Αγγελίες    Επικοινωνία

«Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπαν»

(Μενέλαος Λουντέμης)

Αμέτρητα Ψέματα, ελάχιστες Αλήθειες και κάμποσα Παραμύθια προς ιθαγενείς, για την καταστροφική επένδυση μέσα στον υγροβιότοπο

H αρχική σκέψη για απάντηση με ένα ενιαίο κείμενο, γρήγορα έδωσε τη θέση της στην απάντηση πρόταση προς πρόταση.

Ο ορυμαγδός των ψεμάτων, που με κυνικό τρόπο διατυπώνει η συγκεκριμένη επενδυτική πολυμετοχική εταιρεία, για να προστατέψει και τελικά να επιβάλει το «χρυσωρυχείο των με κρατικές επιδοτήσεις εξασφαλισμένων μελλοντικών της κερδών», εις βάρος του τόπου μας, του παρόντος και κυρίως του μέλλοντός του, με οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου απάντησης, σαν αποτελεσματικότερου τρόπου της αποκάλυψης των απόλυτης αναξιοπιστίας τους.

Ο αναγνώστης, παρότι το κείμενο φαίνεται μεγάλο, θα μπορέσει, ελπίζω, να αντιληφθεί το μέγεθος της κυνικότητάς τους, μια και θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τα λεγόμενά τους στη συνέντευξη και την τεράστια απόσταση από τις αλήθειες, που προσπαθούν μάταια, να αποκρύψουν.

Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αυτής της πράξης μου και των πιθανών συνεπειών, που αυτή συνεπάγεται.

Μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (η καταστροφική αυτή επένδυση εκτιμάται στο ύψος των 8 εκατομμυρίων ευρώ), που δεν ορρωδούν προ ουδενός μπροστά στο χρώμα του χρήματος, δεν είναι μικρή υπόθεση.

Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, στο μέτρο των δυνάμεών μου, απλός κάτοικος μιας πόλης και μιας περιοχής την οποία αγαπώ και νοιάζομαι.

Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: εξ αιτίας της προκλητικής αδιαφορίας, ή της εγκληματικής σιωπής ή και συνενοχής (ηθελημένης ή μη), σχεδόν όλων (ελάχιστες οι τιμητικές εξαιρέσεις) των επίσημων (αιρετών και μη) φορέων της πόλης, στο έγκλημα. Όλων δηλαδή εκείνων που υποκριτικά και με κάθε ευκαιρία μιλούν στο όνομά της, ταυτίζονται μαζί της, όχι τελικά για να δώσουν, αλλά για να αρπάξουν κάτι, απ΄ότι έχει απομείνει, από την αίγλη της ιστορίας, του πολιτισμού και της θεϊκής της φύσης.

Η παρέμβασή μου, είναι μία κραυγή αγωνίας, όχι μόνο δική μου θέλω να ελπίζω, για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, για την ανατροπή μιας κυρίαρχης ιεράρχησης αξιών, που υπονομεύει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξής

Πιστεύω, τέλος , ότι αυτό το κείμενο, παρότι φέρει μόνο την υπογραφή μου, εκφράζει και όλη εκείνη την ομάδα ανθρώπων, νέων, κυρίως, συμπολιτών μου, που αυτή τη στιγμή , με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τον τόπο αυτό, δουλεύουν και συνεργαζόμαστε με ένα κοινό στόχο: την ακύρωση αυτού του καταστροφικού έργου, την αποτροπή ενός ακόμη εγκλήματος κατά της περιοχής μας, κατά των ζωών μας!

Καλή ανάγνωση και εύχομαι το κείμενο αυτό να αποτελέσει αφορμή για να τεθεί αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα σε γνώση της τοπικής κοινωνίας, να αποτελέσει τον σπινθήρα για μία γενικευμένη αντίδραση του κόσμου της περιοχής μας απέναντι σε μία χούφτα κυνικών «επενδυτών», που στον βωμό των κρατικά επιδοτούμενων κερδών τους, δεν διστάζουν να θυσιάσουν εμάς και τον τόπο μας!

Εύχομαι να αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, ότι μόνο οι ενεργοί πολίτες, με την συμμετοχή τους στα κοινά, με τη γνώση και τη δράση τους στην υπηρεσία των συλλογικών μας συμφερόντων, μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας των πραγματικών αξιών της ζωής σε αυτόν τον τόπο!

Μόνο εμείς, οι ενεργοί πολίτες, μπορούμε να ακυρώσουμε την καταστροφική «επένδυση», που θα υπονομεύσει ότι πιο πολύτιμο η φύση, ως «θείο» δώρο, μας έχει χαρίσει: τον σπάνιο και ζωογόνο υδροβιότοπο των λιμνοθαλασσών μας!

Δεν είμαι, και πιστεύω δεν είμαστε, γενικώς και αορίστως κατά της ανάπτυξης της περιοχής μας.

 • Είμαι, είμαστε, εναντίον κάθε είδους «ανάπτυξης», που στο κέντρο της υπάρχει αποκλειστικά το κέρδος του επενδυτή και στην περιφέρεια της η οικονομική, κοινωνική, φυσική και πολιτισμική καταστροφή.
 • Είμαι, είμαστε υπέρ εκείνης της ανάπτυξης, που στο κέντρο της υπάρχει μόνο ο άνθρωπος (σαν μέρος της φύσης) και το συλλογικό του συμφέρον.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ RAMSAR

Ακολουθεί η πρώτη συνέντευξη του εκπροσώπου της εταιρείας και ο σχολιασμός αυτής πρόταση προς πρόταση!!!

 1. Πως ξεκινήσατε να κάνετε αυτή την επένδυση στο Ευηνοχώρι;

►Τον Απρίλιο του 2012 καταρτίστηκε πλήρως η νομική διαδικασία για αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο. Βιομάζα είναι ένας ορισμός που περιγράφει τα διάφορα είδη που προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες ή διεργασίες, δηλαδή υπολείμματα κλαδέματος, κλαδιά και γενικά φυτική βιομάζα, ο ελαιοπυρήνας, τα ρευστά δηλαδή τα φυτικά έλαια, επίσης το μέρος των σκουπιδιών που δεν έχει παρουσία χημικών ή πλαστικών, οτιδήποτε χαρακτηρίζεται βιοαποδομήσιμο.

Το βιοαέριο είναι το αέριο που παράγεται από την αναερόβια χώνευση από κτηνοτροφικά λύματα δηλαδή ακαθαρσίες ζώων. Με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης κομποστοποίηση κλπ., συλλέγεται το παράγωγο δηλαδή το μεθάνιο που παράγεται και αυτό οδηγείται σε καυστήρες παράγει θερμότητα η οποία παράγει κίνηση και κατ΄ επέκταση ενέργεια.

Υπεκφυγή!!!

Δεν απαντάει στην ουσία του ερωτήματος, δηλαδή τον λόγο της επιλογής της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής, στο Ευηνoχώρι, (προστατευόμενη περιοχή ΠΠ2 της συνθήκης RAMSAR) για την πραγματοποίηση της καταστροφικής επένδυσης.

α)Γενικολογώντας περί βιομάζας θέλει να αφήσει να αιωρείται στη σκέψη του αναγνώστη μία αόριστη σύνδεση αυτής της υπό κατασκευή μονάδας με τα αγροτικά απόβλητα της περιοχής!

β)Το γιατί δεν απαντάει την ουσία της ερώτησης «γιατί στη θέση αυτή;», είναι επειδή, στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος αυτής της καταστροφικής επιλογής είναι ότι εκεί βρέθηκαν τα «κατάλληλα»(φθηνά) οικόπεδα για την επένδυση ή γιατί πιθανόν τα οικόπεδα έχουν αποτελέσει την κεφαλαιακή εισφορά των ιδιοκτητών τους για την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στο πολυμετοχικό σχήμα της καταστροφικής επένδυσης. Όμως αυτή η απάντηση δεν πρέπει να την αποκαλύψουν γιατί «καίει» !!! (το γιατί επιτρέψτε μου να μην το αποκαλύψω ακόμη!)

 1. Εσείς τι μονάδα παραγωγής ενέργειας ξεκινήσατε να κάνετε;

Ξεκινήσαμε να κάνουμε μονάδα από αεριοποίηση βιομάζας κυρίως από ελαιοπυρήνα κατά 80-85% και το υπόλοιπο από υπολείμματα καλλιεργειών από την ευρύτερη περιοχή.

Αλήθεια!

 1. Παρόμοια τέτοια μονάδα υπάρχει στην Ελλάδα;

►Όχι δεν υπάρχει τέτοια στην Ελλάδα. Αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε είναι κυρίως αεριοποίηση διφασικού ελαιοπυρήνα.

Αλήθεια!

Παρόλα αυτά, πήραν το “επιχειρηματικό ρίσκο” να προχωρήσουν, μέσα σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον, μία επικίνδυνη για το περιβάλλον αυτό επένδυση, αλλά και υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, μια και ελάχιστες τέτοιες μονάδες είναι βιώσιμες!!! (επιχειρηματική αφέλεια ή κυνικότητα;…Όχι!!! Απ΄ότι αποδεικνύεται πλέον, απλά δεν είχαν ποτέ σκοπό να την πραγματοποιήσουν - αθάνατη ελληνική κουτοπονηριά!!!)

►Να σας πω όμως ότι, όταν αιτούμαστε για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, ο αρμόδιος φορέας που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εξετάζει ποια θα είναι η βιομάζα.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, ορίζει σαφώς, μεταξύ πολλών άλλων, ότι, στην κατάθεση του φακέλου της σχετικής αίτησης θα πρέπει να γίνεται «περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και της λειτουργίας του σταθμού, με σαφή αναφορά στη χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη» και όχι γενικά σε βιομάζα!

Επίσης η εταιρεία τους, σπασμένη σε 4 μικρότερες, πληρούσαν το κριτήριο της απαλλαγής από την άδεια παραγωγής (κάτω από 1MW η κάθε μία) Έτσι δεν είχαν υποχρέωση κατάθεσης αίτησης για άδεια παραγωγής. Μαζί όμως με την αποφυγή της άδειας παραγωγής, απέφυγαν και κάτι εξίσου σημαντικό: Υποχρεωτική από τον νόμο κατάθεση ολοκληρωμένου και απόλυτα δεσμευτικού επιχειρηματικού σχεδίου!!!

Αυτό που πράγματι κατέθεσαν ήταν η αίτηση για τη διατύπωση ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ στον ΔΕΔΔΗΕ)

Όταν εγκρίθηκε η αίτηση που κάναμε τότε ξεκινήσαμε τη Μελέτη Εφαρμογής

Ψέμα!!!

Την πλήρη μελέτη του έργου, υποχρεωτικά, την είχαν κάνει αρκετά πριν (και είναι απόλυτα λογικό!).

Όχι μόνο γιατί δεν προχωράει κανείς σε μία σοβαρή επένδυση τέτοιου μεγέθους (αρχικού προϋπολογισμού 8,00 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, κατά τους ισχυρισμούς αυτών), χωρίς να έχει μελετήσει τα πάντα, αλλά και για τον λόγο ότι ο αρμόδιος διαχειριστής (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με την κατάθεση της αίτησης για την χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, απαιτεί μία ολόκληρη σειρά δικαιολογητικών και στοιχείων που αφορούν και καταγράφουν την ουσία όλης της επενδυτικής πρότασης!

►Μετά κάναμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει μόνο την έγκριση ότι το δίκτυο μπορεί να απορροφήσει αυτό που θα παράγουμε. Το αν μπορεί κάποιος να κάνει αυτή τη διεργασία πρέπει να απευθυνθεί στις άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο τελικός αποδέκτης που θα αγοράζει την ενέργεια που θα παράγεται.

Ψέμα!!!

Η προετοιμασία και η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ξεκινάει συγχρόνως με την κατάθεση της αίτησης χορήγησης μη δεσμευτικής ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, καθότι η απόκτηση της τελικής ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ από τον ΔΕΔΔΗΕ, προϋποθέτει την εξασφάλιση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) από τον αρμόδιο φορέα (εδώ από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση)!!!

►Η διαδικασία αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων για την βιομάζα ήταν δαιδαλώδης.

Ψέμα!!!

Η διαδικασία «αδειοδότησης» περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) δεν είναι δαιδαλώδης, αλλά εκ των προτέρων ξεκάθαρη ως προς τα βήματα, απόλυτα δικαιολογημένη, όπως επίσης και χρονικά προσδιορισμένη.

Απεναντίας, σε αρκετά σημεία είναι σκανδαλωδώς βιαστική, προς όφελος του εκάστοτε «επενδυτή»και εις βάρος της δυνατότητας ουσιαστικής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, μιας και περιορίζει χρονικά πολύ τις δυνατότητες αυτές και κατά συνέπεια την έγκαιρη αντίδραση αυτής!!!

►Κινηθήκαμε εντός των προβλεπόμενων και πήραμε τις αρχικές εγκρίσεις,

Μισή Αλήθεια!

Η Έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) έγινε για σας τάχιστα, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 5 μηνών!!!

Στην όλη διαδικασία, η οποία και ελέγχεται αυτή τη στιγμή ως προς την εγκυρότητά της, περίεργες συμπτώσεις ή παραλήψεις, απέσπασαν το θέμα της έγκρισης από την αρμοδιότητα της αιρετής περιφέρειας και το έστειλαν κατ΄ευθείαν στην δικαιοδοσία της αποκεντρωμένης!

Και εκεί οι περίεργες παραλείψεις (και αυτές ελέγχονται για την εγκυρότητά τους) συνεχίστηκαν, εξασφαλίζοντας σε χρόνο ρεκόρ την αδειοδότηση, παρότι οι υποβληθείσες μελέτες πάσχουν προκλητικά, για όποιον, με κανονιστικά και επιστημονικά κριτήρια τις εξετάσει διεξοδικά!!!

►…αλλά όταν τελικά βάλαμε κάτω τη μελέτη εφαρμογής, όχι ως επιστημονική προσέγγιση αλλά ως πραγματική προσέγγιση, αφού επιστημονικά ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και γι΄ αυτό το λόγο εγκρίθηκε κιόλας.

Απίστευτο παραμύθι για ιθαγενείς!!!

Οι επενδυτές θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι,

α) χρηματοδότησαν κοστοβόρες μελέτες, για μία επένδυση που οι ίδιοι εκ των προτέρων είχαν αποφασίσει ή έστω από κάποιους συμβούλους είχαν πεισθεί.

β) προχώρησαν στην κατάθεση των σχετικών μελετών,

γ) έφθασαν στο σημείο να εξασφαλίσουν ακόμη και την έγκριση των περιβαλλοντικών της όρων (ΕΠΟ),

και μετά (!!!) ξαφνικά ανακάλυψαν ότι, κάτι δεν πάει καλά με «την πραγματική προσέγγιση» της επένδυσης (sic)!!!

Μνημείο επιχειρηματικής αφέλειας και ανικανότητας ή τελικά προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνη μας;;;

 1. Ωστόσο επειδή υπάρχει και αεριοποίηση στη μελέτη θα μπορούσε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού να μην εγκριθεί…

►Στην πρώτη μελέτη ναι υπήρχε αυτό…

Αλήθεια!

 1. Ήταν απαγορευτική η αεριοποίηση;

►Όχι ακριβώς.

Απίστευτη Ανοησία!!!

Έχουν πάρει ήδη την έγκριση της περιβαλλοντικής τους μελέτης (ΕΠΟ) από την αποκεντρωμένη περιφέρεια και την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, αφήνοντας να αιωρούνται αμφιβολίες για την ορθότητα της εγκριτικής της απόφασης; (!!!). Τι σημαίνει άραγε η έκφραση «όχι ακριβώς;;;

 1. Δηλαδή σκεφτήκατε να κάνετε τροποποίηση γι’ αυτό το λόγο;

►Οι επιστήμονες μας είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ψέμα!!!

Κανείς επιστήμονας δεν τους είπε και ούτε θα μπορούσε να τους είχε πει κάτι. Απλά προχώρησαν στην υλοποίηση βήμα προς βήμα του πραγματικού τους σχεδίου, το οποίο και σήμερα την υλοποίηση εφαρμόζουν!

►Άλλωστε και η μελέτη του «Δημόκριτου» έδειξε ότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι 18 φορές πιο χαμηλά από το επιτρεπόμενο όριο.

ΑπίστευτοΨέμα!!!

Δεν υπάρχει καμία μελέτη του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ». Ακόμη χειρότερα, ίσως και να θέλουν να υπονοήσουν ότι, το ερευνητικό κέντρο έκανε γι΄αυτούς κάποια εξειδικευμένη μελέτη!!!

Χρησιμοποιούν προκλητικά, και δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι, το όνομα ενός σοβαρού ερευνητικού ιδρύματος για να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις σοβαρότητας και επιστημονικής εγκυρότητας των λόγων και των έργων τους.

Επικαλούνται, πολλοί από αυτούς, αόριστα δεδομένα κάποιων ερευνητικών εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών, τα ταυτίζουν με ονόματα αναγνωρισμένων πανεπιστημίων (πχ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτών, που αφορούν ελάχιστα έως καθόλου τη συγκεκριμένη επενδυτική τους πρόταση, αποσπασματικά και με αντιεπιστημονικό τρόπο, για να καλύψουν με ένα πέπλο επιστημονικής σοβαρότητας, τις βεβαιώσεις τους περί απόλυτης φιλικότητας των επενδύσεών τους με το τόσο ευαίσθητο περιβάλλον προστατευόμενων από διεθνείς συνθήκες περιοχές (RAMSAR)!!!

►Ο λόγος που κάναμε την πρώτη τροποποίηση ήταν ότι με την πρώτη διαδικασία ο διφασικός ελαιοπυρήνας εμπεριέχει 70% υγρασία. Άρα για να μπορέσουμε να έχουμε τους 80.000 τόνους που χρειάζονται περίπου οι μονάδες το χρόνο ξηρού ελαιοπυρήνα θα έπρεπε να διαχειριστούμε περίπου 300.000 τόνους πρωτογενούς διφασικού ελαιοπυρήνα. Αυτό σήμαινε 220.000 τόνους υγρά απόβλητα τα οποία θα πήγαιναν στο αρδευτικό δίκτυο, καθαρά βέβαια αφού θα περνούσαν πρώτα από βιολογικό καθαρισμό και καθ’ όλα νόμιμα δεδομένου ότι είχαν περάσει από εγκρίσεις βάσει των προδιαγραφών.

Απίστευτα Ψέματα !!!

α) Η πρώτη τους τροποποίηση δεν θίγει καθόλου την αρχική τους πρόταση, δεν την ακυρώνει, δεν την αμφισβητεί, αλλά, εναλλακτικά σε αυτή, προσθέτει και την διεργασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση φυτικών ελαίων!

Και η πρώτη τους τροποποίηση, γίνεται 6 ολόκληρους μήνες μετά την λήψη της τελικής έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων!!!

β) Ψεύδονται ασύστολα με τα νούμερα που αναφέρουν!!! Η κατατεθειμένη και εγκεκριμένη μελέτη τους για το σύνολο και των 4 μονάδων, αναφέρει σαν δυναμικότητα επεξεργασίας του συνόλου των 4 μονάδων, μόλις 35000 τόνους (περίπου) αποβλήτων ελαιοτριβείων και όχι 300000 τόνους που παραθέτουν παραπάνω!!!

Το τι θέλουν να καλύψει η αναφορά στα παραπάνω τεράστια μεγέθη εύκολα αποκαλύπτεται από τις επόμενες ενέργειές τους. Ψάχνουν ένα επικοινωνιακό ψέμα, για να καλύψουν την προαποφασισμένη και προσχεδιασμένη ακύρωση της αρχικής τους επένδυσης!

γ) Υποκρίνονται με άθλιο τρόπο όταν εμφανίζονται περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν μία εξίσου καταστροφική επένδυση μέσα στην προστατευμένη περιοχή του υγροβιότοπου.

Υποκρίνονται όταν δηλώνουν ότι τους σταμάτησε ο φόβος μιας αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας!!!

►Αλλά εμείς σκεφτήκαμε ως επενδυτές και όχι ως επιστήμονες, ότι μια μονάδα που θα ρίχνει 220.000 τόνους υγρά απόβλητα είναι αδύνατον να μην αντιμετωπίσει προβλήματα από τον τοπικό παράγοντα...

Απίστευτο Ψέμα!!!

Γιατί:

α) Οι επιστήμονες (οφείλουν να ) σκέφτονται έτσι! δηλαδή ευαίσθητοι απέναντι στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου, να αναλογίζονται και τελικά να παίρνουν υπόψη τους τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και όχι οι επενδυτές, οι οποίοι είναι κατά κανόνα είναι σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένοι στα κέρδη τους!!!

β) Πόσο ανόητος ή ανίκανος μπορεί να είναι κάποιος επενδυτής, όταν διαπιστώνει πολλούς μήνες μετά την πλήρη έγκριση μιας μελέτης και ενός πλήρους (υποτίθεται!)μελετημένου επιχειρηματικού σχεδίου, που ο ίδιος αποδέχτηκε, ενέκρινε και έφερε σε πέρας, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον (δήθεν) τεράστιο όγκο των λυμάτων του;

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ανόητος ή ανίκανος, μια και αυτά που επικαλείται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της μελέτης και του επιχειρηματικού του σχεδίου, παρά μόνο με την πεποίθησή του, ότι εμείς τρώμε κουτόχορτο, κοινώς είμαστε ηλίθιοι!

Όλες οι παραπάνω αστειότητες προκύπτουν αναγκαστικά από την προσπάθεια να καλύψουν το αληθινό τους σχέδιο με μυθοπλασίες!

 1. Και μάλιστα σε μια προστατευόμενη περιοχή, δεδομένου ότι και στο βιολογικό θα υπήρχαν κάποια στιγμή κάποιες αστοχίες, όπως για παράδειγμα μια διακοπή ρεύματος που θα έβγαζε εκτός λειτουργίας το σύστημα…

►Ακριβώς αυτό λέω. Θα υπήρχαν και οσμές… Στην αρχή πήγαν να μας πάρουν στο λαιμό τους οι αρχικοί μελετητές γιατί οι μελέτες γι’ αυτά, κόστιζαν τέσσερις φορές περισσότερο από τις μελέτες που φτιάξαμε τελικά. Γι’ αυτό και αλλάξαμε τους μελετητές διότι επέμεναν στον αρχικό προσανατολισμό, επειδή όπως αποδείχθηκε ήταν πολύ πιο ακριβές οι μελέτες.

Απίστευτες Αρλούμπες!!!

Εδώ πλέον το ψέμα, μετά από τόσα που έχουν ειπωθεί, μπλέκεται με την ανοησία για να παράγει καινούργιο ψέμα και συνολικά βρίσκονται, άθελά τους, στη θέση να αμφισβητούν μόνοι τους, την σοβαρότητα, αλλά και το επίπεδο της νοημοσύνης τους (;) !!!

Και είπαμε «όχι δεν προχωράμε» αφού μπορούμε να διαλέξουμε άλλη μορφή βιομάζας που μπορεί να είναι πολύ ακριβότερη – διότι τα ρευστά είναι πολύ ακριβότερα από τον ελαιοπυρήνα αφού μιλάμε για 380 ευρώ τον τόνο ενώ τον ελαιοπυρήνα θα τον παίρναμε δωρεάν με μοναδικά έξοδα τα μεταφορικά – αλλά δεν θα έχει καμία συνέπεια.

Εδώ ο σχολιασμός περιττεύει!!!

 1. Γι’ αυτό κάνατε τροποποίηση της μελέτης;

►Αν διαβάσετε τη δεύτερη τροποποίηση λέει ότι από γενική βιομάζα την εξειδικεύουμε σε βιορευστά.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Δεν λέτε καθόλου αυτό! Τολμάτε όμως να κάνετε μία ανήκουστη λαθροχειρία!

Χαρακτηρίζετε αυθαίρετα την αρχική σας (βασική) επενδυτική πρόταση σαν εναλλακτική διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και αμέσως μετά εισηγείστε την κατάργησή της !!!

Συγκεκριμένα λέτε ακριβώς τα παρακάτω:

«Καταργείται η εναλλακτική διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιοαερίου καταργείται η παραγωγή βιοαερίου μέσω διαδικασίας αεριοποίησης».

Αιτείστε δηλαδή και τελικά λαμβάνεται παράτυπα έγκριση για την οριστική κατάργηση της αρχικής διαδικασίας παραγωγής και επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, της παραγωγής βιοαερίου και της καύσης αυτού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακυρώνετε δηλαδή ολοκληρωτικά την αρχική σας επένδυση, έχοντας εξασφαλίσει γι’ αυτή αδειοδότηση τουλάχιστον ένα χρόνο πριν!!!

Η τρίτη τροποποίηση έγινε διότι η πρώτη λέει ότι εφόσον και τα βιορευστά είναι βιομάζα μπορεί να γίνει είτε από βιομάζα είτε από βιορευστά. Δηλαδή η πρώτη τροποποίηση μας λέει ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δυο.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Εδώ σηκώνω ψηλά τα χέρια!!! Από τα πολλά ψέματα που έχουν ειπωθεί, στην παραπάνω παράγραφο η σύγχυση γίνεται απόλυτα εμφανής, ο λόγος ακατανόητος και οι αντιφάσεις έχουν στήσει τρελό χορό!!!

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας είπαν ότι δεν δέχονται ή το ένα ή το άλλο, αλλά υποχρεωθήκαμε να κάνουμε επιλογή. Έτσι μας υποχρέωσαν να κάνουμε και τρίτη τροποποίηση για να επιλέξουμε μόνο ένα είδος.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Από την αποκεντρωμένη δεν τους είπε κανείς οτιδήποτε, πολύ περισσότερο τίποτε δεν τους επέβαλαν, μια και εύκολα αποδεικνύεται ότι τους υπέγραφαν οτιδήποτε τους κατέθεταν. Γιατί αν είναι αλήθεια ότι, οι δύο διαφορετικοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μη συμβατοί στην ίδια πρόταση (και μάλιστα σαν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής), όπως ισχυρίζεται παραπάνω η εταιρεία, τότε η πρώτη τροποποίηση της αποκεντρωμένης ήταν καθόλα παράτυπη και επομένως σημαντικός λόγος ακύρωσης της όλης εγκριτικής διαδικασίας της επένδυσης.

Επομένως, δεν υπάρχουν τρεις τροποποιήσεις αλλά μόνο μία... Και η τελευταία δεν είναι τροποποίηση αλλά προσδιορίζει τον όγκο, που μας ζήτησαν να προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια την ποσότητα.

Ψέμα!!!

Υπάρχουν 3 παράτυπα εγκεκριμένες τροποποιήσεις για τις οποίες πρέπει να κλιθεί η αποκεντρωμένη περιφέρεια και οι υπογράφοντες να δώσουν διευκρινήσεις!

Και αυτές οι τρεις τροποποιήσεις αποτέλεσαν τον δρόμο της μεθοδευμένης μετατροπής του αρχικού σας επιχειρηματικού σχεδίου σε ένα άλλο ,για το οποίο εκλείπουν όλοι οι σημαντικοί λόγοι στους οποίους στηρίξατε την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας και την οριστική έγκριση του σχεδίου σας.

 1. Εν τέλει λέτε ότι καταλήξατε στα βιορευστά. Τι ακριβώς είναι αυτά;

Είναι καύσιμα προερχόμενα από ειδική επεξεργασία πρωτογενών ή δευτερογενών φυτικών ελαίων, όπου τα πρωτογενή είναι αυτούσια που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για βρώση, τα δευτερογενή είναι τα τηγανέλαια χωρίς προσθήκη χημικών.

Αλήθεια!

 1. Η επεξεργασία θα γίνεται εδώ;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Και τα βιορευστά είναι πιστοποιημένα, από συγκεκριμένους πιστοποιητές. Έτσι με κάθε φορτίο πρέπει να προσκομίζεται αυτό το πιστοποιητικό, το οποίο συντάσσεται με δειγματοληπτικό έλεγχο.

Αλήθεια!

►Εάν παραλάβουμε ακατάλληλο φορτίο το επιστρέφουμε δεν το βάζουμε καν ως καύσιμο, διότι δεν περνάει από το ειδικό μηχάνημα.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Δεν υπάρχει κανένα ειδικό μηχάνημα, ούτε κάτι τέτοιο αναφέρετε στην μελέτη που έχετε καταθέσει, που να ελέγχει δήθεν αυστηρά την ποιότητα του εισαγόμενου καυσίμου στις μηχανές εσωτερικής καύσεως!!!

Στην πρώτη τροποποίηση της επένδυσής σας προσδιορίζετε γενικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (μέσες τιμές φυσικών ιδιοτήτων) των καυσίμων που θα χρησιμοποιείτε, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν «άπειροι» δυνατοί συνδυασμοί μειγμάτων φυτικών ελαίων (και διαφορετικού κόστους), που κάθε ένας από αυτούς οδηγεί, μάλιστα, και σε διαφορετικές εκπομπές καυσαερίων, συχνά αρκετά διαφορετικές. Για ποιους αυστηρούς ελέγχους της ποιότητας των καυσίμων μιλάτε λοιπόν;

►Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10 προμηθευτές και επίσης υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που κάνουν αυτά τα βιορευστά.

Αλήθεια!

 1. Δηλαδή πρόκειται για έλαια χρησιμοποιημένα ή ληγμένα που τα αγοράζει η Χ εταιρεία, τα επεξεργάζεται και τα πουλάει σε εσάς για καύσιμη ύλη;

►Έτσι ακριβώς. Οι εταιρείες αυτές επιδοτούνται για την επεξεργασία συγκεκριμένων ποσοτήτων τέτοιων ελαίων. Για να εισάγει επιπλέον ποσότητα προϊόντος πρέπει πρώτα να πουλήσει αυτό που έχει μέσα πιστοποιημένα και να προορίζεται μόνο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εμείς ως ΑΠΕ για κάθε παραγγελία πρέπει να προσκομίζουμε αντίγραφο του πιστοποιητικού με την αντίστοιχη ποσότητα.

Αλήθεια!

 1. Εσείς όταν θα κάψετε αυτό το προϊόν τι επιβάρυνση έχει για το περιβάλλον;

►Πέρα από τους αέριους ρύπους τίποτε άλλο, ούτε οσμές. Γι’ αυτό φύγαμε από την περίπτωση του ελαιοπυρήνα για να μην έχει οσμές.

Ψέματα!!!

Η συγκεκριμένη μονάδα δημιουργεί όχι μόνο αέριους ρύπους, αλλά και οσμές (από την υποχρεωτική προθέρμανση των φυτικών λαδιών-όχι ιδιαίτερα σημαντικές, αλήθεια), την οποία υποχρεωτική θέρμανση των φυτικλων ελαίων ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ καθόλου στην τροποποιημένη πρότασή σας !!!

Αλλά και τοξικά υγρά απόβλητα θα προκύπτουν από την όλη προτινόμενη τεχνολογία!!! Eίναι τα ορυκτέλαια των μηχανών εσωτερικής καύσης, τα οποία θα αγγίζουν περίπου τους 6 τόνους ετησίως (για όλες τις μονάδες) και τα οποία, σαν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, απαιτούν αυστηρή ειδική διαχείριση. Θα υπάρχουν επίσης και στερεά απόβλητα αρκετών τόνων, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα πρέπει να διοχετεύονται στον ανύπαρκτο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου!!! Όλα τα παραπάνω τα αναφέρετε και στην μελέτη σας, υποτιμάται σε αυτήν σαφώς τον κίνδυνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία κακή διαχείριση αυτών, αλλά για όλα αυτά δημοσίως τηρείται σιγή ιχθύος!

Εκ του πονηρού μιλάτε συνεχώς για ρύπους και απόβλητα αποκλειστικά της παραγωγικής διαδικασίας και του καυσίμου και αποφεύγετε δημόσια να μιλήσετε για τους ρύπους από την ίδια την λειτουργία των μηχανών καύσης που θα χρησιμοποιήσετε!

 1. Επομένως από τη στιγμή που ο ΦΔΛΜ γνωμοδότησε θετικά για την περίπτωση του ελαιοπυρήνα σημαίνει ότι με το βιορευστό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και δεν υπάρχει επιβάρυνση;

►Αυτό ακριβώς λέμε. Ουσιαστικά κάναμε βελτίωση και γι’ αυτό δεν ξαναχρειάστηκαν εγκρίσεις.

Ψέμα!!!

Δεν κάνατε καμία βελτίωση!

Ανατροπή της αδειοδοτημένης επένδυσης κάνατε, με την εγκληματική ανοχή ή παράλειψη των υπεύθυνων της αποκεντρωμένης περιφέρειας!!!

Η κύρια επιβάρυνση από τα καυσαέρια δεν είναι από το διοξείδιο αλλά από τα βαρέα μέταλλα, το θείο, το άζωτο, κάδμιο κλπ. Τα βιορευστά όμως προέρχονται από φυτικά έλαια τα οποία όμως δεν περιέχουν τέτοια μέταλλα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Μισή Αλήθεια!!!

Το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ατμοσφαιρικός ρύπος. Είναι γνωστό σε όλους, άλλωστε, ότι αποτελεί τον βασικό ρύπο-συντελεστή του φαινομένου του θερμοκηπίου! Όσον αφορά την επίπτωσή του στους ζωντανούς οργανισμούς, είναι γνωστό ότι παρατεταμένη έκθεση ανθρώπων και ζώων σε συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και θάνατο. Όμως δεν θα μείνω σε αυτό!

Θα επισημάνω απλά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι μόνο στην συγκεκριμένη συνέντευξη (όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω), αλλά και στην ίδια τους την μελέτη που πήρε έγκριση, προσπαθούν να αποκρύψουν τους πραγματικά επικίνδυνους ρύπους της καταστροφικής δραστηριότητάς τους, που είναι μεταξύ άλλων (όταν αναφερόμαστε στους αέριους ρύπους) τα επικίνδυνα για την έμβια ζωή οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ). Αυτά μάλιστα, στην περίπτωση της καύσης φυτικών ελαίων αυξάνονται κατά 40-60%, σε σύγκριση με εκείνα που εκπέμπονται από ένα κινητήρα ντίζελ.(όπως άλλες εγκεκριμένες μελέτες επιβεβαιώνουν!!!).

 1. Όμως πως θα διασφαλιστεί ότι η μονάδα δεν θα χρησιμοποιήσει άλλο καύσιμο που πιθανώς θα είναι φθηνότερο και ίσως επιβαρυντικό για το περιβάλλον; Τι απαντάτε σ’ αυτές τις εύλογες ανησυχίες της κοινωνίας;

►Δεν μπορεί κάποιος να μας δώσει άλλο καύσιμο διότι όλα τα υπόλοιπα είναι πιο ακριβά. Επομένως δεν θα νοθεύσει το βιορευστό με ακριβότερο προϊόν. Επιπλέον είναι κλειδωμένο και το λογισμικό της γεννήτριας για το συγκεκριμένο προϊόν και ότι άλλο εισαχθεί δεν θα το δεχθεί και δεν θα δουλέψει.

Απίστευτα παραμύθια !!! (κλειδωμένο λογισμικό της γεννήτριας!)

Ο ΦΔΛΜ απαίτησε να του δώσουμε στοιχεία για την ποσότητα και το είδος των ρύπων και διαπίστωσε ότι αυτοί είναι 18 φορές λιγότεροι από το επιτρεπόμενο όριο μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Ο Φορέας διαχείρισης δεν απαίτησε κανένα στοιχείο για την ποσότητα και το είδος των ρύπων, ούτε διαπίστωσε απολύτως τίποτε !!!

Σαν «κυβερνητικός» γραφειοκρατικός μηχανισμός διαχείρισης μελετών, εξέτασε το αίτημά σας από τυπικής μόνο πλευράς (μένει πάντοτε στον τύπο και όχι στην ουσία του νομικού πλαισίου), έδωσε θετική γνωμοδότηση, υπό την αίρεση της εκπόνησης εκ μέρους σας δύο περιβαλλοντικών μελετών, και πιο συγκεκριμένα την εκπόνηση μελέτης της διασποράς ρύπων και κατόπιν την εκπόνηση ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, η οποία και όφειλε να λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα της πρώτης. Και αυτό, γιατί χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιοαερίου, διαφέρουν από τις συνηθισμένες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά-Ανεμογεννήτριες), διότι δεν στερούνται της παραγωγής αποβλήτων , αλλά και ηχορύπανσης, λόγω της χρήσης μηχανών εσωτερικής καύσης». Τονίζει μάλιστα ότι θεωρεί «απαραίτητη την συνολική αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων».

Εσείς τις παραπάνω μελέτες, όπως ακριβώς τις περιγράφει ο φορέας, υποστηρίζετε ότι τις έχετε ήδη καταθέσει στο ΠΕ.ΧΩ. Δυτικής Ελλάδας.

Για να είμαι ειλικρινής ακόμη δεν τις έχουμε εντοπίσει, όχι μόνο για να επιβεβαιώσουμε ότι είστε τουλάχιστον σε αυτό ειλικρινείς, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε μία ακριβή εικόνα της ποιότητας αυτών των μελετών και των συμπερασμάτων τους!!! Να σημειώσουμε, ότι και η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, επιβεβαιώνει ότι ορνιθολογική μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί ή τουλάχιστον δεν έχει σε αυτή κοινοποιηθεί, ως όφειλε. Μάλιστα, έχει ήδη αναθέσει το σχετικό ζήτημα στο νομικό της τμήμα για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Για μένα το θέμα αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, παραμένει σε εκκρεμότητα!

 1. Γιατί σπάσατε τη μονάδα σε τέσσερις; Αυτό προκάλεσε υποψίες σε πολλούς ότι πιθανώς η διαδικασία αδειοδότησης να ήταν πιο εύκολη...

►Δεν κάναμε κάτι τέτοιο διότι πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές επενδύσεις. Δεν έχει σχέση η μια εταιρεία με την άλλη, έχουν διαφορετικούς μετόχους. Η κάθε εταιρεία έχει ενοικιάσει από ένα αγροτεμάχιο.

Ψέμα!!!

Δεν πρόκειται για 4 διαφορετικές μονάδες, αλλά για μία πολυμετοχική, σπασμένη σε 4 πολυμετοχικές και όλες αυτές με κοινό διαχειριστή και βασικό μέτοχο εσάς (τον διαχειριστή).

Αυτό πολύ εύκολα τεκμαίρεται

α) από τις κατατεθειμένες μελέτες της κάθε μιας εταιρείας (υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 24 μικρομέτοχοι στο σύνολο των 4 εταιρειών)

β) από το γεγονός, όχι μόνο της κοινής εκπροσώπησης αυτών στο πρόσωπό σας (του διαχειριστή), αλλά από την πανομοιότυπη λειτουργία αυτών σε όλα τα επίπεδα του αρχικού σχεδιασμού, των μελετών, των τροποποιήσεων των μελετών, και εν τέλει της ριζικής αλλαγής επενδυτικού σχεδίου.

Συγχρόνως όμως η τεχνητή διάσπαση της μιας πολυμετοχικής σε 4 πολυμετοχικές εταιρείες εξυπηρετεί και άλλους πολύ συγκεκριμένους σκοπούς.

α) Την εξασφάλιση, μέσω της μείωσης της ισχύος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του 1mw για όλες τις μονάδες, προκειμένου να εξασφαλίσετε («κοροϊδεύοντας» τον ΔΕΔΔΗΕ), την μέγιστη δυνατή επιδότηση για το παραγόμενο ηλ. Ρεύμα!

β)Την εξασφάλιση απαλλαγής, βάσει του νόμου, από την σχετική διαδικασία εξασφάλισης άδειας παραγωγής (απαλλαγή από άδεια παραγωγής για μονάδες ΑΠΕ με ισχύ <1MW) και βεβαίως την αποφυγή κατάθεσης αναλυτικού και απόλυτα δεσμευτικού απέναντι στον ΔΕΔΔΗΕ επιχειρηματικού σχεδίου.

γ) Την τεχνητή μείωση των δημιουργούμενων ρύπων ή περιβαλλοντικών οχλήσεων ανά εταιρεία, λόγω της ξεχωριστής αδειοδότησης της κάθε μιας μονάδας, και την διευκόλυνση, και μέσω αυτής της διάσπασης, της διαδικασίας εξασφάλισης των περιβαλλοντικών και όχι μόνο αδειοδοτήσεων.

 1. Συνοψίζοντας απαντάτε αν κατάλαβα καλά ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής…

►Κατ’ αρχήν έχουμε μηδενικά απόβλητα στερεά και υγρά.

Απίστευτο Ψέμα!!!

Υπάρχουν και στερεά απόβλητα, κάποια εκ των οποίων απαιτούν ειδικό χειρισμό, όπως υπάρχουν και σημαντικές ποσότητες από υγρά, και μάλιστα τοξικά απόβλητα! Το ομολογείτε στην μελέτη σας και το αποκρύπτετε δημόσια!

 1. Είστε μέσα σε περιοχήNaturaόμως...

►Όχι, είμαστε εκτός Natura.

Αλήθεια!

Ωστόσο επιτρέπεται η ΑΠΕ σε ζώνη Natura και Ramsar.

Μισή Αλήθεια!

Βρίσκεσθε έξω από την περιοχή NATURA, αλλά στα όρια αυτής και μέσα στην περιοχή RAMSAR,και στη ζώνη ΠΠ2.

Εσείς οι ίδιοι στις μελέτες που έχετε καταθέσει αναφέρετε για τις επιτρεπόμενες χρήσης στην περιοχή αυτή επί λέξη τα παρακάτω:

«Βεβαίωση Χρήσεων Γης: το οικόπεδο βρίσκεται εκτός ορίων οικισμού και σε περιοχή προστασίας Π.Π.2 σύμφωνα με την ΚΥΑ 22306/26-05-2006 (ΦΕΚ 477/Δ/31.052006). Στις περιοχές Π.Π. 2 και ειδικότερα στις αρδευόμενες εκτάσεις που αποστραγγίζουν στην Λυσιμαχεία, επιτρέπονται όλες οι χρήσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης. Στις υπόλοιπες περιοχές της Π.Π.2 επιτρέπεται η γεωργία όπου συνιστάται οι δραστηριότητες αυτής να ενταχθούν σε γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις όπως αυτή της βιολογικής γεωργίας (Καν. 2092/1991 όπως ισχύει κάθε φορά) ή συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης φυτικής παραγωγής. Στις αγροτικές εκτάσεις επιτρέπεται η δόμηση αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων…

Ως Περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας θεωρούνται οι περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης ήτοι: …γ. Οι περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας (Υγρότοποι Ramsar).»

Από το λεξιλόγιό σας, στις μελέτες που έχετε καταθέσει και όχι μόνο, όταν αναφέρεσθε στην περιοχή ΠΠ2, ξεχνάτε να πείτε ότι είναι περιοχή που ανήκει στην συνθήκη RAMSAR!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που εσείς οι ίδιοι αναφέρετε στις μελέτες σας, είστε παράνομοι!!! (Αυτό το θέμα εξετάζεται, για λογαριασμό της περιοχής μας, από το νομικό τμήμα του ελληνικού παραρτήματος του WWF).

 1. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα που εσείς φτιάχνετε αυτές τις μονάδες στη συγκεκριμένη περιοχή;

►Φυσικά. Κάναμε άλλωστε έως και ορνιθολογική μελέτη την οποία μας ζήτησε ο ΦΔΛΜ, που κατέδειξε ότι σωρευτικά οι μονάδες είναι 18 φορές κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, που σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν 50 τέτοιες μονάδες ακόμα, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Απίστευτα Ψέματα!!!

Ακόμη και αν την είχατε κάνει, η ορνιθολογική μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις των συγκεντρώσεων των ρύπων στα πουλιά της περιοχής και δεν διατυπώνει θέση για το επίπεδο των ρύπων. Απεναντίας παίρνει υπόψη το επίπεδο των ρύπων και το μοντέλο της διάχυσης αυτών στο μικροκλίμα της περιοχής, όπως αυτό προκύπτει από μία προηγούμενη μελέτη που οφείλατε να έχετε κάνει , εκείνη της διάχυσης των ρύπων.

Επομένως , η μελέτη διάχυσης των ρύπων και όχι η ορνιθολογική, θα μπορούσε να καταδείξει κάτι τέτοιο! Περιμένουμε λοιπόν να την παρουσιάσετε, σαν ελάχιστη χειρονομία καλής θέλησης.

Συγχρόνως όμως με τα τελευταία λόγια σας αποκαλύπτετε, άθελά σας, τον πραγματικό μέγιστο κίνδυνο για την προστατευόμενη περιοχή μας !!! Τις ακολουθούσες άλλες 49 επενδύσεις, αν η δική σας, σαν άλλος δούρειος ίππος, ανοίξει τις πύλες στην επέλαση της δικής σας καταστροφικής «ανάπτυξης»!

 1. Οφέλη για την τοπική κοινωνία θα υπάρχουν; Σε άλλες περιοχές εφαρμόζεται κάτι τέτοιο;

►Κατ’ αρχήν από το 2010 με υπουργική απόφαση προβλέπεται μείωση του τιμολογίου ρεύματος στις κοινότητες και δήμους όπου δραστηριοποιούνται ΑΠΕ. Δηλαδή από την επόμενη μέρα της λειτουργίας της μονάδας οι δημότες του δήμου Μεσολογγίου θα πληρώνουν λιγότερο ρεύμα.

Μισή αλήθεια!

Πράγματι ισχύει και από το 201ο, ποσοστό 2,4% επί του τζίρου των ΑΠΕ πηγαίνει σαν ανταποδοτικό τέλος στους δήμους, και από αυτό το μισό οφείλει να αφαιρείται από τους λογαριασμούς του ρεύματος των καταναλωτών.

Όμως αυτά τα ποσά είναι τελείως ασήμαντα αφενός και αφετέρου καθρεφτάκια για ιθαγενείς, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ζημιά που θα επιφέρει η εγκατάσταση, στην τόσο ευαίσθητη περιοχή μας, μονάδων καύσης φυτικών ελαίων. Να επισημάνουμε επίσης, ότι και αυτή ακόμη η ασήμαντη επιστροφή, δόθηκε εν μέρει στους κατοίκους άλλων περιοχών μετά από 5 χρόνια και μάλιστα σταδιακά!

Τέλος να επισημάνουμε τέλος ότι, ανταποδοτικά οφέλη (έστω και ψίχουλα) δίνονται σε περιοχές που συγκεκριμένες παρεμβάσεις , όπως η δική σας τις καταστρέφουν και δεν τις ωφελούν!

Έχουμε μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους ανταποδοτικά οφέλη και φυσικές καταστροφές που κουβάλησαν στην πολύπαθη περιοχή μας ;)

►Επίσης άλλο όφελος θα είναι και οι 65 θέσεις εργασίας που δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα. Από 6 άτομα θα δουλεύουν στο κάθε εργοστάσιο, θα δουλεύουν κυλιόμενα σε κάθε εργοστάσιο άλλα 10 άτομα για τα σέρβις και επιπλέον τα υπόλοιπα άτομα είναι οδηγοί, καθαριστές, συντηρητές κλπ.

Απίστευτα Ψέματα!!!

Οι μονάδες αυτές, της καύσης φυτικών ελαίων (πρωτογενών ή δευτερογενών) είναι γνωστό ότι λειτουργούν με πλήρη αυτοματοποίηση και δεν απαιτούν καν 24ωρη παρουσία προσώπου στο χώρο του εργοστασίου! Το «πλεονέκτημα» αυτό του χαμηλού λειτουργικού κόστους το διαφημίζουν άλλωστε στο διαδίκτυο οι δεκάδες εταιρείες συμβούλων, και μπορεί εύκολα κανείς να το διαπιστώσει! Το service του εξοπλισμού και την εγγύηση καλής λειτουργίας των μονάδων το αναλαμβάνουν οι ίδιες εταιρείες συμβούλων με εξειδικευμένα συνεργεία τα οποία κινούνται πανελλαδικά. Επομένως το προσωπικό της επιχείρησης (και για τις 4 μονάδες) δεν πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση να ξεπερνάει τα 8-12 άτομα, για όλες τις πιθανές ειδικότητες (άραγε πως θα αμείβονται;). Για του λόγου το αληθές δες τε πως μια τέτοια εταιρεία «συμβούλων» παρουσιάζει την «επένδυση» αυτή στην ιστοσελίδα της: «Στην οικονομική ανάλυση της επένδυσης έχουμε υπολογίσει και τα έξοδα για την απασχόληση ενός μόνιμου υπαλλήλου ο οποίος θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος από την εταιρία μας για να εγγυάται την συνεχόμενη λειτουργία της μονάδας. Ο υπάλληλος θα μπορεί να σας ενημερώνει για την κατάσταση της μονάδας τα αποθέματα σε καύσιμο, την ημερήσια παραγωγή ενώ θα είναι σε θέση να κάνει και την απαραίτητη συντήρηση στην μονάδα.

Σε άλλη περίπτωση μπορούμε να σας εκπαιδεύσουμε σε κάποια δικιά μας μονάδα και να αναλάβετε μόνος σας την επιτήρηση του έργου σας. Ο εξοπλισμός που θα εγκαταστήσουμε θα σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείτε ζωντανά εικόνα από τον χώρο της μονάδας στο κινητό σας.

Θα μπορείτε να βλέπετε τα δεδομένα από την παραγωγή της ημέρας καθώς και το ιστορικό της online από το laptop ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Γενικά η μονάδα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειάζεται 24ωρη παρουσία προσώπου στο εργοστάσιο».

 

 1. Η αγορά της ενέργειας από το ΔΕΔΔΗΕ επιδοτείται από το κράτος;

Λειτουργεί όπως τα φωτοβολταϊκά. Υπάρχει ένας τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε από το 1981. Εμείς πληρώνουμε ένα ποσό ως τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Για παράδειγμα για τα 10 ευρώ που πληρώνουμε ως τέλος ΑΠΕ γλυτώνουμε τουλάχιστον 80 ευρώ από το αντίστοιχο πρόστιμο που θα είχαμε βάσει της συνθήκης του Κιότο για τους ρύπος. Όσο περισσότερο ρεύμα παράγουμε από ΑΠΕ τόσο λιγότερα πρόστιμα πληρώνουμε από τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Άρα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Μισή Αλήθεια!

Η αγορά της ενέργειας στην πραγματικότητα επιδοτείται από εμάς τους καταναλωτές με απίστευτες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να τροφοδοτείται με ασύλληπτα κέρδη μία κρατικοδίαιτη «επιχειρηματικότητα». Μια απλή ματιά στα νέα αναλυτικά έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ, στο σκέλος ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα σας πείσει!

 1. Αυτό που θα κάνετε εσείς είναι νέα μέθοδος; Έχει εφαρμοστεί αλλού στο εξωτερικό;

Είναι αρχαία μέθοδος.

Ψέμα!!!

Είναι μία μέθοδος που ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και βελτίωσης των νέων τροποποιημένων μηχανών εσωτερικής καύσης με αποκλειστικό καύσιμο αποκλειστικά τα φυτικά έλαια. Η χρήση της, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, βρίσκεται στα πρώτα της βήματα

Η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Γαλλία, ο λόγος που έχουν διεισδύσει τόσο πολύ στην Ελληνική αγορά με φθηνά αγροτικά προϊόντα είναι γιατί η ενέργεια για την παραγωγή των προϊόντων τους προέρχεται από τέτοιες πηγές με μηδενικά αποτυπώματα άνθρακα. Οι Ολλανδοί είναι πρωτοπόροι γιατί έχουν τέτοιες μονάδες που κάνουν δυο πράγματα: Παράγουν ρεύμα που το πληρώνεται ο παραγωγός και δεύτερον διοχετεύουν ενέργεια στο θερμοκήπιο και έχει μηδενικό κόστος ενέργειας, ενώ επιπλέον η ενέργεια καλλιέργειας προέρχεται από ΑΠΕ και έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και έτσι πετυχαίνει κόστος παραγωγής για τη ντομάτα για παράδειγμα από 2 έως 5 λεπτά το κιλό. Γι’ αυτό αυτές οι χώρες είναι γεμάτες από συνδυασμούς τέτοιων αποτυπωμάτων.

Αλήθεια!!!

Όμως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι χώρες αυτές διαθέτουν οργανωμένους και καλά λειτουργούντες ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου επικίνδυνες ή ρυπογόνες δραστηριότητες να ελέγχονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Επίσης οφείλουμε να πούμε επίσης , ότι αυτές ακριβώς οι χώρες με τις πολιτικές περιβάλλοντος που επιβάλουν παγκόσμια , καταστρέφουν ολόκληρες άλλες χώρες!!!

Εμείς, από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα οι μηχανισμοί αυτοί ελέγχου ποτέ δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά και πολύ περισσότερο σήμερα, αποτέλεσμα της επιβολής του «λιγότερου κράτους» είναι πρακτικά ανύπαρκτοι και το πεδίο απόλυτα ελεύθερο σε κάθε ληστρική εκμετάλλευση πόρων, που μπορεί να καταστρέφει και το περιβάλλον!!!

►Εμείς επιλέξαμε αυτά τα χωράφια γιατί στο μέλλον θέλουμε και εμείς να κάνουμε θερμοκήπια που να αναπαράγουμε όπως ακριβώς κάνουν οι Ολλανδοί. Θα παίρνουμε τη θερμική ενέργεια και θα την διοχετεύουμε στο θερμοκήπιο εφαρμόζοντας ειδική μέθοδο.

Παραμύθι!!!

Στην αρχική σας μελέτη , για την οποία και πήρατε παράτυπη έγκριση, ο λόγος που επικαλείστε για την επιλογή αυτών των κτημάτων είναι τελείως διαφορετικός! Συγκεκριμένα επί λέξη αναφέρετε «Είναι προφανές ότι σαν έργο θα στερήσει από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής την έκταση του γηπέδου της εγκατάστασης (57,61 στρ), αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη αποτελεσματική διαχείριση των δημιουργούμενων αγροτικών υπολειμμάτων και κυρίως του ελαιοπυρήνα που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τις περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται ελαιόδεντρα.»

Στην αρχική σας λοιπόν μελέτη, ομολογείτε ότι, «το αποκλειστικό κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης θέσης είναι η ύπαρξη των αγροτικών υπολειμμάτων των ελαιοτριβείων της περιοχής», για την οποία αποτελεί και μόνιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Πουθενά δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε άλλα μεγαλεπίβολα σχέδια επένδυσης που αναφέρετε παραπάνω!

Και το κάνετε αυτό και πάλι με σκοπό να δημιουργήσετε απατηλές εντυπώσεις για την «σοβαρότητα» και το «βάθος» της επενδυτικής σας δραστηριότητας!

►Κλείνοντας θέλω να σας δηλώσω πως είμαστε ανοικτοί στον οποιονδήποτε έλεγχο, σε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση θέλουν να μας κάνουν οι δημότες μας.

Ψέμα!!!

Σας ζητήσαμε δημόσια, στην πρώτη μας συγκέντρωση ενημέρωσης των δημοτών, να μας δώσετε όλες τις σχετικές μελέτες που έχετε υποβάλει και έχουν πάρει εγκρίσεις, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία πληρέστερη και ορθότερη εικόνα της πραγματικότητας.

Μάλιστα, αυτό το προτείνατε εσείς οι ίδιοι, σαν χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στους κατοίκους της περιοχής. Και πάλι βγήκατε ψεύτες!!!

Ακόμη τις περιμένουμε (εννοείτε ότι δεν ελπίζουμε πλέον και γι αυτό τις αναζητήσαμε, με πολύ κόπο και προσπάθεια αλήθεια) και τις αναζητούμε κάποιες εξ αυτών ακόμη!)

Χατζής Μιχάλης
Χημικός ΑΠΘ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία