Αγγελίες    Επικοινωνία

3.000 φοιτητές στην καλύτερη

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/05/2019

 

Σε περίπου 3.000 φοιτητές σε ορίζοντα πενταετίας θα ανέρχεται η δυναµικότητα σε φοιτητές του Πανεπιστηµίου Πατρών σε ότι αφορά το Μεσολόγγι.

Σύµφωνα µε όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, κάθε χρόνο θα εισάγονται από 210 παιδιά στα τµήµατα Φυτικής Παραγωγής και Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και 190 άτοµα στο τµήµα Ζωϊκής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Ο αριθµός βέβαια είναι πολύ αισιόδοξος και αποµένει στην πράξη να φανεί εάν θα είναι πάνω από 1.500 - 2.000 οι φοιτητές στην πενταετία. Επίσης αναµένεται τα τµήµατα να είναι... ανδροκρατούµενα λόγω των κατευθύνσεών τους.

Στο Αγρίνιο οι φοιτητές των δύο τµηµάτων που ξεκινούν το Σεπτέµβρη ανέρχονται σε 1.750 και αναµένεται η λειτουργία ενός τµήµατος ακόµη. Οι κατευθύνσεις που «πέτυχε» το Αγρίνιο µε τις πιέσεις Βαρεµένου κ.λπ. είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικές µε εστίαση στην Τεχνολογία Τροφίµων και την Ιστορία - Αρχαιολογία…

Σ.Σ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Σε μία μεγαλοπρεπή «γκάφα» φαίνεται πως έχουν υποπέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς η λάθος ανάγνωση των σχετικών νόμων έχει στερήσει το περίφημο φοιτητικό πάσο από εκατοντάδες δικαιούχους.
Το θέμα αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που έχουν προέλθει από κατατακτήριες (σ.σ. πτυχιούχοι ΤΕΙ ή υπερδιετούς κύκλου φοίτησης) οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι να στερηθούν τα προνόμια που παρέχει η συγκεκριμένη «ταυτότητα», όπως έκπτωση εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέατρα, μουσεία κ.α. με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμα και την αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού.

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή προέκυψε από την λάθος ανάγνωση του σχετικού νόμου από το ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει ότι «δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους αποκλειστικά και μόνο: α(οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη». Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι πως οι προπτυχιακοί δικαιούνται τα προνόμια του φοιτητικού πάσο ενώ για εκείνους τους φοιτητές που ήδη έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο το κράτος έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ αντιγράφοντας την συγκεκριμένη διάταξη κατά την σύνταξη της σχετικής εσωτερικής εγκυκλίου, «ξέχασε» να γράψει την λέξη «ΑΕΙ» και απέρριψε από την παροχή πάσο όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο ακόμα και αν είναι από ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΠΑ και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι «στο κείμενο των Όρων και των Προϋποθέσεων Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας είχε παραληφθεί ο προσδιορισμός «ΑΕΙ», ο οποίος και θα προστεθεί από την Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας». Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα έγινε αντιληπτό από φοιτητές και όχι από το υπουργείο Παιδείας που υποτίθεται εποπτεύει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πηγή: protothema.gr

Σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 07:00 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι, ομάδα περίπου πενήντα αντιεξουσιαστών επέδραμε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διέκοψε προσωρινά την εκλογική διαδικασία. 
Οι τυπικές διαδικασίες για την προετοιμασία των εκλογών έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα για σήμερα, με τη ΔΑΠ να διεκδικεί φέτος για 33η συνεχόμενη χρονιά την πανελλαδική πρωτιά.

Για άλλη μία χρονιά, «στον αέρα» είναι οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τις παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τις διπλές κάλπες. 
Για να μπορέσει να συμμετάσχει κάποιος φοιτητής στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή στο τμήμα στο οποίο έχει εγγραφεί τη φοιτητική του ταυτότητα και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα σύμφωνα με τον κανονισμό τους ορίζεται ότι κατά την ημέρα των εκλογών δεν διεξάγονται μαθήματα για να μπορέσουν οι φοιτητές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις φοιτητικές εκλογές 2019
«Η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του ορθολογισμού, των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας, κόντρα στον λαϊκισμό. Και το σύνθημα αυτό της νίκης, θα το δώσουν οι φοιτητές. Καθημερινά διεκδικούμε ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο, απαγκιστρωμένο από ιδεοληψίες του παρελθόντος, όπου όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζονται και να δραστηριοποιούνται ελεύθερα», δηλώνει ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Μένιος Κορομηλάς στο foititikanea.gr. 
«Διεκδικούμε μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και καταθέτουμε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της, χωρίς να μας φοβίζει η η ανομία που επικρατεί. Οι φοιτητές όλης της χώρας προσερχόμενοι στις κάλπες των σχολών τους θα επιβραβεύσουν το όραμα, τις ιδέες και τις δράσεις. Καλή επιτυχία σε όλους!»

Πηγή: protothema.gr

Σε συνέχεια της από διετίας προσπάθειας μας να συμβάλουμε στην ανατροπή στρεβλών καταστάσεων που δρομολογούταν και δρομολογούνται σχετικά για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό μας αλλά και την ολοκληρωμένη πρότασης που υποβάλλαμε πρόσφατα, επανήλθαμε εκ νέου στο αίτημα μας για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μεταξύ άλλων αιτούμαστε να μας δοθεί η δυνατότητα να παραθέσουμε δια ζώσης τις απόψεις και την οπτική μας επί των ζητημάτων που έχουν ανακύψει ενώ παράλληλα δηλώνουμε με σαφήνεια ότι τασσόμαστε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

 

Πλέον η πρωτοβουλία για οριστική λύση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας ανήκει στο Υπουργείο και από το οποίο αναμέναμε απαντήσεις επί των αιτημάτων μας.

 

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ.

Του Συνδέσμου Επιχειρηματιών

Ν. Αιτωλοακαρνανίας  Ε.Ν.Α.

Εκατόν δέκα φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από το τμήμα της Ναυπάκτου θα καθίσουν στο Εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ιανουάριο του 2020.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια 99 φοιτητές του τμήματος της Ναυπάκτου διαμαρτυρήθηκαν ότι συγκεκριμένος καθηγητής δεν ανταποκρινόταν στις διδακτικές του υποχρεώσεις, ότι δηλαδή δεν έκανε μάθημα και απουσίαζε συχνά. Την συμπεριφορά του κατήγγειλαν και στον πρόεδρο του τμήματος, που τότε ήταν ο σημερινός Πρύτανης του ΤΕΙ, Βασίλης Τριανταφύλλου, ο οποίος έθεσε το θέμα στην Γενική Συνέλευση του τμήματος, που με την σειρά της αποφάσισε να το παραπέμψει στον τότε Πρόεδρο του Ιδρύματος. Οι φοιτητές μάλιστα είχαν κάνει και καταλήψεις, ενώ είχαν δημοσιοποιήσει και ανοικτή επιστολή για την συμπεριφορά του καθηγητή.

Ο εν λόγω καθηγητής, αισθάνθηκε θιγμένος και έκανε μήνυση στους φοιτητές και σε όλους τους καθηγητές του τμήματος, πλην του εαυτού του φυσικά, για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, τον Πρόεδρο του τμήματος για παράβαση καθήκοντος, την γραμματέα για πλαστογραφία των πρακτικών, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για χρήση πλαστογράφησης και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, αλλά πήρε αναβολή, λόγω του ότι, δυο από τους κατηγορούμενους δεν είχαν κληθεί. Έτσι οι 110 κατηγορούμενοι θα καθίσουν και πάλι στο Εδώλιο τον Ιανουάριο του επομένου χρόνου. Στο Δικαστήριο του Μεσολογγίου βρέθηκαν και γονείς φοιτητών που αναγκάστηκαν να έρθουν από μακριά, οι οποίοι βγαίνοντας από την αίθουσα εκφράστηκαν αρνητικά για την συμπεριφορά του καθηγητή και για τον τρόπου που αντιμετώπισε την διαμαρτυρία των παιδιών.

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι γενικότερα ο εν λόγω καθηγητής είχε απασχολήσει και στο παρελθόν.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

 

Απειλή φόρου για χιλιάδες φοιτητές αλλά και τους γονείς τους αποτελεί η κατοικία που μισθώνει ο φοιτητής, ο οποίος σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας του.

Στην περίπτωση που ο φοιτητής απέκτησε το 2018 εισόδημα πραγματικό από περιστασιακή απασχόληση ή τεκμαρτό, έχει δηλαδή στο όνομά του ένα αυτοκίνητο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν τόκοι ακόμη και λίγα λεπτά του ευρώ τότε θα πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να δηλώσει ο ίδιος την κατοικία που μισθώνει στον πίνακα 5 των τεκμηρίων ανεξάρτητα αν το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς του και θα χρεωθεί με το τεκμήριο διαβίωσης. Το τεκμαρτό εισόδημα για τις φοιτητικές κατοικίες κυμαίνεται από 1.200 ευρώ – 3.200 ευρώ.

Στο τεκμήριο της κατοικίας θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου αν διαθέτει στο όνομά του. Τα τεκμαρτά εισοδήματα των φοιτητών, θα φορολογηθούν με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους.

Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν το 2018 αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους. Το ποσό των αποδείξεων θα το δηλώσουν στον κωδικό 049 της φετινής φορολογικής τους δήλωσης για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις οι φοιτητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με το πέναλτι φόρου 22%.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σελίδα 1 από 17

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία