Αγγελίες    Επικοινωνία

Στην κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα του Τύπου προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις διαρκείς προσπάθειες και πιέσεις της Ένωσης Συντακτών, τα μέλη της οποίας έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε η απόφαση των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος να μην αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου που είχε εκκινήσει ο Πάνος Καμμένος.

Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας και στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους δημοσιογράφους και για την ίδια την ΕΣΗΕΑ που εξ αρχής παρενέβη ειδικά μετά τη γνωστη υπόθεση με τους δημοσιογράφους Θανάση Μαυρίδη, Παναγιώτη Λάμψια και Κατερίνα Γαλανού που βρέθηκαν στα κρατητήρια μετά από μήνυση του Πανου Καμμένου.

Ο πρώην υπουργος Άμυνας είχε ζητήσει την ενεργοποίησή του αυτοφώρου εκτιμώντας πως οι δημοσογράφοι θα αναμένουν να παρέλθει και να εμφανισθούν μετά ώστε να τους κατηγορήσει ότι κρύβονται. Η στάση τους όμως άλλαξε τα δεδομένα και έστρεψε τα βλέμματα όλων εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Το θέμα απασχόλησε όλες τις διεθνείς οργανώσεις. Έγινε βασικό θέμα σε ΜΜΕ της Ε.Ε. και αναπαράχθηκε και πέραν του Ατλαντικού αφού διαπιστώθηκε πως μια μήνυση μπορούσε να οδηγήσει δημοσιογράφους στη Φυλάκη πριν διερευνηθεί αν αυτό που αποδίδουν μέσω του ρεπορτάζ ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε αρνηθεί να αποδεχθεί προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που προέβλεπαν την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Εν τούτοις σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συμπεριλαμβάνεται άρθρο με τη σχετική πρόβλεψη. 

Πρόκειται για το άρθρο 33 που αναφέρει:

«Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α' 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Πηγή: liberal.gr

Με τρίωρη στάση εργασίας απόψε 19.00 – 22.00 και 48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο απαντά η ΕΣΗΕΑ στις απολύσεις 12 δημοσιογράφων από τον ΣΚΑΪ. Αυτή την ώρα η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ μαζί με τα μέλη του ΔΣ κατευθύνονται στις εγκαταστάσεις του Νέου Φαλήρου προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνέλευση με το σύνολο των εργαζομένων.

Νωρίτερα σήμερα απολύθηκαν δώδεκα δημοσιογράφοι από τον σταθμό οι οποίοι καλύπτουν διάφορους τομείς ρεπορτάζ. Πρόκειται για τους Ιουλία Βελισσαράτου, Κλειώ Νικολάου, Μαρία Δουρουδή, Βίκυ Κατεχάκη, Βασίλη Τάνη, Μαρία Καραγιώργου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Σταύρο Σαμουηλίδη, Σοφία Τσίπα, Σταύρο Οικονομόπουλο, Ζωή Κατζαγιαννάκη και Μαρία Φαρμακιώτη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης οι εργαζόμενοι και η ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσουν σε ανακοίνωση των αιτημάτων αλλά και της συνέχειας που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους. Επιπλέον τα μέλη της ΕΣΗΕΑ θα ζητήσουν συνάντηση με τους επικεφαλής του ΣΚΑΪ.

Πηγή: protothema.gr 

Σε χαλαρό κλίμα και γιορτινή διάθεση έγινε η συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τους Αιτωλοακαρνανάνες δημοσιογράφους στο Αγρίνιο.

Ο Περιφερειάρχης μαζί με στελέχη της Περιφέρειας βρέθηκαν σε γνωστό ουζερί του Αγρινίου και συζήτησαν με τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, για τα έργα της Περιφέρειας και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα. Φυσικά  αντάλλαξαν και ευχές για τις γιορτές.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

του Νώντα Νικάκη
Εκπαιδευτικού

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησαν από τη ΒΟΝΙΤΣΑ, τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη πόλη μας, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, φιλοξενούμενοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Η επίσκεψη των δημοσιογράφων έγινε με τον συντονισμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων στον οποίο προεδρεύει ο συμπατριώτης μας κ. Παναγιώτης Σόμπολος καθώς επίσης και το μέλος του η δημοσιογράφος κα Κική Παπά, η οποία υπήρξε και η ψυχή αυτής της τόσο σπουδαίας πρωτοβουλίας.....

Κατά την παραμονή τους στη Βόνιτσα, αμέσως μετα το περας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στο Sozos Inn Hotel στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής, όπως στις ιαματικές πηγές της Κορπής, στο επιβλητικό βυζαντινό κάστρο, στο γραφικό νησάκι Κουκουμίτσα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στην αποστολή εκτός από τον πρόεδρο της ένωσης Δημοσιογράφων τον Αυστριακό κ. ΟTMAR LAHODYNSKY συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος Ιξελλών Βελγίου κ. Χρήστος Δουλκερίδης, ο οποίος σε εγκάρδιο κλίμα συνεργάστηκε με τον δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κ. Γιώργο Αποστολάκηκαι συζήτησαν ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής, με κυριότερο την σύντομηέναρξη απευθείας πτήσεων από Βρυξέλλες προς Άκτιο. Επίσης ο κ. Χρήστος Δουλκερίδης κάνοντας πλωτή περιήγηση στον Αμβρακικό κόλπο θαύμασε το ειδυλλιακό τοπίο, το μεγαλείο της φύσης, γνώρισε και την Βόνιτσα από μια άλλη πλευρά,και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα.

Οι δημοσιογράφοι καλεσμένοι επειδή ασχολούνται με ρεπορτάζ συνήθως σχετικό με τον εναλλακτικό τουρισμό, έμειναν μαγεμένοι απο την Πόλη μας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εναλλαγής παραστάσεων - παραλία, βουνά, θάλασσα, τρεχούμενα νερά και τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσει και στον τόπο μας ο Εναλλακτικός Τουρισμός, που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη.

Εδω να τονίσω ότι οι άξιοι και ικανοί σπουδαστές του ΙΕΚ Βονιτσας μαγείρεψαν και διένειμαν στους καλεσμένους συνταγές υψηλής μαγειρικής όπου οι γαρίδες, οι κουτσομούρες, τα μύδια του Αμβρακικού αλλα και οι τοπικές Ξηρομερίτικες πίτες, που συνοδεύτηκαν από τοπικά κρασιά, έκλεψαν τις…γαστρονομικές εντυπώσεις και όλοι συγχάρηκαν τους σπουδαστές.

Η άποψη που επικράτησε είναι ότι η ΒΟΝΙΤΣΑ και η γύρω περιοχή έχει όλες τις δυνατότητες για την ανάπτυξη του ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές διότι οι Ευρωπαίοι που ζούν και εργάζονται στα βιομηχανικά κέντρα προτιμούν αυτό τον ειδικό τουρισμό, έχουν κοινή επιθυμία για έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών, μακριά από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

-Ευχαριστούμε τους φίλους ευρωπαίους δημοσιογράφους οι όποιοι θα κάνουν αφιερώσεις για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής με το γραπτά και οπτικοακουστικά μέσα που εκπροσωπούν.

-θα ηταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε την ομάδα των Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων που συνόδεψαν τη αποστολή τον συμπατριώτη μας Πάνο Σόμπολο και την Κική Παπά, η οποία σχεδόν τον μισό χρόνο είναι κοντά μας και έχει εμπειρίες σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό  και φυσικά και την προβολή του, που είναι και στα πλαίσια και του γνωστικού της αντικειμένου.

Στους συμμετέχοντες απο τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας μοιράστηκε διαφημιστικό-ιστορικό υλικό με σκοπό τη προβολή της περιοχής, τη γνωριμία των επισκεπτών με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, που συμπεριελάμβανε και τις εκδόσεις της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ μεταξύ αυτών και ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ του ιστορικού-συγγραφέα κ. Στέλιου Ντίνου και όλοι οι δημοσιογράφοι έριξαν μια ματιά καθ' όσον το βιβλίο έχει και αγγλική μετάφραση.

Κλείνοντας να τονίσω ότι πρέπει ο Δήμος να συμμετέχει σε εκθέσεις- ομαδικές επισκέψεις και να να προβάλλει τακτικά στο εξωτερικό τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για τον τουρισμό. Μέσα απ αυτές τις δράσεις, πρέπει να αναδείξουμε έναν τόπο ευλογημένο με τεράστιο πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα που μένει ανεκμετάλλευτος και με ένα ξεκάθαρο πλάνο να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με άξονα τον εναλλακτικό τουρισμό που θα αποτελέσει για τη Βόνιτσα και την γύρω περιοχή πηγή εισοδήματος.

Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα για την δημοκρατική πορεία της Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 56ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου  στην Αιτωλοακαρνανία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι 120 δημοσιογράφοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, αναχώρησαν από το Νομό, ενθουσιασμένοι και καταγοητευμένοι από τη  φυσική  ομορφιά, τα οικοσυστήματα, την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον πολιτισμό, την φιλοξενία  και φυσικά την γαστρονομία που απόλαυσαν.

Κατά την Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την επόμενη διετία  ο Αυστριακός κ  Οtmar Lahodynsky, ενώ Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη η ελληνίδα δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κα. Σάγια Τσαουσίδου..

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων  Δημοσιογράφων είχε την ιδέα να αποτελέσει αυτό το συνέδριο, εφαλτήριο εξωστρέφειας για το νομό, ώστε να εισέλθει στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης.

Ενισχυτική υπήρξε και η  παρουσία του Ελληνικής καταγωγής νέου δημάρχου της περιοχής των Βρυξελλών και πρώην υπουργού Τουρισμού του Βελγίου κ. Χρήστου Δουλκερίδη,  ο οποίος με τις ιδέες του συνέβαλε ώστε το «τουριστικό πακέτο» να καταστεί πιο ελκυστικό!

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές κκ.  Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος, η πρώην ευρωβουλευτής κα. Μαριέττα Γιαννάκου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, συνέβαλαν ενεργά στη συζήτηση, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ.

Κατά την υποδοχή των συνέδρων,  η υπουργός Τουρισμού κα  Κουντουρά δήλωσε ότι «Η Αιτωλοακαρνανία έχει κάνει ένα τεράστιο τουριστικό άλμα. Μπαίνει  στον τουριστικό χάρτη πολύ δυναμικά. Χαίρομαι πολύ που με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Ελληνικού τμήματος των Ευρωπαίων δημοσιογράφων φέρατε από τόσες πολλές χώρες, δημοσιογράφους, που θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής, σε όλους τους τομείς. Η περιοχή, κάθε χρόνο, αυξάνει τον τουρισμό και γίνεται και πιο ελκυστική.

Επίσης, ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου,  ανέφερε, ότι.  «οι υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί,  συμβάλλουν στο να γίνει ο τόπος τουριστικός προορισμός, αλλά και στο να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δομές  στην Αιτωλοακαρνανία και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των Fake News και τόνισε ότι  «Δεν αποτελούν μόνο ένα πρόβλημα για τη δημοσιογραφία αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. Δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο όσοι παράγουν fake news αλλά κι όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε πεδία μαχών ανά τον κόσμο. Αφήνουν τη ζωή τους εκεί προκειμένου ο πολίτης να έρθει πιο κοντά στην πληροφόρηση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε: «Το βασικό πρόβλημα είναι  ότι οι ευρωπαίοι πολίτες , αισθάνονται πως  είναι μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Πρέπει η Ευρώπη να στρέψει τα μάτια και στην περιφέρεια για να μείνει ζωντανή γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να κοιτάξουμε τους λαούς, την περιφέρεια, τα πραγματικά προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, η απασχόληση και  η ανεργία που αφορά τους νέους ανθρώπους».

Αναφορικά με το ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει δημοκρατική, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να περιορίσουν την ευρωπαϊκή φλυαρία που τους χαρακτηρίζει. Εμφανίζεται να έχουν λύσεις για όλα αλλά τελικά μπορεί να μην έχουν λύσεις για τίποτα. Πρέπει να βγούμε από μία στείρα ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και να βρούμε λύσεις που θα τους καλύπτουν όλους. Οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν αυτονόητες υποχρεώσεις μέσα από ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές».

Ο Σύλλογος των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων επέλεξε να επισκεφθούν οι φιλοξενούμενοι όλους τους μεγάλους Δήμους του νομού, ώστε να γνωρίσουν  τις εναλλαγές του τοπίου του, αλλά και την ιστορία του τόπου. Ξεναγήθηκαν με μέριμνα των δημάρχων κ.κ. Παπαναστασίου, Καραπάνου, Αποστολάκη και Λουκόπουλου στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι,  στη Βόνιτσα και τη Ναύπακτο  και φυσικά παντού δοκίμασαν την τοπική  γαστρονομία

Την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου επισκέφθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 1-12-2018, τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Association of European Journalist), στο πλαίσιο της τετραήμερης παραμονής τους στην Αιτωλοακαρνανία, συμμετέχοντας στις εργασίες συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσής τους.

Τους δημοσιογράφους των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης υποδέχτηκαν στην Πινακοθήκη του Δήμου ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου Αγγελική Καζαντζή, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αναστάσιος Σκαρμούτσος και ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Λάμπρος Σταθόπουλος.

Στο χαιρετισμό του ο Νίκος Καραπάνος καλωσόρισε τα μέλη της Ένωσης στη δεύτερη πατρίδα του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, αναφερόμενος στην ιστορία αλλά και την παράδοση της δημοσιογραφίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, που συμπυκνώνεται στη φράση του Ελβετού Φιλέλληνα «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφέρθηκε επίσης στο σύγχρονο Μεσολόγγι, τις ιδιαιτερότητες που του προσδίδει το φυσικό του ανάγλυφο αλλά και τις δυνατότητες που διατηρεί εξασφαλίζοντας στους επισκέπτες ποιότητα, ψυχαγωγία και πολλά ενδιαφέροντα.

Με θερμά λόγια για την πόλη, την Ιστορία της αλλά και την υποδοχή εκ μέρους του Δήμου, μίλησαν αμέσως μετά ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Otmar Lahodynsky καθώς επίσης κι ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος Βρυξελλών Χρήστος Δουλκερίδης. Ακολούθησε δε ξενάγηση στο χώρο της Πινακοθήκης από τον Γιώργο Αποστολάκο. Παρευρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου και η Γραμματέας Ελένη Σπίνουλα - Ζαβιτσανάκη. Την αποστολή συνόδευαν ο Πρόεδρος Πάνος Σόμπολος και μέλη του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, ενώ συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής της εφημερίδας Εστία Μανώλης Κοττάκης.

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία