Αγγελίες    Επικοινωνία

Σε μια ενέργεια έμπρακτης συγγνώμης προς τους δημότες του, για την καθυστέρηση έργων ύδρευσης προχώρησε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της οδού Απόλλωνος στα Τρίκαλα, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τον περασμένο Μάρτιο από τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή.

Ο δήμαρχος επίπληξε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που δε συνεργάστηκαν μεταξύ τους όλο αυτό το διάστημα (ΔΕΥΑΤ και Τεχνικές Υπηρεσίες) και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους επαγγελματίες και κατοίκους της οδού Απόλλωνος, τους οποίους και ενημέρωσε ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα έχουν δωρεάν νερό.

Πηγή: protothema.gr

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/10/2019

Την εµπειρία άλλων αυτοδιοικητικών θέλει να αξιοποιήσει ο νέος δήµαρχος Μεσολογγίου και για το λόγο αυτό κάνει συµµαχίες µε συναδέλφους του.

Με τους δηµάρχους Αθηναίων και Τρικκαίων κ.κ. Μπακογιάννη και Παπαστεργίου τον συνδέουν φιλικές σχέσεις από καιρό και έτσι καλλιεργεί επαφές για την µεταφορά τεχνογνωσίας. Στο συνέδριο λοιπόν που έγινε στα Τρίκαλα µε στόχο την ανάπτυξη πόλεων πιο φιλικών, λειτουργικών, σύγχρονων και...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/10/2019

Πολύ ενδιαφέρον και ουσιώδες ήταν το αναπτυξιακό συνέδριο στα Τρίκαλα για τον µετασχηµατισµό των πόλεων.

Ο δήµαρχος της «έξυπνης» πόλης των Τρικάλων Δηµ. Παπαστεργίου µίλησε για την ανάγκη προώθησης αλλαγών, πριν... µας αλλάξουν και πολύ περισσότερο πριν αλλάξουν τόπο διαµονής και χώρα οι πολίτες. «Πρέπει να ξεφύγουµε από το τρίπτυχο λάµπα, λακκούβα και σκουπίδι. Αφενός γιατί...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η επίσκεψή μας στο Δήμο Τρικκαίων και στην πόλη των Τρικάλων με την ευκαιρία του 3ήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο της πόλης ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ενημέρωση και τον προβληματισμό μας.

Πολλά σημαντικά θέματα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, όπως: 

α) πώς μπορεί μια πόλη να προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών της πόρων π.χ. ιαματικών πόρων, νερού, ενέργειας κ.λ.π. 

β) πόσο σημαντικό είναι σε ένα Δήμο, να προάγεται η διαφάνεια και ο συμμετοχικός σχεδιασμός στη λήψη των αποφάσεων. 

γ) πώς οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται σε μια πόλη και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν χρόνο και οικονομικούς πόρους. Εντυπωσιακή π.χ. είναι η εφαρμογή τηλε-ελέγχου των αντλιοστασίων δικτύων ύδρευσης που λειτουργεί με επιτυχία στο Δήμο Τρικκαίων, όπως και πολλά άλλα εργαλεία που προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες απλουστεύοντας τις διοικητικές διαδικασίες. 

δ) πώς τα πολιτιστικά στοιχεία, οι ιστορίες και τα παραμύθια έγιναν εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης.

ε) πόσο αναγκαίος είναι ένας συνεκτικός και αλληλέγγυος Δήμος, για την αντιμετώπιση όλων των μορφών αστικής φτώχειας, βελτιώνοντας την κοινωνική φροντίδα και μέριμνα.

Τέλος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί με αποτέλεσμα την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ δεν έλειψαν από την ατζέντα και πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη κινητικότητα, τα πάσης φύσεως δίκτυα, τις τηλεπικοινωνίες, τις ενεργειακές κοινότητες και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όλοι σχεδόν οι εισηγητές ανέφεραν χαρακτηριστικά στις ομιλίες τους ότι: Κάθε πόλη οφείλει να χτίσει το δικό της περιεχόμενο και να το χτίζει καθημερινά. Μια πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει κάθε μέρα πολλά δεδομένα. Η επίλυση χρόνιων καθημερινών προβλημάτων δεν επιτυγχάνεται με μια τεχνολογική εφαρμογή. Η τεχνολογία ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην ποσοτικοποίηση γενικά των συμπεριφορών με στόχο την ουσιαστική ανθρώπινη παρέμβασή. Αλλά και η αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών, όπως και ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης μπορούν να βελτιωθούν με τις τεχνολογικές εφαρμογές και έτσι να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα (εξοικονόμηση ενέργειας, ευκολία στη μετακίνηση, οδική ασφάλεια, διαχείριση κυκλοφορίας, ορθή διαχείριση απορριμμάτων κλπ.)

Τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Ουσιαστικά, μια πόλη, αν θέλει να είναι έξυπνη, οφείλει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό, να ξέρει που θέλει να πάει και να κάνει μικρά και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τεχνολογίες υπάρχουν, αν κρίνουμε ότι τις χρειαζόμαστε, τότε τις χρησιμοποιούμε.

Όμως, πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ήταν η επίσκεψή μας στο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας. Εκεί διαπιστώσαμε, πώς μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια συνεργασία μεταξύ 10 Δήμων (με σύνολο 270.000 κατοίκων) και να υπάρξει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Η διαλογή στην πηγή και η διάθεση από πολλούς των οργανικών απορριμμάτων στα αγροκτήματά τους, μειώνει κατά πολύ τις ποσότητες που φτάνουν στο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα ο μέσος όρος απορριμμάτων ανά κάτοικο να ανέρχεται σε 1 κιλό, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 1,5 κιλό. 

Εάν δε, έχετε την αντίληψη ότι σε χώρους, όπου γίνεται η διαχείριση και η ταφή των απορριμμάτων, πάντα μυρίζει απαίσια, μια επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας θα σας πείσει για το αντίθετο. Εξάλλου, στο χώρο αυτό εφαρμόζεται και η τεχνολογία της αντίστροφης ώσμωσης χάρη στην οποία από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων παράγεται νερό τέτοιας ποιότητας που μπορεί να καταναλώνεται για βιομηχανική χρήση ή ακόμα και για άρδευση. Είναι ακόμη εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι 39 εργαζόμενοι δουλεύουν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και ετοιμάζουν τα επόμενα σημαντικά βήματα, που είναι η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Το μοντέλο αυτό συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε περιοχή είναι διαφορετική και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι οφείλουν να διαμορφώσουν το μοντέλο συνεργασίας που τους εξυπηρετεί με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα προς όφελος των δημοτών τους.

Αυτά που κρατάμε από την επίσκεψη στα Τρίκαλα είναι η διάθεση για εξωστρέφεια, η χρήση ανοικτών δεδομένων, η ύπαρξη αισιοδοξίας και η ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ενέργειες δηλαδή που φέρνουν κονδύλια και βελτιώνουν την ζωή των πολιτών. Έτσι, «θα βάλουμε τα δυνατά μας», ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα Μεσολόγγι στο οποίο οι πολίτες θα χαίρονται να ζουν και οι επισκέπτες θα επιζητούν να γνωρίσουν.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επισκέψεις και σε άλλους Δήμους και Κοινότητες της χώρας, ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες και να αποκτήσουμε περισσότερη τεχνογνωσία.

Άντα Χαλαζιά, Σύμβουλος Κοινότητας Μεσολογγίου
Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/09/2019

Το Kapsaliana Village Hotel είναι ένα σύνολο πέτρινων κτισμάτων, ισογείων και διώροφων, χαρακτηριστικών της λαϊκής αρχιτεκτονικής, με στοιχεία της ύστερης Eνετοκρατίας, που κέρδισε επάξια μία θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ιστορικά ξενοδοχεία του κόσμου.

Ο αρχιτέκτων Μύρων Τουπογιάννης, βέρος Κρητικός, ερωτεύτηκε πριν από 25 χρόνια το χωριό Καψαλιανά, τον μοναστηριακό οικισμό του 16ου αιώνα, της μονής Αρκαδίου και οραματίστηκε να ξαναδώσει ζωή στο ιστορικό χωριό. Μετά από μακρές και επίπονες προσπάθειες, το όραμα πήρε τη σημερινή μορφή του... (πάνω φωτό)

 

Δονούσα. Το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά µίας χρήσης

Η Δονούσα γυρίζει σελίδα φέτος και αγκαλιάζει το περιβάλλον λέγοντας όχι στα πλαστικά μίας χρήσης, τα οποία καταργεί...

 

Τρίκαλα. Έτοιµη η παραλία!

Ένα - ένα τα βήματα για να γίνει πράξη το παλιό, κλασικό και μεγάλο αίτημα για «θάλασσα στα Τρίκαλα»...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 26/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 19/09/2019

Kάπου ανάμεσα στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, στο γραφικό ψαροχώρι του Αγρίλη Μεσσηνίας, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, βρίσκεται ένα κάστρο που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από μια άλλη εποχή.

Ίσως και από μια άλλη διάσταση θα έλεγε κανείς, κρίνοντας από το πόσο παράταιρο είναι σε σχέση με το γύρω περιβάλλον του. Ένα κάστρο που θυμίζει παραμύθι και ακριβώς επειδή πρόκειται περί «ονόματος και πράγματος», αναφερόμαστε στο Κάστρο των Παραμυθιών. Πρόκειται για ένα κάστρο τόσο εντυπωσιακό και παραμυθένιο, που αν σας έλεγε κανείς... (πάνω φωτό)

 

Σαντορίνη. Το πρώτο µουσείο στον κόσµο για την Χαµένη Ατλαντίδα

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το LOST ATLANTIS EXPERIENCE MUSEUM, το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας.

 

Τρίκαλα. Ένα σχολείο γεµάτο τέχνη και πίνακες ζωγραφικής

Τα Τρίκαλα έχουν δείξει πολλάκις ότι αποτελούν πηγή καινοτομίας και διαφορετικότητας. Ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα της πόλης αυτής είναι και το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων και συγκεκριμένα ένας άνθρωπος άξιος θαυμασμού, ο κ. Στέργιος Στάμος...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 19/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία