Αγγελίες    Επικοινωνία

Φιλόδημος: Ένα ολοκληρωµένο και ευέλικτο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα για την τοπική αυτοδιοίκηση
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Άρθρο - παρέµβαση του Πάνου Παπαδόπουλου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Αγαπητή ΑΙΧΜΗ,

Το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί μία σπουδαία και ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Τ.Α. η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι καθολικώς αποδεκτή από το σύνολο των ανθρώπων της Τ.Α., ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής κατεύθυνσης.

Μία τέτοια παρέμβαση έχει πολλά χρόνια να εφαρμοστεί στην Τ.Α. και τα αποτελέσματά της στην καθημερινότητα των δημοτών, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι ορατά. Το ευέλικτο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες των Δήμων. Έχει προϋπολογισμό για τα έτη 2019 και 2020, 2.266 δισ. €, μεταξύ των οποίων 150 εκατ. για έργα και επενδύσεις, 120 εκατ. για ανέγερση και επέκταση Σχολικών Μονάδων, 100 εκατ. για εμβληματικά έργα ύδρευσης, 150 εκατ. για επαναχρησιμοποίηση δημοτικών κτιρίων, 200 εκατ. για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, 450 εκατ. για αποχετεύσεις, 200 εκατ. για έργα αγροτικής οδοποιίας, 450 εκατ. για έργα ύδρευσης, 20 εκατ. για λιμενικές υποδομές, 50 εκατ. για συντήρηση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, 50 εκατ. για τους αύλειους χώρους των σχολείων, 70 εκατ. για παιδικές χαρές, 60 εκατ. για μηχανήματα έργων, 55 εκατ. για πυροπροστασία σχολικών μονάδων και 35 εκατ. για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ στα σχολεία.

Με δύο λόγια, οι ημέρες έργων βιτρίνας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ανήκουν στο παρελθόν. Εντάσσονται μόνο έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, από τις υποβληθείσες μέχρι σήμερα προτάσεις, έχει οριστική ένταξη των παρακάτω έργων:

lΎδρευση 3 εκατομμύρια ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι)

l Προμήθεια μηχανημάτων έργων 254.800 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

l Συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων 186.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

l Αναβάθμιση παιδικών χαρών 211.000 ευρώ (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

 

Συνολική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα 3.651.800 ευρώ

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται τρεις νέες προκηρύξεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και συγκεκριμένα η πρώτη προϋπολογισμού 150 εκατ. € που αφορά την τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τις κοινωνικές πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές των δήμων, η δεύτερη 55 εκατ. € για πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες και η τρίτη 35 εκατ. € για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ στα σχολεία.

Να τονίσουμε εδώ ότι ο Δήμος στην πρώτη προκήρυξη έχει υποβάλει πρόταση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (Μεσολόγγι & Νεοχώρι) ύψους 1.000.000 € και αναμένουμε την σχετική ένταξη. Επίσης, έχει εγκριθεί πίστωση 50.000 € για κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρων για τις αστικές συγκοινωνίες στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ χρηματοδοτεί γενναία και αποτελεσματικά τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για την επίλυση χρόνιων και ουσιαστικών προβλημάτων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξει ετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής τα δύο επόμενα έτη να υλοποιήσουν πλήρως τα ενταχθέντα έργα, ώστε αυτά να αποτελέσουν κτήμα της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των δημοτών μας.

Το ότι ενδεχομένως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θα προστρέξει προεκλογικά να καρπωθεί τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι μόνο, προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία της, είναι ηλίου φαεινότερον. Το τρένο γι’ αυτήν έχει οριστικά χαθεί. Ελπίζουμε να μην χαθεί και για τους συνδημότες μας, διότι η ωφέλεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τέτοιων έργων, που θα επιστρέψουν στην κοινωνία μέσα από φόρους του φορολογούμενου δημότη, θα είναι τέτοια που θα έχουν επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο έχουν προγραμματισθεί. Και αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα απευθύνονται πλέον μόνο στα «δικά μας παιδιά» ή στους ημετέρους...         

Πάνος Παπαδόπουλος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία