Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/07/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στην αναζήτηση χώρου για την δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα βρίσκεται ακόμα ο δήμος Μεσολογγίου.

Προκειμένου ο δήμος να καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, πρέπει πρώτα να έχει βρει τον χώρο. Σε ό,τι αφορά στο κτήμα «Πετούνη», όπου είχε ξεκινήσει μια υποτυπώδης προσπάθεια κατασκευής καταφυγίου, μάλλον ήταν περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου»...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18/07 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας: Δημοσιεύτηκε, προχτές 3 Ιουνίου, από το υπουργείο Εσωτερικών ένα πρόγραμμα (Φιλόδημος ΙΙ) που αφορά άμεσα την πόλη μας. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ( «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ζώων συντροφιάς» ) που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον Δήμο υποβάλει αίτηση, να του δοθεί χρηματοδότηση έως και 300 χιλιάδες ευρώ (συν ΦΠΑ) για να κατασκευάσει καταφύγιο. Ποσό ικανοποιητικό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου για τους τετράποδους φίλους, που να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για αδειοδότηση.

Η πόλη έχει συνέχεια. Μπορεί η υπάρχουσα δημοτική αρχή να παραδίδει στις 31 Αυγούστου και η επόμενη να αναλαμβάνει 1 Σεπτεμβρίου όμως το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς "τρέχει" ήδη από τις 4 Ιουνίου και η πρόσκληση υποβολής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα του προγράμματος -όπως φαίνεται- δεν φτάνουν για όλους τους Δήμους της χώρας, επομένως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προτεραιότητα και η ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η νυν δημοτική αρχή πρέπει από τώρα να ξεκινήσει να εργάζεται για την κατάρτιση του φακέλου με τα δικαιολογητικά και ο κ. Λύρος να δώσει τον τόνο για τον τρόπο με τον οποίο οι αιρετοί θα δουλέψουν, μαζί με την αρωγή των πολιτών, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να βάλουμε τις βάσεις για να λύσουμε ένα μακροχρόνιο ζήτημα που αναγνωρίζουμε όλοι ότι ταλανίζει την πόλη μας χρόνια τώρα.

Δείτε εδώ την πρόσκληση υποβολής και τις προϋποθέσεις: https://bit.ly/2WQFOpN

Εκ του συνδυασμού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στα εμβληματικά κτίρια ενδεικτικά ανήκουν: πρώην Εργοστάσια, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, πρώην ξενοδοχεία, πρώην στρατόπεδα, ιστορικές κατοικίες και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Μία νέα πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας για την ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων, ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας για την υποβολή για την υποβολή προτάσεων, με σκοπό την αξιοποίηση/αποκατάσταση ιδιαιτέρως σημαντικών εμβληματικών κτιρίων ιδιοκτησίας τους.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο κτίριο ή κτιριακό σύνολο που θα ενσωματώνει το ιστορικό ή/και πολιτιστικό παρελθόν της περιοχής, θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό το υφιστάμενο υψηλής σημασίας κτιριακό απόθεμα, ώστε να αποτελέσει εκ νέου τοπόσημο, συνδέοντας την παράδοση με την σύγχρονη βιώσιμη οικονομία.

Στα εμβληματικά κτίρια ενδεικτικά ανήκουν: πρώην Εργοστάσια, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, πρώην ξενοδοχεία, πρώην στρατόπεδα, ιστορικές κατοικίες και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Αγαπητή ΑΙΧΜΗ,

Το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί μία σπουδαία και ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Τ.Α. η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι καθολικώς αποδεκτή από το σύνολο των ανθρώπων της Τ.Α., ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής κατεύθυνσης.

Μία τέτοια παρέμβαση έχει πολλά χρόνια να εφαρμοστεί στην Τ.Α. και τα αποτελέσματά της στην καθημερινότητα των δημοτών, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι ορατά. Το ευέλικτο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες των Δήμων. Έχει προϋπολογισμό για τα έτη 2019 και 2020, 2.266 δισ. €, μεταξύ των οποίων 150 εκατ. για έργα και επενδύσεις, 120 εκατ. για ανέγερση και επέκταση Σχολικών Μονάδων, 100 εκατ. για εμβληματικά έργα ύδρευσης, 150 εκατ. για επαναχρησιμοποίηση δημοτικών κτιρίων, 200 εκατ. για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, 450 εκατ. για αποχετεύσεις, 200 εκατ. για έργα αγροτικής οδοποιίας, 450 εκατ. για έργα ύδρευσης, 20 εκατ. για λιμενικές υποδομές, 50 εκατ. για συντήρηση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, 50 εκατ. για τους αύλειους χώρους των σχολείων, 70 εκατ. για παιδικές χαρές, 60 εκατ. για μηχανήματα έργων, 55 εκατ. για πυροπροστασία σχολικών μονάδων και 35 εκατ. για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ στα σχολεία.

Με δύο λόγια, οι ημέρες έργων βιτρίνας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ανήκουν στο παρελθόν. Εντάσσονται μόνο έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, από τις υποβληθείσες μέχρι σήμερα προτάσεις, έχει οριστική ένταξη των παρακάτω έργων:

lΎδρευση 3 εκατομμύρια ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι)

l Προμήθεια μηχανημάτων έργων 254.800 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

l Συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων 186.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

l Αναβάθμιση παιδικών χαρών 211.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

 

Συνολική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα 3.651.800 ευρώ

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται τρεις νέες προκηρύξεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και συγκεκριμένα η πρώτη προϋπολογισμού 150 εκατ. € που αφορά την τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τις κοινωνικές πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές των δήμων, η δεύτερη 55 εκατ. € για πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες και η τρίτη 35 εκατ. € για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ στα σχολεία.

Να τονίσουμε εδώ ότι ο Δήμος στην πρώτη προκήρυξη έχει υποβάλει πρόταση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (Μεσολόγγι & Νεοχώρι) ύψους 1.000.000 € και αναμένουμε την σχετική ένταξη. Επίσης, έχει εγκριθεί πίστωση 50.000 € για κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρων για τις αστικές συγκοινωνίες στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ χρηματοδοτεί γενναία και αποτελεσματικά τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για την επίλυση χρόνιων και ουσιαστικών προβλημάτων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξει ετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής τα δύο επόμενα έτη να υλοποιήσουν πλήρως τα ενταχθέντα έργα, ώστε αυτά να αποτελέσουν κτήμα της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των δημοτών μας.

Το ότι ενδεχομένως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θα προστρέξει προεκλογικά να καρπωθεί τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι μόνο, προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία της, είναι ηλίου φαεινότερον. Το τρένο γι’ αυτήν έχει οριστικά χαθεί. Ελπίζουμε να μην χαθεί και για τους συνδημότες μας, διότι η ωφέλεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τέτοιων έργων, που θα επιστρέψουν στην κοινωνία μέσα από φόρους του φορολογούμενου δημότη, θα είναι τέτοια που θα έχουν επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο έχουν προγραμματισθεί. Και αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απευθύνονται πλέον μόνο στα «δικά μας παιδιά» ή στους ημετέρους...         

Πάνος Παπαδόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Τρεις νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α), Θεόδωρου Γκοτσόπουλου.

- Η πρώτη Πρόσκληση, ύψους 150 εκ. ευρώ, αφορά στην άμεση χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας για έργα και παρεμβάσεις, σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους: από την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, μέχρι την αναβάθμιση των κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών τους.

Με την πρόσκληση αυτή υπερδιπλασιάζονται οι πόροι των δήμων για επενδύσεις και επιπλέον εισάγονται νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, λαμβάνονται υπόψη η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, η έκταση του δήμου, το μήκος του υδρευτικού, αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς επίσης και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης:

«Ικανοποιούμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δήμων, ιδίως της περιφέρειας, δημιουργώντας ένα δεύτερο συμπληρωματικό, τεχνικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που κατανέμεται πιο δίκαια, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες τους».

- Η δεύτερη Πρόσκληση, ύψους 55 εκ. ευρώ αφορά στην εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία.

Τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση, όπως και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

- Η Τρίτη Πρόσκληση, ύψους 35 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων και να πάψουν επιτέλους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα 7.361 σχολεία δε διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και περισσότερα 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πρωτοφανή την επιτυχία του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», επισημαίνοντας ότι στον έναν μόλις, χρόνο λειτουργίας, περισσότερα από 2 δις. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας, ενώ οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα έχουν υπερβεί τα 1,3 δις. ευρώ. Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι μέσα από το Πρόγραμμα ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες, δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα που παρέμεναν για χρόνια ημιτελή, παρατημένα και αναξιοποίητα.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στις δύο Προσκλήσεις που αφορούν τα σχολεία, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν αποτελούν αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά τμήμα μιας συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για το παιδί, με προγράμματα και χρηματοδότησεις που ήδη τρέχουν για την κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, την αναβάθμιση των παιδικών χαρών στους Δήμους όλης της χώρας, αλλά και για την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την οποία δόθηκαν 235 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-2019), με τα 167 εκατομμύρια να είναι αμιγώς εθνικοί πόροι.

Με το ποσό των 587.000 ευρώ πρόκειται να επιχορηγηθεί ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου  για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων  που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Η κατανομή του ποσού σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργού έγινε με βάση  δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.

Επιλέξιμες είναι οι κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του Προγράμματος και ειδικότερα:

Την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση των σχετικών μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Τις κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία