Αγγελίες    Επικοινωνία

Μεγάλο προβάδισμα της τάξης των 13,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της PULSE που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται αισιόδοξη για την πορεία της χώρας και βαθμολογούν θετικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα φορολογικά.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38,5% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 13,5 μονάδων. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5%, το ΜέΡΑ25 με 4% και η Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 1,5%, ενώ άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4,5%. Στο 12% η αδιευκρίνιστη ψήφος. 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45% έναντι 26% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, διαφορά δηλαδή 19 μονάδων. Το 24% απαντάει «κανένας από τους δύο». 

Σε ερώτηση αναφορικά με τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, οι πολίτες εκτιμούν πως οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα φορολογικά (30%), στην ασφάλεια (10%), στις επενδύσεις (8%). Το 20% απαντά πως δεν τα πήγε σε κανέναν τομέα καλά η κυβέρνηση. Το 21% απαντά πως δεν ξέρει. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απάντηση των ερωτώμενων για το Μεταναστευτικό όπου σχεδόν όλοι είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για ένα ζήτημα που αναδεικνύεται σε μείζον για τους Έλληνες.

Το 73% απαντά πως πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, ενώ το 19% απαντά πως δεν πρέπει. 

Επίσης, το 61% εκτιμά πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα, ενώ το 31% προς τη λάθος. 

Ενώπιον εθνικής καταστροφής

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/10/2019

Ενδεικτικά του αναβρασµού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι τα στοιχεία δηµοσκόπησης για το µεταναστευτικό. Οι ερωτώµενοι σε ποσοστό 72% δεν είναι ικανοποιηµένοι από τους χειρισµούς της κυβέρνησης έναντι µόνο 23% που δηλώνει ικανοποιηµένο από την αντιµετώπιση...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου, όπως το κατέγραψε η έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα», βρίσκεται στο 39,5%, αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που είχε στην προεκλογική περίοδο (33,5%). Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ (23%) βρίσκεται στις 16,5 μονάδες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να χάνει μία μονάδα από το ποσοστό που είχε στην πρόθεση ψήφου τον Ιούλιο.

 

Η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους πολίτες σε ποσοστό 63%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ακόμα ψηλότερα καθώς επτά στους δέκα πολίτες (71%) εκτιμούν ότι ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που θέτει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια που η πλειονότητα των πολιτών (56%) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 30% πιστεύει το αντίθετο.

Οι παραπάνω δείκτες δεν αποτυπώνουν μόνο ένα κλίμα αισιοδοξίας ή υψηλών προσδοκιών, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθύτερη διεργασία στην ελληνική κοινωνία, η οποία απομακρύνεται σταδιακά από τις φοβίες και τους περιορισμούς της δεκαετούς κρίσης και αρχίζει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το μέλλον.

 

Αποκαθίσταται η οικονομική εμπιστοσύνη

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από άλλα στοιχεία. Όπως αναφέρει, σήμερα, σε μία εκτενή ανάλυση, η έντυπη έκδοση του Βήματος της Κυριακής,  οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου είναι αυτοί που πιστεύουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και αποτιμούν με θετικό τρόπο την προσωπική τους κατάσταση σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

 

Ο «ανθεκτικός» Αλέξης Τσίπρας

Παρά την εμφανή αλλαγή πολιτικού κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του. Ναι μεν η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητική (62%) – αντίστοιχο ποσοστό είχε και η ΝΔ προτού γίνει κυβέρνηση -, όμως το συνολικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί (51,2%) και κεντροαριστεροί (54,4%).

 

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αντέχουν, η Χρυσή Αυγή εξαϋλώνεται

Από τα υπόλοιπα κόμματα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο έντυπο Βήμα της Κυριακής, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανθεκτικότητα με ποσοστό 6,1%, μολονότι έχει χάσει μία μονάδα από τις μετρήσεις της προεκλογικής περιόδου και αδυνατεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους.

Το ΚΚΕ με ποσοστό 5,8% έχει ανεβεί μία μονάδα από την προεκλογική περίοδο.

Τα δύο μικρότερα κόμματα, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, διατηρούν τις δυνάμεις που κατέγραψαν στις εκλογές με ποσοστό 3,3% και 3,8% αντιστοίχως.

Το πολύ θετικό εύρημα είναι ότι η Χρυσή Αυγή εξαφανίζεται, το ποσοστό της έπεσε στο 1,5% από 4% που της έδιναν οι προεκλογικές μετρήσεις.

 

«Πληγές» το Μακεδονικό και το Μεταναστευτικό

Η έρευνα όμως καταδεικνύει και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Το κυρίαρχο θέμα που συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών είναι το Μεταναστευτικό, με τις αρνητικές γνώμες για την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση να φτάνουν στο 56%.

Ακολουθούν το Μακεδονικό, με το 45% να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση από τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης, και η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 41% αρνητικές γνώμες. Πρόκειται για θέματα που δεν έχουν εύκολη λύση και που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε φάση όξυνσης.

πηγή: tovima.gr

Νέα δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Prorata δείχνει την ψαλίδα να κλείνει.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου, μόλις δηλαδή έξι μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,2% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να φτάνει το 14,8%. 

Προβάδισμα 4,9% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει δημοσκόπηση της Prorata. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,2% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,7% και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,7% ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν δείχνει να αγγίζει σε αυτή τη φάση το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 14,8%, ενώ το 4,8% απαντά πως θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.

Πηγή: ethnos.gr

Ευφορία, αλλά όχι εφησυχασµός

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Ως αποτέλεσµα της καθαρής προεκλογικής εκστρατείας των νέων και ανιδιοτελών ανθρώπων που έχουν στελεχώσει στην συντριπτική πλειοψηφία το ψηφοδέλτιο, αλλά και της καλής εικόνας του Κ. Λύρου στην κοινωνία, αποδίδουν στελέχη της «Δηµιουργικής Ανατροπής» το αποτέλεσµα της έρευνας της Metron Analysis.

Η ευφορία είναι δεδοµένη, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασµός γιατί για να έρθει ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσµα απαιτείται συνδυασµός πολλών παραγόντων.

Σε αρκετούς έκανε εντύπωση το τόσο ευρύ προβάδισµα που έβγαλε το γκάλοπ ενώ για το τελικό αποτέλεσµα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και δύο παράγοντες που δεν µπορούν να µετρήσουν οι δηµοσκοπήσεις: Οι αρκετές µεταδηµοτεύσεις που έχουν γίνει (σύµφωνα µε πληροφορίες είναι 250), αλλά και η στάση των χιλιάδων ψηφοφόρων Ροµά.

Τέλος, υπάρχει και ένα αρκετά µεγάλο πο σοστό ακόµη αναποφάσιστων, που θα έχει ενδιαφέρον να δούµε την στάση τους.

Χ.Ο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η αποτύπωση της κοινής γνώμης όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για τον δήμο Μεσολογγίου, που έγινε από τις 3 έως τις 7 Μαΐου σε δείγμα 600 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΙΧΜΗΣ, ο Κώστας Λύρος, προηγείται στην πρόθεση ψήφου, στις θετικές γνώμες των ερωτηθέντων αλλά και στην αναμέτρηση του δευτέρου γύρου των εκλογών.

Πιο αναλυτικά: Στις δημοτικότητες των πολιτικών προσώπων, το 64% της θετικής γνώμης λαμβάνει ο Κώστας Λύρος, ενώ συγκεντρώνει και ένα ποσοστό της τάξης του 22% αρνητικής γνώμης. Ακολουθεί με διαφορά ο Νίκος Καραπάνος, που παίρνει το 40% της θετικής γνώμης, αλλά συγκεντρώνει ένα ποσοστό 57% αρνητικής, γεγονός που ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια του κόσμου για την παρούσα δημοτική θητεία.

Ο Παντελής Σκαρμούτσος, συγκεντρώνει ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ο Θύμιος Γερολυμάτος, 24% και 20% και ο Τάκης Κοτσόργιος 10% και 21%. Για τους τρεις τελευταίους υπάρχει έλλειμμα της κοινής γνώμης στην αναγνωρισιμότητα, ειδικά για τους κ.κ. Γερολυμάτο και Κοτσόργιο, γεγονός που ερμηνεύει και την αδυναμία έκφρασης γνώμης, θετικής ή αρνητικής και κατά συνέπεια επηρεάζει και την πρόθεση ψήφου.

Στην κατηγορία: Δείκτης δυναμικής. Θετικές γνώμες στο σύνολο της εκφρασμένης γνώμης, ο Κ. Λύρος συγκεντρώνει 74%, ο Π. Σκαρμούτσος 57%, ο Θ. Γερολυμάτος 55%, ο Ν. Καραπάνος 41% και ο Τ. Κοτσόργιος 40%. Σε αυτή την κατηγορία βλέπουμε να προηγείται ο Κ. Λύρος, αφήνοντας αρκετά πίσω τον νυν δήμαρχο με διαφορά 33%. Εδώ φαίνεται ότι η αποδοχή του κ. Καραπάνου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το ποσοστό αυτό δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί όσο και αν επιχειρήσει συσπείρωση.  

 

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Λύρος, συγκεντρώνει ποσοστό 38%, ο Νίκος Καραπάνος, 29%, ο Παντελής Σκαρμούτσος, 12%, ο Θύμιος Γερολυμάτος, 2% και ο Τάκης Κοτσόργιος, 1%. Επιπλέον υπάρχει και ένα ποσοστό 16% ουσιαστικά αναποφάσιστων, με το 6% να απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει, το 8% ότι δεν θα πάει να ψηφίσει και το 2% ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους είναι 9%, που θεωρείται ποσοστό ασφαλείας για τον Κ. Λύρο, αφού το 16% των αναποφάσιστων προφανώς θα κατανεμηθεί σε όλους τους συνδυασμούς, η δε εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι πηγαίνουν με αυτόν που θεωρείται επικρατέστερος.

 

Αναμετρήσεις β΄ γύρου

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει στο β’  γύρο δημιουργήθηκαν ζευγάρια υποψηφίων δημάρχων, προκειμένου οι ερωτηθέντες να επιλέξουν ποιον θα ψήφιζαν.

Το πρώτο ζευγάρι είναι οι, Π. Σκαρμούτσος και Κ. Λύρος, με τον πρώτο να συγκεντρώνει το 23% των ψηφοφόρων και τον δεύτερο το 56%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 21% αναποφάσιστων.

Στο ζευγάρι, Π. Σκαρμούτσος - Ν. Καραπάνος, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 36% και 41% αντίστοιχα, με το 23% να είναι αναποφάσιστοι, ενώ τέλος στο δίδυμο, Κ. Λύρος - Ν. Καραπάνος, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 50% και 31% αντίστοιχα! Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, εκτοξεύεται στο 19%, όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων, που, αν ισχύσει, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να καλύψει την διαφορά.

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 10

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία