Αγγελίες    Επικοινωνία

Λάβαμε & Δημοσιεύουμε: Από τα θαύµατα του Ελληνο-ιταλικού πολέµου 1940

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/10/2018

 

ΣΚΗΝΗ Α’ - Γυιέ µου να πας εις την ευχή του Χριστού και της Παναγίας. Θα σε παρακολουθώ µε την προσευχή µου µέρα και νύχτα. Θα σε περιµένω να γυρίσης νικητής και γερός.

Αυτά είπε η µητέρα στο παιδί της, που ξεκινούσε για την Αλβανία, ενώ τα δάκρυα κυλούσαν ποτάµι από τα µάτια της. Άνοιξε κατόπιν το µπαούλο και έβγαλε από µέσα ένα µετάλλινο, στολισµένο µε πέτρες Σταυρό. Ήταν κληρονοµιά του συζύγου της που είχε πεθάνει εδώ και 5 χρόνια.

- Παιδί µου, να το φυλακτό σου. Φίλησέ τον. Βάλε τον στην αριστερή τσέπη του χιτωνίου σου. Στο µέρος της καρδιάς. Να σε φυλάη.

Ο Τάκης συγκινηµένος φίλησε το Σταυρό και τη µητέρα του και έφυγε.

ΣΚΗΝΗ Β’. Ώρα 5 το πρωί. Νύχτα ακόµα. Η διµοιρία του Τάκη βρίσκεται στο Τεπελένι. Ετοιµάζεται για επίθεση προς κατάληψιν του απέναντι υψώµατος. Όλοι οι άνδρες σηκώθηκαν αθόρυβα. Ετοιµάστηκαν. Ο Τάκης βγάζει το Σταυρόν από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου του. Τον ασπάζεται µε πίστι. Το µυαλό του πετάει στη χήρα µητέρα του… Χριστέ µου προστάτευσέ µου, ψιθυρίζει απαλά.

ΣΚΗΝΗ Γ’. Η επίθεσις άρχισε. Το βουνό καίγεται από τις φωτιές των όπλων και τον κανονιών. Οι Ιταλοί αγωνίζονται να κρατήσουν το ύψωµα. Η ορµή όµως των Ελλήνων παρασύρει τα πάντα… Σε μια στιγμή ο Τάκης, εκεί που ακροβολισμένος πολεμάει με ανδρεία, ακούει ένα…φσσστ, και νιώθει πως κάτι τον χτύπησε στο μέρος της καρδιάς. Όμως δεν αισθάνεται κανένα πόνο... «μου φάνηκε» μονολογεί... και συνεχίζει το έργο του.

Το ύψωμα σε λίγο κατελήφθη... Η Ελληνική Σημαία κυματίζει στην κορυφή. Ο Τάκης συγκινημένος βγάζει το Σταυρό από το χιτώνιο του να τον φιλήση.

- Μα τι είναι αυτό; Σφαίρα; Κοιτάζει το χιτώνιο. Μια τρύπα στο μέρος της τσέπης... και ο Σταυρός λυγισμένος στη μέση...

- Χριστέ μου σε ευχαριστώ, λέγει ο Τάκης και κλαίει από ευγνωμοσύνη. Τι είχε συμβή; Όταν άκουσε το παλικάρι το... φσσσστ, τον είχε χτυπήσει στο μέρος της καρδιάς του σφαίρα εχθρική. Πέρασε το χιτώνιο και εχτύπησε…στο Σταυρό τον μετάλλινο. Δεν μπορούσε όμως να τον τρυπήση... και έμεινεν έτσι στην τσέπη του παλικαριού. Να την, την κρατάει τώρα στο χέρι του...

- Μάνα μου, χρυσή μου μάνα, ο Σταυρός του πατέρα με έσωσε… Και τον φιλεί με άπειρη ευγνωμοσύνη...

- Κύριε! Δεν επήγαν χαμένες οι προσευχές της μάνας.

Δεν επήγαν.

Για την αντιγραφή
Θεόδωρος Βλαχόπουλος
 Θεολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία