Αγγελίες    Επικοινωνία

Ανασύσταση του Τείχους και των Προµαχώνων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/02/2019

Κύριε Διευθυντά,

Προσβλέποντας στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας θέλω μέσα από τον σχολιασμό της επικαιρότητας και των ειδικών θεμάτων να συμβάλω στο δημόσιο διάλογο, συμπεριλαμβάνοντάς τα στην προεκλογική ατζέντα με σκοπό να αναδείξω τη σημασία τους στη μελλοντική πορεία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και υπερψήφιση οποιουδήποτε συνδυασμού.

Οι αναγνώστες σας μπορούν να θυμηθούν αντίστοιχο περσινό άρθρο, όπου μεταξύ των άλλων ασχολήθηκα με το παλιό Νοσοκομείο και είχα μάλιστα την άποψη να κατεδαφιστεί, σε ένα πρόγραμμα γιγαντιαίας ανάπλασης και αναδημιουργίας του ιστορικού τείχους της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Όταν εξέφραζα την άποψη αυτή δεν είχα υπ' όψιν μου το ΦΕΚ 54/2017 τ. ΑΑΠ, από το οποίο προκύπτει ότι έχει κηρυχθεί Μνημείο με φερόμενο ιδιοκτήτη τον Δήμο Μεσολογγίου. Την εκδοχή της κυριότητας του Δήμου μου είχε ενισχύσει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κατσούλη, με την οποία είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιόδου 2011-2014. Στη σελίδα λοιπόν 96 της απόφασης, στην κατάσταση ακινήτων της ΔΕ Μεσολογγίου εμφανίζεται με αα 5 το οικόπεδο του Παλιού Νοσοκομείου, εμβαδού 7370 τ.μ.

Μετά τον πρόσφατο τραγέλαφο με τα δημόσια ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο, όπου φημολογούνταν ότι περιλαμβάνεται και ο Κήπος Ηρώων και στην απένταξη τεσσάρων με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, ως δήθεν αρχαιολογικοί χώροι, ενώ πρόκειται για το στρατόπεδο Καψάλη, τον παλιό σταθμό του σιδηροδρόμου, ένα τμήμα του ακάλυπτου χώρου μπροστά από το ξενοδοχείο Λίμπερτυ και τέλος ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, μπροστά από το ΚΤΕΛ και μέχρι την Αγίου Αθανασίου, από περιέργεια ερεύνησα στο Κτηματολόγιο για το ποιος φέρεται ιδιοκτήτης. Διαπίστωσα λοιπόν πως ιδιοκτήτης φέρεται το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσολογγίου με αιτία κτήσης την κληρονομιά και παρατήρησα ότι εκκρεμεί η σύνταξη της σχετικής πράξης. Δηλαδή πλήρη αντίθεση μεταξύ της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της πρώτης εγγραφής.

Και γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα. Είναι αυτό γνωστό στη Δημοτική αρχή; Αν δεν είναι, τώρα που το μαθαίνει τι προτίθεται να κάνει; Αν το γνώριζε να υποθέσουμε ότι έχει παραιτηθεί σιωπηρά της διεκδίκησης; Και φυσικά μια απορία ακόμα. Ποιος υπέβαλλε τον φάκελο στις υπηρεσίες του Υπ. Πο. που φαίνεται πως φερόμενος ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος;

Βλέπουμε λοιπόν πως ενώ τρέχει το διάστημα προς τις εκλογές της 26ης Μαΐου και ενώ ανακοινώνονται καθημερινά ένθεν και ένθεν η συμμετοχή υποψηφίων συνοδευόμενες από τα συνήθη ευχολόγια της ανάληψης δράσης για μια νέα περίοδο που θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί τούτη τη φορά ο Δήμος, θα αναπτυχθεί η οικονομία με την εκμετάλλευση των ευκαιριών και θα ωφεληθούν επιτέλους οι πολίτες, να μην έχουν επιλυθεί ουσιώδη θεσμικά προβλήματα, όπως αυτό της Δημοτικής περιουσίας, εν όψει μάλιστα και της οριστικοποίησης των εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου. Και ο πιο άσχετος καταλαβαίνει ότι η εγγραφή υπέρ του Νοσοκομείου πάσχει, τουλάχιστον στην αιτιολογία κτήσης, γιατί δεν προέρχεται από κληρονομιά, καθώς δεν το έχει αφήσει κάποιος κληρονομικά. Ο αείμνηστος ευεργέτης Χατζηκώστας άφησε περιουσία αλλού, ώστε από τις προσόδους της να χτιστεί το Νοσοκομείο. Δεν άφησε κληρονομιά το οικόπεδο, που είναι γνωστό ότι ανήκε στον Δήμο και διατέθηκε για τον σκοπό της ανέγερσης.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το πώς το κρίνει κανείς το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαρίσει είτε με τη διεκδίκηση από το Δήμο, είτε με την παραίτηση από κάθε δικαίωμα ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνουν ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι όμως θέμα που και οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν θέση, γιατί οι αποφάσεις των συμβουλίων μπορούν να αλλάζουν κατά την κρίση του σώματος κάθε φορά. Με την ευκαιρία δε και της εμφάνισης της ανεξάρτητης κίνησης για την Κοινότητα Μεσολογγίου καλό είναι να μάθουμε και τη δική της θέση για το θέμα αυτό.

Επίσης με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της αναγέννησης του Ιερού Λόχου του επαναστατικού σώματος του αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αείμνηστου Αλέξανδρου Υψηλάντη, από τη Φιλαρμονική Διονύσιος Σολωμός, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Όμως πρέπει να επισημάνουμε πως ο Ιερός Λόχος τη μόνη σχέση που έχει με την πόλη, ήταν η αφορμή να δώσει το όνομα ενός επιφανούς μέλους του, του ήρωα Σπύρου Δρακούλη, Ιθακήσιου στην καταγωγή, σε ένα προμαχώνα του φρουρίου, ο μηχανικός Κοκκίνης, τον πρώτο από τα ανατολικά προς τα δυτικά, επονομαζόμενου και Αλέρτα, τον οποίο φρουρούσε ο Νότης Μπότσαρης. Με βάση το σχεδιάγραμμα οχύρωσης Κοκκίνη, αλλά και μεταγενέστερους χάρτες, η θέση του εκτιμάται στις οικίες βόρεια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ίσως και επί του περιμετρικού δρόμου από Ταμπακαριά προς Πλατεία Μπότσαρη.

Επομένως εάν έχει σκοπό η Δημοτική αρχή που θα αναλάβει την τύχη της Πόλης την επόμενη πενταετία να εορτάσει λαμπρά την διακοσιετηρίδα από την αρχή της Επανάστασης καθώς και των πολιορκιών και της Εξόδου, τι καλύτερη επιλογή από την ανασύσταση του τείχους και των προμαχώνων;

Διότι σκεφτείτε να καθιερωθεί ως έτος Εισόδου το 2026, όπως προτείνεται ευφυώς από την ανεξάρτητη κίνηση για την Κοινότητα Μεσολογγίου, τι θα λέμε στην εύλογη απορία του προσκυνητή, βλέποντας τα σημερινά υπολείμματα του τείχους, αν αυτό ήταν το ιστορικό τείχος, ο φράχτης κατά τον Ιμπραήμ, και να του δείχνουμε, κατοικίες, άλλες κατασκευές, δρόμους, γραμμές, οικόπεδα και άλλα.

Πώς θα εγκωμιάζουμε τη θυσία των προγόνων των σημερινών Μεσολογγιτών, όταν οι απόγονοί τους δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την έσχατη πρωτοβουλία για την αναγέννηση του φρουρίου και των προμαχώνων του;

Θα πει κάποιος καλόπιστα, πώς αλλάξανε οι καιροί και τέτοιο πνεύμα προσφοράς και θυσίας έχει εκλείψει και ούτε υπάρχουν πολίτες σήμερα να κάνουν ό,τι έκαναν οι Μεσολογγίτες, της εποχής της επανάστασης, με τα πενιχρά τους μέσα, αξίνες και φτυάρια, αλλά με μεγάλο κουράγιο αγωνιστικότητας, εργασίας και προσφοράς μπόρεσαν σε ένα χρόνο περίπου να το ετοιμάσουν αφαιρώντας οικοδομικά υλικά από τα σπίτια τους και δίνοντάς τα στον κοινό σκοπό.

Η συμπεριφορά μας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που αρνηθήκαμε πανδήμως να δεχθούμε και την παραμικρή θυσία, το αποδεικνύουν άλλωστε οι προσφυγές στα δικαστήρια, ρισκάροντας ακόμα και σήμερα να τα χάσουμε όλα, ενδεχομένως να προδιαθέτει για μια αρνητική στάση από όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους Δημάρχους και συμβούλους.

Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα έχει τεθεί και έτσι θα κριθεί και στη συνέχεια. 

Με εκτίμηση
Δάλλας Γιώργος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία