Αγγελίες    Επικοινωνία

Λάβαμε και Δημοσιεύουμε: "Ζητήστε συγγνώµη και παραιτηθείτε, κε δήµαρχε"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 09/05/2019

 

Aγαπητοί μου συμπολίτες, δεν θα μου κάνει έκπληξη αν κάποιοι από εκείνους που θα διαβάσουν αυτά, αρνηθούν να συμφωνήσουν με το συμπέρασμά μου.

Ας βάλουν στο νου τους ότι ο κ. Δήμαρχος έχει ηθική υποχρέωση να σέβεται την ιστορία και την παράδοση της ιεράς αυτής πόλεως. Ας δούμε προσεκτικά τις μορφές των προγόνων μας και ας προσπαθήσουμε να συνθέσουμε μία πλήρη και λεπτομερή εικόνα του χαρακτήρα των προγόνων μας. Δεν παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλεως στους Τούρκους. Αγνόησε την θυσία των προγόνων μου και προσκάλεσε μέλη του Κοινοβουλίου ανώτερα και κατώτερα και έβαλε τον εαυτό του δίπλα σε αυτούς που παρέδωσαν τα κλειδιά της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Όλοι τους μας έδωσαν μία εικόνα της προσωπικότητάς των, της εσωτερικής των διάθεσης και μας δηλώνουν τι άνθρωποι είναι. Στον Επιτύμβιο τα κόκκαλα των προγόνων μας τρίζουν. Για τους Μεσολογγίτες που ζουν εδώ είναι βέβαιο πως ο κ. Δήμαρχος έκανε περισσότερο κακό από κάθε άλλον Δήμαρχο. Θυμάμαι το 2016 στο Αρχοντικό, όταν η αίθουσα ήταν γεμάτη, εισήλθε χωρίς να χαιρετίσει κανέναν, αλλά πήγε κατευθείαν στην παρέα του όπου ήτο 15-20 άτομα. Ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση να χαιρετά τους συνδαιτυμόνες του.

Καθώς γράφω έρχεται στο νου μου όταν ήμουν παιδί ο τότε Δήμαρχος, ο αείμνηστος κ. Λυκούδης, γύρναγε όλη την πόλη με ποδήλατο για να δει εάν κατέβρεχαν τους δρόμους για να δροσιστούμε αφενός και αφετέρου να κατακαθίσει η σκόνη από τους χωμάτινους δρόμους. Προσπαθώ να δώσω μία αντικειμενική περιγραφή της εποχής εκείνης. Αλήθεια, κ. Δήμαρχε, εσείς δεν γυρίσατε ποτέ την πόλη; Αν κάνατε μία βόλτα θα βλέπατε τα φρεάτια της αποχέτευσης πόσο βρώμικα είναι, γεμάτα σκουπίδια και άγρια χόρτα να φυτρώνουν και οι ακρίδες εξερχόμενες από τα φρεάτια να κάνουν παρέλαση στους δρόμους. Αλήθεια περπατήσατε ποτέ στους δρόμους πόσο ανθυγιεινοί είναι. Όταν όλοι βαδίζουν σε δρόμους ακατάλληλους και κυρίως οι ηλικιωμένοι πολύ γρήγορα έχουν προβλήματα αρθρώσεων. Κε Δήμαρχε, είμαι σίγουρος δεν διαβάσατε ποτέ Παλαμά, Μαλακάση, Δροσίνη, Γκόλφη, Τραυλαντώνη. Εάν είχατε διαβάσει έστω ένα ποίημα ή ένα πεζογράφημα, είμαι σίγουρος θα είχατε αρπάξει την ευκαιρία να αξιοποιήσετε τις φυσικές καλλονές της ιεράς αυτής πόλεως. Αλήθεια είδατε το μαγεμένο ηλιοβασίλεμα, τη λιμνοθάλασσα με τα ιχθυοτροφεία όπου εις τον τομέα της οικονομίας θα αποτελούσε σπουδαιοτάτην πλουτοπαραγωγικήν πηγήν.

Κε Δήμαρχε, ο καθένας μας έχει πάρει την μορφή με την οποίαν είναι γνωστός. Περιστοιχιζόμαστε από πολλές μορφές άλλες τις σεβόμαστε και άλλες τις αγαπούμε, αλλά την δική σας την αποστρεφόμαστε γιατί δεν μας ικανοποιεί, γιατί δεν ταιριάζει στην ιστορία της πόλεως μας. Γιατί δεν διακρίνουμε μία αμυδρή αντανάκλαση.

Διαβάσατε ποτέ έστω και μία σελίδα από τα πολλά βιβλία που έγραφε η Ακακία Κορδόση; Η αείμνηστος συμμαθήτριά μου είχε τη διάχυτη μορφή Θεού. Ήταν ένας ανθρώπινος Θεός, μία ευγενική ύπαρξη, μία πολυσύνθετη μηχανή, σχεδιασμένη για να βλέπει, να ακούει, να μιλάει και να γράφει για το Μεσολόγγι, για κάθε τι που περνούσε από το μυαλό της, την καρδιά της και το πνεύμα της. Κε Δήμαρχε, η μορφή σας δεν είναι πολύ εκφραστική, λένε πως δείχνει το εσωτερικό σας με την ψυχρή σας αδιαφορία. Ίσως να θέλετε να μας δείτε άσχημους, με κατεβαστά φρύδια, μισοκλεισμένα μάτια, κατσουφιασμένους δηλαδή ελεύθερους πολιορκημένους στα σπίτια μας. Όχι, κε Δήμαρχε είμαστε χαριτωμένοι, φτιαγμένοι να γράφουμε ξανά την ιστορία μας και να παίξουμε ξανά το ρόλο των προγόνων μας, έχουμε αρετή και τόλμη και με έμβλημα το «αιέν αριστεύειν».

Κε Δήμαρχε, το Μεσολόγγι δεν είναι μία συνηθισμένη πόλη της Ελληνικής Επικράτειας. Είναι μία πόλη άγια και ιερή, πόλη άσκησης, τόπος ατελείωτης προσευχής, τόπος συνάντησης Θεού με τον άνθρωπο. Κύριε Δήμαρχε, δεν δώσατε καμμίαν λύσην στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Μεσολογγίτικη κοινωνία. Ζητήστε συγγνώμη και παραιτηθείτε. Οι Μεσολογγίτες αξίζουν καλύτερη τύχη μην ξεχάσετε ποτέ το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Το πατρικό μου σπίτι, στοιχειό είναι και με προσκαλεί, στοιχειό και με προσμένει». 

Με σεβασμό και βαθειά εκτίμηση
Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Κώστας Ρήγας

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία