Αγγελίες    Επικοινωνία

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ζητά με υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθεί το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες σχετικά με δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν οριστικά κατά το παρελθόν και σήμερα είναι καλλιεργήσιμες, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες.

Εξαιτίας αυτού υπάρχουν παραγωγοί που χάνουν τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και αποζημιώσεις διότι, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, κτήματα που τους είχαν παραχωρηθεί κατά τα έτη 1957-58 για να καταστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σήμερα αντιμετωπίζονται ως δασικές, παρότι υπάρχουν οριστικά παραχωρητήρια.

Στο υπόμνημά του, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης επισημαίνει τον κίνδυνο, τονίζοντας: «Σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες μείνουν ως έχουν, και κυρωθούν οριστικά χωρίς διαφοροποιήσεις, ή δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, έτσι που να λύνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα κοπούν αυτομάτως οι ενισχύσεις από χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν τις εκτάσεις τους και τις έχουν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ εδώ και χρόνια. Εκτός από αυτό όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους ζητήσει να επιστρέψουν και τις όποιες ενισχύσεις έχουν ήδη πάρει και σχετίζονται με τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις συνδέονται με τη γη και όχι με το παραγόμενο προϊόν, οπότε ο χαρακτηρισμός επί της γης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος».

Για την αποκατάσταση του προβλήματος ο κ. Φαρμάκης ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ενώ συγκεκριμένα προτείνει:

«Να αξιοποιηθούν τα χαρτογραφικά δεδομένα με το ψηφιακό αρχείο των επικοιστικών εκτάσεων (διανομών και αναδασμών) και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από τις Δ/νσεις Δασών εφόσον ήδη το έχουν και

Α) να εξαιρεθούν οι κληρούχοι από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη καθώς και

Β) να απεμπλακεί η συσχέτιση των εκτάσεων αυτών με την καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Η ιστορία και ο πολιτισμός, δεν αποτελούν μόνο το παρελθόν που οφείλουμε να σεβόμαστε, αλλά και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, προς το οποίο πρέπει να τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Ο κ. Φαρμάκης, καλωσόρισε τον κ. Διδασκάλου στην Πάτρα, ως ένα φίλο της περιοχής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε αποδείξει την αγάπη του για την περιοχή και τη διάθεσή του να συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων της περιοχής.

«Σας καλωσορίζουμε και πάλι στον τόπο που ξέρω ότι αισθάνεστε και ως δικό σας και από τη θέση που σήμερα κατέχετε, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα στη Δυτική Ελλάδα, στην οποία, δυστυχώς, έχουν καθυστερήσει πολλά, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η νέα Περιφερειακή Αρχή αποδίδει τεράστια σημασία στον συγκεκριμένο τομέα, γνωρίζοντας πως αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης της Περιφέρειας.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι ο τόπος, που η ελληνική ιστορία έχει σφραγίσει ανεξίτηλα με κάποιες από τις πιο μεγάλες και ισχυρές σφραγίδες της. Είναι η γη του Ολυμπισμού, η γη της επανάστασης του 1821, η γη των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Σε αυτό τον τόπο “συναντήθηκαν” τα έργα του Μπαϊρον και του Τσίλερ. Από αυτόν τον τόπο εμπνεύστηκε ο ένας μας εθνικός ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός και σε αυτόν τον τόπο γεννήθηκε ο άλλος μας εθνικός ποιητής, Κωστής Παλαμάς. Εδώ έζησε και μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων και από εδώ ξεκίνησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Είναι κολοσσιαίο το ιστορικό και πολιτισμικό μας υπόβαθρο και πραγματικά αποτελεί τεράστιο έλλειμμα που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί και δεν έχει μετατραπεί σε προμετωπίδα μίας σοβαρής και μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Διδασκάλου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή και τη διάθεση για αποδοτική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Τα έργα πολιτισμού έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Θέλουμε έργα χρήσιμα στην κοινωνία. Ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη και τα έργα πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε:

«Η αγρανάπαυση για το Υπουργείο Πολιτισμού τελείωσε. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και όλοι μαζί προχωράμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε την πορεία των έργων πολιτισμού που είναι ενταγμένα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και διαμορφώνουμε τον οδικό χάρτη για την επόμενη».

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το ζήτημα αποκατάστασης του θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας, το οποίο ο κ. Διδασκάλου χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο για την πόλη αυτή την περίοδο, σημειώνοντας την ανάγκη το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο για ένα εμβληματικό μνημείο και έργο πρώτης προτεραιότητας. Εξετάστηκαν όλοι οι τρόποι με τους οποίους το έργο μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και συμφωνήθηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει όλες τις διαδικασίες των αναγκαίων μελετών.

Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξης της Πάτρας και συγκεκριμένα στο σκέλος «επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών με την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων και προώθηση δράσεων βιώσιμης κινητικότητας».

Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα χρηματοδοτήσει μελέτη για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου στις Αποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, την οποία θα εκπονήσει το ΥΠΠΟ με στόχο το έργο να είναι να είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα, συζητήθηκε το ζήτημα αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου «Στράτου», για την οποία υπήρξε πρόσφατα έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την εκπόνηση μελέτης, βάσει της οποίας θα εκτελεστούν οι εργασίες αναστύλωσης του σημαντικού μνημείου με χρηματοδότηση 700.000 περίπου ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η πορεία έργων πολιτισμού που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,6 εκατ ευρώ. Πρόκειται για την αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και τη μετατροπή του σε Μουσείο που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, την Ψηφιοποίηση Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών που είναι ενταγμένο στο ολοκληρωμένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Πάτρας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, την Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Δήμου Αγρινίου που αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών διαχέοντας τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία και το Σπίτι του Τουρίστα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που αφορά την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου.

Τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με την Προϊσταμένη Βασιλική Καραμπάτσου και τους εργαζόμενους της υπηρεσίας, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν, ενώ είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά και τη διαδικασία εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ολικής αναβάθμισης της Διεύθυνσης, την οποία χαρακτήρισε ως «υπηρεσία υψηλής προτεραιότητας», τόσο για το είδος όσο και για τον όγκο συναλλαγών που καθημερινά έχει με τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

«Η απόφασή μας να μετατρέψουμε τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Δυτικής Ελλάδας σε πρότυπες υπηρεσίες, είναι αμετάκλητη. Στόχος μας, η ψηφιακή αναβάθμιση και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και η ενίσχυση με ειδικευμένο προσωπικό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, νωρίτερα σήμερα το πρωί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσικό Σχολείο της Πάτρας, όπου συναντήθηκαν με τον Διευθυντή, Σταμάτη Λέκκα και εκπαιδευτικούς και ενημερώθηκαν κυρίως για το ζήτημα ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές που αντιμετωπίζει το Σχολείο.

Οι κ.κ. Φαρμάκης και Μπονάνος εξέφρασαν την πρόθεση να συμβάλλει η Περιφέρεια με κάθε δυνατότητα που έχει, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική δυνατότητα του Σχολείου, που πέρα από την κλασική εκπαιδευτική του δράση, αποτελεί και μία ζωντανή κυψέλη υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιοχή της Πάτρας.

Την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, θα επισκεφθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και στελέχη της Περιφέρειας.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα περιλαμβάνει μία συνολική συζήτηση για τα έργα στον τομέα του Πολιτισμού που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τις προτεραιότητες που τίθενται, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επίσης, πρόκειται να συζητηθούν έργα κορυφαίας σημασίας για τις υποδομές και την ανάδειξη του πολιτισμικού πλεονάσματος της περιοχής, μεταξύ των οποίων, η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», η μετατροπή των καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε πολυχώρο πολιτισμού, η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Στράτου, κ.ά.

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός των ενεργειών, ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, να προωθήσουν τάχιστα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων.  

Την απόφαση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των φακέλων για την ενίσχυση 364 δικαιούχων αγροτών, μέσω του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 υπέγραψε σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στους δικαιούχους θα διατεθούν 5.096.000 ευρώ προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που στόχο έχουν την βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 πρόκειται να υπογραφούν από τον Περιφερειάρχη οι αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης και εν συνεχεία οι καταστάσεις θα προωθηθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή.

Τα τελικά αποτελέσματα καταχωρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ένα ακόμη βήμα για τη λειτουργία Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έγινε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, καθώς μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα στο Εθνικό Σκέλος την Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού ύψους 591.050 ευρώ.

«Με μεθοδικότητα και συνεργασία προχωράμε βήμα – βήμα στην υλοποίηση του στόχου που είναι η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έχουμε πετύχει ένα έργο ζωής για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση εξασφαλίζεται η προμήθεια όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΠΝΠ.

Ειδικότερα, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

Μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας με συσκευή Heater Cooler, (τεμ. 1), προϋπολογισμού δαπάνης 190.000,00€

Ενδοαορτική αντλία (ασκό) (τεμ. 1), προϋπολογισμού δαπάνης 50.000,00€

Υπέρηχος με διοισοφάγειο κεφαλή (τεμ. 1), προϋπολογισμού δαπάνης 80.000,00€

Στερνοτόμος μπαταρίας και επανεγχείρισης (τεμ. 1), προϋπολογισμού δαπάνης 30.000,00€

Σύστημα τηλεμετρίας για θαλάμους, προϋπολογισμού δαπάνης 50.050,00€

Μηχάνημα χρόνου πήξης ACT (τεμ. 2), προϋπολογισμού δαπάνης 10.000,00€

Βηματοδότες (τεμ. 6), προϋπολογισμού δαπάνης 30.000,00€

Απινιδωτές (τεμ. 3), προϋπολογισμού δαπάνης 21.000,00€

Συσκευή ECMO (τεμ. 1), προϋπολογισμού δαπάνης 50.000,00€

Κλίνες νοσηλείας με κομοδίνα (τεμ. 20), προϋπολογισμού δαπάνης 80.000,00€.

Σελίδα 1 από 42

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία