Αγγελίες    Επικοινωνία

Μείωση του ελάχιστου ποσού δόσης στα ρυθμιζόμενα χρέη προς το Δημόσιο, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη ακόμη περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της ελάχιστης δόσης πληρωμής, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μειωθεί στα 20 ευρώ, από 30 ευρώ που είναι σήμερα. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η εκάστοτε εναπομένουσα οφειλή, σχεδιάζεται να περιορισθεί από 5% σε 3%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να φτάσουν έως τις 120 δόσεις, θα έχουν μικρότερες και αυξημένες δόσεις αποπληρωμής.
Με τον τρόπο αυτό, ευνοούνται οι μικροοφειλέτες, κυρίως με οφειλές έως 3.000 ευρώ, για τις οποίες οι δόσεις θα εκτείνονται μέχρι και σε 100 δόσεις. Δηλαδή:-Η οφειλή των 3.000 ευρώ, σήμερα εξοφλείται σε 100 δόσεις (3.000/30 ευρώ) και με το νέο σύστημα οι δόσεις θα αυξηθούν σε 120 με το ποσό κάθε δόσης να ανέρχεται σε 25 ευρώ.
-Η οφειλή των 2.500 ευρώ, σήμερα εξοφλείται σε 83 δόσεις των 30,12 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση, οι δόσεις θα αυξηθούν σε 120 και κάθε δόση θα είναι 20,83 ευρώ.
-Η οφειλή των 2.000 ευρώ, σήμερα εξοφλείται σε 66 δόσεις των 30,3 ευρώ. Με τη βελτίωση του πλαισίου, η οφειλή θα εξοφληθεί σε 100 δόσεις των 20 ευρώ κάθε μία.
-Η οφειλή των 1.500 ευρώ σήμερα ρυθμίζεται σε 50 δόσεις των 30 ευρώ. Με το νέο σύστημα, ο συγκεκριμένος οφειλέτης, θα μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους του, σε 75 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ, κάθε μία.

-Η οφειλή των 1.000 ευρώ σήμερα αποπληρώνεται σε 33 δόσεις των 30,3 ευρώ τον μήνα. Με το νέο σύστημα η οφειλή των 1.000 ευρώ, θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 50 δόσεις των 20 ευρώ, κάθε μία.
Επίσης εξετάζονται και παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων δόσεων για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίστανται οφειλές του ίδιου φορολογούμενους σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. όπου με το ισχύον καθεστώς δεν προβλέπεται άθροιση των οφειλών αλλά ξεχωριστή ρύθμιση για κάθε οφειλή με αποτέλεσμα να προκύπτει για τον οφειλέτη μικρός αριθμός και μεγάλα ποσά δόσεων.


Πηγή: newmoney.gr

Τέλος του μήνα αναμένεται η πληρωμή της β’ δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να γίνει το διήμερο 23- 24 Μαΐου ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη 28 Μάη.

Σημειώνεται πως αν κάποιος διαπιστώσει πως έχει κάνει λάθος αφού έχει υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα παιδιού, μπορεί να την ακυρώσει πατώντας (Οι Αιτήσεις Μου) / (Προβολή) / (Ακύρωση Αίτησης) και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Το επίδομα για το 2019, όπως έχει ενημερώσει θα πληρωθεί σε έξι δόσεις ως ακολούθως:

Α’ δόση : τέλος Μαρτίου

Β’ δόση : τέλος Μαΐου

Γ’ δόση : τέλος Ιουλίου

Δ’ δόση : τέλος Σεπτεμβρίου

Ε’ δόση : Τέλος Νοεμβρίου

ΣΤ’ δόση: Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ελάχιστο όριο οφειλής τα 3.600 ευρώ βάζει – σύμφωνα με πληροφορίες – η κυβέρνηση για τους αγρότες που θα θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων θα παίρνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με νέα επανυπολογισμένη οφειλή άνω των 6.000 ευρώ όπως και αγρότες με νέα οφειλή άνω των 3.600 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα μπορούν επίσης να ρυθμίζουν τις οφειλές τους αλλά σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Μόνο οι αγρότες (και οι υπόλοιποι εν ενεργεία ασφαλισμένοι) που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους θα μπορούν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν από το Υπ. Εργασίας, όμως σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, η ολοκλήρωση της επεξεργασίας για την εφαρμογή των 120 δόσεων δεν θα αφήνει περιθώριο για αμφισβητήσεις.

Επιπλέον σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ η κυβέρνηση εξετάζει ελάχιστη δόση ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ το μήνα, που θα ισχύσει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους με χρέη στα ταμεία εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Πηγή: agronews.gr

Την έγκριση των Θεσμών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς του Δήμους αναμένει το οικονομικό επιτελείο ώστε οι πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, τέλη, κ.ά.

Οι διάταξη για τη νέα ρύθμιση αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα στη Βουλή και να ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους Δήμους θα συνοδεύεται με διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα, η διαγραφή των προσαυξήσεων θα υπολογίζεται ως εξής:

– 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

– 80% για εξόφληση σε 2-24 δόσεις.

-70% για εξόφληση σε 25-48 δόσεις.

-60% για εξόφληση σε 49-72 δόσεις.

-50% εάν εξοφληθεί η οφειλή σε 73-100 δόσεις.

Οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο 4 μηνών για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η πρώτη δόση ή εφάπαξ πληρωμή θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ η ελάχιστη δόση θα ανέρχεται σε 20 ευρώ.

Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη μέρα που όφειλε να καταβληθεί.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όσοι χρωστούν στους Δήμους θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εφόσον καταβάλλουν το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή από 5.001- 10.000 ευρώ και 20% για χρέη άνω των 10.001 ευρώ.

Πηγή: newsauto.gr

Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, «στον αέρα» παραμένουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και σχεδόν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των δανειστών που συντάσσουν την 2η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (η οποία με βάση τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10%). Ζυγίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και συνιστούν λελογισμένες αυξήσεις.
Όπως έλεγε σήμερα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους της τρόικας «και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι. Και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι». Άφησε έτσι ανοικτό και το ενδεχόμενο «μονομερούς ενέργειας» στο θέμα αυτό, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές».


Δεν διαφαίνεται συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των δανειστών καταγράφεται και σχεδόν σε όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν απέκλειαν μάλιστα και το ενδεχόμενο εκπλήρωσης των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, ή και παράτασης του νόμου Κατσέλη. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψουν έγκαιρα και τις 16 δεσμεύσεις. Επί της ουσίας όμως, μέχρι την Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια –καθώς δεν θα είναι μέρος της έκθεσης- ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των πιστωτών.

Συγκεκριμένα, η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι:

- Για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις: «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Άλλη πηγή της κυβέρνησης πάντως διευκρίνιζε ότι μπορεί να μην έχει κατατεθεί ρύθμιση για 120 δόσεις στην εφορία, αλλά για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση του υπουργείου Εργασίας και συζητείται.

- για τον Νόμο Κατσέλη «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι δανειστές θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

- για τα «κόκκινα δάνεια» εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. «Τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp, δεν είναι μέρος της έκθεσης» ανέφερε. «Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την DGcopm» είπε και σημείωσε: «Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια» μετά το τέλος του ν. Κατσέλη.

- Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τους «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς παρατηρείται καθυστέρηση. «Θα δούμε πώς θα πάει. Γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά (forward momentum)» ανέφερε η ίδια πηγή.

Συνολικά όμως για το αν μπορεί να μην καλυφθούν και οι 16 δεσμεύσεις, ο αξιωματούχος απάντησε «θα τους ενοχλήσει, θα δούμε».

Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές των πιστωτών με την κυβέρνηση στην Αθήνα και θα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά «και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»

 Πηγή: protothema.gr

Για τον Ιανουάριο του 2019 μεταφέρονται οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-"θεσμών" για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει 48 δόσεις, θα αφορά ακόμα και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2018, ενώ δεν θα έχει τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων. 

Αυτό αναφέρουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας με καλή γνώση των επαφών των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας πως η αναβολή των αποφάσεων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, εκτός από τις σταθερές ενστάσεις των "θεσμών". Οι λόγοι αυτοί αφορούν αφενός τα άλλα μεγάλα "αγκάθια", όπως τις επικείμενες ανατροπές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, και αφετέρου τις άλλες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή –μεταξύ άλλων– τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τη θέσπιση της κατάργησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2019. 

Η αναβολή, όμως, της θέσπισης της νέας ρύθμισης δεν σημαίνει "πάγωμα" της διερεύνησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης όχι μόνο από την κυβέρνηση και τους "θεσμούς", αλλά προπαντός για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλιστικές φορείς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς η κυβέρνηση "καίγεται" να επαληθεύσει στην πράξη τούς αναθεωρημένους προς τα πάνω στόχους για έσοδα από φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, όπως φάνηκε και στο τελικό σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019. 

Εξάλλου, ακόμα έως τώρα καλύτερες επιδόσεις στις εισπράξεις από ρυθμίσεις αλλά και κατασχέσεις για χρέη στα Ταμεία έχουν φτάσει σε ένα "όριο", ενώ δεν σταματά η αύξηση του συνολικού όγκου των ασφαλιστικών οφειλών. Έτσι, εκείνο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση είναι μια ρύθμιση με τα χαρακτηριστικά εκείνης των "100 δόσεων".

Με άλλα λόγια, θα είναι μια ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλοι σχεδόν οι οφειλέτες, χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα "στενά" κριτήρια (όπως, π.χ., έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων). Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ένα άμεσο θετικό "σοκ" στα έσοδα του Δημοσίου αρχές του χρόνου, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια σημειωθεί μια ορισμένη κάμψη, όπως συμβαίνει συνήθως με τις ρυθμίσεις.

Ωστόσο, η εξεταζόμενη νέα ρύθμιση θα έχει λιγότερες δόσεις, με την πιθανότερη εκδοχή να προβλέπει 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία "γεννήθηκαν". Έτσι, δεδομένου ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019, θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018.

Πηγή: capital.gr

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία