Αγγελίες    Επικοινωνία

Στάλθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α 84), όπως ισχύει.

Με την απόφαση καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. 

Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ.

Αυξάνεται με την δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. 

Διευκολύνονται με την δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας      από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην      Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών την αποκάλυψη του σχεδιασμού της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για πλήρη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί το μέτρο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, ύστερα από μια τέτοια απόφαση τα περιθώρια για λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα, θα είναι… μηδενικά.

«Εάν απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις σε φυσική μορφή στο σύνολο των 130 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναπόφευκτα θα αυξηθούν» τονίζει στέλεχος συστημικού ομίλου.

Τι θα γίνει αν…

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για μετρητά θα πρέπει να ικανοποιείται άμεσα, δημιουργώντας πρόβλημα στις τράπεζες. Τόσο διότι οι διαρροές θα πρέπει να αναπληρωθούν με κάποιον τρόπο, π.χ. μέσω των αγορών ή μέσω του ELA, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους διαχείρισης χαρτονομισμάτων».

Γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας τονίζει από την πλευρά του ότι εφόσον καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στις αναλήψεις και από τη στιγμή που έχουμε εισέλθει σε μιαν άτυπη προεκλογική περίοδο, θα πρέπει από εδώ και στο εξής το πολιτικό σύστημα να αποφύγει πάση θυσία κινήσεις που θα επιδείνωναν την εμπιστοσύνη.

«Π.χ. μια μονομερής κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων και μια ενδεχόμενη ρήξη της κυβέρνησης με τους εταίρους θα μείωναν την αξιοπιστία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστροφή της στις αγορές και στην κανονικότητα, μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου» υπογραμμίζει σχετικά ο ίδιος.

Και προσθέτει πως εάν κάποιος περιορισμός αρθεί και στη συνέχεια λόγω των συνθηκών επανέλθει, το σοκ στο αποταμιευτικό κοινό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που υπέστη όταν αρχικώς επιβλήθηκαν τα capital controls.

Για τον λόγο αυτόν εκτιμά πως θα ήταν πιο ασφαλές, λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος, να προκρινόταν μια αύξηση του τρέχοντος μηνιαίου ορίου στις αναλήψεις παρά η πλήρης κατάργησή του.

Η άνοδος των υπολοίπων

Σημειώνει πάντως ότι η πορεία των καταθετικών υπολοίπων τους τελευταίους μήνες είναι θετική. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα του 2017, οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ, με συνεχείς εισροές νέου χρήματος, τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο μέσος όρος των μηνιαίων αναλήψεων είναι κατά τουλάχιστον 50% χαμηλότερος του ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ανά κωδικό πελάτη.

Μπορεί οι εισροές να μην έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, με δεδομένο ότι ύστερα από τρία χρόνια capital controls μόλις το 25% των καταθέσεων που αποσύρθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2015 έχει αναπληρωθεί, ωστόσο είναι θετικό ότι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οι περιπτώσεις… ψυχολογικών αναλήψεων. Αναλήψεων δηλαδή που αποδίδονται στις ανησυχίες για την ευστάθεια του συστήματος.

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών, δεν αναμένεται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στις αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα, το οποίο θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από τα capital controls.

Ωστόσο, ακόμη οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση δεν είναι ώριμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν το αργότερο έως και τις αρχές του 2019 να «ξεμπερδέψουν» με όλους τους περιορισμούς.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, του κόστους δανεισμού δημοσίου / τραπεζών, αλλά και των καταθέσεων τους επόμενους μήνες.

Πηγή: tovima.gr

Η Ελλάδα προτίθεται περίπου έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας να χαλαρώσει κι άλλο τα υφιστάμενα capital controls, γράφει η γερμανική FAZ.

Ήδη σύντομα θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Τα επικείμενα βήματα θα αφορούν την ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμα και η πλήρης άρση των capital controls έχει δρομολογηθεί. Τα τελευταία μέτρα αφορούν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων με το εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τους ελέγχους πριν από τρία χρόνια, προκειμένου εν μέσω της κρίσης χρέους να εμποδίσει τη μαζική διαρροή ρευστού από τις εγχώριες τράπεζες,γράφει η FAZ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Νέα χαλάρωση των capital controls

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. 

• Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Χαλαρώνουν τα capital controls

Έρχεται η πρώτη ουσιαστική κίνηση χαλάρωσης των capital controls, που θα επιτρέπει στους πολίτες να προχωρούν στη σωρευτική ανάληψη ποσού 2.300 ευρώ τον μήνα, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να «χαλαρώσει» περαιτέρω τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015. Τη χαλάρωση των περιορισμών επιβεβαιώνουν στο Έθνος τόσο τραπεζικές όσο και κυβερνητικές πηγές καθώς όλα είναι έτοιμα να υπογραφεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κίνησης αυτή σηματοδοτεί την αύξηση της εμπιστοσύνης και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές αναφορικά με την πορεί ατης ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι συνθήκες της οικονομίας βελτιώνονται ενώ βελτίωση υπάρχει και σε ότι αφορά την άντληση ρευστότητας. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν η σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ το μήνα – δηλαδή 30 ημέρες Χ 60 ευρώ = 1.800 ευρώ.

Με την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχουμε ουσιαστικά την πρώτη αύξηση στα όρια ανάληψης μετρητών κατά 500 ευρώ τον μήνα από το τέλος Ιουνίου 2015 που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τάση επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες θα ενισχυθεί μόλις υπάρξουν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς θα είναι σήμα ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και με το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν λογαριασμό ανεξάρτητα από τα αν έχουν ήδη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις αρχές Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από σήμερα μεταξύ άλλων ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.

Επίσης για ποσά που πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό στο σύνολό τους.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 50% συνολικά για χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρονται από την αλλοδαπή από την 1/9/2017 και μετά με μεταφορά πίστωσης, με διαδικασία που έχει οριστεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Για χρηματικά ποσά τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 23/7/2016 έως και την 31/8/2017 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 30%. Για χρηματικά ποσά τα οποία έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή από τις 18/7/2015 έως και την 22/7/2016 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10%. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.

Οι αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν για τα capital controls υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ:

http://www.hba.gr/Media/Details/319

 

Πηγή: kathimerini.gr

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία