Αγγελίες    Επικοινωνία

Νάγια Δακαλάκη: "Δυτική Ελλάδα είναι µόνο η Αχαΐα για την Περιφερειακή Αρχή Κατσιφάρα"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

Συνέντευξη στον Σωκράτη Στέλλιο

 

H Νάγια Δακαλάκη είναι γνωστή και μη εξαιρετέα σε όλo τον δήμο Μεσολογγίου και όχι μόνο, για την ανιδιοτελή αγάπη της για τον τόπο, τους αγώνες της, την τιμιότητα και την διάθεση προσφοράς.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ κάνει λόγο για την αδικία που βίωσε ο νομός και η περιοχής μας από την εννιάχρονη θητεία Κατσιφάρα και τονίζει πως τα πράγματα θα αλλάξουν για τον αδικημένο μας νομό με μια νέα περιφερειακή αρχή.

 

Κα Δακαλάκη καταρχάς περιγράψτε μας σε λίγες γραμμές τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ξανά με τα κοινά.

Η συνεχής απαξίωση του Νομού μας είναι το εφαλτήριο μου για την εκ νέου συμμετοχή μου με τα κοινά. Καθημερινά νοιώθω πως ο Νομός μας όχι μόνο έχει μείνει στάσιμος σε σχέση με τους άλλους Νομούς, αλλά κάνει και βήματα με την όπισθεν.

Έχω ανασυντάξει τις δυνάμεις μου, εμπλούτισα τις γνώσεις μου καθώς συμμετείχα και ολοκλήρωσα τις Μεταπτυχιακές μου Σπουδές στο Π.Μ.Σ. «Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση». Οφείλω να τονίσω πως εκτός από τον Τίτλο δημιουργήθηκε ένα σπουδαίο δίκτυο επικοινωνίας με στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και Ακαδημαϊκών, άρτια καταρτισμένων ανθρώπων σε θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως ο χώρος είναι γνώριμος για μένα, όμως οι κοινωνίες μεταβάλλονται, εξελίσσονται, μαζί και οι ανάγκες αλλά και οι προοπτικές. Πρόκληση είναι να χτίσεις από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δυστυχώς για την κοινωνία μας οι σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με τους αιρετούς, οποιασδήποτε βαθμίδας του πολιτικού στερεώματος, έχουν διαρραγεί. Το βλέπουμε άλλωστε στα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες. Αυτή είναι η δική μου πρόκληση: Να με εμπιστευτεί ο πολίτης. Δεν θα υποσχεθώ πως θα αλλάξω την εικόνα του Νομού στο σύνολό της και μαγικά. Μπορώ να υποσχεθώ πως θα προσπαθήσω με κάθε δυνατό τρόπο να βελτιώσω ό,τι περισσότερο είναι εφικτό.

 

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την εικόνα που εισπράττετε από τον κόσμο αυτή την περίοδο που περιοδεύετε σε όλο το νομό

Περπατώ όλο το Νομό. Μιλώ με τους κατοίκους και παρατηρώ. Ο κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει. Νοιώθει αγανάκτηση και απογοήτευση. Χωριά εγκαταλελειμμένα, σχεδόν έρημα. Ακόμα και σε περιοχές που συναντάς την ιδιωτική πρωτοβουλία επένδυσης βλέπεις πως αντί να βοηθηθεί μάλλον πολεμάται. Παράδειγμα, η Νερομάνα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αγρίνιο, στο οποίο είχε καταστραφεί το οδικό δίκτυο για σχεδόν ένα χρόνο. Εκεί λειτουργεί μικρή βιοτεχνική μονάδα. Σε ποιο ακριβώς σημείο η Περιφέρεια έπραξε τα δέοντα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου ώστε το παραγόμενο προϊόν να συνεχίσει να φτάνει στον προορισμό του;

Δεν συνάντησα κάποιον που να πει πως είναι ευχαριστημένος. Δεν λειτουργώ ακυρωτικά, επειδή δεν συνάντησα και κάποιο έργο πνοής στην περιοχή μας ώστε να το ακυρώσω. Αν έβρισκα θα το επαινούσα!! Καμία πολιτική δεν έχει προωθήσει συνέργειες για την ανάπτυξη του Νομού. Μπαλώματα σε όλα τα επίπεδα.

 

Τελικά σε ό,τι αφορά την Αιτωλ/νία ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής Κατσιφάρα; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είμαστε στην προτελευταία θέση του ΑΕΠ και η Ηλεία στην τελευταία...

Την πολιτική Κατσιφάρα τη βλέπουμε καθημερινά ως πολίτες της Αιτωλ/νίας! Εγκατάλειψη! Προφανώς οφείλεται στο «αυλάκι»... Η Αιτωλοακαρνανία δεν υπήρξε προτεραιότητα τόσο του κ. Κατσιφάρα όσο και των συνεργατών του. Τα πάντα σε αναμονή. Στις πληρωμές, στις μελέτες αλλά και στα εγκεκριμένα έργα! Ακόμη και στις στιγμές που ο νομός έπρεπε να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη θεωρήθηκε περιττό. Η περίπτωση του δρόμου στην Κλεισούρα είναι ένα παράδειγμα. Εάν είχε κηρυχτεί ως περιοχή σε έκτακτη ανάγκη τότε όλες οι διαδικασίες θα είχαν γίνει στο 1/3 του χρόνου, ίσως και λιγότερο για την αποκατάσταση. Αντί αυτού ένας ολόκληρος Νομός ταλαιπωρούταν για 11 μήνες χάρη στην ολιγωρία των υπευθύνων πολιτικών και όχι των υπαλλήλων. Πώς να ενισχυθεί λοιπόν, αγαπητέ μου, το ΑΕΠ της Αιτωλ/νίας με πολιτικές που το ωθούν συνεχώς σε αρνητική τροχιά με κάθε τρόπο;

 

Συνεχίζοντας την παραπάνω ερώτηση να παρατηρήσω ότι η Αχαΐα είναι πολύ μπροστά σε δείκτες ΑΕΠ, σε υποδομές, σε κρατική μέριμνα κλπ. Η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή τελικά πώς αντιμετώπισε τις περιοχές που είναι πίσω; Ενίσχυσε την Περιφερειακή σύγκλιση;

Εξαιρετική ερώτηση! Όμως δεν θα ήθελα να κουράσω τον κόσμο παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς. Η ουσία είναι να καταλαβαίνει τα λόγια μας και εκείνος που δεν έχει σχέση με τις οικονομικές και στατιστικές σπουδές.

Η σύγκλιση των Περιφερειών, ένα μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε, ένα άπιαστο όνειρο για την Περιφέρειά μας! Καλώς ή κακώς, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου, η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση, θεωρεί πως Δυτική Ελλάδα είναι μόνο ο νομός Αχαΐας. Η Αιτωλ/νία και η Ηλεία ανήκουν, ίσως κατά την κρίση τους, σε άλλη Περιφέρεια! Ο τρόπος που προσεγγίζουν τα προβλήματα αλλά και την χάραξη πολιτικών προκειμένου να υπάρχει πρωτίστως εσωτερική σύγκληση, εντός δηλαδή της ίδιας Περιφέρειας, είναι στη σφαίρα του ιδεατού. Η μελέτη και η κατανομή των επιχειρησιακών έργων δεν γίνεται με γνώμονα την βιωσιμότητα και των 3 Νομών και την παράλληλη ανάπτυξη τους. Συνεπώς στα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζεται η Αχαΐα να - ας μου επιτραπεί η λέξη- «τραβά» τους άλλους δυο Νομούς. Χωρίς καμία διάθεση υποβίβασης των αναγκών της Αχαΐας, γνωρίζουμε όλοι πως έχει πληγεί οικονομικά με την αποβιομηχανοποίηση της, όμως, της έχουν δοθεί περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευνοείται ως περιοχή και γεωγραφικά. Τόσο ο Νομός μας όσο και η Ηλεία βολευόμαστε όπως - όπως!! Δηλαδή βγαίνουμε στην επιφάνεια και θυμούνται την ύπαρξή μας μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών και τόσο όσο διαρκούν τα φώτα της δημοσιότητας.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε! Την ομοιόμορφη κατανομή των διαθέσιμων πόρων με γνώμονα την παράλληλη ανάπτυξη των τριών Νομών της Περιφέρειας.

 

Τι πρέπει να περιμένουν από μια περιφερειακή αρχή Φαρμάκη οι Αιτωλοακαρνάνες; Θα δουν... άσπρη μέρα;

Δεν θα σταθούμε σε ευχολόγια. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα ενισχύσουν ουσιαστικά στη βελτίωση όχι μόνο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθησης των ντόπιων προϊόντων. Έχουμε συνηθίσει να λέμε πως ο Νομός μας είναι ευλογημένος και φιλημένος από το Θεό. Πλούσιος μεν, ανεκμετάλλευτος δε. Προς την κατεύθυνση τις αξιοποίησης σας παραθέτω ενδεικτικά τις προτεραιότητες μας για το Νομό μας όπως:

  • Μελέτη και υλοποίηση έργων κατασκευής σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης περιοχών στρατηγικής σημασίας (ΝΑΒΙΠΕ Αστακού) με το πρωτεύον οδικό δίκτυο.
  • Άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων και μελετών και διεκδίκηση ένταξης χρηματοδότησης σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάθετη σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια.
  • Μελέτη και υλοποίηση έργων ενίσχυσης της προσβασιμότητας ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την έκταση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και πολλά ακόμη όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας.

Τουλάχιστον δεν θα λάμψουμε δια της απουσίας μας από τον καθημερινό αγώνα που δίνει για την επιβίωση ο Αιτωλοακαρνάνας.

 

Γνωρίζουμε ότι εσείς ως γέννημα - θρέμμα του Μεσολογγίου έχετε το ενδιαφέρον σας προσανατολισμένο στην πόλη σας. Σε περίπτωση εκλογής ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για αυτή;

Βιώνω καθημερινά σε έντονο βαθμό, όπως και ο κάθε Μεσολογγίτης, τα προβλήματα της πόλης μας. Ενδεικτικά θα μπορούσα να σας αναφέρω πως ψηλά στη λίστα των προβλημάτων προς επίλυση είναι το θέμα της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού στον λεγόμενο κόμβο Χαλαζιά. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια και η αποτυχημένη διοίκηση της Περιφέρειας να μην έχει ενεργήσει για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Έτερο θέμα είναι αυτό των Πανεπιστημιακών Σχολών. Ακούσατε εσείς ποτέ να διαμαρτυρηθεί η αποτυχημένη αυτή διοίκηση Κατσιφάρα για την μη ίδρυση έστω και μιας σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στην πόλη σύμβολο της Ελευθερίας ή να υψώσει την φωνή της στην απομάκρυνση των σχολών που λειτουργούσαν εδώ μέχρι πρόσφατα;

Το κλειστό Αρχοντικό Χρυσογέλου, που για την απόκτησή του έχει δαπανηθεί δημόσιο χρήμα, χρήμα των πολιτών, ρημάζει μέρα με τη μέρα.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της λιμνοθάλασσας που την έχουν καταντήσει ένα σταυρόλεξο και πηγή ανάδυσης οσμών εξαφανίζοντας παράλληλα και τον ιχθυοτροφικό της πλούτο που αποτελεί για αρκετές οικογένειες βασική πηγή εισοδήματος.

Τι να πρωτοπώ γι αυτή την πόλη που μπορεί με την βοήθεια της Περιφέρειας και τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή να καταστεί πόλη - σύμβολο αντάξια του τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού της παρελθόντος και να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών.

Εγώ, λοιπόν, όχι μόνο επειδή έχω επίγνωση των προβλημάτων της πόλης που ζω και δραστηριοποιούμαι από μικρό παιδί αλλά και επειδή έχω εξειδικευμένη εμπειρία από την υπηρεσιακή μου ενασχόληση για 17 ολόκληρα χρόνια στη Νομαρχία Αιτ/νίας αντιλαμβάνεσθε ότι, εάν και εφόσον οι συμπατριώτες μου Αιτωλοακαρνάνες και φυσικά Μεσολογγίτες με επιλέξουν μεταξύ αυτών που θα τους εκπροσωπήσουν στην Περιφέρεια, θα προσεγγίσω την επίλυση των προβλημάτων που σας προανέφερα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία