Αγγελίες    Επικοινωνία

Νέο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα για τους κοινόχρηστους χώρους
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Άρθρο – παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 10/01/2019

 

Αγαπητή ΑΙΧΜΗ

Ένα νέο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα θα εκτελέσει το Πράσινο Ταµείο που θα αφορά την «Απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις 2018» και όπως είναι φυσικό ενδιαφέρει πρωτίστως και το Δήµο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Συγκεκριµένα, µε το υπ’ αριθ. 5802/21-12-2018 τ. Β΄ ΦΕΚ, δηµοσιεύθηκε η απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά την έγκριση του ανωτέρω νέου χρηµατοδοτικού προγράµµατος. Το πρόγραµµα κάνει λόγο για την ανάγκη εξασφάλισης σηµαντικών κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου σε αρκετούς δήµους της χώρας, οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν το χαρακτήρα τους και να µετατραπούν σε οικοδοµήσιµους χώρους, καθιστώντας δυσµενέστερες τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος. Η απόκτηση των ανωτέρω χώρων κρίνεται πολεοδοµικά ως ιδιαιτέρως σηµαντική.

Η δαπάνη του προγράµµατος ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισµό του Πράσινου Ταµείου. Για την απόκτηση των κοινοχρήστων χώρων, το Πράσινο Ταµείο µπορεί είτε να εξασφαλίζει και να καταβάλει την αποζηµίωση για την συντέλεση επιβληθείσας απαλλοτρίωσης, είτε να δεσµεύει το απαραίτητο χρηµατικό ποσό για την επανεπιβολή αρθείσας απαλλοτρίωσης και για την εκκίνηση διαδικασίας επιβολής απαλλοτρίωσης.

Οι προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση των δυνητικών δικαιούχων ΟΤΑ και των προς απόκτηση κοινοχρήστων χώρων, είναι οι παρακάτω:

α) Εγκεκριµένο ρυµοτοµικό σχέδιο, στο οποίο οι προς απαλλοτρίωση χώροι προβλέπονται ρητώς ως κοινόχρηστοι,

β) Πράξη αναλογισµού ή πράξη εφαρµογής γι’ αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους,

γ) Απόφαση κύρωσης της πράξης αναλογισµού από το Νοµάρχη ή τον Περιφερειάρχη και

δ) Απόφαση καθορισμού τιμής μονάδας (δικαστικώς ή εξωδίκως).

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις του δήμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτό υποχρεώσεις παρόδιων ιδιοκτητών. Τέλος, η εκτέλεσή του ανατίθεται αποκλειστικά στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει πεδίον δόξης λαμπρόν. Και για τα εντός του σχεδίου πόλης ακίνητα που είναι κοινόχρηστοι χώροι και για τα ακίνητα στην επέκταση του σχεδίου πόλεως (Καλλονή) και για τα ακίνητα πέριξ και εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Μεσολογγίου.

Επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο Αιτωλικό, το Νεοχώρι και την Κατοχή. Εμείς λοιπόν, από τη δική μας πλευρά, σας υποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά τον τρόπο και τα εργαλεία. Στη δική σας δυνατότητα ή ευχέρεια ή βούληση τα υπόλοιπα...  

Πάνος Παπαδόπουλος
Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία