Αγγελίες    Επικοινωνία

Η Φιλομήλα Λαπατά στη «Διέξοδο»

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Σε μονοπάτια με χρυσάνθεμα... Φθινοπωρινό βραδάκι. 5 του Οκτώβρη και η βροχή της προηγούμενης ημέρας έχει καθαρίσει την ατμόσφαιρα, αφήνοντας μια ευχάριστη δροσούλα, δυο συννεφάκια που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα κάνουν, νοτισμένα πεζοδρόμια και φύλλα πεσμένα στη γη, για να θυμίζουν ότι το φθινόπωρο ήρθε.

Σύσσωμη η Ομάδα Φιλαναγνωσίας το υποδέχεται στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της "Διεξόδου" - σ' αυτό το σπίτι του Μεσολογγίτικου πνεύματος - με τις νότες της μουσικής να αιωρούνται, ενώ τα δάχτυλα της Γιώτας θωπεύουν τα πλήκτρα του πιάνου. Ξεκινάμε ένα ταξίδι στην Ιστορία, με ξεναγό τη Φιλομήλα Λαπατά και το μυθιστόρημά της "Ο Διχασμός ". Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1843· μια Αθήνα που μοσχοβολάει την αρχαία μοναξιά της κι έχει μια αύρα μεγαλείου. "Μ' άσπρα πουλιά και σύννεφα" μας πάει εκεί η καλλικέλαδη Ίρις. Και ναι, είμαστε παρόντες στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, μέσα σ' ένα πλήθος που ζητά Σύνταγμα. Η φωνή της Αγγελικής ηχεί και απηχεί το κοινό αίτημα· Σύνταγμα. Η Ίρις τραγουδά "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" και η Φιλομήλα Λαπατά με τη δασκάλα μας σιγοτραγουδούν "του κόσμου το στενό γεφύρι θα το περάσουμε μαζί...".

Ο Θάνος μάς παρουσιάζει τον συμπολίτη μας αγωνιστή της Δημοκρατίας Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, τον οποίο άψογα σκιαγράφησε η συγγραφέας. Αφεθήκαμε στη μαγεία του λόγου της Φιλομήλας Λαπατά. Πήραμε μηνύματα και οδοδείκτες ζωής. Μαζί μας αυτό το όμορφο φθινοπωρινό βράδυ ήταν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, η Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και οι φιλαναγνώστες της πόλης. Και ήταν πολλοί, πάρα πολλοί αυτοί που πλημμύρισαν τους χώρους της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης. Σ' όλους αυτούς ευχηθήκαμε "Σε μονοπάτια με χρυσάνθεμα τα βήματά σας προς το χειμώνα".

Ομάδα Φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία