Αγγελίες    Επικοινωνία

Έντονες αντιδράσεις στις προτάσεις κυβερνησιμότητας των δήμων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Έντονες αντιδράσεις δημιούργησαν οι προτάσεις που έφεραν σύμβουλοι της ΚΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς μέσα και έξω από αυτό, χαρακτηρίστηκαν «προδήλως αντισυνταγματικές».

Εισηγητής των προτάσεων ήταν ο κ. Παναγιώτης Μαΐστρος ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς δύο όργανα (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο) που δεν ταυτίζονται κατ΄ανάγκη πολιτικά, εκλέγονται απευθείας από τον λαό και έχουν την ανάλογη νομιμότητα και εξουσία.
Παρακάμπτοντας λοιπόν αυτή την πραγματικότητα και θέλοντας να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων η συμβουλευτική ομάδα της ΚΕΔΕ πρότεινε, την κατάργηση του άρθρου 76 του ν. 4555/2018 και την σύσταση της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής όπου τα 5/7 ή τα 6/9 ή 7/11 να επιλέγονται από το Δήμαρχο και τα 2/7 ή τα 3/9 ή τα 4/11 με απλή αναλογική από την αντιπολίτευση.
Για την διαμόρφωση της θεσμικής πλειοψηφίας προτάθηκε η αναγνώριση των Συμπράξεων.
Αυτή η τροποποίηση σε συνδυασμό με μια άλλη διάταξη που προτείνεται να προστεθεί μετά την παρ 1 του άρθρου 58 του ν. 3852/2010 και να προβλέπει ότι «στην περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο δεν εγκρίνει σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες τις εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής για τη λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και δημιουργείτε κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναπέμπει το θέμα στην επιτροπή που το εισηγήθηκε η οποία λαμβάνει και τη σχετική τελική απόφαση” εγείρει τις αντιδράσεις.
Και πιο πάνω αναφέρεται: “η οικονομική επιτροπή εγκρίνει όλες τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Δήμου εφόσον διατηρείται το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων εσόδων και εξόδων του.”

Πηγή: myota.gr

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία