προσφέρει κάθε στοιχείο της φύσης με "όπλο" την έμφυτη κλίση της στα εικαστικά καθώς συμμετείχε με δημιουργίες της στην ΚΟΙΝ.Σ. Έρκυνα. Αγαπημένη φράση, ως στάση ζωής για τη Γεωργία: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» (Νίκος Καζαντζάκης).

Πηγή: mpampini.blogspot.gr

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας εγκαινιάζει την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 και ώρα 20.00 στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου την περιοδική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη με τίτλο «Ναῦς επ’ ακτής».

Στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τα τελευταία έτη οι πόρτες του Φετιχιέ Τζαμί ανοίγουν για το κοινό, φιλοξενώντας περιοδικές εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας, με σεβασμό στην αρχική χρήση και τον προορισμό του χώρου.

Ο Δημήτρης Ζουρούδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το έργο του παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες και εκτίθεται υπό μορφή εγκαταστάσεων. Οι συνθέσεις του επιχειρούν να εξερευνήσουν πράξεις και γεγονότα της σύγχρονης εποχής και ο συσχετισμός των παραγόμενων μηνυμάτων επιδιώκει την συνειρμική συμμετοχή του θεατή. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις, δημόσιες εγκαταστάσεις, καθώς και σε ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο τίτλος της ατομικής έκθεσης δανείζεται το πρώτο συνθετικό του ονόματος της Ναυπάκτου και δίνει παράλληλα το στίγμα για το επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται ο καλλιτέχνης. Η σύγχρονη Οδύσσεια των μετακινούμενων και καταδιωκόμενων πληθυσμών προσεγγίζεται με όρους προηγούμενων αιώνων, καθώς στο έργο του ζωγράφου ενσωματώνονται οι πορτολάνοι των θαλασσοπόρων.

Η έκθεση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και συνοδεύεται από κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 11.00 - 13.00 και 19.00 - 22.30.

Επιμέλεια έκθεσης: Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος ΕΦ.Α.ΑΙΤ.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ

Αρχαιολόγος

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία