Αγγελίες    Επικοινωνία

Σε νέα χαλάρωση των capital controls έως τα τέλη Μαΐου προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και στις συναντήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, τα θέματα που κυριάρχησαν αφορούσαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη και τα δύο εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με προτεραιότητα την πρόταση του ΤΧΣ, η τελική μορφή της οποίας θα αποσταλεί προς έγκριση στην DG Comp, επίσης έως τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των capital controls και με δεδομένο ότι το προεκλογικό κλίμα είναι απαγορευτικό για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κυρίως προς το εξωτερικό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μικρές κινήσεις σταδιακής χαλάρωσης. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να διευρύνει το όριο για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως το όριο για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα. Πρόθεση είναι το όριο να διευρυνθεί και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών.

Διεξοδική ήταν η συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου για τον χρόνο ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων όσων θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, καθώς τότε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, θα είναι έτοιμοι οι αναγκαίοι αυτοματισμοί, έτσι ώστε οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται να ελέγχονται αυτόματα ως προς την επιλεξιμότητά τους. Υπενθυμίζεται πως η επιλεξιμότητα αξιολογείται με βάση τα όρια για το ύψος της οφειλής, την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.

Από την πλευρά των θεσμών τέθηκε επιτακτικά το θέμα της συνολικής αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη, που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τις τράπεζες και τους θεσμούς. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία και στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020, ενοποιώντας το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα ισχύσει έως τα τέλη του χρόνου και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

Οσον αφορά τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η κυβέρνηση έχει προκρίνει το σχέδιο του ΤΧΣ, δηλαδή τη δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (APS - Asset Protection Scheme), χωρίς να έχει απορρίψει την πρόταση της ΤτΕ, η οποία ωστόσο τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο. Η τελική πρόταση, όπως έχει εξειδικευθεί από την JP Morgan ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. για τη δημιουργία του APS, στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 15 - 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποσταλεί έως τα τέλη Μαΐου. Η μεθοδολογία που έχει εφαρμόσει η JP Morgan μειώνει την προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες προκειμένου να κάνουν χρήση της κρατικής εγγύησης μεταξύ 1,5% - 2% τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ μετά την τριετία το κόστος ανεβαίνει πάνω από το 3%. Ο χρόνος, πάντως, για την έγκριση της σχετικής πρότασης μετράει αντίστροφα, με δεδομένο ότι οι ρυθμοί στους μηχανισμούς της Ε.Ε. έχουν ήδη ατονήσει ενόψει των ευρωεκλογών.

Πηγή: kathimerini.gr

Στάλθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α 84), όπως ισχύει.

Με την απόφαση καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. 

Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ.

Αυξάνεται με την δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. 

Διευκολύνονται με την δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας      από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην      Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών την αποκάλυψη του σχεδιασμού της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για πλήρη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί το μέτρο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, ύστερα από μια τέτοια απόφαση τα περιθώρια για λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα, θα είναι… μηδενικά.

«Εάν απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις σε φυσική μορφή στο σύνολο των 130 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναπόφευκτα θα αυξηθούν» τονίζει στέλεχος συστημικού ομίλου.

Τι θα γίνει αν…

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μετρητά θα πρέπει να ικανοποιείται άμεσα, δημιουργώντας πρόβλημα στις τράπεζες. Τόσο διότι οι διαρροές θα πρέπει να αναπληρωθούν με κάποιον τρόπο, π.χ. μέσω των αγορών ή μέσω του ELA, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους διαχείρισης χαρτονομισμάτων».

Γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας τονίζει από την πλευρά του ότι εφόσον καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στις αναλήψεις και από τη στιγμή που έχουμε εισέλθει σε μιαν άτυπη προεκλογική περίοδο, θα πρέπει από εδώ και στο εξής το πολιτικό σύστημα να αποφύγει πάση θυσία κινήσεις που θα επιδείνωναν την εμπιστοσύνη.

«Π.χ. μια μονομερής κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων και μια ενδεχόμενη ρήξη της κυβέρνησης με τους εταίρους θα μείωναν την αξιοπιστία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστροφή της στις αγορές και στην κανονικότητα, μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου» υπογραμμίζει σχετικά ο ίδιος.

Και προσθέτει πως εάν κάποιος περιορισμός αρθεί και στη συνέχεια λόγω των συνθηκών επανέλθει, το σοκ στο αποταμιευτικό κοινό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που υπέστη όταν αρχικώς επιβλήθηκαν τα capital controls.

Για τον λόγο αυτόν εκτιμά πως θα ήταν πιο ασφαλές, λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος, να προκρινόταν μια αύξηση του τρέχοντος μηνιαίου ορίου στις αναλήψεις παρά η πλήρης κατάργησή του.

Η άνοδος των υπολοίπων

Σημειώνει πάντως ότι η πορεία των καταθετικών υπολοίπων τους τελευταίους μήνες είναι θετική. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα του 2017, οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ, με συνεχείς εισροές νέου χρήματος, τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο μέσος όρος των μηνιαίων αναλήψεων είναι κατά τουλάχιστον 50% χαμηλότερος του ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ανά κωδικό πελάτη.

Μπορεί οι εισροές να μην έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, με δεδομένο ότι ύστερα από τρία χρόνια capital controls μόλις το 25% των καταθέσεων που αποσύρθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2015 έχει αναπληρωθεί, ωστόσο είναι θετικό ότι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οι περιπτώσεις… ψυχολογικών αναλήψεων. Αναλήψεων δηλαδή που αποδίδονται στις ανησυχίες για την ευστάθεια του συστήματος.

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών, δεν αναμένεται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στις αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα, το οποίο θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από τα capital controls.

Ωστόσο, ακόμη οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση δεν είναι ώριμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν το αργότερο έως και τις αρχές του 2019 να «ξεμπερδέψουν» με όλους τους περιορισμούς.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, του κόστους δανεισμού δημοσίου / τραπεζών, αλλά και των καταθέσεων τους επόμενους μήνες.

Πηγή: tovima.gr

Η Ελλάδα προτίθεται περίπου έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας να χαλαρώσει κι άλλο τα υφιστάμενα capital controls, γράφει η γερμανική FAZ.

Ήδη σύντομα θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Τα επικείμενα βήματα θα αφορούν την ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμα και η πλήρης άρση των capital controls έχει δρομολογηθεί. Τα τελευταία μέτρα αφορούν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων με το εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τους ελέγχους πριν από τρία χρόνια, προκειμένου εν μέσω της κρίσης χρέους να εμποδίσει τη μαζική διαρροή ρευστού από τις εγχώριες τράπεζες,γράφει η FAZ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Νέα χαλάρωση των capital controls

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. 

• Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Χαλαρώνουν τα capital controls

Έρχεται η πρώτη ουσιαστική κίνηση χαλάρωσης των capital controls, που θα επιτρέπει στους πολίτες να προχωρούν στη σωρευτική ανάληψη ποσού 2.300 ευρώ τον μήνα, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να «χαλαρώσει» περαιτέρω τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015. Τη χαλάρωση των περιορισμών επιβεβαιώνουν στο Έθνος τόσο τραπεζικές όσο και κυβερνητικές πηγές καθώς όλα είναι έτοιμα να υπογραφεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κίνησης αυτή σηματοδοτεί την αύξηση της εμπιστοσύνης και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές αναφορικά με την πορεί ατης ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι συνθήκες της οικονομίας βελτιώνονται ενώ βελτίωση υπάρχει και σε ότι αφορά την άντληση ρευστότητας. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν η σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ το μήνα – δηλαδή 30 ημέρες Χ 60 ευρώ = 1.800 ευρώ.

Με την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχουμε ουσιαστικά την πρώτη αύξηση στα όρια ανάληψης μετρητών κατά 500 ευρώ τον μήνα από το τέλος Ιουνίου 2015 που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τάση επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες θα ενισχυθεί μόλις υπάρξουν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς θα είναι σήμα ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και με το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν λογαριασμό ανεξάρτητα από τα αν έχουν ήδη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία