Αγγελίες    Επικοινωνία

Μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκαλώντας πολλά προβλήματα, έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την Πολιτική Προστασία.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμμετείχαν οι τρεις Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Όπως τονίστηκε, επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο πενθήμερο με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή μας, έντονη χιονόπτωση και ολικό παγετό, εκτός από τα ορεινά και σε πεδινά και παραλιακά σημεία, με την Πολιτική Προστασία και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητά της και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (εκτός των παραχωρημένων οδικών αρτηριών – Ολυμπία και Ιόνια Οδό).

«Κρατήσαμε ανοικτές τις βασικές οδικές αρτηρίες και ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως Ναυπακτία, Θέρμο, Βάλτος, Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Ερύμανθος κ.α. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες Αρχές, Πυροσβεστική και Αστυνομία, τους οποίους και ευχαριστούμε για την υπερπροσπάθεια» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από όλα τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «δεν κοιτάμε σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, Δήμος ή Περιφέρεια. Δίνουμε λύσεις για τον πολίτη. Αυτό αποτελεί για την Περιφέρεια κανόνα».

Άμεσης προτεραιότητας, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα άμεσα, με χειριστές.

«Η διαρκής μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας πρέπει να σταματήσει τώρα. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της χώρας και των περιφερειών, με χειριστές και όλες τις ειδικότητες» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.

Μάλιστα ζήτησε από τις Υπηρεσίες, τη διερεύνηση άμεσης προμήθειας ειδικών για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων πολυμηχανημάτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, καθώς και επιπλέον προμήθειες αλατιού, σε περίπτωση που απαιτούνται.

Παράλληλα, ανελήφθησαν ήδη πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών, Υπουργείου και ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών, αποκατάστασή τους και ανακούφισης των πληγέντων, ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων που υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές στην παραγωγή τους λόγω των δυσμενών αυτών συνθηκών.

Μάλιστα, ήδη έχει σταλεί επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον πρόεδρο ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, όσο και στον αναπλ. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος καταφθάνει αύριο στην Αχαΐα.

Κατά την σύσκεψη, τέθηκε στο επίκεντρο η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένα πιθανό νέο κύμα κακοκαιρίας το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους διευθυντές και τους εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν μια τεράστια μάχη νυχθημερόν για να διασφαλίσουν τους συμπολίτες μας, που εργάστηκαν με αυταπάρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε όλοι, στο μέλος της οικογένειας μας, της Περιφέρειάς μας, που τραυματίστηκε την ώρα της μεγάλης επιχείρησης. Είμαστε δίπλα του».

Επιπλέον, συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Τέγας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Χρήστος Αναγνωστόπουλος.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με το προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ιδίως του ίδιου του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος λόγω της θητείας του στη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, για τα ζητήματα που παρουσιάζονται στην εκτέλεση της υπηρεσίας τους σε καθημερινή βάση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξωτερική ασφάλεια του σωφρονιστικού καταστήματος που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, καθώς τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η πλήρης προστασία των ίδιων των υπαλλήλων, αλλά και η σωστή φύλαξη του χώρου κράτησης. Μάλιστα έθεσαν προς συζήτηση την εκπόνηση μελέτης για την εξωτερική ασφάλεια του καταστήματος.

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της μη ύπαρξης λεωφορείου για την μεταφορά των εξωτερικών φρουρών από και προς το σωφρονιστικό κατάστημα, κάτι που θεωρείται, όπως τόνισαν επιτακτική ανάγκη, πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι περικοπές στους μισθούς τους είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί πως το μοναδικό λεωφορείο που διαθέτουν οι φυλακές είναι αυτό που είχε διατεθεί, κατά την περίοδο που ήταν Υφυπουργός ο κ. Κατσιφάρας και μεταφέρει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όμως το ωράριο είναι διαφορετικό από αυτό των εξωτερικών φρουρών και έτσι δεν μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, όσον αφορά την εκπόνηση της μελέτης, τόνισε πως παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς δεν μπορεί για λόγους ασφαλείας να δοθεί το σχέδιο των φυλακών ώστε να γίνει η μελέτη, και έτσι θα παρέμβει στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ώστε να πιέσει για προς την υλοποίηση αυτής.

Αναφορικά με την προμήθεια λεωφορείου που ζητήθηκε, τόνισε ο κ. Κατσιφάρας πως θα μεσολαβήσει, μήπως βρεθεί κάποιο όχημα μέσω Τελωνείου ή ΟΔΔΥ.

«Συνεργαστήκαμε μαζί μόλις για 11 μήνες όταν βρισκόμουν στη θέση του Υφυπουργού. Κάθε φορά που συναντιέμαι με τους εργαζόμενους των σωφρονιστικών καταστημάτων, είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μέρα…. Αυτό το χρονικό διάστηκα στις φυλακές της Πάτρας λειτούργησε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τους ενήλικους κρατουμένους, διαθέσαμε το λεωφορείο. Και από αυτή τη θέση όμως, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τα δικαιώματα υπαλλήλων και κρατουμένων, για τα αυτονόητα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Με σημερινή της απόφαση η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού για την βελτίωση ποιότητας νερού υδροδότησης του Αιτωλικού».

Η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την παραπάνω Υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στον τελικό δικαιούχο (ΔΕΥΑ Μεσολογγίου) να ξεκινήσει άμεσα την διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου του έργου.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μετά από αυτή την θετική εξέλιξη, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας Χριστίνα Σταρακά, για τη συνεργασία και συνεννόηση προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότατο και χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων της δημοτικής κοινότητας Αιτωλικού.

Το γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, επισκέφθηκαν σήμερα τα παιδιά της Φιλαρμονικής του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πατρών, όπου υπό την καθοδήγηση της μπαγκέτας του μαέστρου τους, Κωνσταντίνου Κοτσορώνη, έπαιξαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, συνεχάρη τον μαέστρο και τους μουσικούς, καθώς και την υπεύθυνη της Φιλαρμονικής, Ιωάννα Μαρτζάκλη, τονίζοντας ότι η ενορία του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών εκτός από σημαντική κοινωνική δράση, έχει συνεισφορά και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, και ευχήθηκε το 2017 να είναι πραγματικά καλύτερο για όλους τους συμπολίτες μας.

Εκτός του Περιφερειάρχη, παρόντες ήταν και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αναστασία Τογιοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικοτητας, Κώστας Καρπέτας, και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Δημήτρης Καραβίδας.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ στο https://www.youtube.com/watch?v=2vFY-27fjwM

Γιορτινή ατμόσφαιρα σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με ευχές για μία καλή χρονιά και παραδοσιακά κάλαντα, καθώς ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, υποδέχθηκε στο γραφείο του τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, όπου οι χορευτές του Συλλόγου, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, έψαλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και ευχήθηκαν για το νέο έτος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, συνεχάρη τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού για την σημαντική προσφορά τους στη διατήρηση της παράδοσης και ευχήθηκε σε όλους να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι και το 2017, που καταφθάνει σε λίγες ώρες, να είναι ένα έτος ελπίδας και χαμόγελου για τη χώρα, και ιδίως για τη νεολαία μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού παρευρέθησαν η Αντιπρόεδρος, Στέλλα Πανουτσακοπούλου, και η Γενική Γραμματέας, Τζίνα Κακιού, όπου ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τα καλά του λόγια.

Εκτός του Περιφερειάρχη, παρόντες ήταν και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αναστασία Τογιοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικοτητας, Κώστας Καρπέτας, και Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Δημήτρης Δριβίλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, Σάκης Μαυρόγιανης, και η Εκτελεστική Γραμματέας, Διονυσία Μαράτου.

Το χρονικό της Ιόνιας Οδού

Λίγο πριν το τέλος του 2016, με την Ιόνια Οδό να βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή της, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δίνει στη δημοσιότητα το χρονικό του έργου, υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και από πλευράς της Περιφέρειας:

 

Το χρονικό της Ιόνιας Οδού

2007: Εντάχθηκε – ψηφίστηκε στη Βουλή η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα.

2010: Σταμάτησαν τα μεγάλα οδικά έργα της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού και ξεκινά ο «Γολγοθάς» της επανεκκίνησης για το σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου.

2011: Επιβολή μακρόχρονης αναστολής εργασιών.

2012 (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ): Επιστολή παρέμβασης στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων Κώστα Χατζηδάκη, ζητώντας δεσμεύσεις για την πορεία της Ιονίας Οδού και τη μη μείωση του φυσικού αντικειμένου του έργου.

2013 (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ): Παρέμβαση του Περιφερειάρχη στον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν για την υλοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

2013 (ΜΑΡΤΙΟΣ): Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας με κυριότερο θέμα την Ιόνια Οδό.

2013 (12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ): Κυρώθηκε η σύμβαση από τη Βουλή των Ελλήνων για την επανέναρξη της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, μεταξύ αυτών των τμημάτων της Ιονίας Οδού Αντίρριο – Κεφαλόβρυσο, Κουβαράς – Άρτα, Φιλιππιάδα – Ιωάννινα.

2014 (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ): Επίσκεψη στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού του Απ. Κατσιφάρα, του τότε Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, στελεχών της Περιφέρειας, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. Στόχος η πίεση για την ταχύτερη πρόοδο των εργασιών.

2014 (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ): Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ένταξη στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020.

2014 (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ): Επιστολή του Απ. Κατσιφάρα στον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλο για συμπληρωματικές εργασίες στη σύνδεση της Ιονίας Οδού με τον Αστακό, σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

2014 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών που προβλέπει ρητά την ένταξη και την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου.

2015 – 2016: Διαρκείς επισκέψεις στα έργα τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου.

2016 (ΙΟΥΛΙΟΣ): Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε με προτεραιότητα την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της Ιόνιας Οδού.

2016 (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ): Επιθεώρηση των εργασιών ολοκλήρωσης των διδύμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας, του οδικού άξονα «Ιόνια Οδός» στην περιοχή Ριζά Αιτωλοακαρνανίας, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

 

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ήταν, είναι και θα παραμείνει δίπλα στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, παρακολουθώντας την πορεία τους μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Σελίδα 1 από 62

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία