Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στον αέρα είναι οι φοιτητές των τμημάτων που καταργήθηκαν, δηλαδή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με το θέμα της πρακτικής τους άσκησης.

Με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι φοιτητές των τμημάτων που καταργούνται και εν προκειμένω εκείνων που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι, βρίσκονται στον αέρα, διότι οι γραμματείες δεν γνωρίζουν ακόμα ποιος θα υπογράψει τις συμβάσεις. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη την πρακτική τους άσκηση, αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν μπορούν να καταρτιστούν πάνω στο αντικείμενό τους. Κάποιοι θέλουν να πάνε σε τράπεζες που όμως παίρνουν ασκούμενους κάθε...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 12/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η αυλαία έπεσε, τα φώτα έσβησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι πέφτουν σε ημέρες μνήμης για τους πεσόντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου.

Ανησυχία για το μέλλον, σεβασμός όμως για το παρελθόν και για τα παιδιά που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια το Ίδρυμα με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μνήμης.

Τελευταία συμμετοχή ήταν στην Ιερή Πομπή στις Εορτές Εξόδου 2019.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής των εξελίξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να παρακολουθεί από… απόσταση ασφαλείας τις θλιβερές εξελίξεις που δρομολογεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ειδικά από τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήδη εγείρει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων, στο πλευρό των οποίων πρέπει να σταθεί η Περιφέρεια» υπογραμμίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου – και κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη – ζητάει την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, με την παρουσία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το κείμενο της επιστολής (εστάλη την περασμένη Παρασκευή), που υπογράφει ο κ. Φαρμάκης ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το ακόλουθο:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς μεταξύ άλλων, οι μνείες του για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συναντούν την άρνηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα άκρως προβληματικό, το οποίο επί της ουσίας φαλκιδεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και «εξαϋλώνει» το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Η Δυτική Ελλάδα, αντί να μετατρέπεται σε μητροπολιτικό κέντρο εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται. Σχολές και Τμήματα με αυταπόδεικτη ποιότητα και παραγωγή έργου, κλείνουν ή αλλοιώνονται. Πτυχία που έχουν ήδη δοθεί υποβαθμίζονται και χιλιάδες νέες και νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εκπαιδευτική και επαγγελματική απαξίωση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο ακαδημαϊκό και διοικητικό βάρος χωρίς καμία εγγύηση και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτάει… παράρτημα στην Πάτρα!

Και όλα αυτά συμβαίνουν, έναντι κάποιων θολών και αβάσιμων υποσχέσεων για Σχολές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, για τις οποίες καμία επίσης εγγύηση δεν παρέχεται, με το βάρος της ίδρυσης και λειτουργίας τους να πέφτει εξολοκλήρου και πάλι στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Σημειώνω δε, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή κατά παράβαση του άρθρου 5 του νόμου 4485/2017, σύμφωνα με οποίο, οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων, κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.

Καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξεγείρει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εκ μέρους της παράταξης «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», ζητάω με πρωτοβουλία δική σας και του κ. Περιφερειάρχη, να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ως ανώτατο πολιτικό όργανο της Δυτικής Ελλάδας να εκφράσει άποψη και θέση, στο πλευρό της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας».

Σε σύσκεψη της επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας για το Τ.Ε.Ι. που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Τετάρτη 10 Απριλίου, αποφασίστηκε ότι:

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταργεί το τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο και το μεταφέρει στην Πάτρα, υπαγόμενο μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη!

Ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πέραν των προβλεπόμενων σχολών στο Νομό και τα τμήματα που έχουν έδρα στην Πάτρα και υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στη Ναύπακτο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ισοδύναμο της μέχρι τώρα ύπαρξης ενός επιτυχημένου τμήματος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αρκεί να αντισταθμίσει τη μη ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τμήμα/τα και στην πόλη της Ναυπάκτου.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/04/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Την έντονη αντίδραση της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσε το εγκληματικό, όπως χαρακτηρίζεται, Σχέδιο Νόμου, για τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την ίδρυση τριών Σχολών στο Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι: α) Νομικών Επιστημών, β) Γεωπονικών Επιστημών, γ) Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας. Σε ό,τι αφορά στα Τμήματα, ιδρύονται τα εξής...

 

«Αστείο, απαράδεκτο, μη βιώσιμο το Σ/Ν»…

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γενετικής & Γενετικής Βελτίωσης Ιχθύων, του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μπαταργιάς, χαρακτηρίζει, αστείο...

 

Αδιαφορία για την Γεωπονική

Σε ό,τι αφορά στην Αιτ/νία καταφέρεται αρχικά κατά των βουλευτών λέγοντας ότι: «Οι βουλευτές του Αγρινίου ως πιο ψηλοί και καρδαμωμένοι νίκησαν στο..

 

Τι παίρνει η Αιτωλοακαρνανία…

Αναλύοντας ο κ. Μπαταργιάς το Σχέδιο Νόμου και μπαίνοντας στην ουσία παρατηρεί ότι...

 

Σχέδιο - πυροτέχνημα, με τμήματα - φαντάσματα...

Συμπερασματικά ο κ. Μπαταργιάς, εκφράζει φόβους ότι: «μιλάμε για ένα σχέδιο-πυροτέχνημα Τμημάτων-Φαντασμάτων που φαίνεται...

 

Τι προτείνει η Επιτροπή Αυτονόμησης του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Η Συντονιστική Επιτροπή Αυτονόμησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ωστόσο καταθέτει την δική της πρόταση ζητώντας την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών...

 

«Βέτο» από τους δημάρχους

Μια δεύτερη αντίδραση ήρθε και από τους τρεις μεγάλους δήμους του νομού, που φιλοξενούν τριτοβάθμια τμήματα...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 11/04 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:

«Το λαϊκίστικο γονατογράφημα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως σχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κρίνεται ως απαράδεκτο και επιστρέφεται στους εμπνευστές και δημιουργούς του.

Πρόκειται για ένα δήθεν σχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας, αλλά και με την πραγματική ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου και καλύτερου ακαδημαϊκού χάρτη προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και ήδη συναντάει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αλλά και των Τοπικών Φορέων, στο πλευρό των οποίων στέκει η παράταξή μας.

Γιατί είναι αδιανόητο, η Πάτρα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να μετατρέπεται εκτός από έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και σε… παράρτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την έδρα δύο μεγάλων Πανεπιστημίων, το ένα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με αναβάθμιση του ΤΕΙ.

Γιατί είναι ανυπόφορο το... τζάμπα τάξιμο σχολών (Νομική στην Πάτρα, Ιστορικό / Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο και ΤΕΦΑΑ στον Πύργο) που θα λειτουργήσουν στο μέλλον, μόνο εάν και εφόσον πληρούνται τότε οι προϋποθέσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τότε Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Γιατί είναι κατάφωρα άδικο να απαξιώνονται Τμήματα και Σχολές με σημαντικό έργο (Αίγιο, Μεσολόγγι, κλπ) και να διαμοιράζονται τα… ιμάτιά τους, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμα και ένα νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί και διεκδίκηση των τοπικών φορέων.

Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από το να καταδικάζεις νέους ανθρώπους που φέτος ή πέρυσι τελείωσαν μία Σχολή, σε… ανυπαρξία, καθώς το πτυχίο που μόλις έλαβαν, σε λίγα χρόνια δεν θα αξίζει παραπάνω από ένα κουρελόχαρτο.

Η παράταξη ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να ακούσει με σεβασμό την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ή αν δεν μπορεί, απλά να περιμένει τις… εκλογές!

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης, ότι με βάση το άρθρο 5 του νόμου 4485/2017 για την οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε νομοθέτηση αυτή τη στιγμή, συνιστά θεσμική εκτροπή και παρανομία.

Σε κάθε περίπτωση, η δική μας παράταξη, ως επόμενη περιφερειακή Αρχή, θα στηρίξει απόλυτα τις αποφάσεις και διεκδικήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών φορέων, ως πολιτικός ηγέτης και εκφραστής μίας κοινωνίας που δεν αντέχει να είναι άλλο έρμαια αποφάσεων που λαμβάνουν άλλοι γι’ αυτήν. Εμείς, βουβοί και άλαλοι παρατηρητές δεν θα μείνουμε ποτέ!»

Σελίδα 1 από 27

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία