Αγγελίες    Επικοινωνία

Η λιµνοθάλασσα πεθαίνει!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/06/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η δυσάρεστη οσμή, η πτώση της στάθμης και οι νεκροί οργανισμοί, συνθέτουν την εικόνα της Πλώσταινας εδώ και αρκετό καιρό.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, καθώς κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, αφού δεν μπορούν να περπατήσουν στην παραλιακή περιοχή, ούτε βέβαια και να βγουν στα μπαλκόνια των σπιτιών που βρίσκονται κοντά, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας. Για το θέμα αυτό έχει μιλήσει στην ΑΙΧΜΗ παλαιότερα ο Βαγγέλης Δημητρίου, πρώην της Διεύθυνσης Αλιείας εξηγώντας τι συμβαίνει και...

 

Κ. Κούστας: Η αναβάθμιση της Πλώσταινας είναι μονόδρομος

Τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της Πλώσταινας κατά τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Κούστα είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της λειτουργίας της ως προθερμάστρα της αλυκής «Άσπρης». Είναι το πιο κοντινό παράδειγμα ανθρώπινης παρέμβασης με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση του μικροκλίματος της περιοχής εξαιτίας της αυξημένης...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 27/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Νιώθω την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της "Αντίστασης πολιτών δυτικής Ελλάδας".

Περισσότερο δε τους ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας που με εμπιστεύθηκαν, με στήριξαν με την εκτίμησή τους και την ψήφο τους.

Ευχαριστώ όλους του συνυποψήφιους του ψηφοδελτίου μας που μου έκαναν την τιμή να πορευτούν μαζί μου κατά την εκλογική αυτή μάχη εκφράζοντας ένα διαφορετικό διεκδικητικό, αυτοδιοικητικό πολιτικό λόγο που αποτελεί νομοτέλεια και που σύντομα θα συσπειρώσει περισσότερους αποδέκτες.

Νιώθω επίσης την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου σε αυτούς που ξεπέρασαν πολιτικές ή άλλου είδους επιφυλάξεις εκφράζοντας την υποστήριξη στο πρόσωπό μου, εκτίμησαν τον αγώνα μας καθώς και την παρουσία μας μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο όλο το προηγούμενο διάστημα της θητείας που ολοκληρώνεται στα τέλη του Αυγούστου.

Βασική επιδίωξή μας ήταν και θα είναι, η υπεράσπιση της κοινωνίας των αδύναμων, των αναγκών των πολλών στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, η επιλογή δια της ψήφου σας να μου αναθέσετε την ανάδειξη, διεκδίκηση και τη λύση προβλημάτων που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερη τιμή,αλλά και βαρύ καθήκον.

Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε και θα συμπορευθούμε σύντομα στους κοινωνικούς αγώνες που η αναγκαιότητα των καιρών επιβάλλει!

Ευχαριστώ όλους!

Kώστας Κούστας

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που υποστήριξαν και ψήφισαν τον συνδυασμό μας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί με 2 Περιφερειακούς Συμβούλους στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπου η απογοήτευση κυριαρχούσε, καταφέραμε να συγκεντρωθεί ένα αξιόλογο δυναμικό και στους 3 νομούς και να ξεπεράσουμε τα πολλά εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην πορεία υλοποίησης της παρέμβασής μας.

Καταφέραμε να υπάρξει ένα μικρό χαμόγελο, μια προσδοκία για μια άλλη στάση στην Περιφέρειά μας.

Στους αγώνες μας για τα δυσκολότερα που έρχονται, έχουμε μια ζωντανή συλλογικότητα που θα είναι παρούσα στην πολιτική ζωή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έτσι κι αλλιώς αυτή ήταν και η μοναδική μας υπόσχεση κατά την προεκλογική περίοδο.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια διαρκή αγωνιστική σχέση με τους πολίτες που σηκώνουν κεφάλι.

Αυτό είναι το στοίχημα την επόμενη περίοδο.

Δεν δημοπρατήθηκαν ακόμα τα ιβάρια

Επερώτηση έχει καταθέσει για να συζητηθεί στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο της θητείας 2014-2019 την Μ. Δευτέρα η "Αντίσταση Πολιτών Δυτ. Ελλάδας" δια του Περιφερειακού συμβούλου Κ. Κούστα.

Ρωτά τον Περιφερειάρχη για το πρωτόγνωρο φαινόμενο της μη έκδοσης διακήρυξης για την δημοπράτηση των (διβαριών)Ιχθυοτροφείων της στους συνεταιρισμούς. Οι συμβάσεις έληξαν τον Φεβρουάριο 2019 για το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας και του του Διαύλου από τον Φεβρουάριο του 2018 και η περιφέρεια δεν έχει προκηρύξει τους διαγωνισμούς ως όφειλε.

Το κείμενο επερώτησης έχει στόχο να δημιουργήσει πίεση στην Περιφέρεια ώστε να προχωρήσει στο αυτονόητο πριν καταστραφεί η φετεινή παραγωγή.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Πρoς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σύμφωνα με τον νόμο αρμόδιες για την διαχείριση των λιμνοθαλασσών είναι οι Περιφέρειες. Στις αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες μίσθωσης οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Αλιευτικού Κώδικα.

Στα όρια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται το Σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού που αποτελεί το σημαντικότερο οικοσύστημα αυτού του τύπου καλύπτοντας το 42% των λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων όλης της χώρας. Από αυτό προκύπτει ξεχωριστά η μεγάλη ευθύνη που έχει η Περιφέρεια για την ορθή εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων της καθώς και για την τήρηση των προβλεπόμενων από το νομικό πλαίσιο διαδικασιών. Στο παραπάνω σύμπλεγμα περιλαμβάνεται η κεντρική Λιμνοθάλασσα συνολικής έκτασης άνω των 60.000 στρεμμάτων, στην οποία λειτουργούν 6 ιχθυοτροφεία που μισθώνονται σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται αυτόν τον ενιαίο χώρο. Τα ιχθυοτροφεία αυτά μισθώνονται σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής. Στον ίδιο χώρο έχουν δικαίωμα αλιείας εκτός από τα μέλη των συνεταιρισμών και ελεύθεροι -μη συνεταιρισμένοι- επαγγελματίες ψαράδες. Δηλαδή από την Κεντρική λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού βιοπορίζονται πάνω από 150 οικογένειες, τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται από την σωστή λειτουργία και των 6 αυτών ιχθυοτροφείων. Η σωστή λειτουργία και η εξασφάλιση της παραγωγής επηρεάζονται καθοριστικά κάθε χρόνο στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου οπότε και γίνονται οι εργασίες εσόδευσης αλλά και συντήρησης των ιχθυοφραγμών για την εξασφάλιση της παραγωγής.

Από τα 6 ιχθυοτροφεία της Κεντρικής λιμνοθάλασσας έχει λήξει η μίσθωση των δύο. Πρόκειται για το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας που η μίσθωση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019 και το ιχθυοτροφείο του Διαύλου Μεσολογγίου Αιτωλικού που η μίσθωση έχει λήξει από το Φεβρουάριο του 2018. Για τα ιχθυοτροφεία αυτά δεν έχει εκδοθεί καν διακήρυξη για να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των συνεταιρισμών. Το γεγονός είναι πρωτοφανές για την λιμνοθάλασσα και προδιαγράφει οδυνηρές επιπτώσεις και για τα υπόλοιπα 4 ιχθυοτροφεία που στο ίδιο διάστημα καταβάλουν σημαντικά έξοδα και κόπο για την σωστή εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών. Είναι φανερό οι εργασίες αυτές κινδυνεύουν να αποδειχτούν εντελώς ατελέσφορες αφού από τα δύο αυτά ιχθυοτροφεία που δεν θα έχουν φραγμούς θα διαφύγει το σύνολο της παραγωγής της λιμνοθάλασσας αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα τώρα .

Ερωτάται η Περιφέρεια

1.Ποιά είναι η σκοπιμότητα να παραμένουν σε εκκρεμότητα και να μην έχουν καν εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας και δημοσιοποιηθεί οι διακηρύξεις μίσθωσης των ανωτέρω δύο ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Ιανουάριο 2019 έτσι ώστε να είχαν εγκατασταθεί και να εκτελούν εργασίες συντήρησης οι νέοι μισθωτές συνεταιρισμοί;

 2.Αντιλαμβάνεται η Περιφέρεια ότι οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης των ιχθυοτροφείων που υπό κανονικές συνθήκες εκτελούν τα μέλη των μισθωτών αλιευτικών συνεταιρισμών είναι αδύνατον να τα καλύψουν οι επιστατοφύλακες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή των συνεταιρισμένων και μη επαγγελματιών της Κεντρικής λιμνοθάλασσας να τίθεται σε πρωτοφανή και αδικαιολόγητο κίνδυνο; 3.Τι μέτρα θα πάρετε ως Περιφερειάρχης ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και οι ψαράδες να μην καθίστανται όμηροι στις προεκλογικές σκοπιμότητες πολιτευτών που παίζουν με το εισόδημα και την εργασία τους ;

Ο ερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι για
την "Αντίσταση πολιτών δυτικής Ελλάδας"
Κούστας Κων/νος
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Κώστας Γαβρηιλίδης
Γιάννης Κολοβός
Βαγγέλης Κατσακούλης

Είναι πρόκληση να θέλεις να διεκδικήσεις μια ακόμη θητεία, θα είναι η 3η συνεχής τετραετία με μοναδικό κριτήριο κε Κατσιφάρα, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έκανε ούτε βήμα μπροστά σε δημιουργία όρων βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη. Η πραγματικότητα είναι δεδομένη. Είμαστε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες και αυτό δεν μπορεί να προσπερνιέται, χρειάζονται πραγματικές απαντήσεις. Μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης Περ. αρχής Κατσιφάρα βρισκόμαστε στο τίποτα, αφού από τις 263 περιφέρειες της Ευρώπης είμαστε στην 257 θέση, είναι σίγουρο ότι με την πολιτική σας οδηγηθήκαμε εδώ. Είμαστε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες σε εισόδημα, αλλά και η προοπτική για το μέλλον με τον τρόπο που πολιτεύεστε δεν προμηνύει αλλαγή της κατάστασης, γιατί οδηγήσατε την Περιφέρεια ακόμα πιο κάτω με τους σύνθετους αλλά πραγματικούς δείκτες, οικονομίας, υποδομών, επιχειρηματικότητας, παιδείας, υγείας .

Ειδικά η Αιτωλ/νία αποτελούσε πάντα το αποπαίδι μιας Περιφέρειας που δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό (γεωγραφικό, πολιτισμικό, κοινωνιολογικό κά) με τις άλλες Π. Ενότητες (Αχαϊα-Ηλεία) συνεχίζει να αποτελεί το θύμα του νόμου Καλλικράτη(3852/2010) για να υπηρετήσει προφανώς κομματικές επιλογές της τότε Κυβέρνησης.

Άλλωστε στα σπουδαία που αφορούν την ανεργία ,την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των ιδιαίτερων δυνατοτήτων των Π.Ε. της περιφέρειας, το περιβάλλον, τους ιδιαίτερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας δεν κάνατε τίποτα και αυτό φαίνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Δεν στηρίξατε την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Έγιναν ελάχιστα για τις αγροτικές υποδομές, βελτιώσεις οδοποιίας ή δίχτυα άρδευσης. Δεν στηρίχτηκαν ερευνητικά κέντρα φυτοπροστασίας, αντίθετα υποβαθμίστηκαν.

 Η μόνη επιτυχία σας είναι η δημιουργία ενός καλοστημένου επικοινωνιακού τμήματος που καθημερινά με την βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ της περιφέρειας αλλά και την συνδρομή των επιχειρηματικών κύκλων, προβάλλουν ένα έργο που νομίζει κανείς ότι έχει επιτελεσθεί κοσμογονία στην δυτική Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι η οκταετής θητεία σας δεν ήρθε να υπηρετήσει την καθημερινότητα του πολίτη αλλά επιχειρηματικούς κύκλους και τα συμφέροντά τους .

Δεν στηρίχτηκε η κτηνοτροφία η αλιεία … παράδειγμα και απόδειξη της αδιαφορίας σας ότι δεν κάνατε ούτε το αυτονόητο που είναι η δημοπράτηση των δύο (2) από τα (6)ιχθυοτροφεία που έχουν λήξη η συμβάσεις.

Πρόκειται για το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας που η μίσθωση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019 και το ιχθυοτροφείο του Διαύλου Μεσολογγίου-Αιτωλικού που η μίσθωση έχει λήξει από το Φεβρουάριο του 2018. Για τα ιχθυοτροφεία αυτά δεν έχει εκδοθεί καν διακήρυξη, ώστε να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους συνεταιρισμών. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για την λιμνοθάλασσα και προδιαγράφει καταστροφικές επιπτώσεις για την φετινή παραγωγή και για τα υπόλοιπα 4 ιχθυοτροφεία που στο ίδιο διάστημα καταβάλουν σημαντικά έξοδα και κόπο για την σωστή εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών.

Είναι φανερό ότι οι εργασίες αυτές κινδυνεύουν να αποδειχτούν χωρίς αποτέλεσμα, αφού από τα δύο αυτά ιχθυοτροφεία που είναι παρατημένα θα διαφύγει το σύνολο της παραγωγής της λιμνοθάλασσας αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα, εάν δεν δημοπρατηθούν σήμερα ώστε οι συνεταιρισμοί που θα πλειοδοτήσουν άμεσα να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ιχθυοφραγμών τους

Το περιβάλλον τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, η παραγωγική γη δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα, ούτε ως προς την διαφύλαξη, ούτε ως προς τις αναγκαίες επενδύσεις για την προστασία του.

Δίπλα στη λιμνοθάλασσα εργοστάσιο επεξεργασίας βιορρευστών. Δίπλα σε ευαίσθητους βιότοπους μηχανοκίνητος τουρισμός για δύο μέρες, κι ας κάνει καταστροφές κλίμακας. Δεν κάνατε τίποτα παρά μόνο να γνωμοδοτείτε θετικά με τα δυο χέρια σε ΜΠΕ που δεν ήταν ολοκληρωμένες αρκεί να δημιουργείτε όρους προσεταιρισμού επιχειρηματικών κύκλων. Δεν υπήρξε ειδικό διαχειριστικό σχέδιο (ειδικό χωροταξικό)για την τοποθέτηση των δραστηριοτήτων (ΑΠΕ) που ανεξέλεγκτα τοποθετούσαν παντού καταστρέφοντας ή υποβαθμίζοντας το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων παρ΄ όλου που σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο έβαζα πιεστικά αυτά τα ζητήματα.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά δεν ανησυχήσατε ή ξαγρυπνήσατε ή πονέσατε όπως οι άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, αυτοί όμως δέχονται καθημερινά της επιπτώσεις απ΄΄ αυτές τις πολιτικές επιλογές σας καθώς και από τις ανεπάρκειές σας.

Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορείτε να την αντιπαρέλθετε. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι μνημονιακές πολιτικές, ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και των θεσμών, που εφαρμόσατε οδήγησαν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η περιφέρεια. Είναι φανερό ότι οι ενέργειές σας, οι παραλήψεις δεν αποτέλεσαν εργαλείο εξόδου από την φτώχεια και την μιζέρια και για την περιφέρεια μας, όσο αφορά την πραγματική διαβίωση των πολιτών της αλλά μεγάλωσαν την απόσταση από τις άλλες περιφέρειες της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

 

 Κώστας Κούστας

εκπαιδευτικός

Γραμματέας Περιφερειακού συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

Περιφερειακός σύμβουλος Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας κ΄ Περιβάλλοντος.

Εκλεγμένος με την "Αντίσταση πολιτών"- Υποψήφιος περιφ. σύμβουλος το 2019

Καμιά κουβέντα για τα σπουδαία, αυτά που θα πρέπει να απασχολούν τους υποψήφιους δημάρχους, Περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Οι υποψήφιοι συντάσσονται «ένθεν κακείθεν» και μόνο σε μια λογική «διασφάλισης» της ατομικής τους ύπαρξης, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν! Γνωρίζουν άλλοι για αυτούς, ούτε αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συλλογικής διεκδίκησης που θα πρέπει να είναι ένας διαρκής αγώνας αποκατάστασης της υπόστασης της Αυτοδιοίκησης.

Βλέπουμε καθημερινά να ανακοινώνονται σε τοπικά αλλά και περιφερειακά ΜΜΕ από τους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους νέα ονόματα στην λογική δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο για να επηρεάσουν προς όφελός τους ο καθένας το εκλογικό σώμα.

Είναι φανερό ότι τα μνημονιακά εκλογικά σχήματα δεν θέλουν και δεν μπορούν να δεσμευτούν σε ένα αυτοδιοικητικό σχέδιο-πρόγραμμα, γιατί απλούστατα τους αρκεί να διαχειρίζονται και μόνο την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς συγκρούσεις για τα επίμαχα και ουσιαστικά της αυτοδιοίκησης.

Δεν έχουν την πρόθεση να διεκδικήσουν πόρους να συγκρουστούν με τις καταστροφικές πολιτικές τις Ε.Ε., απλά αποδέχονται την αντίληψη της ανταποδοτικότητας σε βάρος της αλληλεγγύης των συμπολιτών τους. Δεν το λένε αλλά μετά τις εκλογές θα βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη του πολίτη αφού κινούνται στην λογική "ο έχων πληρώνει", οι υπόλοιποι στον "Καιάδα" της ανέχειας και της φτώχειας. Άλλωστε στη Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ελέγχεται από τους "θεσμούς") πιστώνονται οι οφειλές των συμπολιτών μας που με την οικονομική ανέχεια και ανημποριά θα οδηγούν στον πλειστηριασμό της αξιοπρέπειας του συμπολίτη.

Το σχέδιο είναι καλοστημένο αφού και ο "Κλεισθένης 2018" (νόμος 4472/17) που αποτελεί προέκταση του "Καλλικράτη (νόμος 3852/2010) δημιουργήθηκε για να ελέγχουν οι "θεσμοί" και η Κυβέρνηση την αναδιανομή της Δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των "δανειστών–τοκογλύφων" στο όνομα του Χρέους

Για αυτό άλλωστε δημιούργησαν και το "Παρατηρητήριο της οικονομικής αυτοτέλειας" στην αυτοδιοίκηση για να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς για πιθανές οικονομικές υπερβάσεις από το πρόγραμμα υποταγής του 3ου μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Κανείς από τους υποψήφιους δεν μπορεί να επικαλεστεί πραγματικά ότι πρόθεσή του είναι να υπηρετήσει την Αυτο-διοίκηση εάν δεν συγκρουστεί, δεν αντιπαρατεθεί με τις μνημονιακές Κυβερνητικές πολιτικές αφού εκ των πραγμάτων αυτές καθορίζουν το πώς θα κινηθεί ο κάθε δήμαρχος ή Περιφερειάρχης.

Με το νόμο 4472/17 (4ο μνημόνιο)όπου μεταρρυθμίστηκε ο Καλλικράτης στο άρθρο 80Α η αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται περισσότερο. προβλέπεται το πλαφόν σε 3,4 δισ. €. Δηλαδή μείωση 1,8 δισ. €. Παγιώνεται λοιπόν η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στη Τ.Α (62% μειώσεις των πόρων στη Τ.Α.) σημειώνω ότι το 2016 δόθηκαν στην Τ.Α 3,23 δισ. €. Είναι δεδομένο ότι η νέα γενιά παρακρατηθέντων - υπεξαιρεθέντων των τελευταίων εφτά χρόνων της τάξης 13 δισ. € δεν θα δοθούν ποτέ και μάλιστα με νόμο στην αυτοδιοίκηση.

Στον ενοποιημένο προϋπολογισμό Τ.Α που περιλαμβάνεται στο ΜΠΔΣ 2018-2021, παρατηρούνται τα εξής καθοριστικά σημεία που δείχνουν και την προοπτική της μετατροπή της Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα οι επιχορηγήσεις του 2016 προς τον (Α' & Β' βαθμό) στην Τ.Α. ήταν 3 δις.230 εκ €,ενώ το 2021 θα είναι 3δις.469 εκ €.

Οι επιχορηγήσεις από ΠΔΕ το 2015 ήταν 1 δις 202 εκ. € παρατηρούμε διαδοχική μείωση μέχρι το 2021, αφού οδηγούμαστε στα 896 εκ., η μείωση αυτή είναι της τάξης του 25% για τα επόμενα χρόνια με συνέπεια να μην μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί έστω και ελάχιστα στην καθημερινότητα – ούτε να κάνει κανένα ουσιαστικό έργο.

Παρατηρούμε επίσης μείωση μεταβιβάσεων από τακτικό προϋπολογισμό.

Το 2015 ήταν 220 εκ. € και συνεχώς μειούμενο φτάνει το 2021 το ποσό των 69 εκ. €.

Σημειώνω εδώ την εξής αντίφαση, ότι ενώ ο νόμος προβλέπει πλαφόν 3,4 δισ. € στο προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 3.469 εκ. € προστιθέμενα τα 69 εκ. των μεταβιβάσεων, στην ουσία όμως έχουμε μία ακόμα μείωση.

Για τα λοιπά έσοδα το 2015 ήταν 2.131 εκ. € προβλέπεται ότι το 2021 θα είναι 2δις 993 εκτ. €. που θα εισπραχθούν όμως από τους Πολίτες με εισφορές από τέλη ή φόρους πάσης φύσης.

Πρόθεση της κυβέρνησης και των δανειστών είναι από την μια πλευρά η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων από φόρους που εισπράττονται για λογαριασμό της Αυτοδιοίκησης ΚΑΠ κ.λ.π. και από την άλλη, τη μετατροπή των οργανισμών της αυτοδιοίκησης σε ανταποδοτικούς φορομπηχτικούς, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Το 4ο μνημόνιο αποτελεί μαύρη σελίδα για τους ΟΤΑ αφού η απαίτηση από τους δανειστές για εξωπραγματικά πλεονάσματα στην Τ.Α. οδηγούν σε καταλήστευση των πολιτών. Στο Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ) στο πίνακα της εξέλιξης των εσόδων – εξόδων γενικής κυβέρνησης προβλέπονταν αύξηση των άμεσων φόρων από 21.839 εκ € το 2016, στα 24.979 εκ. €. για το 2021, αλλά και η αύξηση των έμμεσων φόρων από 25.680 εκ € θα φτάσει στα τέλη του 2021 στα 29.517 εκ €.

Παρατηρούμε βήμα- βήμα κάθε χρόνο, ότι έχουμε πλήρη ανατροπή της αναλογίας επιχορηγήσεων, ανταποδοτικών μιας και το μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2021 2.993 εκ. ανταποδοτικά συν 930 εκ. εισπράξεις υπέρ δημοσίου, δηλαδή το 50% του προϋπολογισμού της Τ.Α. Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε και τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που μας ζητούν οι θεσμοί και προβλέπονται από το (ΜΣΔΠ),τότε έχουμε σύντομα μπροστά μας ένα μοντέλο ΟΤΑ που θα λειτουργεί από την τσέπη του πολίτη.

Αργά και μεθοδικά και επιτελικά εφαρμόζονται επιλογές στην Αυτοδιοίκηση σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα (,ανεργία, υποδομές, - διαχείριση απορριμμάτων, ανέγερση σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ- σχολικά γεύματα, προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί – προώθηση κυβερνητικής πολιτικής με voucher κά) που κατοχυρώνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου, των εργολαβικών συμφερόντων και της διαπλοκής.

Οι κοινωνίες οφείλουν να είναι υποψιασμένες και να αντιδρούν διεκδικώντας μια αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον πολίτη αφού έτσι επιτελεί το λόγο της ύπαρξής της. Για αυτό δεν φτάνει απλά να συντάσσεται κανείς με το οποιοδήποτε "αυτοδιοικητικό", ψηφοδέλτιο, οφείλει να έχει συναίσθηση της πράξης του,πρώτα γνώση και μετά να εκφράζει γνώμη, βάζοντας τα επίμαχα ερωτήματα στον εαυτό του, για ποιο πράγμα θα συνταχθώ, με ποιούς και γιατί; διαφορετικά χάνει την αξιοπρέπειά του, καταντάει να γίνεται υποχείριο πολιτικών επιδιώξεων κάποιων άλλων και συνένοχος για την κατάντια του τόπου του!

Γιατί απλούστατα δεν φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι!

Κώστας Κούστας, εκπαιδευτικός
Γραμματέας Περιφ. συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας
Υποψήφιος Περιφ. σύμβουλος με την "Αντίσταση πολιτών Δυτ. Ελλάδας"

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία