Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 24/01/2019

 

Αγαπητή ΑΙΧΜΗ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υλοποιούν, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α' και Β΄ βαθμού, έργα εκσυγχρονισμού του δημοτικού οδοφωτισμού με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Παρακαταθήκη του προγράμματος είναι το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, κυρίως για έργα τοπικής ανάπτυξης.

Να επισημάνουμε εδώ ότι το πρόγραμμα, ο οδηγός μελετών, το σχετικό υπόδειγμα μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης, έχουν αναρτηθεί από 19-3-2018 στην κεντρική σελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αμφιβάλουμε αν το έχουν πάρει χαμπάρι οι κ.κ. της Δημοτικής Αρχής! Οι δε διαδικασίες και τα δικαιολογητικά των Δήμων είναι στη διάθεσή τους από τον Φεβρουάριο του 2017!

Στο πρόγραμμα ήδη έχουν ενταχθεί 50 Δήμοι και μέχρι στιγμής 5 δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκατάστασης ενεργειακών φωτιστικών (Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Έδεσσα, Αλεξανδρούπολη, Θερμαϊκού, Θάσος) με κόστος επένδυσης 10,5 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη; Μείωση εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 15.500 τόνους ετησίως, εξοικονόμηση 15.600.000 kW ετησίως και ετήσιο οικονομικό όφελος, μόνο από το ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 900.000 ευρώ! Το δε λειτουργικό κόστος μηδενίζεται για 10 χρόνια γιατί την καλή λειτουργία της εγκατάστασης έχει πλέον ο ανάδοχος.

Μετά από όσα ανωτέρω περιγράψαμε, προκύπτουν αβίαστα τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γνωρίζει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου το εν λόγω πρόγραμμα; Εάν ναι, τι έχει κάνει; Εάν όχι, τι προτίθεται να κάνει σε ενδεχόμενη επικαιροποίησή του;
  2. Έχουν καταγραφεί με σοβαρό και επιστημονικό τρόπο οι ανάγκες του δημοτικού οδοφωτισμού;
  3. Έχει αναλυθεί το κόστος και η επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα του Δήμου και τι οφέλη θα υπάρξουν εάν ο Δήμος είχε ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, κυρίως ως προς την φιλοσοφία και την εφαρμογή των ανταποδοτικών τελών;
  4. Με δεδομένο ότι επίκειται νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αρχικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που ενδέχεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, υπάρχει αντίστοιχη ετοιμότητα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής;

Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, έχουμε αφεθεί στα μεγάλα και «σπουδαία» – των οποίων η υποκρισία και η προεκλογική "παπάτζα" - δεν έχει προηγούμενο. Με τόσο πεζά πράγματα θα ασχολούμαστε; Αντί να ξοδεύετε λοιπόν χιλιάδες ευρώ από το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο κατ’ έτος για το δημοτικό φωτισμό, σας προτρέπουμε να ασχοληθείτε σοβαρά με την ενεργειακή αποδοτικότητα - αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις του δημοτικού οδοφωτισμού. Αν και κάποια στιγμή γίνει εκτίμηση των όσων χρημάτων άσκοπα έχετε διαθέσει, πιθανότατα ο Δήμος να έχει "φωτίσει" από την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου μέχρι την Εγνατία Οδό! Για να δούμε λοιπόν τι θα πράξετε...

 

Υ.Γ. Με βεβαιότητα επισημαίνουμε ότι και αυτή η ευκαιρία χάθηκε, καθότι: α) ούτε σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ελήφθη για υποβολή αιτήματος προς Τ.Π.Δ., β) ούτε συναίνεση από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και γ) ούτε δάνειο συνομολογήθηκε μέχρι το τέλος του 2018. Οπότε για μια ακόμη φορά, ουραγοί.

Πάνος Παπαδόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Και επισήμως πτώχευσε ο Δήμος Σαλαμίνας, ο πρώτος δήμος της χώρας για τον οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/2015.

Ο δήμος είχε χρέη πάνω 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αδυνατεί να εισπράξει και τα οφειλόμενα από τους δημότες. Υστερα από διακανονισμό με τους προμηθευτές, τα χρωστούμενα για το 2016 μειώθηκαν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πάλι ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τμήμα του ποσού, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος δήμος και στο παρελθόν είχε λάβει επιχορήγηση από το κράτος για χρέη, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αυξήσει και πάλι το έλλειμμα.

Ερωτήματα, πάντως, γεννιούνται κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια κονδύλια το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει χρήματα για αποπληρωμή χρεών δήμων. Γιατί, βέβαια, ο Δήμος Σαλαμίνας είναι μόλις ο πρώτος από μια σειρά δήμων, περίπου 20, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2016.

Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον ο δήμος μπει σε πρόγραμμα, η δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου τονίζει ότι «είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο και, όταν σου δίνουν χρήματα, φυσικά πρέπει να υπάρχει έλεγχος». Ομως η ίδια αντιμετωπίζει τη ρύθμιση θετικά διότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο δήμος. «Είναι ένα καλό βήμα γιατί επιτέλους θα έχουμε προϋπολογισμό και θα μπορέσουμε να αγοράσουμε λάμπες και λάστιχα για τα αυτοκίνητα του δήμου».


Πηγή: kathimerini.gr

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τα στελέχη του αυτόνομου χρηματοπιστωτικού Οργανισμού είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η στενότερη και διαρκής συνεργασία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που αυτή έχει.

Επιπλέον, συζητήθηκαν αναπτυξιακά ζητήματα καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και οι τρόποι για την αφομοίωση του πακέτου Γιούνκερ στην ελληνική οικονομία.

«Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των οργανισμών και φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για βιώσιμη ανάπτυξη, όμως πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να συμβάλλουμε στην άρση του αδιεξόδου που έχει περιέλθει η οικονομία τόσο εθνικά όσο και τοπικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του κ. Κατσιφάρα, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, ο Διευθυντής Δανείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ταμείου Γιώργος Κουλτούκης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δανείων Τοπ. Αυτοδιοίκησης του Ταμείου Βασίλης Πέτσας, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου και ο συνεργάτης Οικονομικών του Περιφερειάρχη Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος.

Γράφει η Αναστασία Μήλιου Δικηγόρος Παρ’Εφεταίς*

 

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εκτός από ευνοϊκούς όρους σχετικά με τα δάνεια διέθετε και ένα ειδικό καθεστώς αποπληρωμής τους, διαφορετικό από εκείνο των τραπεζικών ιδρυμάτων, νομοθετικά κατοχυρωμένο με τους ν. 2214/1994 και 3867/2010 που επέτρεπε στο ΤΠΔ να εισπράττει την δόση του δανείου ακόμα κι απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας του δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό επετύγχανε την άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης χωρίς να εξαρτάται από το αν ο δανειολήπτης διέθετε ή όχι το σχετικό ποσό.

Αρχικώς το ΤΠΔ επικαλούμενο το ειδικό καθεστώς αποπληρωμής των δανείων του που έχει ειδικώς νομοθετηθεί, προέβαλε ενστάσεις ως προς την εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 3869/10.

Η νομολογία όμως πλέον είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό δεχόμενη ότι οι διατάξεις του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αν και είναι γενικότερες σε σχέση με αυτές του άρθρου 62 του ν.2214/1994 και του άρθρου 25 του ν. 3867/2010, κατήργησαν σιωπηρά κάθε άλλη προηγούμενη διάταξη, που ρυθμίζει τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων, τα οποία δεν εξυπηρετούνται κανονικά, καθόσον με τις διατάξεις του ν.3869/2010 σκοπείται η ελάφρυνση των δανειοληπτών από την υπερχρέωση μέσω της λήψης παντός είδους δανείων και η αποκατάσταση της παραγωγικής τους δυνατότητας, η οποία υποσκάπτεται από το βάρος των χρεών τους, έτσι ώστε η αποδυνάμωση των (ενοχικών) δικαιωμάτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (και όχι η κατάργησή τους καθόσον με τις ρυθμίσεις του ν.3869/2010 τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ικανοποιηθούν συμμέτρως ή προνομιακώς στην περίπτωση, που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές "του οφειλέτη) να επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, ενώ η προνομιακή μεταχείριση των ανωτέρω πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι των υπολοίπων πιστωτών (ανωνύμων τραπεζικών εταιριών) με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις νόμου δεν είναι ανεκτή δικαιοπολιτικά, διότι ο νομοθέτης με το νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα θέλησε να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του οι χρηματικές οφειλές από δάνεια προς όλους τους πιστωτές (ιδιώτες και μη), επιπρόσθετα δε, στην περίπτωση, που ήθελε να εξαιρέσει του νόμου αυτού τις οφειλές προς το ανωτέρω πιστωτικό ίδρυμα που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, θα το είχε πράξει ρητώς, όπως στην περίπτωση των οφειλών από τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (άρθρο 1 παρ. 2 περ.β΄ ν.3869/2010) , οι οποίες, όπως και οι λοιπές οφειλές της ίδιας ως άνω διάταξης (εξαιρούμενες της ρύθμισης χρεών και απαλλαγής), προέρχονται από την άσκηση δημόσιας εξουσίας ή από σχέσεις δημοσίου δικαίου, περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες το φυσικό πρόσωπο έχει την ιδιότητα του διοικουμένου, (οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τον OTA, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης) και όχι του ιδιώτη- αντισυμβαλλόμενου (πιστούχου) κατά το άρθρο 361 ΑΚ, ενώ η ίδια ως άνω διάταξη νόμου δεν διαλαμβάνει τίποτε για οφειλές από δάνεια, που χορήγησαν ν.π.δ.δ., όπως είναι εν προκειμένω το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με το ανωτέρω σκεπτικό τα δικαστήρια σε σχετικές περιπτώσεις κρίνουν ότι το ποσά, που καταβάλλονται μηνιαίως προς το εν λόγω ν.π.δ.δ-, , πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαθέσιμο εισόδημα του αιτούντος για την ικανοποίηση όλων των αναφερομένων στις αιτήσεις πιστωτών των δανειοληπτών με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ανωτέρω νόμου και να μην εξαιρούνται.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡ. ΜΗΛΙΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210-6400282, 6945-028153 e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
fb: Αναστασία Μήλιου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία