Αγγελίες    Επικοινωνία

Tα 50 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα αγροτικά εισοδήματα που «εξαφανίστηκαν» μέσα σε έναν χρόνο από τους τέσσερις μεγαλύτερους –σε όρους αξίας παραγωγής– αγροτικούς νομούς της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές της περιφέρειας η πτώση στα δηλωθέντα εισοδήματα είχε διψήφιο ποσοστό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές δηλώσεις (Ε1) των ετών 2018 και 2017, από τα οποία αναδεικνύονται επίσης και ορισμένες ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά την κατανομή των αγροτικών εισοδημάτων σε γεωγραφικό επίπεδο.

Πύρρειος νίκη για τη Λάρισα

Πιο αναλυτικά, το 2018 (χρήση 2017) τα υψηλότερα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώθηκαν για άλλη μια χρονιά στον Νομό Λάρισας, με το συνολικό ποσό όμως να ανέρχεται σε 98,9 εκατ. ευρώ και να υπολείπεται κατά σχεδόν 17% των αντίστοιχων εισοδημάτων που είχαν δηλωθεί ένα χρόνο πριν (119,1 εκατ. ευρώ).

Στη δεύτερη θέση παρέμεινε ο Νομός Ηρακλείου, με σύνολο δηλωθέντων αγροτικών εισοδημάτων 63,9 εκατ. ευρώ. Εδώ οι απώλειες ήταν ακόμα μεγαλύτερες καθώς την προηγούμενη χρονιά (2017) τα αγροτικά εισοδήματα που είχαν δηλωθεί είχαν ξεπεράσει τα 80,6 εκατ. ευρώ (δηλαδή μείωση 20,8% σε ένα χρόνο).

Αμετάβλητο παρέμεινε το σκηνικό στην τρίτη και την τέταρτη θέση της άτυπης κατάταξης των αγροτικών εισοδημάτων τις οποίες, με μικρή «απόσταση» μεταξύ τους, διατήρησαν οι νομοί Θεσσαλονίκης και Αιτωλοακαρνανίας, με 61,6 και 60,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, αμφότεροι εμφάνισαν το ίδιο ποσοστό μείωσης (-8,8%) σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Αντάλλαξαν θέσεις Πέλλα και Μεσσηνία

Διαφοροποίηση είχαμε στην πέμπτη θέση, με την Πέλλα (53,9 εκατ. ευρώ) να… προσπερνά τη Μεσσηνία (53,3 εκατ. ευρώ), όχι όμως εξαιτίας κάποιας αύξησης στα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα, αλλά γιατί οι δικές της απώλειες (15,6%) ήταν μικρότερες εκείνων που εμφάνισε ο πελοποννησιακός νομός (-18,2%).

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι νομοί Σερρών και Φθιώτιδας, καίτοι «είδαν» τα αγροτικά τους εισοδήματα να υποχωρούν κατά 13% και 8,8% στα 51 εκατ. ευρώ και 50,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, «ανέβηκαν» στην όγδοη και ένατη θέση, αφήνοντας πίσω τους τη Λακωνία, η οποία κατέγραψε πτώση σχεδόν 20% (-19,86%, στα 48,4 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2017.

Από τους 53 συνολικά νομούς της χώρας, οι μεγαλύτερες μειώσεις στα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα καταγράφηκαν στη Δωδεκάνησο (-60,4%) και στην Ηλεία (-22,4).

Αυξήσεις σε έξι νομούς

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπήρξαν και ορισμένοι νομοί, έξι για την ακρίβεια, οι οποίοι, κόντρα… στο ρεύμα, δήλωσαν το 2018 υψηλότερα αγροτικά εισοδήματα σε σχέση με το 2017. Πρόκειται για τους νομούς Χαλκιδικής (9,1% στα 33,2 εκατ. ευρώ), Άρτας (+8,7% στα 18,7 εκατ. ευρώ), Πιερίας (+7,8% στα 39,3 εκατ. ευρώ), Ροδόπης (+3,9% στα 40,9 εκατ. ευρώ), Ρεθύμνου (+0,5% στα 19,1 εκατ. ευρώ) και Σάμου (+23,9% στα 2,7 εκατ. ευρώ).

Όπως έγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ», τα εισοδήματα αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν στην εφορία το 2018 ήταν κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ περισσότεροι από 9 στους 10 φορολογούμενους δήλωσαν λιγότερα από 10.000 ευρώ.

Πηγή: ypaithros.gr

Στον απόηχο της επίσκεψης του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Σπηλιόπουλου, στην Παραχελωίτιδα ζώνη, όπου κατέδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο την τριτοκοσμική κατάσταση του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, ήρθε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να αποκαλύψει την απουσία δράσης της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής στο μεγαλείο της.

Σε δήλωσή του για το θέμα αναφέρει πως: «Είναι απορίας άξιο ότι από την περιοχή σας δεν υπήρξε καμία πρόταση προς ένταξη και προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα του υπουργείου, όπως το μέτρο 4.3.1.».

«Δεν χρειάζεται άλλη μαρτυρία από τη δήλωση του υπουργού της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κατσιφάρα, για να επιβεβαιωθεί η αδιαφορία, η ανικανότητα, η έλλειψη βούλησης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και έχουν αφεθεί στην τύχη τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κ. Σπηλιόπουλος.

Από το γραφείο Τύπου του υποψήφιου Περιφερειάρχη

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή από την Τρίτη 16/04/2019 μέχρι και την Πέμπτη 02/05/2019.
Ολοκληρώθηκε η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης (ένταξη) στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες», σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης καθώς και για κάθε εξατομικευμένη - αναλυτική πληροφορία μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας https://p2.dikaiomata.gr/Organics16, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999,από την Τρίτη 16/04/2019 και ώρα 00:00:01 μέχρι και την Πέμπτη 02/05/2019 και ώρα 23:59:59 στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Μέτρου στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του αιτήματος στήριξης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για κάθε τεχνική υποστήριξη, μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69026-69032.

Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιείται/ούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.»

Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Γ του άρθρου 12 της ΚΥΑ 2848/145689/28-12-2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Πηγή: e-ea.gr

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), πρόκειται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να παραταθεί η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Λόγω αδυναμίας των Περιφερειών να εφαρμόσουν το ν. 4061/12, στο σύνολο των εκτάσεων αναφοράς του και με το κίνδυνο να μείνουν εκτάσεις αναξιοποίητες επειδή έχουν λήξει οι παρατάσεις παραχώρησης από τις οικείες Περιφέρειες, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 141 του ν. 4537/18 (ΦΕΚ Α' 84/15-05-2018), γνωστοποιούμε ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα καλύψει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έως την 31-10 -2019.

Επειδή με τις παρελθούσες παραχωρήσεις παραμένουν αδιάθετες εκτάσεις, η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει πρόσθετη δυνατότητα στον οικείο Περιφερειάρχη να παραχωρεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (που λήγει την 31-10-2019), τις αδιάθετες εκτάσεις σε νέους γεωργούς και επαγγελματίες αγρότες.

Οι Περιφέρειες καλούνται να συνεχίσουν την διαδικασία εφαρμογής του ν. 4061/12 για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων διότι δεν θα δοθεί άλλη αναβολή εφαρμογής του νόμου.

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με το μείζον θέμα των επιδοτήσεων των αγροτών έστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).

Στην επιστολή αυτή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην επιστολή που σας έστειλα εκφράζοντας την αγωνία του ΣΑΣΟΕΕ για τις επιδοτήσεις των αγροτών τη φετινή χρονιά.

Χαίρομαι γιατί η σύντομη απάντησή σας, επιτρέπει αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έναρξη της συλλογής των δηλώσεων, καθώς μας διαβεβαιώνετε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος υπογραφής σύμβασης τεχνικού συμβούλου.

Επιτρέψτε μου όμως κ. Υπουργέ να παρατηρήσω ότι, η αιτιολόγηση της καθυστέρησης από την πλευρά σας σε τίποτα δεν αποσείει την ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου για την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ.

Η αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου ήταν γνωστή, καθώς η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2018, όμως υπήρξε κωλυσιεργία μηνών, παρά τις παραινέσεις όσων έχουν γνώση και εμπειρία στο θέμα αυτό.

Πέρα όμως από τα όποια τεχνικά προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης τεχνικού συμβούλου, οφείλω να σας επισημάνω ότι αγνοείτε συστηματικά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμοφωθεί για το έργο, από τη συντεχνία του «δεν πληρώνω».

Η συντεχνία αυτή, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, παραβιάζει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο κάθε νομιμότητα και προαναγγέλει το μπλοκάρισμα του έργου και την διάλυση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Την ερχόμενη Δευτέρα θα απομένουν 26 εργάσιμες ημέρες έως τη 15η Μαΐου που λήγει η περίοδος συλλογής. Οι συνεταιρισμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και τον κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας μας.

Ούτε η θεσμική μου θέση ως προέδρου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας ,ούτε η διαδρομή μου στο χώρο, μου επιτρέπουν να σιωπώ.

Με κάθε καλή διάθεση και την εμπειρία μου στο χώρο, σας προτρέπω να παρέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε ότι, η πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με τιμή,
Αλέξανδρος Κοντός
Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.»

Ψηφοφορία στην Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τα οποία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Γεωργίας.
Μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς. Ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών και την αποφυγή της πτώχευσης. Διεύρυνση του δικτύου ασφαλείας της αγοράς με την επέκταση της δημόσιας παρέμβασης σε νέους τομείς. Επέκταση του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου, προσθέτοντας πληροφορίες για τη διατροφή στις ετικέτες του κρασιού. Αυτή είναι η πρώτη δέσμη προτάσεων που ενέκρινε χτες η Επιτροπή Γεωργίας για τη βελτίωση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες των γεωργών και των καταναλωτών.
Η πρώτη ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ επικεντρώθηκε στους νέους κανόνες της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) για τα γεωργικά προϊόντα μετά το 2020. Οι τροπολογίες της επιτροπής γεωργίας στον λεγόμενο κανονισμό ΚΟΑ εγκρίθηκαν με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή.
Επέκταση του συστήματος διαχείρισης της προσφοράς και μείωση του όγκου σε όλους τους τομείς
Το ισχύον καθεστώς, το οποίο χορηγεί ενισχύσεις σε γαλακτοπαραγωγούς που παράγουν εθελοντικά λιγότερα σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς, πιστεύουν οι ευρωβουλευτές. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η Επιτροπή πρέπει να επιφορτιστεί με την επιβολή εισφοράς σε όλους τους παραγωγούς που αυξάνουν τις παραδόσεις τους, σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρονικά περιορισμένη ρύθμιση της προσφοράς γεωγραφικά προστατευόμενων τυριών, ζαμπόν και οίνων σε όλα τα άλλα προϊόντα που επωφελούνται από προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη διαχείριση κρίσεων, ευρύτερο δίχτυ ασφαλείας
Για να βελτιωθεί η διαφάνεια της αγοράς και να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταραχές στην αγορά, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου παρατηρητηρίου της ΕΕ για τις γεωργικές αγορές, το οποίο θα επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, της ζάχαρης, του ελαιολάδου, το γάλα και το κρέας. Το παρατηρητήριο πρέπει να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, την προσφορά, τις τιμές, τα κέρδη, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και να εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πρώιμες διαταραχές της αγοράς, λένε.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να διευρύνουν το δίχτυ ασφαλείας στην αγορά επιτρέποντας τη δημόσια παρέμβαση (ένα εργαλείο διαχείρισης της αγοράς που χρησιμοποιείται όταν οι τιμές πέφτουν πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο) για νέα προϊόντα, όπως η λευκή ζάχαρη, το πρόβειο κρέας, το χοίρειο κρέας και το κοτόπουλο.
Κρασί: Παρατεταμένες άδειες φύτευσης, περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες κρασιού
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να παρατείνουν το καθεστώς αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου μέχρι το 2050 και να επιμείνουν ότι οι πληροφορίες για τη διατροφή ή τουλάχιστον οι ενεργειακές αξίες πρέπει να προστεθούν στις ετικέτες των οίνων.
Το κείμενο που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από το Κοινοβούλιο ως σύνολο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου. Η Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και ηγέτες των πολιτικών ομάδων) μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να διαβιβάσει το κείμενο στην ολομέλεια. Διαφορετικά, η νέα Επιτροπή Γεωργίας θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα.

Πηγή: e-maistros.gr

Σελίδα 1 από 114

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία