Αγγελίες    Επικοινωνία

Απομονωμένο το Μεσολόγγι απ' την Ιόνια / Νέα επιστολή σε Σπίρτζη
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής κόμβου στου "Χαλαζιά"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Αξιότιμο κ. Χρήστο Σπίρτζη

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Κοινοποίηση: Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νίας  

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι ένα μεγάλο έργο που θα πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και μέσω της Εγνατίας, όλης της Μακεδονίας και Θράκης.

Δυστυχώς όμως ο τρόπος που κατασκευάστηκε στην περιοχή μας απέκλεισε την ιστορική πόλη μας από αυτή την προοπτική.

Πριν την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, στην παλαιά εθνική οδό, λειτουργούσε είσοδος – έξοδος στη θέση «ΧΑΛΑΖΙΑ» για τα οχήματα και κυρίως για μεγάλα βαρέως τύπου. Προς τούτο έχει κατασκευασθεί μεγάλη παραλιακή λεωφόρος διπλής κατεύθυνσης με διάζωμα στο μέσον, στη δυτική πλευρά της πόλης που συνδέει το λιμάνι με την εθνική οδό στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ».

Η λεωφόρος αυτή εξυπηρετούσε:

  1. Το Λιμάνι Μεσολογγίου το οποίο έχει σχετικά καλή εμπορική και τουριστική κίνηση και μάλιστα τώρα θα ξεκινήσει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τα Ιόνια Νησιά, όπου η εμπορευματική και τουριστική κίνηση θα πολλαπλασιασθούν.
  2. Τη Μαρίνα Μεσολογγίου, που έχει 250 θέσεις σκαφών με μεγάλη κίνηση ιδιοκτητών και επισκεπτών, ιδίως το καλοκαίρι.
  3. Τη Δ.Ο.Υ. που εξυπηρετεί το μισό νομό και τη Νομαρχιακή Κτηματική Υπηρεσία που βρίσκεται σε κτίρια στο λιμάνι καθώς και τα σχολικά κτίρια που υπάρχουν εκεί.
  4. Το κεντρικό Τελωνείο του νομού Αιτωλ/νίας, στο οποίο καταφθάνουν πολλά και μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα με εμπορεύματα για εξαγωγές.
  5. Τους χιλιάδες ξένους τουρίστες από την Ευρώπη, που έρχονται από δυτικά καθώς και τους Έλληνες επισκέπτες που έρχονται στην πόλη του πολιτισμού, της ιστορίας και του φιλελληνισμού.
  6. Τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται μέσω Εγνατίας και Ιόνιας για τα ιαματικά λουτρά Αγίας Τριάδας και τους λουόμενους στις ακτές του Μεσολογγίου, οι οποίοι έρχονται κυρίως με τουριστικά λεωφορεία.
  7. Τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τις ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ και το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου που έχουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και που στους αθλητικούς αγώνες έρχονται χιλιάδες φίλαθλοι από το νομό και από άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού έχει αποκοπεί εντελώς η είσοδος – έξοδος οχημάτων προς την πόλη μας στη θέση «ΧΑΛΑΖΙΑ». Η δε κατασκευασθείσα αερογέφυρα στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ», λόγω των μεγάλων κλίσεων και κλειστών στροφών, καθίσταται επικίνδυνη αφού τα μεγάλα φορτηγά – νταλίκες και λεωφορεία δυσκολεύονται να περάσουν, με κίνδυνο να συγκρουστούν με τα μικρά αυτοκίνητα κατά τις διασταυρώσεις.

Έτσι η πόλη μας είναι απομονωμένη και από την Ιόνια και από την παλαιά εθνική οδό με την επικίνδυνη αερογέφυρα.

Οι αρνητικές συνέπειες είναι αυτονόητες και καθοριστικές στην ανάπτυξη και στην οικονομία της περιοχής. Δεδομένου ότι η Ι.Π. Μεσολογγίου είναι πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος όγκος των κατοίκων του νομού Αιτωλ/νίας βρίσκεται στη δυτική πλευρά και η υπάρχουσα είσοδος – έξοδος βρίσκεται ανατολικά και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου δημιουργείται μεγάλη ταλαιπωρία στους επισκέπτες και καταναλωτές και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προόδου. Προτάσεις για τη διευθέτηση της εισόδου – εξόδου και επισημάνσεις για την επικίνδυνη αερογέφυρα, σας απέστειλε το Τεχνικό Επιμελητήριο – Παράστημα Αιτωλ/νίας.

Παρακαλούμε και ζητούμε

Στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ» να κατασκευασθεί η κύρια είσοδος – έξοδος της πόλης μας ώστε αφ’ ενός μεν να ωφεληθεί και η πόλη μας των ευεργετημάτων από την λειτουργία της Ιόνιας Οδού και αφ’ ετέρου να αποφευχθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν για ατυχήματα.

Με την ελπίδα ότι το δίκαιο αίτημά μας θα έχει θετική αποδοχή.

Σας ευχαριστούμε

Με τιμή
Η Διοικούσα Επιτροπή
Λάμπρος Φλώρος
Σταμάτης Κατσαβός
Σοφία Γκανιάτσου
Κώστας Σιάμος

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία