Αγγελίες    Επικοινωνία

Τιμή σε αυτούς που έσωσαν χιλιάδες Μεσολογγίτες (φωτορεπορτάζ)
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η «Διέξοδος» και ο Ν.Ο.Μ.  διοργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση στον Κάλαμο που αγκάλιασε χιλιάδες πολιορκημένους Μεσολογγίτες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/08/2019

Mια εξαιρετική εκδήλωση τιμής, ως ανταπόδοση σε αυτά που παρείχαν οι κάτοικοι του Καλάμου, οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την «Διέξοδο» και το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου στο όμορφο νησί.

Η έμπνευση και η αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης δόθηκε από την Ιστορία! Το ευρισκόμενο απέναντι από το Μύτικα νησί που τα χρόνια της Επανάστασης ήταν υπό αγγλική κατοχή, άνοιξε τις αγκάλες του και δέχτηκε χιλιάδες Έλληνες, άμαχο πληθυσμό. Μερικοί τις ανεβάζουν σε 120.000 χιλιάδες και προέρχονταν από όλη την επαναστατημένη Ελλάδα. 

«Το ίδιο φιλόξενος αποδείχθηκε ο Κάλαμος και για τους χιλιάδες πολιορκημένους Μεσολογγίτες που όχι μόνο τα γυναικόπαιδα είχαν βρει το καταφύγιό τους αλλά από τον Κάλαμο γινόταν και ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα. Με τα πριάρια και τις πάσαρες, κινούμενοι ανάμεσα από λιμνοθαλασσίτικες διόδους, μετέφεραν τους άμαχους για την εγκατάστασή τους στο νησί και επέστρεφαν φέρνοντας λάδι, αλεύρι, καφέ και άλλα χρειαζούμενα», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Κορδόσης.

"Αλλά και μετά την Έξοδο εδώ, σε αυτό το νησί παρέμειναν οι Μεσολογγίτες και από εδώ, το νησί του Καλάμου στις 5 Αυγούστου 1828 οι επιφανείς εκπρόσωποί τους Παύλος Μπονισέρης, Λουκάς Ραζηκότσικας, αδελφός του Αρχηγού της Φρουράς, Αθανάσιος Παπαλουκάς, Ιωάννης Παλαμάς και Αθανάσιος Πλατύκας υπέβαλαν στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια την αναφορά τους για την τύχη και την αναζήτηση 1582 αιχμαλώτων εκ των οποίων οι 944 Μεσολογγίτες», συνέχισε ο κ. Κορδόσης.

Έτσι για τη μέγιστη αυτή προσφορά των Καλαμισιάνων οι Μεσολογγίτες πήγαν εκεί για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα ευχαριστώ που διατυπώθηκε από τα μέλη και τους συνεργάτες του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου και του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος». Το ευχαριστώ μεταφράστηκε με τη δημιουργία μιας εξαιρετικής εικαστικής συνθέσεως, δημιουργίας του εκλεκτού Μεσολογγίτη καλλιτέχνη Βαγγέλη Ρόμπολα, μιας συνθέσεως που συμβολίζει τη θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου - Καλάμου και η οποία θα αποτελέσει την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων. Το μνημείο είχε σκεπαστεί με τη σημαία του δήμου Μεσολογγίου και αποκαλύφθηκε με κάθε τιμή απ’ τους κ.κ. Κορδόση και Κοτσίρη (πρόεδρο του ΝΟΜ), που ήταν περιστοιχισμένοι από παραδοσιακά ντυμένους Μεσολογγίτες.

Στην λιτή αυτή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στον περίβολο του ιστορικού ναού της Αγίας Τριάδας, συμμετείχαν όλες οι αρχές της Λευκάδας, αλλά και εκπρόσωποι του δήμου Μεσολογγίου. Ήταν εκεί ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ.κ. Θεόφιλος, ο βουλευτής Θ. Καββαδάς, ο νέος δήμαρχος Λευκάδας Χαρ. Καλός, εκπρόσωπος της παρούσας δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κότσαλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλάμου κ.ά.

Για να πλαισιώσουν την εκδήλωση είχαν κληθεί η Φιλαρμονική του Μουσικού Ομίλου "Ιωσήφ Ρωγών", το χορευτικό και η χορωδία του Π.Κ. Μεσολογγίου που παρουσίασαν τραγούδια και χορούς με άριστο τρόπο. Εκτός αυτών έγινε και ιστιοπλοϊκός αγώνας ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τραπέζι προς τιμήν των προσκεκλημένων στον οικισμό του νησιού, σε ένα πολύ γραφικό μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 είχε πραγματοποιηθεί προσκύνημα των Μεσολογγιτών στον Κάλαμο από ένα γκρουπ που οργάνωσε ο στρατηγός Νικόλαος Κολόμβας. Εκτός από τον Κάλαμο τότε οι Μεσολογγίτες είχαν μεταβεί και στον Προφήτη Ηλία στο Δραγαμέστο, έδρα του Καραϊσκάκη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία