Αγγελίες    Επικοινωνία

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, στην Πινακοθήκη Μεσολογγίου στην Κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Συμβούλιο Κοινότητας.

Υπήρξε απαρτία αφού και τα 11 μέλη του Συμβουλίου παραβρέθηκαν. Η νεοεκλεγής Πρόεδρος, Όλγα Δασκαλή, ξεκίνησε εξηγώντας τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης του Συμβουλίου και, όπως είθισται, όρισε τον αναπληρωτή της, τον σύμβουλο Νικόλαο Σταμάτη του Κωνσταντίνου.

Πρώτες συναντήσεις με αρχές, φορείς, συλλόγους:

Στην συνέχεια η Πρόεδρος ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις πρώτες συναντήσεις της με αρχές, φορείς και συλλόγους της πόλης του Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ, Εργοτάξιο Καθαριότητας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ιερή Μητρόπολη, 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ΕΨΥΠΕΑ). Στις συναντήσεις αυτές έγινε ανάλυση των αναγκών, ακούστηκαν προτάσεις και υπήρξε διαλογική συζήτηση για θέματα καθημερινότητας της πόλης.

Στο σημείο αυτό τέθηκε το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας όλων των σχολείων και η φροντίδα να αποδοθεί άμεσα η 3η δόση των λειτουργικών δαπανών. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για άμεση συνάντηση με την σχολική επιτροπή.

Θέματα Πολιτικής Προστασίας:

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Σύμβουλοι για το τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας, που συγκαλέστηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Μπόκα και κλήθηκαν όλοι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων να παραβρεθούν. Σημαντικό θέμα ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα. Για την Κοινότητα Μεσολογγίου μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσει ο Δήμος Μεσολογγίου στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού και στον ΧΥΤΑ, αφού είναι τα σημεία με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για φωτιά.

Γραφείο Κοινότητας Μεσολογγίου:

Επόμενο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εύρεση Γραφείου για την Κοινότητα του Μεσολογγίου. Προσωρινά χρησιμοποιείται το γραφείο που βρίσκεται εντός της Πινακοθήκης στην κεντρική πλατεία. Δεν μπορεί να είναι όμως μόνιμη λύση αφού είναι εντός μουσειακού χώρου με συγκεκριμένο ωράριο. Για αίθουσα συνεδριάσεων προτάθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιλογή του χώρου έγκειται στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και χρειάζεται μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι το Συμβούλιο Κοινότητας είναι 11μελες. Η αίθουσα συνεδριάσεων εντός της Πινακοθήκης είναι μικρή, τα έπιπλα της είναι ετοιμόρροπα, δεν έχει θέρμανση το χειμώνα και δεν πληροί σε καμία περίπτωση τους κανόνες ασφαλείας για μια δημόσια συνεδρίαση. 

Όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση για τις συνεδριάσεις είναι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την πρώτη συνεδρίαση δεν δόθηκε ο χώρος με την αιτιολογία (από το Γραφείο Δημάρχου) ότι πρέπει να λυθούν θέματα ασφαλείας. Για το γραφείο της Κοινότητας τα μέλη συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν ως λύση την περαιτέρω μίσθωση χώρου εκ μέρους του Δήμου. Επιθυμούν την παραχώρηση ενός χώρου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου. Η Κοινότητα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα του Δήμου μας και η ύπαρξη κατάλληλου χώρου για τις ανάγκες του Δημότη αλλά και την οργάνωση του Συμβουλίου κρίνεται απαραίτητη.

Τουρλίδα - Δυτικός βραχίονας:

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο Κοινότητας είναι η επικινδυνότητα του τσιμεντένιου κράσπεδου στο κομμάτι του αιγιαλού που βρίσκεται μεταξύ φάρων και κυματοθραυστών, στην περιοχή της Τουρλίδας. Το τσιμέντο έχει κοπεί στην μέση λόγω των καιρικών συνθηκών, τμήμα του έχει σπάσει και μερικώς βυθιστεί. Το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Πλήττεται άμεσα η ασφάλεια των πολιτών καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιείται καθημερινά από πληθώρα πολιτών για πρόσβαση στον αιγιαλό. 

Η γραφειοκρατική διαδικασία για την παρέμβαση σε περιοχή αιγιαλού ή χερσαίας ζώνης λιμένα είναι μεγάλη και πολύμηνη, γιατί χρειάζεται η συγκέντρωση πολλών εγγράφων από πολλές Υπηρεσίες. Προτάθηκε να δοθεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Κοινόχρηστοι χώροι-κατάληψη πεζοδρομίων:

Επίσης, το Συμβούλιο Κοινότητας συζήτησε τα φαινόμενα κατάληψης πεζοδρομίων και δημοτικού πρασίνου τα οποία δημιουργούν κακό προηγούμενο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Σε πεζοδρόμιο 1,5 μέτρου δεν επιτρέπεται η εναπόθεση τραπεζοκαθισμάτων. Δημιουργείται επικινδυνότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού οι πεζοί αναγκάζονται να περπατούν στον δρόμο, καθώς και προβλήματα στην στάση του αστικού λεωφορείου. Τίθεται θέμα ασφάλειας στην κυκλοφορία και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρεμποδίζεται η πρόσβαση. Προτάθηκε ο συντονισμός του θέματος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Υπηρεσία Τοπικής Ανάπτυξης.

Γραφείο Υποδοχής Φοιτητών:

Παράλληλα, στα πλαίσια της έναρξης των Τμημάτων Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου, προτάθηκε η λειτουργία Γραφείου Υποδοχής νέων φοιτητών στο Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου. Καθορίστηκε επιτροπή μελών του Συμβουλίου για τις συναντήσεις με Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τους καθηγητές, τη διοίκηση και τον κοσμήτορα της Σχολής. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι η φιλοξενία προς τους φοιτητές θα φανεί με έργα πρόσβασης προς το Πανεπιστήμιο (δρόμος προς το ΤΕΙ), παρέμβαση στα αστικά ΚΤΕΛ για αποκλειστικά δρομολόγια προς το Πανεπιστήμιο (συχνά δρομολόγια) και στα υπεραστικά ΚΤΕΛ (ερχόμενα από Πάτρα κυρίως) να μην αφήνουν καθηγητές ή φοιτητές στην παλιά εθνική, αλλά να φτάνουν στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Κληροδότημα Κυριαζή- 2ο Γυμνάσιο:

Η επόμενη θεματική αφορούσε το πρώην 2ο Γυμνάσιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό κτίριο στον αστικό ιστό της Κοινότητας του Μεσολογγίου και κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας της μη χρήσης του. Η διοίκηση του κληροδοτήματος αποτελείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας (τώρα αντίστοιχο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου ή αναπληρωτή του, του Προέδρου του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και δύο δημοτών Μεσολογγίου, ενός καταγόμενου από την επαρχίας της Ναυπακτίας εκλεγμένων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αναστήλωση του επισύρει μεγάλο κόστος. Προτάθηκε η άμεση ενεργοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου εκ μέρους του Δημάρχου Μεσολογγίου και της Αντιπεριφερειάρχη Αιτ/νιας, με σκοπό την σύνταξη φακέλου για την εξεύρεση κονδυλίων αναστήλωσης-ανακαίνισης, για την περαιτέρω αξιοποίηση του.

Ονομασία Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:

Το ενδέκατο θέμα αφορούσε την ονομασία της πόλης. Με τον Αναγκαστικό Νόμο 645 ΦΕΚ 153/Α/26-04-1937 η πόλη του Μεσολογγίου ανακηρύχθηκε ως : Ιερά Πόλις. Με βάση τους κανόνες γραμματικής η ορθή χρήση του όρου είναι: Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Στην δημοτική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιείται στην γενική: Ιερής Πόλης.

Επίσης η ονομασία της πόλης στα αγγλικά (με βάση του κανόνες γλωσσολογίας και φωνητικής) είναι: Sacred City of Messolonghi. Βρίσκουμε αναφορές ως Sacred Town και την ονομασία με το λανθασμένο: Mesologi. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορείτε να δείτε με μια αναζήτηση στο google, πως είναι η πόλη καταχωρημένη στο google maps. Συζητήθηκε το θέμα και θα γίνει πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ορθή καταχώρηση της ονομασίας στα ελληνικά και στα αγγλικά ώστε να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου για την ορθή χρήση του όρου.

Πρόγραμμα Europe for Citizens:

Επίσης ενημερώθηκε το Συμβούλιο Κοινότητας για την πρόσκληση στο πρόγραμμα Europe for Citizens που έληγε 1η Σεπτεμβρίου 2019. Επειδή, το Βρετανικό Συμβούλιο, με έδρα την Αθήνα, θέλησε να καταθέσει αίτηση στο πρόγραμμα δίνοντας την δυνατότητα σε μια Κοινότητα της χώρας να μπει ως συνεργάτης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου έφερε την πρόταση του προγράμματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, εντός του καλοκαιριού, ώστε ο Δήμος μας, να επωφεληθεί με την συμμετοχή. Το αποτελέσματα για την έγκριση ή μη του προγράμματος ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τεχνικό Πρόγραμμα: 

Τελευταίο θέμα συζήτησης υπήρξε για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Τους επόμενους μήνες ο Δήμος θα προχωρήσει σε ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2019-2024. Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για γειτονιές και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης (Καλλονή, Βίγλα, περιοχή οδού Μάννας, 1ο Δημοτικό, Τουρλίδα, κλπ). Ξεκινήσαμε την συζήτηση και στόχος είναι να έχουμε τελειώσει την καταγραφή των αναγκών από τις γειτονιές μέχρι και την ημερομηνία που θα οριστεί η Επιτροπή Διαβούλευσης.

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας είναι δημόσιες. Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που ήρθαν και συμμετείχαν στην συνεδρίαση. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

Με εκτίμηση,
Όλγα Δασκαλή
Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

Ξεκινάει ορεξάτη

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

Όπως γράφαµε και παραπάνω η Όλγα Δασκαλή έχει πάρει πολύ ζεστά ήδη τον ρόλο της και την Παρασκευή προγραµµατίστηκε το πρώτο συµβούλιο της δηµοτικής κοινότητας.

Εκτός από τις λεπτοµέρειες που πρέπει να αποφασιστούν στην ατζέντα είναι και σηµαντικά θέµατα που αφορούν την πόλη, όπως π.χ. η ορθή χρήση του ονόµατός της στα ελληνικά και αγγλικά, η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, η επικινδυνότητα του...

 Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η µόνη παρουσία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

Απόντων των προέδρων των κοινοτήτων του δήµου µας ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Μεσολογγίου.

Η µόνη παρούσα ήταν η προεδρίνα του Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, η οποία είναι πάντα συνεπής...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις γειτονιάς, πριν τις εκλογές, και με πρόθεση να τις καθιερώσουμε την επόμενη μέρα, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα. Μια από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης μας, η οποία περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο, πολλές κεντρικές οδούς και ιστορικές γειτονιές. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους, να ακούσουμε τα προβλήματα τους αλλά και πως τα ιεραρχούν.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα τους αλλά και για τις αλλαγές που έχουν προκύψει για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, δηλαδή τις δύο κάλπες που πλέον θα υπάρχουν στις Δημοτικές εκλογές. Αναλύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας, εξηγήθηκε η διαδικασία εκλογής και στη συνέχεια, πιάσαμε στυλό, μολύβι, μαρκαδόρο και με οδηγό την εμπειρία του καθενός στην καθημερινότητα συζητήσαμε για τα θέματα που ανακύπτουν σε αυτή την περιοχή και πως μπορούν να λυθούν.

Πρώτο θέμα αναδείχθηκε το ζήτημα της πληθώρας των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν. Ακολούθησε το θέμα της ασύδοτης κυκλοφορίας των οχημάτων στους πεζοδρόμους, το πρόβλημα στάθμευσης πέριξ της εκκλησίας του Άγιου Σπυρίδωνα, η καθαριότητα των κάδων, η οδοποιία, φαινόμενα χρήσης και αγοραπωλησίας παράνομων ουσιών σε δημόσιους χώρους, εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτίρια διατηρητέα ή μη, που τείνουν να καταρρεύσουν. Επίσης καυτηριάσθηκε η απουσία ανακύκλωσης, η έλλειψη φωτισμού σε κάποιες γειτονιές καθώς και οι συχνές αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος.

Εκτός από τα προβλήματα όμως, κουβεντιάσαμε και τις πιθανές λύσεις. Επικρατέστερη άποψη ήταν η προσπάθεια ανεύρεσης πόρων για τη δημιουργία βιώσιμου (και κατάλληλου με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου) καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η μαζική στείρωσή τους ώστε να μειωθεί αισθητά και μεσοπρόθεσμα ο πληθυσμός τους. Παράλληλα ζητήθηκε να υπάρξει επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και να αποχαρακτηριστούν οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας σε πεζοδρόμους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων. Επίσης θεωρήθηκε επιβεβλημένο να υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση. Τέλος επικράτησε η άποψη να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες, να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη γειτονιά τους αλλά και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Υπήρχε μεγάλη προθυμία τόσο για συμμετοχή σε πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όσο και σε προγράμματα ανακύκλωσης. Σημαντική παρατήρηση όλων ήταν, ότι ενώ οι οικογένειες έχουν μπει στη διαδικασία να ξεχωρίζουν τα απορρίμματα σπίτι, φτάνοντας στους κάδους και συνειδητοποιώντας ότι δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση, αποθαρρύνονται τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους.

Συνοψίζοντας, οι συναντήσεις γειτονιάς αποτελούν κομβικό σημείο για να αναπτυχθεί ο διάλογος, να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας μας και να βρούμε τους τρόπους που επιθυμούμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Το Συμβούλιο Κοινότητας είναι αυτό που οφείλει να επικοινωνήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών και να ενεργοποιήσει το βασικό κύτταρο, τη γειτονιά, ώστε να συνεργαστεί για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

"Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"

Συνδυασμός για τις Δημοτικές Εκλογές, Μάιος 2019

Επικεφαλής Κίνησης Όλγα Δασκαλή

Ανεξάρτητος συνδυασµός

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/02/2019

 

Με τίτλο «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» µια οµάδα νέων ανθρώπων ανακοίνωσε την κάθοδό της στις δηµοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος συνδυασµός.

Όπως αναφέρουν µεταξύ άλλων, η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσµός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθµού, εξελίσσεται αποκτώντας καινούριες αρµοδιότητες και ρόλο. Ο νέος νόµος µε στόχο την...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/01/2018

 

«Θέλω να γυρίσω και να μείνω στο Μεσολόγγι, αλλά τι δουλειά θα κάνω;» Αυτή είναι η ερώτηση με την οποία λήγει κάθε συζήτηση μεταξύ γνωστών και φίλων. Το Μεσολόγγι, όπως και κάθε επαρχιακή πόλη της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον πληθυσμό του να μειώνεται αριθμητικά, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του. «Πόλη συνταξιούχων» λένε μερικοί, «πόλη για να ζήσω όταν πάρω την σύνταξη» λένε άλλοι.

Τα προβλήματα γνωστά: νεανική ανεργία και μετανάστευση Ένας τόπος - μνημείο ιστορίας και πολιτισμού, προικισμένος από το φυσικό περιβάλλον - δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων. Το πιο χρήσιμο και συνάμα ζωντανό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης δεν είναι εδώ!

Πώς φτάνουν όμως τα πράγματα σε ένα τέτοιο σημείο; Οι απαντήσεις ποικίλες με τις περισσότερες να συγκλίνουν σε ένα βασικό θέμα που απασχολεί το σύνολο της νεολαίας: παντελής έλλειψη επαγγελματικής αποκατάστασης Αλλά και παντελής έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού

Πώς μπορεί η περιοχή να κρατήσει τους νέους της; Πώς μπορεί να προσελκύσει κόσμο να ζήσει στην πόλη;

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πώς ένας νέος επιλέγει τις σπουδές του ή το επάγγελμά του; Τι ερεθίσματα παίρνει; Πώς αποφασίζει για κάτι που είναι καθοριστικό για την ζωή του;

Οι εκπαιδευτικές δομές που έχουμε στην περιοχή μας (ΤΕΙ Μεσολογγίου, Επαγγελματικό Λύκειο, Γενικά Λύκεια, σχολές ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ) έχουμε αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να καλύψουν τοπικές ανάγκες επαγγελματικής αποκατάστασης;

Το να ζεις και να δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στο Μεσολόγγι αυτή την περίοδο είναι δύσκολο. Έχεις όμως μια ποιότητα ζωής που στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν την βρίσκεις.

Βάζοντας ως στόχο: α) τα ερεθίσματα επαγγελματικού προσανατολισμού, β) την επαφή με την φύση, γ) την συζήτηση γύρω από το θέμα της εργασίας, δ) την μετάδοση γνώσεων από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους, ε) την διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών της περιοχής μας που χάνονται, το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes» για τους επόμενους έξι μήνες διοργανώνει εργαστήρια επαγγελμάτων που χάνονται στην περιοχή του Μεσολογγίου. Προσφέρει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με τις τεχνικές της ναυπηγικής, του ψαρέματος, της υφαντικής και την τέχνη της χαρακτικής.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, να τα βιώσουν και να τα καταγράψουν με σύγχρονα μέσα. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ και στο Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη, τον Μάιο του 2018.

Το ντοκιμαντέρ των μαθητών, τα έργα τους και η καταγραφή της εμπειρίας και των τεχνικών που θα μάθουν, θα δημιουργήσουν μια γωνιά παραδοσιακών επαγγελμάτων - επαγγελματικού προσανατολισμού στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της ΔΙΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι.

Συνεργάτες στην προσπάθεια αυτή είναι: το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου, το Γυμνάσιο Αιτωλικού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Ιστορικό Μουσείο Διέξοδος, το Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, οι εναπομείναντες καραβομαραγκοί της περιοχής, ψαράδες με σταφνοκάρι και κυρίες που γνωρίζουν την τέχνη του αργαλειού.

 

Οι δράσεις θα διεξαχθούν στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και στο Ευηνοχώρι.

Ημερομηνίες δράσεων: Ιανουάριος 2018 - Μάιος 2018

Το πρόγραμμα "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes" είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το έργο επίσης τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Όλγα Δασκαλή, δικηγόρος με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Όλγα ως υπότροφος του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung μέσω του προγράμματος START - Create Cultural Change, βρέθηκε για δύο μήνες στο πολιτιστικό κέντρο Honigfabrik στο Αμβούργο. Εκεί συμμετείχε σε εργαστήρι κατασκευής βάρκας με παιδιά, εμπειρία που της έδωσε πολλές νέες ιδέες και ενθουσιασμό για την υλοποίηση του προγράμματος στο Μεσολόγγι.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια βρίσκονται νέοι άνθρωποι με κέφι και αγάπη για τον τόπο τους. Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα κείμενα είναι ο Γρηγόρης Δουλιώτης, Φιλόλογος και συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος». Ο Γρηγόρης έχει εργασθεί σε διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα και τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Διεξόδου».

Στη φωτογραφία, το βίντεο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθετί ψηφιακό του προγράμματος βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών.

Η ομάδα πλαισιώνεται από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής μας. Η Δέσποινα Κανελλή, δασκάλα της Ε' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου. Οι μαθητές της Δέσποινας θα ψαρέψουν με την τεχνική σταφνoκάρι και θα έρθουν σε επαφή με την ζωή των ψαράδων.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αιτωλικού, θα μάθουν να χαράζουν σε ξύλο και πέτρα και θα διδαχτούν παραδοσιακό αργαλειό. Υπεύθυνες καθηγήτριες η Άνδριαννή Χαλαζιά, διευθύντρια του σχολείου, η Ανθή Ντάλλα, μουσικός και η Άννα Χατζηωάννου καθηγήτρια Αγγλικών.

Πολύτιμος συνεργάτης ο χαράκτης και ζωγράφος Μιχάλης Κότσαρης, ο οποίος θα διδάξει στα παιδιά την τέχνη της χαρακτικής. Η προθυμία και η διάθεση του αποτελούν τον κινητήριο μοχλό των δράσεων στο Αιτωλικό!

Αργαλειό θα διδάξουν οι κυρίες Βάσω Σπίγγου και Νία Σαλονίτη, έμπειρες στην τέχνη της υφαντικής και πολύ πρόθυμες να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά.

Οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου, θα κατασκευάσουν μία παραδοσιακή γαΐτα και θα κινηματογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την τέχνη της ναυπηγικής. Υπεύθυνοι καθηγητές τους για το πρόγραμμα είναι ο Νίκος Σταμάτης, διευθυντής του σχολείου, η Νατάσσα Λιάλιου καθηγήτρια Αγγλικών και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος καθηγητής Πληροφορικής.

Τα παιδιά θα συνεργαστούν με τον καραβομαραγκό Αντρέα Βίλλιο και τον εικαστικό Βαγγέλη Ρόμπολα. Από την πρώτη στιγμή και οι δύο υποστήριξαν ένθερμα το πρόγραμμα και την ιδέα τα νέα παιδιά να κατασκευάσουν μία  γαΐτα με την καθοδήγησή τους.

Οι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει! Παρακολούθησε την πορεία του προγράμματος:
rootsareroutes.org,
facebook.com/rootsareroutesmessolonghi,
instagram.com/rootsareroutes

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων τον Μάιο!  

Η ομάδα του προγράμματος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία