Αγγελίες    Επικοινωνία

Γαστρονοµία και Απολαύσεις. Κατοχιανιά σπανακόπιτα από συνταγή της γιαγιάς

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/04/2016

 

Επιµέλεια: Rodi de Fuca

Μαγειρεύει η: Ιωάννα Καζακη - Λαζαράτου

Μέχρι να ‘ρθουν οι ρετζέτες από τις πολύφημες Κεφαλλονίτικες πίτες που ετοιμάζει η Κα Ιωάννα, θα θέλαμε να προτείνουμε κάτι.

“Τώρα που έρχεται το Πάσχα, μαγιάτικο είναι, καιρός για καλεσμένους και προβολή του γαστρονομικού μας πλούτου, γιατί δεν στέλνουμε εμείς που έχουμε ζήσει και ευφρανθεί τις ανυπέρβλητες τοπικές πίττες μας μια συνταγή με την “οικογενειακή” μας σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, μακαρονόπιτα ή γαλατόπιτα στην σύνταξη της Αιχμής στις επόμενες 15 μέρες;“

Υποσχόμεθα, παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που τρέχουν, ένα μοναδικό τρόπαιο σ’ όποιον στείλει την ποιό αυθεντική αιτωλική συνταγή.

Προς το παρόν και για καλή μας όρεξη παραθέτουμε με οινιαδίτικη περηφάνια την Σπανακόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιά και ευτυχώς κληρονομήσαν τα κορίτσια...

 

Κατοχιανιά σπανακόπιτα από συνταγή της γιαγιάς

(Για µεγάλο ταψί!)

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά σούπας ξύδι και μισή λεμόνι
  • Νερό, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ κιλό φέτα (για τους αλμυρούς ποιο πάνω)
  • ½ κουταλάκι Πιπέρι
  • Αλάτι ψιλό

 

Προετοιμασία και εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε το 1 κιλό αλεύρι σε μπολ και φτιάχνουμε μια γούβα στη μέση. Ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο, 1/3 κουταλάκι γλυκού αλάτι, το ξύδι και το λεμόνι. Πλάθουμε καλά να μη ξεραθεί η ζύμη. Φτιάχνουμε 4 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα και ρίχνουμε κάτω και πάνω αλεύρι να μη κολάσει, και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο μέχρι να γίνει λεπτό στο μέγεθος του ταψιού.

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα δυο φύλα.

 

Για το μείγμα

Βάζουμε το σπανάκι, τον άνηθο ψιλοκομμένα, τη φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο, μια φουχτιά αλεύρι, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα…

Ανοίγουμε ανάλογα άλλα δυο φύλλα και επαναλαμβάνουμε στρώνοντας τα πάνω από το μείγμα. Κόβουμε στο χείλος του ταψιού και διπλώνουμε τους κόθρους του ζυμαριού. (Οινιαδίτικος ιδιωματισμός). Αν φτιάξουμε τη πίτα στη κουζίνα αλείφουμε την επιφάνεια του φύλου με αρκετό λάδι για να ψηθεί από πάνω. Αν την κάνουμε γυριστή στο τζάκι, τα κάρβουνα ή στο γκάζι δεν χρειάζεται. Τότε χρειάζεται η πλαστήρα και το γιαννιώτικο πάλε ποτέ κατευόδιο που ευχόταν “…και στη πόλη κουλουράς”… γιατί το γύρισμα γίνεται με προσγείωση στην οροφή της κεφαλής!

Έτοιμη η πίτα, τρυπάμε με το πιρούνι τρεις τέσσερις φορές να μην φουσκώσει και τοποθετούμε στη θράκα! Μια ώρα.

Μπορεί να πουν ότι κάποιοι βάζουν στο μείγμα 2/3 αυγά. Κι άλλοι ανακατεύουν το σπανάκι με κάποια άλλα άγρια χάρτα του βουνού. Είναι απλές παραλλαγές. Η αυθεντική επέμενε η Γιαγιά, είναι με σπανάκι και δίχως αυγά.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα ή να κατεβάσετε και ηλεκτρονικά την έκδοση ή τις εκδόσεις της εφημερίδας που θέλετε εδώ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία