Αγγελίες    Επικοινωνία

Καλό αλλά λίγο βρήκαν τα μέλη της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών για να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Σύμφωνα με την εισήγηση που ετοίμασαν ο κ. Μαϊστρος και η κα Κουτσούρη από την επιστημονική επιτροπή της ΚΕΔΕ, θετικό είναι το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες των επιτροπών θα ανήκουν στους δημάρχους, δεν διαχωρίζεται όμως ο επιτελικός χαρακτήρας για το Δημοτικό Συμβούλιο και ο εκτελεστικός για τις επιτροπές, και δεν περνάνε αρκετές αρμοδιότητες που θα μπορούσαν, σ΄αυτές.
Αντιθέτως ο κ. Μαίστρος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει να δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις διατάξεις των άρθρων 72 και 73 να παίρνει αρμοδιότητες από τις επιτροπές ενώ αυτές θα έπρεπε να είναι νομικά προσδιορισμένες.
Επίσης προβληματικές είναι οι διατάξεις που προβλέπουν τη συνοδεία εισήγησης από τις υπηρεσίες για τις εναλλακτικές προτάσεις στα θέματα του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος κλπ που θα καταθέτουν οι παρατάξεις.
Ο κ. Μαίστρος υπογράμμισε ότι το Ν/Σ δεν δίνει διοικητικά κίνητρα για τις Συμπράξεις όπως είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ.
Επίσης θεωρεί ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι χωρίς λόγο πολύπλοκη ενώ αν η σύμπραξη γίνει με την τρίτη παράταξη το προεδρείο γίνεται μονοπαραταξιακό.
Από τη άλλη ο κ. Μαίστρος σημείωσε ότι το Ν/Σ υιοθετεί αρκετές από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως για την συγκρότηση των επιτροπών, την εκλογή δημάρχου, την συζήτηση των 4ψήφιων κωδικών, τον πρόεδρο της Κοινότητας και τον εισηγητικό τους χαρακτήρα, την συγκρότηση των ΔΣ. των Νομικών Προσώπων, και την παράταση για τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας στους Παιδικούς Σταθμούς.
Την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στις προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Αν και είναι δύσκολο να λυθούν στο σύνολό τους τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με το νόμο «Κλεισθένη» και την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, οι διατάξεις του ν/σ που κατατέθηκαν από τη νέα κυβέρνηση μπορούν να εξασφαλίσουν την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην πλειονότητά τους έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν είτε άμεσα, είτε στο κοντινό μέλλον με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ανάπτυξη και να πάει ο τόπος μπροστά».
Μεταξύ των προτάσεων της ΚΕΔΕ που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές είναι:

Ο Θεσμός της σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων που θεωρείται «Παράταξη του Δημάρχου»

Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της «Παράταξης του Δημάρχου» στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ.

Η εκλογή του Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας

Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος συνολικά και όχι κατά έργο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατάθεσαν επιπλέον προτάσεις. Μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο και η Επιστημονική Ομάδα της ΚΕΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην ενσωμάτωσή τους στο κείμενο των παρατηρήσεων που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα ενσωματωθούν προτάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και του τρόπου εκλογής του Προέδρου του Δ.Σ.

Πηγή: myota.gr

Τα ζητήματα που ανακύπτουν στη διοίκηση των Περιφερειών λόγω του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη συμμετοχή των νέων 13 νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών της χώρας, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται στις Περιφέρειας της χώρας, στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για την βελτίωση της «κυβερνησιμότητας» σε Δήμους και Περιφέρειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συναντίληψη της σπουδαιότητας του ρόλου των Περιφερειών στη νέα εποχή ανάπτυξης της χώρας και οριστικής προσπέρασης της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και σαφής πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών να ενισχύσει τις Περιφέρειες ως βασικό μοχλό κοινωνικής ανάταξης.

«Η σύσκεψη στο Υπουργείο κατέδειξε ότι όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και σχέδιο για την ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά και για την μετατροπή των Περιφερειών σε βασικό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης» ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας τα εξής:

«Τα προβλήματα διοικησιμότητας που δημιούργησε η απλή αναλογική, ανεξάρτητα εάν θα αποδειχθούν μεγαλύτερα ή μικρότερα στις 13 Περιφέρειες, είναι υπαρκτά. Και κατά την άποψή μου, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη μετατροπή της γόνιμης και ευκταίας για συναίνεσης σε… αναγκαστικό καθεστώς. Για εμάς, εξάλλου, η συναίνεση αποτελεί καταλύτη θετικών εξελίξεων για το σύνολο της κοινωνίας όταν κινείται στο φως και αποσκοπεί στην βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.. Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετηθήκαμε στη συνάντηση με τον κ. Υπουργό και αναμένουμε πλέον τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει τα επόμενα 24ωρα, επί των οποίων θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να τοποθετηθούμε, γνωρίζοντας ότι αποτελεί μία δύσκολη άσκηση που πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της αδήριτης ανάγκης δημοκρατικού διαλόγου και πλουραλισμού των απόψεων στα περιφερειακά συμβούλια, αλλά και της δυνατότητας των νέων περιφερειακών διοικήσεων να μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους για τους οποίους εξελέγησαν από τους πολίτες».

Για την Δευτέρα, 1η Ιουλίου προσδιορίσθηκε το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε πριν από λίγο η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Θα μετέχουν οι κύριοι Τσίπρας, Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Λεβέντης και η κυρία Γεννηματά.
Συντονίστρια θα είναι η Δώρα Αναγνωστοπούλου από την ΕΡΤ και ερωτήσεις θα υποβάλλουν οι παρουσιαστές κεντρικών δελτίων ειδήσεων: Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Σία Κοσσιώνη (Σκάι), Έλλη Στάη (Open), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Νίκος Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1).

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης να είναι παρών στο debate ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: protothema.gr

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εσωτερικών.

Ο απερχόμενος Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον υπηρεσιακό Υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη, παρουσία της Υφυπουργού, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελου Καπετάνιου και του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρου Μπαλτσιώτη.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης, κάνοντας απολογισμό του έργου, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών:

Στάθηκε ιδιαίτερα  στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κατά 60%, αλλά και από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος», που εξασφάλισε στους Δήμους της χώρα, πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής.

Υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ΟΤΑ, με 8.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και την ύδρευση, με 3.200 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που έγινε μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με την προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και με τον προγραμματισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μέσα σε μία τριετία.

Επισήμανε τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των Δήμων με 95 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή τους στα νέα πρότυπα, αλλά και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρονιά 2019-2020, ώστε ούτε ένα παιδί να μείνει εκτός.

Αναφέρθηκε με έμφαση στην μεγάλη προοδευτική τομή που έφερε στην Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας, στο νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αλλά και στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, με τις ρυθμίσεις για την απόδοση της ιθαγένειας, με απλό και αποτελεσματικό τρόπο, σε όσους συμπολίτες μας το δικαιούνται βάσει του νόμου.

Τόνισε τη συμβολή της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, στην επιτυχή διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου, την οποία χαρακτήρισε έναν πραγματικό άθλο.

Δηλώσεις κ.κ. Χαρίτση, Ρουπακιώτη

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τα τελευταία χρόνια μία πολύ σημαντική δουλειά από τους προκατόχους μου, την οποία προσπαθήσαμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε από τα τέλη Αυγούστου του 2018, όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης, αλλά και να ολοκληρώσουμε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις σε ζητήματα κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία. Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών τον νέο Υπουργό, έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ' όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμάς όλους αυτό».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: «Εκτιμώ βαθύτατα τη συγκίνηση του Υπουργού. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω - γι’ αυτό ορκίστηκα – κατά θεσμική επιταγή, τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές και πρωτίστως οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό μου δίνει την βαθιά πίστη ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε.

Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν την ώρα των πολιτών».

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση:

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ:

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών τον νέο Υπουργό, τον κ. Ρουπακιώτη, έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμάς όλους αυτό.

Θα μου επιτρέψετε δύο λόγια απολογιστικά για τη δουλειά που κάναμε στο Υπουργείο το τελευταίο διάστημα. Να ευχαριστήσω κατ' αρχάς εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου για τη συνεργασία που είχαμε, θέλω να ελπίζω ότι ήταν μια συνεργασία για όλους μας παραγωγική και ουσιαστική.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική δουλειά από τους προκατόχους μου, την οποία προσπαθήσαμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε από τα τέλη Αυγούστου του 2018 όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, σε σχέση κατ' αρχάς με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελούν και τον πυρήνα της δουλειάς του Υπουργείου.

Έγινε μια συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε να αυξήσουμε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τους φορείς των ΟΤΑ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσαν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, κάτι το οποίο καταφέραμε από το 2018 να αντιστρέψουμε και πλέον οι πόροι οι οποίοι διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά βεβαίως και με τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία δημιουργήσαμε για τους Δήμους σε όλη τη χώρα, με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, είναι αυξημένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Πέρα όμως από τα ζητήματα της χρηματοδότησης για εμάς κορυφαίο πρόβλημα για την Αυτοδιοίκηση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της στελέχωσης. Γιατί είναι ένα ζήτημα, το οποίο - πανθομολογουμένως όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης συμφωνούν σε αυτό - αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους ΟΤΑ και κυρίως για τους Δήμους σε όλη τη χώρα.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στο βαθμό του εφικτού και με το δημοσιονομικό χώρο που έχει πλέον στη διάθεσή της η Ελληνική Κυβέρνηση αυτό το ζωτικό πρόβλημα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού 3Κ/2018 για την πρόσληψη 8.500 νέων εργαζομένων σε μόνιμες σταθερές δουλειές στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, υπηρεσίες καθαριότητας και ύδρευσης. Με τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά ως μόνιμου θεσμού του ελληνικού κράτους, ενός πολύ επιτυχημένου προγράμματος του προγράμματος, το «Βοήθεια στο Σπίτι», που λειτουργούσε για πάρα πολλά χρόνια με καθεστώς συμβάσεων, και το οποίο πλέον αποτελεί θεσμό του ελληνικού κράτους, αφού ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο μας όλες οι σχετικές ενέργειες. Αλλά και με τον προγραμματισμό τον οποίο έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε όλους τους Δήμους της χώρας για την επόμενη τριετία. Ήδη υπενθυμίζω ότι έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 118 θέσεων εργασίας για μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, αλλά υπάρχει ο προγραμματισμός για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στους Δήμους για τα έτη 2019, 2020, 2021.

Στους ΟΤΑ όμως πολύ σημαντικές είναι και οι συνθήκες εργασίες οι οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Εδώ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα και με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω και τα μέλη της Επιτροπής την οποία συγκροτήσαμε στο Υπουργείο μας για την διερεύνηση του ζητήματος υγιεινής και ασφάλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Πρόεδρο της Επιτροπής προσωπικά, τον Καθηγητή κ. Γιάννη Κουζή, γιατί ολοκλήρωσαν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια εξαιρετική, μια πολύ συστηματική δουλειά, μας παρέδωσαν ένα πόρισμα, το οποίο το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να μετατραπεί σε σχέδιο νόμου για να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους κανόνες ασφαλείας, με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα στους Δήμους σε όλη τη χώρα, είναι λοιπόν μια πρωτοβουλία, μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί όπως τη δρομολογήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και την επέκτασή τους σε όλους, μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, για να έχουν όλοι Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Ως προς το θεσμικό σκέλος των παρεμβάσεών μας πολύ σημαντικές κατά τη γνώμη μου είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, αλλά και με τη χρηματοδότηση που διασφαλίσαμε ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για να προσαρμοστούν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα σε αυτό το νέο πρότυπο κανονισμό.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά - το έχουμε ήδη ανακοινώσει και είναι μια από τις βασικές εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού- πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα για εμάς, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, είναι το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά διασφαλίσαμε όλους τους αναγκαίους πόρους έτσι ώστε για την χρονιά 2019-2020 ούτε ένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Να υπάρχει χρηματοδότηση έτσι ώστε όλα τα παιδιά που δικαιούνται βάσει του προγράμματος, να πάρουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος, οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το νέο νόμο του «Κλεισθένη». Πρόκειται για ένα νόμο που αποτελεί μια προοδευτική τομή για την Αυτοδιοίκηση, βεβαίως το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθήσει στενά και το επόμενο διάστημα την εφαρμογή του στα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά αυτή η πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική τομή.

Εκτός από τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης πολύ σημαντική ήταν και η δουλειά που έγινε στα ζητήματα της Ισότητας. Υπενθυμίζω το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε κι έγινε νόμος του κράτους στη Βουλή, τον περασμένο Μάρτιο και αφορά στην προώθηση της ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων στη δημόσια σφαίρα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Η δουλειά που έγινε από το Υπουργείο μας ήταν πολύ συστηματική και η συμβολή της Υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη ειδικά σε αυτό τον τομέα ήταν πάρα πολύ κρίσιμη. Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία. Και ταυτόχρονα βεβαίως στο ίδιο πολυνομοσχέδιο καταθέσαμε μια σειρά από ρυθμίσεις, εξαιρετικά σημαντικές, για τα ζητήματα της Ιθαγένειας. Ολοκληρώσαμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015, με το θεσμικό πλαίσιο της Ιθαγένειας σήμερα να είναι πιο αντικειμενικό, πολύ πιο αποτελεσματικό και να καλύπτει όλες τις προβλέψεις του νόμου. Μέσα από διαφανείς διαδικασίες πολιτογράφησης, θα αποκτούν ιθαγένεια όλοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος και του νόμου το δικαιούνται.

Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Ειδικό Γραμματέα της Ιθαγένειας - η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας συγκροτήθηκε επί των ημερών μας, επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης για πρώτη φορά - τον Λάμπρο Μπαλτσιώτη, για την εξαιρετική δουλειά που έγινε σε αυτό τον πολύ σημαντικό, για εμάς ταυτοτικό τομέα της Διοίκησης, που είναι τα ζητήματα της ιθαγένειας.

Το μεγαλύτερο στοίχημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτό το Υπουργείο τους τελευταίους μήνες ήταν η διοργάνωση των ταυτόχρονων τετραπλών εκλογών της 26ης Μαϊου. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος κλήθηκε να διοργανώσει μια τόσο σύνθετη εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, όλες με σταυρό και με τους περισσότερους υποψήφιους συνδυασμούς, αλλά και πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν ποτέ. Μια πολύ μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε, η οποία  ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και αυτό νομίζω συνιστά και μια παρακαταθήκη και για το Υπουργείο μας, για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και συνολικά για την Ελληνική δημόσια διοίκηση, πως με ένα, καλό, ορθό συντονισμό, αλλά και με το αίσθημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος που πιστεύω βαθιά ότι διακατέχει τη μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων λειτουργών, μπορούμε να καταφέρουμε άθλους, γιατί περί άθλου πρόκειται αυτό το οποίο έγινε στις 26 Μαϊου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συνεργασία. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου μας, από τους Γενικούς Διευθυντές μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο σε αυτό το Υπουργείο, γιατί πραγματικά έδωσαν όλο τους το είναι, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η δουλειά την οποία είχαμε αναλάβει, μια δουλειά απαιτητική, να έρθει σε πέρας.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Κώστα Πουλάκη. Χωρίς αυτόν πολλά δεν θα είχαν γίνει και σίγουρα όχι εκλογές και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ:

Βαθύτατα εκτιμώ τη συγκίνηση του Υπουργού. Βαθύτατα. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω - γι’ αυτό ορκίστηκα - κατά θεσμική επιταγή τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς, να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.     Οι εκλογές, οι αυτοδιοικητικές, περιφερειακές, πρωτίστως δε οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό μου δίνει την πίστη βαθιά ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο: oι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε. Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν η ώρα των πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να παραταθεί η εργασία όσων έχουν προσληφθεί μέσω των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ/2018 μέχρι να διοριστούν οι μόνιμοι εργαζόμενοι της προκήρυξης που θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων.

«Είναι αυτονόητη η παράταση των συμβάσεων», ανέφεραν στην aftodioikisi.gr, πηγές του ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η σχετική ρύθμιση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα κατατεθεί μέσω τροπολογίας σε ένα από το νομοσχέδια που θα εισέλθουν στη Βουλή πριν αυτή κλείσει ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα είχαν καταθέσει με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών υποψήφιοι της μεγάλης προκήρυξης του ΑΣΕΠ. 

Με την ρύθμιση θα ορίζεται ρητά ότι οι επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ θα παραμείνουν στην εργασία ανάλογο χρονικό διάστημα με αυτό που θα χρειαστεί μέχρι τους διορισμούς των 8.166 οριστικά επιτυχόντων από τους δήμους και το ΝΠΔΔ αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, με βάση την πληροφόρηση από τα γραφεία προσωπικού των δήμων, από τη στιγμή που δημοσιευθούν σε ΦΕΚ οι οριστικοί πίνακες, η διαδικασία διορισμού, αν και θα συνεχιστεί κανονικά την προεκλογική περίοδο, αναμένεται να κρατήσει έως 2 μήνες (και σε ορισμένες περιπτώσεις και 3), καθώς οι μόνιμα διοριστέοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους εντός προθεσμίας, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν από τις διευθύνσεις προσωπικού, ώστε να υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους από τους δημάρχους).

Πηγή: aftodioikisi.gr

Με την ενσωμάτωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί, σχεδόν 40 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης, πολλές είναι οι απορίες που δημιουργούνται για την καθυστέρηση αυτή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επίσημη ιστοσελίδα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, στις 11:44 το πρωί της Τρίτης, η ενσωμάτωση είναι στο 92,35%!

Για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως το κάθε αποτέλεσμα έρχεται στην Singular και στη συνέχεια ανεβαίνει στο σύστημα σε real time.
Επισημαίνουν όμως πως είναι οι περιφέρειες που καθυστερούν να στείλουν τα αποτελέσματα αυτά και έτσι οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί.
Σύμφωνα με τη Singular, η διαδικασία έχει ως εξής: Κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος στέλνει τα έντυπα μετάδοσης στην περιφερειακή ενότητα και από εκεί αποστέλλεται στο συστημα της Singular.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραδώσει τα αποτελέσματα στις περιφέρειες, ωστόσο κάποιες δεν τα έχουν στείλει στην εταιρεία ακόμα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που ο δεύτερος και ο τρίτος υποψήφιος είναι πολύ κοντά σε ψήφους, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος περνάει στον β' γύρο! Για το γεγονός αυτό, διαμαρτυρήθηκε επισήμως ο Γιώργος Ορφανός με ανακοίνωσή του, όπου κάνει λόγο για «πρωτοφανή καθυστέρηση».
Ειδικά για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η ενσωμάτωση αποτελεσμάτων που δίνει η ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών είναι «κολλημένη» από τις 21:25 το βράδυ της Δευτέρας στο 90,74%!

Πηγή: protothema.gr

Σελίδα 1 από 10

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία